Εκδόσεις Κάκτος, 2020
Σελ. 99
Θα καταστραφούμε! Γκρεμίζεται ο κόσμος! Καθώς βαραίνει πάνω μας το λοιμώδες 2020, πληθαίνουν τέτοιες κραυγές. Ενώ το πρώτα κύματα της πανδημίας φαίνεται να υποχωρούν, το βλέμμα στρέφεται στην κατεσταλμένη οικονομία. Θα μπορέσει να αναρρώσει;
Δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης. Σαν τα καναρίνια των ορυχείων. Να περιμένουμε όλοι πότε θα σκάσουμε. Κι ύστερα αυτό… Μπορούσε να λείπει. Είναι πολύ. Είναι βαρύ. Είναι άδικο για τις γενιές που πέρασαν από την ψύχρα των «κάπιταλ κοντρόλ» στην παγωμάρα του «λοκντάουν».\
Αλλά πάντα έτσι ήταν. Έτσι ήταν και είναι ο κόσμος, άστατος κι απρόβλεπτος. Κι έτσι είναι η ζωή. Ιδίως σε αυτή την πατρίδα. Πάντα έτσι ήταν. Θα αντέξουμε. Και δεν θα καταστραφούμε. Και δεν θα γκρεμιστεί ο κόσμος. Αλλά κι αν γκρεμιστεί, θα τον ξαναφτιάξουμε…
Οι Έλληνες δεν γεννήθηκαν με ένα χρυσό κουτάλι στο στόμα. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Το σκληρό παρελθόν των φωτογραφιών της μαυρόασπρης Ελλάδας ξεθώριασε, αλλά δεν έσβησε. Ανασαίνει δίπλα μας. Πολλές φορές βρεθήκαμε με την πλάτη στο χώμα. Και κάθε φορά ξανασηκωνόμασταν. Θα τα καταφέρουμε και τώρα. Μία απόφαση χωρίζει την απελπισία από την αναγέννηση.
Η ανθρωπότητα από τον Δεκέμβριο του 2019 έως και σήμερα, τον Αύγουστο του 2020, ζει μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Υφίσταται μια πανδημία ενός κορωνοϊού, του SARS-COVID-19 ή αλλιώς Coronavirus 2019.
Αυτή η εργασία του συμπατριώτη μας Χαράλαμπου Γκούβα ασχολείται κυρίως με το επιδημιολογικό, το στρατηγικό και το κοινωνικό σκέλος της επιδημίας.
Οι ασθενείς που πεθαίνουν από τον κορωνοϊό είναι κυρίως ευπαθή ηλικιωμένα άτομα και, κυρίως, πεθαίνουν από διάσπαρτη διάμεση πνευμονία (ασφυξία), από διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη, από αναπνευστική ανεπάρκεια, από βλάβη του μυοκαρδίου και από το σύνδρομο της πολυοργανικής ανεπάρκειας. Η μετάδοση γίνεται από αερομεταφερόμενα σταγονίδια της ομιλίας, του βήχα και του φταρνίσματος, από τα μολυσμένα άπλυτα χέρια, όταν τρώμε ή βάζουμε τα χέρια μας στο στόμα ή στα μάτια.
Οι τρεις σχολές αντιμετώπισης αερογενών επιδημιών είναι: η αυστηρή σχολή πλήρους καραντίνας C (Lockdown), αυτή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, η σχολή της «ανοσίας της αγέλης», εφαρμόστηκε στη Μεγάλη Βρετανία και η έξυπνη ταϊβανέζικη, νοτιοκορεάτικη, ισλανδική μέθοδος, αυτή την οποία δέχεται και ο συγγραφέας αυτής της μελέτης, Χαράλαμπος Γκούβας.
Η τρίτη μέθοδος υποστηρίζει με μία φράση: «Οι ευπαθείς στο σπίτι, οι ασθενείς στο νοσοκομείο, οι υγιείς στην εργασία, τα παιδιά στο σχολείο». Πλένουμε τα χέρια, φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις.
Ποια είναι τα λάθη που έγιναν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον συγγραφέα, είναι τα εξής: ότι επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, μια ημιαδρανή γραφειοκρατική κομματική σφηκοφωλιά, έχει επικεφαλής έναν άσχετο με την επιδημιολογία τον κ. Σ. Τσιόδρα και πρόεδρο τον Π .Αρκουμανέα, που δεν είναι ιατρός ούτε βιολόγος, υπήρξε ανυπαρξία μόνιμης επιτροπής επαγρύπνησης, ανεπαρκείς δομές πρωτοβάθμιας υγείας, υποστελεχωμένα νοσοκομεία, στροφή στον ιδιωτικό τομέα, ανεπάρκεια εξοπλισμού, βιασύνη και ελλιπής σχεδιασμός για το «άνοιγμα στον τουρισμό», κυβερνητικές παλινωδίες και αντιφάσεις, σαρδελοποίησαν τον κόσμο στα ΜΜΜ, υψηλός συγχρωτισμός, δεν τηρούνται πλέον τα μέτρα προφύλαξης, χαλάρωση των μέτρων λόγω καλοκαιριού, το μήνυμα που εξέπεμπε η πολιτεία (ακόμα και υπουργοί δεν φορούσαν μάσκες), δεν έκαναν διαγνωστικά τεστ, άφησαν τις εκκλησίες, τα πανηγύρια και τα beach bar ανεξέλεγκτα, ανεπάρκεια προστατευτικού υλικού από το ελληνικό κράτος (δεν υπήρχαν ΜΕΘ, αναπνευστήρες, μάσκες, αντισηπτικά κ.α.), ανάμεικτη νοσηλεία, αδιαφορία για τα ευπαθή άτομα, πονηρή διάγνωση θανάτου, καταπατήθηκαν βάναυσα τα ατομικά δικαιώματα, επιμονή του κράτους να συντηρεί τον φόβο ανάμεσα στην κοινωνία, τα παράλογα μέτρα απαγόρευσης έπρεπε να αρθούν άμεσα.
Κάποιοι άρπαξαν την ευκαιρία για πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Η πολιτική εκμετάλλευση της δήθεν επιτυχίας της κυβέρνησης της Ελλάδας ως προς τον μικρό αριθμό νεκρών, ενώ όλες οι βαλκανικές χώρες κινούνταν στα ίδια ποσοστά, επίσης η κυβέρνηση συντηρούσε την ψευδαίσθηση της «κανονικότητας», με στόχο να κινηθεί ο τουρισμός εσωτερικός και εξωτερικός και να μην πληρώσει το πολιτικό κόστος των τοπικών ή γενικών Lockdown.
Μη νομίζετε ότι ξεμπερδέψαμε με τον κορωνοϊό. Ήδη επιβεβαιώνονται οι χειρότερες προβλέψεις των επιστημόνων και ερευνητών, με την γεωμετρική αύξηση του ρυθμού μεταβολής των κρουσμάτων. Μια νέα γενική καραντίνα στη χώρα, εξαιτίας της πανδημίας του κωρονοϊού, συνεπάγεται οικονομική χρεοκοπία.
«Ελλάδα ασφαλής προορισμός» έτσι διαφήμιζε η κυβέρνηση προς τους απανταχού τουρίστες τη χώρα μας τον Μάιο και Ιούνιο. Τώρα το δεκαπενταύγουστο το φράγμα των 200 κρουσμάτων έσπασε, ο δείκτης R ξεπέρασε το 1 (είναι 1,2), που σημαίνει ότι κάθε κρούσμα δίνει περισσότερο από άλλο ένα και η διασπορά του ιού ξεφεύγει προς τα πάνω.
Ενώ ανοίξαμε τα φτερά μας και νομίζαμε ότι αποδράσαμε από τον λαβύρινθο του κορωνοϊού, μετά τον ενθουσιασμό μας για το τέλος της καραντίνας, κινδυνεύουμε τώρα να βρεθούμε ως άλλος Ίκαρος σε ελεύθερη πτώση…
Θυμηθείτε ο κορωνοϊός κυκλοφορεί, στον συνωστισμό ανθοφορεί! Υπομονή και προσοχή, για να είμαστε όλοι καλά.
Τα σημειώματα αυτού του είδους κλείνουν συνήθως με το «δια ταύτα», ακόμη και αν πρέπει κανείς να εκβιάσει τη διατύπωσή του. Ειδικά όταν ένα βιβλίο έχει γραφτεί πριν από τα νεότερα δεδομένα (γράφτηκε τον Μάιο), όταν όλα δείχνουν ότι επίκειται δεύτερος γύρος με τις εστίες της πανδημίας. Έστω και έτσι, η κατάληξη του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα, σαν επίλογος είναι:
– Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους ιούς
– Πρέπει να φιλοσοφήσουμε το πεπερασμένο της ζωής και να απαλλαγούμε από τη θανατοφοβία. Ουδείς αθάνατος!
– Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Εκτιμά ότι θα έχουμε θεραπεία για τον κορωνοϊό εντός εξαμήνου, το πολύ εντός 12μήνου.
– Τηρήστε τους κανόνες υγιεινής. Ακολουθείστε το Χ.Α.Μ.=Χέρια-Αποστάσεις-Μάσκα.
Ας μην καταστρέφουμε το εναπομείναν τμήμα της ζωής μας με πανικό και φόβο!! Διαβάστε το.
Ο Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας είναι ορθοπεδικός χειρουργός, τραυματολόγος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ζει στην Πρέβεζα. Έχει εκδώσει συνολικά 26 βιβλία. Ένα από τα βιβλία του είναι το Αντιμικροβιακά φάρμακα και λοιμώξεις που κυκλοφορεί από τις ιατρικές Εκδόσεις Πασχαλίδη (1986). Επίσης, το βιβλίο του Βιολογικός και χημικός πόλεμος από τις Εκδόσεις Κάκτος διδασκόταν στη Σχολή Ευελπίδων και στη Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας. Στον στρατό έλαβε εκπαίδευση και έχει αποκτήσει την ειδικότητα του ανθυπίατρου πυρηνικού, βιολογικού, χημικού πολέμου (ΠΒΧΠ).
Τραχανάς Κώστας