Υπόθεση βιβλίου
2016
Σ’ ένα μικρό αθηναϊκό διαμέρισμα, τέσσερις γενιές μιας οικογένειας ήταν μαζεμένες για να γιορτάσουν κάποια γενέθλια. Μια μικροκαμωμένη γυναίκα με ασημιά μαλλιά χαμογελούσε, ενώ τα δισέγγονά της έτρεχαν χαρωπά τριγύρω από την ομήγυρη και οι ενήλικοι τραγουδούσαν:
Παντού να σκορπίζεις
Της γνώσης το φως
Και όλοι να λένε
Να μία σοφός.
…
Τα κεράκια της τούρτας τα έσβησε η μικροκαμωμένη αυτή ηλικιωμένη γυναίκα. Η Θέμις Σταυρίδη ή Θέμις Κοράλη όπως ήταν το όνομα της πριν παντρευτεί. Χρόνια πολλά έχουν περάσει από τις πλάτες της Θέμιδος και αρκετά από αυτά -όχι κατ’ ανάγκη τα πιο πρόσφατα- έχουν αφήσει τις λευκές πινελιές τους πάνω στα μαλλιά της!
Όπως πολλοί -πάρα πολλοί- άλλοι Έλληνες, η Θέμις έζησε απάνθρωπες καταστάσεις σε πολύ πολύ δύσκολες εποχές. Κανείς μέχρι τα γενέθλιά της αυτά, στη δύση του βίου της, δεν γνώριζε ολόκληρη την σκοτεινή ιστορία της ζωής της. Αυτό είναι όμως κάτι που η ίδια αποφάσισε να το αλλάξει!
Μετά το τραπέζι των γενεθλίων της και αφού είχαν αποχωρήσει όλα σχεδόν τα μέλη της οικογένειας που παρευρέθησαν, πήγε για καφέ με δύο από τα εγγόνια της. Σε αυτά επέλεξε να ανοίξει το επτασφράγιστο συρτάρι της μνήμης της και να πιάσει το νήμα του βίου της από την αρχή…
…
Το θρόισμα ενός ποδόγυρου ξυστά στο μάγουλό της, η δόνηση των σανίδων του πατώματος από το ποδοβολητό των αδελφιών της, το κροτάλισμα πιατικών σε κάποιο αθέατο σημείο και η θέα των καφέ παπουτσιών με την μπαρέρα στα δύσμορφα πόδια της μητέρας της. Αυτές ήταν οι πρώιμες μνήμες της Θέμιδος.
…
Πρώιμες και ευτυχισμένες, ακριβώς όπως πρέπει να είναι οι μνήμες από τα παιδικά χρόνια κάθε ανθρώπου! Τα σύννεφα άλλωστε άρχισαν να μαζεύονται αργότερα… όταν η ηρωίδα μας περνούσε από την εφηβεία.
Δικτατορία του Μεταξά, Γερμανική Κατοχή και πάνω απ’ όλα Εμφύλιος! Με έντονο το αίσθημα της δικαιοσύνης στην ψυχή της, η Θέμις βρέθηκε στις τάξεις του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ αργότερα. Ακολούθησαν εξορίες, διώξεις αλλά και μητρότητα, γάμος, μεγάλωμα των παιδιών και φυσικά Χούντα των Συνταγματαρχών!
Πόσο εύκολα γράφονται οι λέξεις με ένα πληκτρολόγιο, αλλά πόσο πόνο, αίμα, αδικία, θηριώδεις συμπεριφορές και σκοτάδι κρύβουν μέσα τους! Όλα όσα είδαν τα μάτια της σε αυτή τη μακρά περίοδο εκμυστηρεύεται η Θέμις στα δυο της εγγόνια, ανοίγοντας μια πόρτα στην σύγχρονη ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα!
Τι λέτε; Πάμε κι εμείς σε αυτή τη δραματική ξενάγηση; Έχουμε να δούμε πολλά! Πάρα πολλά!
[grbk https://www.greekbooks.gr/osoi-agapioyntai.html%5D
Κριτική και εντυπώσεις
Η Βικτόρια Χίσλοπ, καταξιωμένη πια στο μυαλό και στη καρδιά μας ως ταλαντούχα και αγαπημένη συγγραφέας αντίστοιχα, μας έχει συνηθίσει σε μυθιστορήματα που αγγίζουν δύσκολες περιόδους της Ιστορίας του τόπου μας. Αυτή τη φορά, πεδίο δράσης των ηρώων της είναι η περίοδος από την Μικρασιατική Καταστροφή έως και τις μέρες μας!
Χρησιμοποιώντας, όπως και στα άλλα βιβλία της, φανταστικούς ήρωες που δρουν όμως στο κέντρο των αληθινών γεγονότων, φωτίζει με το δικό της τρόπο τις σελίδες αυτές της ελληνικής ιστορίας.
Με περίσσεια ευαισθησία και διεισδυτική ματιά οδηγεί τον αναγνώστη της σε δύσβατα μονοπάτια γεμάτα έντονα συναισθήματα και απίστευτες εικόνες. Εικόνες που δυστυχώς, όχι μόνο δεν απέχουν από την πραγματικότητα του παρελθόντος αλλά θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι αρκετά θαμπωμένες ώστε να μην σοκάρουν.
Όχι το έργο της αυτό, όπως και κάθε βιβλίο της, δεν είναι ιστορικό μυθιστόρημα. Είναι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, τοποθετημένο όμως πολύ σωστά και αντικειμενικά απέναντι στα πραγματικά γεγονότα. Η Βικτόρια Χίσλοπ έχει κάνει σίγουρα ενδελεχή έρευνα και αυτό γίνεται φανερό σε κάθε σημείο του βιβλίου της.
Το «Όσοι αγαπιούνται» είναι ευκολοδιάβαστο και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο για τον αναγνώστη του. Το θέμα του είναι ΠΟΛΥ βαρύ άλλωστε. Ναι δεν είναι ιστορικό ντοκουμέντο, αλλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φέρουμε σε επαφή τους εφήβους αναγνώστες με όσα έγιναν στην χώρα μας λίγες μόλις δεκαετίες πριν, αλλά και για να ξαναθυμηθούμε κι εμείς οι μεγαλύτεροι αυτά τα σκοτεινά χρόνια της Ελλάδας μας.
Μου άρεσε πολύ, το διάβασα απνευστί, εκτίμησα δεόντως την σύνθετη πλοκή, τους πολύ ενδιαφέροντες χαρακτήρες και φυσικά… σας το συστήνω ανεπιφύλακτα! Καλή ανάγνωση!
Οπισθόφυλλο:
Αθήνα, 1941. Στην κατοχική Ελλάδα, η δεκαπεντάχρονη Θέμις βλέπει την οικογένειά της να ταλανίζεται από βαθιές πολιτικές διαφορές. Και το χάσμα ανάμεσα σ’ αυτούς που αγαπά βαθαίνει, όσο η χώρα βυθίζεται στην ανέχεια. Καθώς η δυστυχία μεγαλώνει γύρω της, και φίλοι της χάνονται από την πείνα, η Θέμις μπαίνει στην Αντίσταση.
Στον Εμφύλιο που ακολουθεί μετά την Απελευθέρωση, η Θέμις θα ενταχθεί στον Δημοκρατικό Στρατό, όπου θα βιώσει τον έρωτα, το μίσος και τον παραλογισμό του αδελφοκτόνου πολέμου. Ύστερα, θα έρθει η εξορία, στη Μακρόνησο και στο Τρίκερι. Μια άλλη κρατούμενη θα σταθεί στο πλευρό της στις κακουχίες, και οι ζωές τους θα δεθούν με τρόπο απρόβλεπτο. Ώσπου, κάποια στιγμή, η Θέμις θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στα πιστεύω της και στη λαχτάρα της να ζήσει…
Χρόνια μετά, καθώς αναστοχάζεται το παρελθόν της, η Θέμις συνειδητοποιεί ότι το προσωπικό και το πολιτικό, η δική της περιπέτεια και η περιπέτεια της πατρίδας της είναι άρρηκτα δεμένα. Κι ότι μπορεί κάποιες πληγές να επουλώνονται, αλλά κάποιες άλλες γίνονται πιο βαθιές στο πέρασμα του χρόνου.
Η Βικτόρια Χίσλοπ υπογράφει ένα νέο συγκλονιστικό μυθιστόρημα, το οποίο διατρέχει τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας μέσα από την επική ιστορία μιας συνηθισμένης γυναίκας που αναγκάστηκε να ζήσει μια ασυνήθιστη ζωή.
[grbk https://www.greekbooks.gr/osoi-agapioyntai.html%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Όσοι αγαπιούνται
Those who are loved
Συγγραφέας
Βικτόρια Χίσλοπ
Victoria Hislop
Μετάφραση
Φωτεινή Πίπη
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Ψυχογιός
Ημερομηνία έκδοσης
Οκτώβριος 2019
Αριθμός σελίδων
535
ISBN
978-618-01-3142-0