Αθήνα, 2016
Σελ. 268
Το μόνο πράγμα που έχουμε, και το μόνο ικανό να αντισταθεί αποτελεσματικά στη σκληρότητα του κόσμου που μας περιβάλλει, είναι η μνήμη.
Το βιβλίο του συμπατριώτη μας Χρήστου Νταβατζή έρχεται να προσθέσει ακόμα μια αξιόλογη και πολύτιμη μαρτυρία μιας 90χρονης αγωνιστικής ζωής και δράσης για το καλό του λαού και την προκοπή του τόπου. Με λόγια απλά και κατανοητά μας αφηγείται γεγονότα της Εαμικής αντίστασης και άλλα γεγονότα μεγάλης ιστορικής αξίας.
Το βιβλίο είναι μια κληρονομιά και γράφτηκε για να μάθουν οι νεότεροι την ιστορία και την προσφορά του χωριού τους Χώσεψη (σημερινή Κυψέλη) και της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων και να γνωρίσουν πως πολλοί αγωνιστές της περιοχής έδωσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο.
Ο αντάρτης Χρήστος Νταβατζής, που συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, ορμώμενος από την εσωτερική του φλόγα, που ποτέ δεν έσβησε και τις μνήμες του, που πάλλονται ζωντανές κι ας πέρασαν τόσες δεκαετίες, πήρε την απόφαση να μοιραστεί μαζί μας αυτά που έζησε 90 χρόνια. Μια ζωή σκληρή και τίμια και για αυτό δύσκολη, μα τόσο όμορφη. Μέχρι και σήμερα δεν έπαψε στιγμή να συμμετέχει στους κοινωνικούς λαϊκούς αγώνες. Ασυμβίβαστος μαχητής στην πρώτη γραμμή της πάλης για τα προβλήματα των αντιστασιακών, των συνταξιούχων, των εργαζομένων και των ανέργων.
Το να θυμόμαστε είναι χρέος μας επειδή υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθούν από την Ιστορία εκείνα τα γεγονότα που λίγοι μπορούν να διηγηθούν και σπάνιοι είναι οι μάρτυρες της πραγματικότητας, που αν δεν παρουσιαστούν τα συγκλονιστικά γεγονότα θα αφανιστούν μέσα στο χρόνο (διαλύθηκαν οικογένειες, χάθηκαν νέα παιδιά, θυσιάστηκαν άνδρες και γυναίκες, προδόθηκαν άνθρωποι, θλιβερές και βίαιες ιστορίες, αδυσώπητες συγκρούσεις, διαπάλη του φωτός με το σκοτάδι, του καλού με το κακό, της λογικής με την τρέλα, ακυρώθηκαν προσδοκίες και όνειρα, σχέδια ζωής, μια πίστη αδυσώπητη, άλλαξαν πορεία πολλά πράγματα, λανθασμένες επιλογές, παρακινδυνευμένες επιλογές, κίβδηλες νίκες, άδικες ήττες, διαχρονική μελαγχολία, πανανθρώπινα μηνύματα συναδέλφωσης). Έχουμε ηθική υποχρέωση να διατηρήσουμε ζωντανό στη μνήμη μας όλον εκείνον τον πόνο και τον αγώνα και να τον μετατρέψουμε σε αγανάκτηση για τις βιαιότητες του παρελθόντος.
Ο Χρήστος Νταβατζής με μια γλώσσα που έχει αποβάλει κάθε διακοσμητικό στοιχείο και με μια αφήγηση την οποία ξέρει πώς να μοιράσει κατ’ οικονομίαν τους ρόλους της. Η τεχνική της αφήγησης είναι γοητευτικά απλή, γραμμική και αναδεικνύει εξ αρχής και ηθελημένα την ανθρώπινη διάσταση των ηρώων. Ο συγγραφέας εγκλιματίζεται στο πολιτικό περιβάλλον της εποχής του δίχως να δοκιμάζει ακριβώς να την αναπαραστήσει ιστορικά. Οι απλοί ήρωες του βιβλίου ξεπηδούν από τη φωτιά της Εαμικής Αντίστασης αλλά τα πάθη τους θέλουν να ανταποκριθούν σε ένα καθολικότερο, πολύ σύγχρονο ερώτημα: στο τι μπορούμε να διαφυλάξουμε ως παρακαταθήκη στης ζωής μας όταν η ψυχή μας ετοιμάζεται να κάνει πανιά…
Ένα έξοχο βιβλίο, που δονείται στον παλμό μιας ανησυχητικής εποχής. Ένα συγκινητικό βιβλίο.
Ο Χρήστος Νταβατζής γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Κυψέλη (Χώσεψη) του νομού Άρτας. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο και το 1942, στην κατοχή, εντάχθηκε εθελοντικά στο ΕΑΜ. Στη συνέχεια οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Το 1946 εντάχθηκε στον ΔΣΕ, πιάστηκε από τους παρακρατικούς και γλίτωσε την εκτέλεση, δραπετεύοντας σε ώρα μάχης, περνώντας στην παρανομία. Με περιπετειώδη τρόπο κατορθώνει να φτάσει στην Αθήνα, όπου σε συνθήκες παρανομίας μαθαίνει την οδοντοτεχνική τέχνη. Το 1949 επιστρατεύεται για 3 χρόνια στο εθνικό στρατό. Υπήρξε μέλος του ΔΣ του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Νέου κόσμου για πολλά χρόνια. Είναι ενεργό μέλος του ΚΚΕ.