Τι είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει στην “συνάντηση” της πορείας μιας εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, με εκείνη μιας εφημερίδας και αυτή της αστυνομίας; Μα… τι άλλο; Φυσικά… μια εγκληματική ενέργεια… ή και περισσότερες!
Βρισκόμαστε στην Αθήνα, λίγο καιρό μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στα γραφεία του Παρατηρητή -μιας έγκυρης, ανεξάρτητης και μαχητικής εφημερίδας- φτάνει μια απίστευτη πληροφορία…
…
Ό,τι και αν είναι αυτό που έγινε, η γίνεται εκεί πάνω στη Mundofone, μικρό ή μεγάλο, περιορισμένο ή μη, νομίζω πως έχει παραβιαστεί το απόρρητο των επικοινωνιών. Πρέπει να προκαλέσουμε την επέμβαση της δικαιοσύνης. Της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Όλης της αντιπολίτευσης. Όλου του πολιτικού κόσμου. Εγώ οσφραίνομαι σκάνδαλο μεγατόνων. Νομίζω ότι θα αποκαλυφτεί ένα άλλο Watergate, που δε θα έχει καμία σχέση με όλα αυτά που μας τσαμπουνάει ο χαριτόβρυτος κύριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.
…
Τότε με τους Ολυμπιακούς, όλοι μας κάτι ακούγαμε, για μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες, για ομπρέλα προστασίας από τρομοκρατικά χτυπήματα, αλλά τότε η προστασία των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν καθήκον όλων μας. Εδώ όμως φαίνεται πως κάποιοι έπαιξαν χοντρά και μετά τους Ολυμπιακούς.
…
Την ίδια ώρα, σε ένα διαμέρισμα της ελληνικής πρωτεύουσας, ένας νέος όμορφος και γυμνασμένος άντρας χάνει χωρίς κανένα προφανή λόγο την ζωή του…
…
«Ο… Μάριος;» πρόφερε ύστερα από λίγο μόλις βρήκε τη μιλιά της. «Πως πέθανε ο Μάριος;» συνέχισε αποσβολωμένη. «Πως το έμαθες; Που πέθανε;»
Η Ιβ σήκωσε το κεφάλι της και την κοίταξε στα μάτια. Της Στέλλας της φάνηκε πως η φίλη της βρισκόταν στα πρόθυρα μιας νευρικής κρίσης.
«Εεε… δώ πέθανε. Στέλλα! Μέεε… σα!»
Η Στέλλα ένιωσε το στομάχι της να κάνει ένα απότομο βούλιαγμα προς τα κάτω και μετά το ένιωσε να ανεβαίνει στο στήθος της.
«Που μέσα, Ιβ;» πρόφερε σαν χαμένη. «Που μέσα;»
Η Ιβ γύρισε τα τρομαγμένα μάτια της στην πόρτα της κρεβατοκάμαρας.
«Εεε… κει!» τραύλισε. «Στο… κρεβάτι μου!»
…
Αυτός ο θάνατος ήταν και η σπίθα που ξεκίνησε την πυρκαγιά. Το κλικ που έκανε τα γρανάζια της μηχανής του τυχαίου και του απίστευτου να αρχίσουν να κινούνται όλο και πιο γρήγορα μεταλλάσσοντας το παρόν αλλά και το μέλλον τόσο ορισμένων ανθρώπων όσο και ολόκληρης της χώρας.
Ένα περίεργο τρίγωνο, των μαχόμενων πλευρών, ίπταται πάνω από την σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Οι αιχμές του δόρατος; Ο Μάξιμος Λατινάκης και ο Αναστάσης Λόντζος, οι δύο κεφαλές της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Mundofone. Ο Αργύρης Καραβάκος, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Παρατηρητής». Και πάνω απ’ όλους ο άνθρωπος κλειδί… ο Ιωσήφ Κουμιώτης, ένας ευφυής και άξιος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αυτός ο αδέκαστος αστυνόμος θα κληθεί να διαλευκάνει την υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου του νεαρού άντρα. Το ένστικτό του όμως, καθώς και όσα θα ανακαλύψει στην πορεία της έρευνας θα τον οδηγήσουν σε κάτι που όχι απλά αγγίζει αλλά καίει κυριολεκτικά την πολιτική ηγεσία της χώρας. Θα φέρει εις πέρας την αποστολή του ή θα υποκύψει στις πιέσεις και στα εμπόδια που θα στήσουν κάποιοι στο δρόμο του;
Όλα αυτά θα τα μάθετε διαβάζοντας το βιβλίο του Σεραφείμ Βάγια, «Ομόκεντροι κύκλοι», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ιβίσκος και σας περιμένει σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τον Ιούνη του 2011. Ένα να έχετε πάντως στο νου σας… συχνά -και ιδιαίτερα σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα- τα φαινόμενα απατούν!
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Η εντολή που παίρνει απ’ τον αρχηγό του ο αστυνόμος Ιωσήφ Κουμιώτης είναι να εξακριβώσει κάτω από απόλυτη μυστικότητα την ταυτότητα του άγνωστου άντρα που άφησε την τελευταία του πνοή επάνω στο κρεβάτι της νεαρής Ιβ, φοιτήτριας της νομικής και μοναχοκόρης του μεγαλοεφοπλιστή Μανόλη Δρίβα.
Στην αρχή όλα δείχνουν ότι πρόκειται για υπόθεση ρουτίνας. Ωστόσο ο νεκρός παραμένει στα αζήτητα του νεκροτομείου και επιπλέον ο ιατροδικαστής αποφαίνεται πως δεν πρόκειται για ένα περιστατικό εμφράγματος, όπως έδειχνε αρχικά. Παράλληλα όμως δεν υπάρχει τεκμηριωμένη αιτία θανάτου. Ο Κουμιώτης βρίσκεται μπροστά σε έναν δυσεπίλυτο γρίφο. Ένα σωρό ερωτήματα περιμένουν να βρουν απάντηση. Ποιο μυστικό κρύβει αυτός ο ξαφνικός θάνατος; Γιατί ο νεκρός κυκλοφορούσε με ψεύτικο όνομα; Γιατί όλες οι ενδείξεις οδηγούν τα βήματα αστυνόμου Κουμιώτη στο κρυστάλλινο κτήριο της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας όπου στεγάζεται η Mundofone, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας; Ποια η σχέση της Mundofone με το νεκρό; Γιατί ο νεκρός είχε στο πορτοφόλι του μια χρυσή πιστωτική κάρτα χωρίς όριο που ο τροφοδότης λογαριασμός ανήκε στην ίδια;
Ο Σεραφείμ Βάγιας αυτή τη φορά αποφασίζει να «σκηνοθετήσει» μια μεγάλη ίντριγκα κι έναν μυστηριώδη φόνο, με πλαίσιο το πραγματικό γεγονός -της παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνομιλιών σημαινόντων προσώπων της πολιτικής ζωής- που συγκλόνισε το πανελλήνιο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.