Πράξη Πρώτη: Η «τελειότητα»
Στο άνετο σαλόνι του σπιτιού της, η Νάντια υποδέχεται την, από τα σχολικά χρόνια φίλη της, Νάνσυ. Ο καφές συνοδεύεται από ψιλή κουβεντούλα, η οποία κάποια στιγμή φτάνει στο εκπαιδευτικό σύστημα. Στον νέο τρόπο μόρφωσης των παιδιών, που διαφέρει ριζικά από αυτόν που γνωρίζουμε. Ο θεσμός του σχολείου πια δεν υφίσταται…
…
– Γι αυτό εξάλλου και καταργήθηκε εδώ και χρόνια. Ήταν ανεπαρκές. Πρέπει το παιδί να λαμβάνει σφαιρική πληροφόρηση από πολλές διαφορετικές πηγές γρήγορα και εύκολα. Πρέπει να ανοίγει το μάτι του πολύ νωρίς, για να μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις διεθνώς. Θυμάσαι κάθε πότε άλλαζαν τα βιβλία;
– Πάνω από δεκαετία…
– Ε, γι αυτό σου λέω. Δε γίνεται να κινούμαστε στη διαστημική εποχή με τον αραμπά. Το σχολείο πέθανε. Το πρόδωσαν από μέσα. Σε κάθε προσπάθεια να βάλουν τους καθηγητές να δουλέψουν πιο αποτελεσματικά και εντατικά, παρέλυε το σύμπαν. Απεργίες, πορείες, φασαρίες, αναταραχές. Στο τέλος, έπεφτε ο υπουργός και άντε πάλι από την αρχή. Ερχόταν ο επόμενος, το έπαιζε φίλος τους, δεν άλλαζε τίποτα, γινόντουσαν σε λίγο εκλογές και ο φαύλος κύκλος συνεχιζόταν για πάντα.
…
– Μ’ αυτά και μ’ αυτά, κάποιοι ευφυείς επινόησαν το καταπληκτικό σύστημα “ΟΛΙΣ.ΘΗΣΗ” που ισχύει σήμερα και μας έσωσαν!
– Ν’ αγιάσει το χεράκι τους και η ψυχούλα τους Νάντια μου, αν έχουν φύγει. Νομίζω… είναι αρχικά λέξεων. Σωστά;
Η Νάντια πρόφερε επίσημα, με καθαρή φωνή και με καμάρι:
– Ναι, είναι ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ!
– Α, ναι! Θυμήθηκα! Και Αγγλικά HOLEARNING. Holistic Learning! Συμπλήρωσε μεγαλόφωνα η Νάνσυ, προσπαθώντας να αποδείξει ότι είναι απόλυτα ενημερωμένη.
…
Πράξη Δεύτερη: Το Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι
Στο ίδιο σαλόνι, λίγο καιρό αργότερα, οι οικογένειες των δύο γυναικών κάθονται να απολαύσουν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πριν όμως περάσει λίγη ώρα, οι ενήλικοι αποχωρούν για ένα επείγον επαγγελματικό ραντεβού. Τα δύο παιδιά που παραμένουν αντιμετωπίζουν διαφορετικά την κατάσταση. Η Ίνα, πιο συναισθηματική, ενοχλείται έντονα και με την ευκαιρία καλεί το αγόρι της τον Τέλη -γιο της Νάνσυ- να εκφράσει τις απόψεις του για την δική τους σχέση.
Πράξη Τρίτη: Εξετάσεις Προσομοίωσης
Δύο μήνες περίπου μετά τα Χριστούγεννα, έχει φτάσει η στιγμή των Εξετάσεων Προσομοίωσης. Πρόκειται για προσομοίωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων του Ιουνίου με σκοπό να διαπιστωθεί η πρόοδος των μαθητών που θα λάβουν σε αυτές μέρος, όπως η Ίνα και ο Τέλης. Η Ίνα όμως ξυπνά σε κρίσιμη κατάσταση από το άγχος. Έτσι όπως είναι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας. Η λύση άραγε βρίσκεται σε κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα;
Πράξη Τέταρτη: Η Εξέγερση
Η Νάντια επιστρέφει αργά στο σπίτι. Η Ίνα απουσιάζει. Που να βρίσκεται άραγε; Μήπως έχει καθυστερήσει εξαιτίας των ταραχών; Οι έφηβοι βρίσκονται στους δρόμους. Απαιτούν την αλλαγή του απάνθρωπου εκπαιδευτικού συστήματος και την επιστροφή στα σχολεία. Στο σύνταγμα γίνονται συμπλοκές. Η Ίνα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αγωνιζόμενη για το μέλλον της. Για ένα μέλλον ανθρώπινο…
Το «ΟΛΙΣ.ΘΗΣΗ», του Παύλου Κουτρουμπά, είναι ένα διήγημα διαρθρωμένο σε τέσσερις πράξεις. Μέσα από τις σκέψεις και τις πράξεις των ηρώων του, ο συγγραφέας -γνώστης του εκπαιδευτικού μας συστήματος εκ των έσω- στηλιτεύει τα κακώς κείμενα του σημερινού σχολείου και κραυγάζει για την δυστοπία των πραγμάτων που αχνοφαίνονται στον ορίζοντα της σύγχρονης Ελλάδας.
Το σχολειό, όπως το λέγαμε παλιότερα, δεν έχει μόνο τον ρόλο μετάδοσης της γνώσης. Διαπλάθει τον χαρακτήρα και την ψυχή των παιδιών μας με διεργασίες που γίνονται μέσα και έξω από την τάξη. Μπορεί να υπάρχουν αρκετά κακώς κείμενα σε αυτό τα οποία οφείλουμε ως πολιτεία και ως κοινωνία να διερευνήσουμε και να διορθώσουμε. Η απομάκρυνση όμως των παιδιών μας από τις σχολικές αίθουσες και η εγκατάσταση τους μπροστά σε μια οθόνη -μη μου πείτε ότι δεν έχει αρχίσει να συμβαίνει κάτι τέτοιο- θα έχει τραγικά αποτελέσματα.
Διαβάστε το «ΟΛΙΣ.ΘΗΣΗ», του Παύλου Κουτρουμπά, ακούστε με προσοχή αυτά που λέει ο συγγραφέας -δάσκαλος είναι άλλωστε, ξέρει καλύτερα- και συζητήστε με τα παιδιά σας τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να ανθίσουν μέσα στο περιβάλλον του σχολείου. Φυσικά δεν χρειάζεται να αφορίσουμε τις νέες τεχνολογίες. Απλά χρειάζεται να μην τις θεωρήσουμε πανάκεια για όλα μας τα προβλήματα.
Το ωφέλιμο αυτό διήγημα κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2015, από τις εκδόσεις Σαΐτα. Για να το διαβάσετε δεν χρειάζεται καν να μετακινηθείτε από το σπίτι σας. Επισκεφθείτε το site των εκδόσεων -κάνοντας κλικ εδώ– από όπου μπορείτε είτε να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας, σε αρχείο pdf, είτε να το διαβάσετε online.
Καλή ανάγνωση!
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Η «ΟΛΙΣ.ΘΗΣΗ» είναι ένα σύστημα εκπαίδευσης σε κάποιο «ανείπωτο χρόνο, όχι πάντως στο πολύ μακρινό μέλλον». Δεν έχει σχολεία, ούτε διορισμένους εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές εκπαιδεύονται μέσω διαδικτύου από το σπίτι. Έχουν πολλές διαφορετικές πηγές και τρόπους να αφομοιώσουν τη γνώση. Το κράτος απαλλάσσεται από πολλές δαπάνες για την παιδεία. Ωστόσο, το σύστημα αυτό αδιαφορεί τελείως για την ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Εστιάζει μόνο στην απόκτηση ξερών γνώσεων, γεγονός που το πετυχαίνει απόλυτα. Με τον καιρό, ωστόσο, τα παιδιά παρουσιάζουν σοβαρές ψυχικές διαταραχές, λόγω της κακής κοινωνικοποίησής τους. Τελικά, εξεγείρονται εναντίον αυτού του συστήματος που αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σα μηχανή και αγνοεί την ψυχή του.