Υπόθεση βιβλίου
Δύο γυναίκες -η Μπαραά με τη μικρή κόρη της την Αμάρ- και μια γάτα -η Σαλάμ- βρέθηκαν από την χιλιοβασανισμένη Δαμασκό της μακρινής Συρίας σε ένα νησί του Αιγαίου.
Όχι δεν ήρθαν για διακοπές, ούτε έφτασαν στην χώρα μας από όμορφους και ήσυχους δρόμους. Περάσαν από σαράντα κύματα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, για να βρεθούν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων ενός Ελληνικού νησιού.
Ποιο είναι το νησί αυτό; Δεν έχει σημασία! Ποιες είναι οι τρεις αυτές ψυχές; Ούτε αυτό έχει σημασία! Σημασία έχει η ιστορία τους που είναι σαν όλες εκείνες τις εκατοντάδες χιλιάδες δραματικές ιστορίες που έγραψε η μοίρα στα κατάστοιχά της για όλους αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους.
Γιατί έφυγαν από τον τόπο τους; Τι άφησαν πίσω; Πως ταξίδεψαν; Ποιους κινδύνους διέτρεξαν στην μακρά πορεία τους; Που ζουν τώρα; Πως τους φέρονται οι Έλληνες; Ποια είναι η καθημερινότητά τους; Κάνουν όνειρα για το μέλλον;
Όλα αυτά τα ερωτήματα βρίσκουν απάντηση στις γραμμές του «Οι δρόμοι της Σαλάμ», της Αναστασίας Ευσταθίου! Δύσκολα ερωτήματα με ακόμα πιο δύσκολες απαντήσεις, αλλά έτσι αλίμονο είναι η ζωή για μερικούς συνανθρώπους μας που δεν είναι τόσο τυχεροί όσο εμείς…
Κριτική και εντυπώσεις
Το νέο αυτό προεφηβικό ανάγνωσμα της ταλαντούχας και αγαπημένης Αναστασίας Ευσταθίου, είναι μια διδακτική, τρυφερή και ταυτόχρονα σκληρή και συνταρακτική ιστορία, που βραβεύτηκε με τον 1ο Έπαινο στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Διηγήματος και Παραμυθιού που διοργάνωσε το 2018, το Σωματείο Λόγου και Τέχνης «Αλκυονίδες».
Όπως κάθε τι που έχει να κάνει με πρόσφυγες -από αρχαιοτάτων χρόνων- κρύβει μέσα της πόνο, αλήθειες, ένταση, απάνθρωπες καταστάσεις αλλά και φως σε ένα κατασκότεινο ουρανό. Ελπίδα στο ζοφερό τοπίο του παρόντος!
Χρησιμοποιώντας ως αφηγητή της μια γάτα, την απίστευτη Σαλάμ, η συγγραφέας διηγείται στον αναγνώστη της κάτι εξαιρετικά σκληρό με τέτοιο τρόπο όμως που να μην σοκάρει αλλά και χωρίς να εξομαλύνει τις αμυχές των αληθειών που κρύβονται μέσα σε κάθε προσφυγικό βίο.
Είναι ένα τέτοιο ανάγνωσμα κατάλληλο για παιδιά άνω των 8 ετών; Όχι απλά είναι κατάλληλο, αλλά είναι και απαραίτητο να το διαβάσουν. Να το διαβάσουν και να το συζητήσουν με τους γονείς, τους δασκάλους και τους φίλους τους. Να γνωρίσουν το τι σημαίνει να αφήνεις τον τόπο σου εξαιτίας ενός πολέμου και κυρίως τι σημαίνει να ζεις κάτω από τις συνθήκες ενός καταυλισμού, έχοντας μάλιστα και κάποιους ανεγκέφαλους να σου δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη ζωή.
Διδακτικό από την πρώτη έως και την τελευταία γραμμή του, θαρρώ πως το διήγημα «Οι δρόμοι της Σαλάμ», της Αναστασίας Ευσταθίου, θα πρέπει να βρίσκεται σε κάθε σπίτι, σε κάθε βιβλιοθήκη και να διαβαστεί από όλους μας, μικρούς και μεγάλους! Εύχομαι ολόψυχα να συμβεί αυτό γιατί όλοι έχουν δικαίωμα στην ζωή και στην ελπίδα, και εμείς ως άνθρωποι και χριστιανοί οφείλουμε να συντρέχουμε και όχι να κατατρέχουμε τον πλησίον μας.
Εύγε κυρία Ευσταθίου!
Οπισθόφυλλο:
Με λένε Σαλάμ.
Ήρθαμε στην Ελλάδα από τη Συρία με τη μητέρα Μπαραά και την κόρη της Αμάρ. Εγκαταλείψαμε την πατρίδα, που αφέντης της είναι τώρα ο πόλεμος. Είμαστε πρόσφυγες. Η μεγάλη φυγή, οι κίνδυνοι και η εγκατάστασή μας στον καταυλισμό του νησιού κάπου στο Αιγαίο είναι η μικρή μας ιστορία. Στα λασπόνερα μπορούν και ανθίζουν φιλίες. Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι. Θα τα καταφέρουμε οι τρεις μας να ζήσουμε σε έναν ειρηνικό κόσμο;
Με λένε Σαλάμ.
Σαλάμ σημαίνει ειρήνη.
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Οι δρόμοι της Σαλάμ
Συγγραφέας
Αναστασία Ευσταθίου
Εικονογράφος
Έλενα Λεώνη Παπαδημητρίου
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Ηδύφωνο
Ημερομηνία έκδοσης
Οκτώβριος 2019
Αριθμός σελίδων
45
ISBN
978-618-84099-9-6