Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016
Σελ. 150
Το γράψιμο διδάσκεται. Έχει κανόνες, μυστικά, τεχνικές και κόλπα που μπορεί να τα μάθει κανείς. Το γράψιμο δεν είναι εκ Θεού, ούτε εκπορεύεται από κάποια Μούσα, ούτε κυλά μέσα από ένα μυστικό χάσμα στο μυαλό ή στην καρδιά μας, κι ας χρειάζονται και αυτά τα δύο και το μυαλό και η καρδιά.
Το γράψιμο είναι μια τεχνική διαδικασία που απαιτεί σχολαστική ενασχόληση εκ μέρους μας, σωματική και πνευματική κούραση και διαρκή έλεγχο. Το γράψιμο δεν είναι, δεν μπορεί να είναι απλώς και μόνο έμπνευση. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Υπάρχεις μόνο εσύ, η καρέκλα σου και ο υπολογιστής σου. Και ο κόσμος γύρω σου-ο αληθινός.
Στο βιβλίο «Οδηγός συγγραφής» θα βρούμε ακριβώς τους τρόπους που μπορούν να μας βοηθήσουν να γράφουμε: τους κανόνες, τα μυστικά, τις τεχνικές και τα κόλπα. Θα μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι συγγραφείς μυθιστορημάτων. Είναι ένας Οδηγός Συγγραφής στηριγμένος στον ορθό λόγο. Δεν είναι ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής. Είναι ένα βιβλίο. Και φιλοδοξεί να είναι ένα ευχάριστο βιβλίο, όχι μόνο διδακτικό. Η λογοτεχνία γεννήθηκε για να ικανοποιεί, όχι για να τρομάζει και να απομακρύνει.
Να μερικοί χαρακτηριστικοί κανόνες και τεχνικές:
Η συγγραφή είναι δουλειά. Και ωράριο. Δουλειά τέσσερες ώρες την ημέρα. Οι 2.000 λέξεις την ημέρα είναι ιδανικές. Η συγγραφή είναι μια δουλειά, ένα έργο με ημερομηνία λήξεως. Δε γράφουμε επ’ αόριστον, γενικά και τυχαία. Πρέπει να τελειώσει σε προκαθορισμένο χρόνο, να μην ξεπεράσει τους έξι μήνες.
Η συγγραφή είναι μια χειρωνακτική εργασία. Γράφεις με το σώμα σου.
Έχεις προαποφασίσει τι θα γράψεις, γιατί θα το γράψεις, και πως θα το γράψεις. Κάνε σχεδιάγραμμα του βιβλίου σου σε κόλλες Α3.
Γράφε γραμμικά, ευθύγραμμα, χωρίς φλας-μπακ, χρονικές ανακατατάξεις.
Γράφε με λίγες λέξεις, με όσες ακριβώς χρειάζονται. Γράφε όπως μιλάς.
Μη χρησιμοποιείς εσωτερικό μονόλογο.
Μην περιγράφεις όνειρα. Να χρησιμοποιείς εισαγωγικά όταν μιλούν οι ήρωές σου.
Το καλό χειρόγραφο είναι το παν.
Να αποφεύγεις τα ανόητα επιρρήματα, τους επιθετικούς προσδιορισμούς και τις δευτερεύουσες προτάσεις.
Πριν γράψεις: διάβασε. Η συγγραφή είναι παιδί της ανάγνωσης. Διάβαζε τα πάντα.
Γράφε απλά, καθαρά με σαφήνεια. Να αποφεύγεις την εκζήτηση, τα θαυμαστικά, τα αποσιωπητικά, τις σκοτεινές εκφράσεις. Να αποφεύγεις τις μεγάλες παραγράφους. Μην χρησιμοποιείς ντοπολαλιές. Γράφε όπως μιλάς.
Να μην σε αποσπά τίποτα από τα γράψιμό σου.
Γράψε κινηματογραφικά.
Προσοχή σε τέσσερα πράγματα: στην πρώτη αράδα το βιβλίου σου και στο τέλος. Χρειάζονται επίσης μέσα στο βιβλίο σου δύο σημεία καμπής.
Οι μεταφορές δεν είναι απαραίτητες.
Μη γράφεις για πράγματα που δε γνωρίζεις.
Δε γράφουμε για εμάς. Γράφουμε για τους άλλους.
Το βασικό εφόδιο ενός συγγραφέα είναι οι εμπειρίες. Ταξίδευε συχνά στο εξωτερικό.
Οι καλύτερες και αποδοτικότερες ώρες για γράψιμο είναι οι πρωινές.
Αν θέλεις να γράψεις να το κάνεις με τη φαντασία σου.
Το γράψιμο μπορεί να αποδειχτεί το Ελντοράντο σου. Σκάψε. Δούλεψε. Υπάρχει χρυσός εκεί μέσα. Ή ασήμι. Ή κάρβουνο. Ή ένα κοίτασμα νερού, που ίσως αποδειχτεί πολυτιμότερο…
Και πολλά άλλα ακόμη…
Πρόκειται για αριστούργημα. Διαβάστε το. Και αρχίστε να γράφετε.
Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963. Είναι συγγραφέας, επιμελητής εκδόσεων, αναγνώστης σε εκδοτικούς οίκους και συνιδρυτής του πολιτιστικού-πολιτικού σάιτ και διαδικτυακού ραδιοφώνου Αμάγκι (www.amagi.gr). Πεζογραφικά βιβλία: Ιστορίες Υπερβολής (διηγήματα, «Ροές» 1987, β΄ έκδ. «Δήγμα» 2010), Δώδεκα (μυθιστόρημα, Καστανιώτης 1991), Μικροί Κόσμοι (μυθιστόρημα, Λιβάνης 1996), Το Σάβανο της Χιονά της (μυθιστόρημα, «Σύγχρονοι Ορίζοντες» 2002), Το Βασίλειο του Αποχαιρετισμού (νουβέλα, «Σύγχρονοι Ορίζοντες» 2002), Πανταχού Απών (μυθιστόρημα, «Τυπωθήτω» 2007), Κακορραφίες (διηγήματα, «Δήγμα» 2009), Ζα Ζα (μυθιστόρημα, «Free Thinking Zone» 2012), Ξυράφια /Razors (θεατρικό, δίγλωσση έκδοση, «Free Thinking Zone» 2013), Η Κόκκινη Μαρία (μυθιστόρημα, «Διόπτρα» 2014). Βιβλία για παιδιά: Ο χιονάνθρωπος που ήθελε να γίνει Αϊ-Βασίλης («Μίνωας» 2002), Η βίλα των πνευμάτων («Μίνωας» 2003), Μαγική εικόνα («Μίνωας» 2003), Σαντιγί για μάγισσες («Μίνωας» 2003), Ο άγριος Βασίλης («Βιβλιοπωλείον της Εστίας», 2003), Μάγος είσαι ; («Φαντασία» 2004), Οι περιπέτειες του Μεφίστο («Κέδρος» 2016). Επίσης, έχει εκδώσει 6 μυθιστορήματα φαντασίας για εφήβους, με ψευδώνυμο.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Πώς γράφουμε ένα μυθιστόρημα; Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που οφείλουμε να γνωρίζουμε και να ακολουθούμε, ή μήπως αρκεί η επίκληση στη Μούσα; Πόσες λέξεις θα ήταν καλό να γράφει κανείς κάθε ημέρα, και πόσες ώρες πρέπει εντέλει να εργάζεται; Είναι η συγγραφή μια δουλειά όπως πολλές άλλες, με ωράριο και υποχρεώσεις; Πώς τονώνει κανείς τη συγγραφική του δεξιότητα; Τι πρέπει να παρατηρεί και τι να διαβάζει; Τι πρέπει να προσέχει και τι να αποφεύγει; Υπάρχουν ασκήσεις που θα τον βοηθήσουν εφόσον τις εκτελέσει, και ποιες; Τι διαφορές έχουν το μυθιστόρημα, η νουβέλα και το διήγημα; Πώς αποφεύγουμε το writer’s block; Τι είναι τα turning points; Τα χρησιμοποιούσαν οι κλασικοί συγγραφείς ή είναι εφεύρημα των σύγχρονων πεζογράφων; Είναι η λαϊκή, η mainstream και η ροζ λογοτεχνία προς αποφυγήν ή όχι; Και πώς μπορούμε να διδαχτούμε από αυτές; Πότε πετούν οι αναγνώστες των εκδοτικών οίκων ένα χειρόγραφο προτού καν το διαβάσουν;
Ένας ρεαλιστικός Οδηγός Συγγραφής, στηριγμένος σε 50 κανόνες που πατούν γερά στα πόδια τους και προσφέρουν απλές, σαφείς και πρακτικές συμβουλές «από τα μέσα», διαλύοντας μύθους σχετικά με το γράψιμο και τονώνοντας τη θέληση των νέων (αλλά όχι μόνο) πεζογράφων να γράψουν καλή λογοτεχνία, να συνεχίσουν να γράφουν μέχρι το πολυπόθητο ΤΕΛΟΣ, να εκδώσουν το βιβλίο τους και να το δουν να πετυχαίνει.