https://www.youtube.com/watch?v=ojSj3pMF7tE
Υπόθεση βιβλίου
Η Τζούλια Χαρτ διάβαζε μεγαλόφωνα σχεδόν μία ώρα και αισθανόταν λες και ο λαιμός της ήταν γεμάτος χαλίκια.
…
Ο Γκραν Μακάλιστερ ήταν καθισμένος δίπλα της και άκουγε προσηλωμένος. Ήταν ο συγγραφέας του διηγήματος που μόλις είχε διαβάσει. Το είχε γράψει πάνω από είκοσι πέντε χρόνια πριν. «Λοιπόν» είπε όταν τελείωσε η ανάγνωση «πώς σου φαίνεται αυτό;»
Η Τζούλια χαμήλωσε το χειρόγραφο και πήρε τις σημειώσεις της μακριά του.
…
Χμ, μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσω με τις συστάσεις. Λοιπόν, η Τζούλια Χάρτ εργάζεται σε ένα μεγάλο εκδοτικό οίκο ως επιμελήτρια εκδόσεων. Ο εκδοτικός οίκος αυτός, αποφάσισε να επανεκδώσει μια συλλογή επτά αστυνομικών διηγημάτων που είχε γραφεί και κυκλοφορήσει σε μικρή κλίμακα, πριν από είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια.
Και έτσι έρχεται στο προσκήνιο ο Γκραν Μακάλιστερ. Βλέπετε εκείνος είναι ο συγγραφέας αυτών των διηγημάτων και όχι μόνο. Τι εννοώ; Ο Μακάλιστερ, εκτός από συγγραφέας είναι και μαθηματικός. Ένας ευφάνταστος μαθηματικός που εμπνεύστηκε και διατύπωσε μια πρωτότυπη θεωρία. Επινόησε μια σειρά από κανόνες που ο κάθε ένας από αυτούς, αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη ώστε κάποια ιστορία να μπορεί να χαρακτηριστεί ως “ιστορία μυστηρίου φόνου”.
Πάνω σε αυτή του την θεωρία, μάλιστα, βασίστηκε και η συγγραφή της συλλογής των διηγημάτων που πρόκειται να επανεκδοθεί. Κάθε ένα από τα επτά αυτά διηγήματα, στηρίζεται σε κάποιον από τους κανόνες της θεωρίας του Μακάλιστερ.
Η Τζούλια, ως σωστή επαγγελματίας, αναζήτησε τον συγγραφέα ο οποίος -από τότε που είχε εκδοθεί το έργο του αυτό- είχε εξαφανιστεί. Η αναζήτησή της στέφθηκε με δάφνες και με τις ευχές των προϊσταμένων της, ταξίδεψε μέχρι το ερημητήριο του Μακάλιστερ… σε ένα γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό.
Σκοπός της είναι να γνωρίσει τον δημιουργό, να διασαφηνίσει θέματα που προκύπτουν από την επανέκδοση του έργου του αυτού, αλλά και να ικανοποιήσει την περιέργειά της γύρω τόσο από το άτομό του όσο και από την απόφαση να ζει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για πάνω από δύο δεκαετίες.
Πέρα όμως από τα προηγούμενα θέλει και να του θέσει ένα πολύ καυτό ερώτημα: “ποια σχέση έχει το έργο του με την υπόθεση Λευκός Φόνος;”…
…
Έγινε στο βόρειο Λονδίνο το 1940. Ήταν ένας από εκείνους τους φόνους που γίνονται εμμονή στις εφημερίδες. Το θύμα ήταν μία νέα γυναίκα, η Ελίζαμπεθ Γουάιτ. Ήταν ηθοποιός και θεατρική συγγραφέας και πολύ όμορφη. Τη στραγγάλισαν αργά ένα βράδυ στο Χάμπστεντ Χιθ. Οι εφημερίδες ονόμασαν την υπόθεση Λευκό Φόνο.
…
…σαν πολλά ερωτήματα για κάποιον ερημίτη είναι όλα αυτά.
Τι λέτε, θα καταφέρει η Τζούλια να πάρει τις απαντήσεις που αναζητά;
[grbk https://www.greekbooks.gr/books/logotehnia-c-10/astynomiki-logotechnia/metafrasmeni-astinomiki-logotehnia/ochto-ntetektib.html%5D
Κριτική και εντυπώσεις
Ο Άλεξ Παβέζι (Alex Pavesi), όπως και ο λογοτεχνικός ήρωάς του, ο Γκραν Μακάλιστερ, έχει διπλή ιδιότητα· είναι συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και μαθηματικός! Σπάνιο ε; Βέβαια και είναι σπάνιο, αλλά και απείρως ενδιαφέρον.
Από τις πρώτες κιόλας στιγμές της επαφής σου με το εξαίσιο “Οχτώ ντετέκτιβ”, αντιλαμβάνεσαι πως η θετική κατεύθυνση των σπουδών του συγγραφέα έχει διαποτίσει με ένα συναρπαστικό τρόπο το τεχνούργημά του, χαρίζοντάς του μια τετράγωνη λογοτεχνική προσέγγιση τόσο των ηρώων, όσο και των καταστάσεων που αυτοί βιώνουν.
Ναι, αντιλαμβάνομαι πως ακούγεται οξύμωρο, αλλά θα το αντιληφθείτε κι εσείς όταν με το καλό διαβάσετε το βιβλίο του Άλεξ Παβέζι. Προσωπικά, το γεγονός αυτό, με εξέπληξε ευχάριστα και με έκανε να απολαύσω την ανάγνωσή του από το εξώφυλλο έως το οπισθόφυλλο.
Πέρα, τώρα, από αυτή την ιδιαιτερότητα, το λογοτεχνικό ταλέντο του συγγραφέα έπλασε χαρακτήρες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα του κοινωνικού ιστού -όπως αυτός ήταν διαμορφωμένος στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα- δημιουργώντας μια πλοκή που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη καθ’ όλη την διάρκεια της απολαυστικής μελέτης του μυθιστορήματος!
Το ότι το “Οχτώ ντετέκτιβ” είναι ένα μαγευτικό αστυνομικό μυθιστόρημα που αξίζει κατά την γνώμη μου να το διαβάσετε, νομίζω πως έχει καταστεί ήδη σαφές. Θα ήθελα όμως να απευθυνθώ, πέρα από το φιλαναγνωστικό κοινό, και στους επίδοξους συγγραφείς αυτού του είδους λογοτεχνικών έργων.
Όσοι από εσάς δημιουργείτε ήρωες και ιστορίες πάνω στο χαρτί, θαρρώ πως πρέπει οπωσδήποτε να μελετήσετε τον τρόπο που το κάνει αυτό ο Άλεξ Παβέζι. Είναι ευφυής, πρωτότυπος, λιτός, αέρινος… με λίγα λόγια τέλειος! Άντε και στα δικά μας συναγωνιστές του λόγου και της γραφής! Το έργο του είναι ένα σεμινάριο από μόνο του!
Μαγευτικό κι ακαταμάχητο!
Οπισθόφυλλο
Βραβείο αναγνωστών Capital Crime στην κατηγορία πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας της χρονιάς.
Κάθε μυστήριο φόνου ακολουθεί ορισμένους κανόνες. Πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας ύποπτος. Τουλάχιστον ένα θύμα.
Τη δεκαετία του 1930, ο Γκραντ Μακάλιστερ, καθηγητής μαθηματικών και συγγραφέας ιστοριών μυστηρίου, προσδιόρισε αυτούς τους κανόνες και τους εφάρμοσε σε μια συλλογή επτά διηγημάτων.
Και μετά εξαφανίστηκε.
Η Τζούλια Χαρτ κατάφερε να βρει τα ίχνη του. Επιμελήτρια σε έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους του Λονδίνου, έχει ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το έργο του. Και θέλει να μάθει γιατί σταμάτησε να γράφει.
Σύντομα όμως θα ανακαλύψει ότι κάποιες ιστορίες είναι καλύτερο να μένουν στο σκοτάδι.
Ένα κομψά δομημένο, μοναδικό θρίλερ που αποτελεί νοητική πρόκληση και γραπώνει τον αναγνώστη σαν μέγγενη.
Sophie Hannah, συγγραφέας
Ο Alex Pavesi γνωρίζει το είδος απ’ έξω και ανακατωτά. Ένα από τα πιο ψυχαγωγικά αστυνομικά μυθιστορήματα της χρονιάς.
Sunday Times
[grbk https://www.greekbooks.gr/books/logotehnia-c-10/astynomiki-logotechnia/metafrasmeni-astinomiki-logotehnia/ochto-ntetektib.html%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Οχτώ ντετέκτιβ
Eight detectives
Συγγραφέας
Άλεξ Παβέζι
Alex Pavesi
Μετάφραση
Γιώργος Μπαρουξής
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Ημερομηνία έκδοσης
Απρίλιος 2022
Αριθμός σελίδων
365
ISBN
978-618-03-2673-4