Εκδόσεις Εστία, 2017
Σελ. 524
22η συμπληρωμένη έκδοση
Το βιβλίο αυτό του δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά ασχολείται με την αμερικανική ανάμειξη και άποψη για μια κρίσιμη εικοσαετία (1947-1967) της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας και τον ρόλο των Αμερικανών στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.
Η νέα έκδοση του βιβλίου περιέχει τις μαρτυρίες ιστορικών πρωταγωνιστών της περιόδου που οδήγησε στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Στις συνεντεύξεις που συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα έκδοση, ο τ. Βασιλιάς, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Γεώργιος Ράλλης, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Νικόλαος Μακαρέζος και ο Τζων Φατσέας (εκπρόσωπος του OSS και πράκτωρ της CIA) εξιστορούν τη σκοτεινή περίοδο των συνομωσιών και της ακυβερνησίας και τα διλήμματα της περιόδου μετά την εδραίωση των συνταγματαρχών. Οι σημαντικές αυτές μαρτυρίες θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εκτυλίσσεται το πραγματικό θρίλερ που αναδύεται από τα αμερικανικά αρχεία.
[grbk https://www.greekbooks.gr/o-viasmos-tis-ellinikis-dimokratias.html%5D
Σκοπός του βιβλίου είναι να αφηγηθεί τον ρόλο των Αμερικανών που έπαιξαν στην πολιτική ζωή του τόπου και τις συνωμοσίες που οδήγησαν στον «βιασμό της ελληνικής δημοκρατίας» την 21η Απριλίου του 1967. Το βιβλίο είναι βασισμένο σε απόρρητα αμερικανικά έγγραφα τα οποία αποχαρακτηρίσθηκαν, συνεντεύξεις με πρωταγωνιστές της εποχής, καθώς και έγγραφα που δόθηκαν στον συγγραφέα από «ιδιωτικές πηγές». Όπου ήταν δυνατόν οι πηγές αποκαλύπτονται. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της δέσμευσης πρώην αξιωματούχων της CIA και του Στέητ Ντιπάρτμεντ να μην αποκαλύψουν μυστικά που αφορούν τη θητεία τους στις υπηρεσίες αυτές.
Ο αναγνώστης θα πρέπει να θυμάται πώς όλα τα έγγραφα και οι συνεντεύξεις απεικονίζουν το πώς έβλεπαν οι Αμερικανοί τις εξελίξεις της εποχής μέσα από το δικό τους πρίσμα και φίλτρο. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι ζωγραφίζουν με ανάγλυφο τρόπο το ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Πολλές φορές αποδίδουν γλαφυρά τις σκέψεις και τις αντιφάσεις σημαινόντων Ελλήνων σε κρίσιμες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας μας. Οι περιγραφές αυτές είναι ιδιαίτερα πολύτιμες, αν σκεφθεί κανείς την ένδεια που χαρακτηρίζει την ελληνική ιστοριογραφία από πλευράς πρωτογενών αρχείων, μαρτυριών κ.λ.π.
Φυσικά, όσον αφορά τα γεγονότα της περιόδου 1973-74, υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα…
Ο Αλέξης Παπαχελάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε Οικονομικά και Ιστορία στο Bard College και, κατόπιν, πήρε Master’ s από το Columbia University. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1983 ως ανταποκριτής της εφημερίδας «Αυγής» στη Νέα Υόρκη. Εν συνεχεία εργάστηκε ως ανταποκριτής της «Καθημερινής» και του Mega στην Ουάσινγκτον. Το 1999 επέστρεψε στην Ελλάδα. Ήταν βασικός παρουσιαστής της εκπομπής «Μαύρο κουτί», και, εν συνεχεία, των «Φακέλων». Από το 2007 είναι διευθυντής της «Καθημερινής».
[grbk https://www.greekbooks.gr/o-viasmos-tis-ellinikis-dimokratias.html%5D