Μάρτιος του 1997 και ένα νέο μέλος προστέθηκε στη συλλογή Σπουργιτάκια των εκδόσεων Πατάκη· το παιδικό βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» του, γνωστού σε όλους, συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου.
Υπόθεση βιβλίου
Δεν ξέρω για εσάς, αλλά αυτό που θα σας πω τώρα δεν το γνώριζα. Υπάρχει σχολείο για ψάρια. Ναι, καλά διαβάσατε. Στεγάζεται σε ένα μεγάλο βράχο, φυσικά στο βυθό της θάλασσας και δασκάλα του είναι η κυρα-Σουπιά!
Σε αυτό που λέτε το σχολειό πάνε όλα τα πολύ μικρά ψαράκια. Μη φανταστείτε ότι εκεί μαθητεύουν για πολλά χρόνια, όπως τα παιδιά. Τα ψάρια εξάλλου ζουν πολύ λιγότερο από εμάς. Ένα μήνα όλο κι όλο κρατά το πέρασμα τους από τα θρανία του βυθού και σε αυτό το διάστημα μαθαίνουν να σχεδιάζουν στην άμμο του βυθού, να διαβάζουν τα μυστικά των βράχων και πάνω απ’ όλα να προφυλάγονται από τους ψαράδες και τα σύνεργά τους!
Μια φορά λοιπόν κι έναν καιρό -όχι πολλά χρόνια πριν από τις μέρες μας- μια νέα φουρνιά λιλιπούτειων ψαριών εμφανίστηκε στο σχολείο του βυθού. Όσο περνούσαν οι μέρες το καθένα από αυτά εμφάνιζε τα χαρακτηριστικά του είδους του. Όλα, εκτός από ένα…
…
Δεν έμοιαζε με κανένα από τα γνωστά είδη ψαριών. Ήταν κοντό και πλατύ σαν φεγγαρόψαρο, με μια μύτη μυτερή σαν του ξιφία και πλακουτσωτή σαν της κουτσομούρας, με ματάκια λαμπερά σαν της τσιπούρας και στόμα λοξό σαν του καρχαρία. Η ουρά του ήταν κι αυτή ένα μικρό τρίγωνο. Θα ‘λεγε κανείς πως το σχήμα του έμοιαζε με το τριγωνάκι που λέμε τα κάλαντα.
…
Ούτε καν η δασκάλα, η κυρά-Σουπιά, δεν μπόρεσε να καταλάβει τι λογής ήταν αυτό το μικρό ψαράκι. Έτσι αποφάσισε να του δώσει εκείνη ένα όνομα, και τι πιο φυσικό το είπε Τριγωνοψαρούλη. Όνομα και πράγμα, που λέμε κι εμείς.
Ο Τριγωνοψαρούλης ξεχώριζε όχι μόνο από την εμφάνιση του αλλά και από τις μαθητικές του επιδόσεις! Ήταν άθλιες… ο μικρός μας φίλος ήταν ο χειρότερος μαθητής που είχε περάσει ποτέ από το σχολείο. Το μόνο που τον ενδιέφερε, και στο οποίο τα κατάφερνε περίφημα, ήταν να σχεδιάζει τρίγωνα στην άμμο. Τρίγωνα να δουν τα μάτια σας… μικρά μεγάλα, ορθογώνια, ισόπλευρα, ισοσκελή, σκαληνά… από όλα είχε ο μπαξές!
Ίσως να αναρωτιέστε εάν οι μικροί αυτοί μαθητές πήγαιναν εκδρομές. Ναι, φυσικά και πήγαιναν… μια εκδρομή και καλή, όταν ζύγωνε η ημέρα της αποφοίτησης ώστε να έχουν πάρει όλες τις απαραίτητες γνώσεις που πιθανόν θα τους φαίνονταν χρήσιμες στην εξόρμησή τους. Αυτή τη φορά όμως, η εκδρομή καθυστερούσε… η κυρά-Σουπιά δεν τους έλεγε πότε θα πραγματοποιηθεί, τα μεγάλα ψάρια ήταν αναστατωμένα και ως εκ τούτου -σημάδι της σοβαρότητας της καταστάσεως- επιστρατεύτηκε το κοφτερό μυαλό του Αστακού!
Η κοινωνία των ψαριών βρίσκεται σε αναβρασμό! Κάποια μεγάλη απειλή πλανάται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας! Ποια είναι αυτή; Πως θα μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν; Τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα τις γνωρίζουν όσοι έχουν διαβάσει ήδη το «Ο Τριγωνοψαρούλης», του Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Θαρρώ πως έφτασε και η δική σας σειρά… 😉
[grbk https://www.greekbooks.gr/iliopulos-vagelis.person%5D
Κριτική και εντυπώσεις
Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, ο Τριγωνοψαρούλης του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή Σπουργιτάκια, των εκδόσεων Πατάκη, που περιέχει βιβλία κατάλληλα για παιδιά 6-10 ετών. Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε έχουν πουληθεί πάνω από 80.000 αντίτυπα, σε μια πορεία συνεχών επανεκδόσεων που συνεχίζονται ακόμα!
Το βιβλίο απέσπασε τον Έπαινο Αντιγόνη Μεταξά 1998 του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Επίσης, έχει αναγραφεί στη λίστα του Documentation Centre of Books for Disabled Young People της ΙΒΒΥ και έχει επιλεγεί από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου ως παραμύθι της Γαλάζιας Γραμμής, το οποίο μπορούν να ακούνε τα παιδιά τηλεφωνικά. Απόσπασμα από το βιβλίο υπάρχει στα σχολικά βιβλία του ΟΕΔΒ και μάλιστα έχει προταθεί από τη UNICEF Ελλάδας στα εκπαιδευτικά της προγράμματα. Αξίζει τέλος να σημειώσουμε πως έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί ήδη στην Κίνα!
Εξαιρετικές περγαμηνές ε; Μα του αξίζουν, τόσα και άλλα τόσα! Είναι ένα δροσερό αφήγημα, που σχηματίζει στο μυαλό του αναγνώστη του πανέμορφες εικόνες ενώ ταυτόχρονα του περνά πολύ σημαντικά μηνύματα. Του μιλά για την διαφορετικότητα, για την αξία του σχολείου, για τη σημασία της ορθής σκέψης, για την δύναμη που πηγάζει από την ένωση, ακόμα και για τα βλαβερά αποτελέσματα της σύγχρονης εκβιομηχανοποιημένης αλιείας.
Πλαισιωμένος από την εξαιρετική εικονογράφηση της Λήδας Βαρβαρούση, ο Τριγωνοψαρούλης θα γίνει ο αγαπημένος λογοτεχνικός ήρωας των παιδιών που θα τους χαρίσει απλόχερα και ψυχαγωγία αλλά και τροφή για σκέψη. Η τροφή αυτή, με τη συνδρομή πάντα της μαμάς και του μπαμπά, μπορεί να γίνει ένα θαυμάσιο εφαλτήριο για μακροσκελείς συζητήσεις που θα συμβάλουν ακόμα και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα των παιδιών μας!
Έτσι είναι η καλή λογοτεχνία και δη η παιδική! Αναζητήστε το, αποκτήστε το και… κολυμπήστε μαζί με τον Τριγωνοψαρούλη στα μαγευτικά νερά των θαλασσών! Και κάτι ακόμα… δεν είναι το μοναδικό βιβλίο με αυτό τον ήρωα… έχει και συνέχειες!
Οπισθόφυλλο:
Η κυρά-Σουπιά, η δασκάλα του σχολείου του βυθού, αντικρίζοντάς τον δεν ήξερε τι ψαράκι ήταν! Από το σχήμα του τον ονόμασε… Τριγωνοψαρούλη. Όταν άρχισαν τα μαθήματα και όλα τα ψαράκια έμαθαν να γράφουν και να διαβάζουν, ο Τριγωνοψαρούλης δυσκολευόταν, όσο κι αν προσπαθούσε. Μόνο τριγωνάκια μπορούσε να σχεδιάσει. Κι όμως, αυτός ήταν ο μόνος που μπορούσε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο που απειλούσε να κλείσει για πάντα το σχολείο και να στείλει τα ψαράκια στα δίχτυα του ψαρά.
[grbk https://www.greekbooks.gr/iliopulos-vagelis.person%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Ο τριγωνοψαρούλης
Συγγραφέας
Βαγγέλης Ηλιόπουλος
Εικονογράφος
Λήδα Βαρβαρούση
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Πατάκη
Ημερομηνία έκδοσης
Μάρτιος 1997
Αριθμός σελίδων
66
ISBN
960-600-012-5