“Ο πορτοκαλής ήλιος” ξεμάκραινε από το λιμάνι του Πειραιά. Οχτώ το πρωί κι η ζέστη κιόλας ίδρωνε το κορμί, κολλούσε πάνω στο δέρμα. Η θάλασσα ασάλευτη θα ‘μοιαζε αληθινό γυαλί, αν δεν ήταν οι άσπροι αφροί που ξεσήκωνε το καράβι χαράζοντάς την.
Κόσμος πολύς, περισσότερες γυναίκες με παιδιά, που ξεκινούσαν για κάποιο νησί του Σαρωνικού, την Αίγινα, τον Πόρο, την Ύδρα ή τις Σπέτσες. Τα σχολεία είχαν κλείσει κι οι μητέρες είχαν ετοιμάσει τις καλοκαιριάτικες αποσκευές: βατραχοπέδιλα, μάσκες, σαγιονάρες, ψάθινα ή πάνινα καπέλα…
…
Ανάμεσά τους και δυο αγόρια ο Κλου από τη Γαλλία και ο φίλος του ο Αλέξης ελληνικής καταγωγής. Προορισμός τους η Αίγινα όπου θα περάσουν τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές τους. Όχι βέβαια μόνοι τους, είναι μικροί ακόμα για να κάνουν ξεχωριστές διακοπές από την οικογένεια. Μαζί τους είναι η Ζωή, η μητέρα του Αλέξη, και η Λίνα, η αδελφή του. Στο όμορφο νησί θα παραθερίσει και μια φίλη της Ζωής, η Βέρα, μαζί με τον γιο της τον Άγγελο. Η παρέα των παιδιών όμως έχει και άλλα δύο μέλη για να συμπληρωθεί. Την Ράνια και την Σόφη, κόρες της Σάσως μιας άλλης φίλης της μαμάς Ζωής. Μπαμπάδες υπάρχουν μεν, αλλά στο νησί θα έρχονται μόνο τα Σαββατοκύριακα μιας και τις καθημερινές πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται. Η όμορφη αυτή καλοκαιρινή παρέα θα συμπληρωθεί από την εικοσιεξάχρονη Νικόλ, γαλλικής καταγωγής και σχεδόν μέλος της οικογένειας του Αλέξη.
Η πάντα πρόσχαρη Νικόλ δεν ήρθε φέτος στην Ελλάδα μόνο για διακοπές. Στην Αίγινα θα προσπαθήσει να συλλέξει πληροφορίες για κάποιον Γερμανό, κατ’ εντολή του εργοδότη της, του διάσημου ψυχίατρου Σπακ. Ο Γερμανός αυτός, τον οποίο κουράρει ο γιατρός, βρισκόταν ως στρατιώτης τον καιρό της κατοχής στο νησί. Όταν ήρθε η μετάθεσή του και λίγες ώρες πριν το εγκαταλείψει, έπαθε ένα ατύχημα. Πάτησε μια νάρκη. Η τραυματική εμπειρία αυτού του γεγονότος οδήγησε σε μερική αμνησία με αποτέλεσμα να μην θυμάται πλέον τίποτε απ’ ότι έγινε σε εκείνη την περίοδο της ζωής του. Ο δόκτωρ Σπακ πιστεύει ότι οποιαδήποτε πληροφορία μπορέσει να συλλέξει η Νικόλ σχετικά με τον ασθενή του, είναι πιθανό να φανεί ωφέλιμη στην θεραπεία του.
Συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου η πολυπράγμων Νικόλ εξηγεί στα παιδιά της παρέας την αποστολή της, ζητώντας ταυτόχρονα την βοήθειά τους. Έτσι θα τους βοηθήσει να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά τις ατέλειωτες ώρες του καλοκαιριού. Η έρευνα ξεκινά. Από που; Από την Βαγία. Ένα μικρό χωριουδάκι του νησιού, το όνομα του οποίου αναφέρει συχνά ο Γερμανός κατά την διάρκεια των ναρκαναλύσεων στις οποίες τον υποβάλει ο γιατρός του. Και τι σύμπτωση! Στην Βαγία, περνούσε τα καλοκαίρια της η Ζωή όταν ήταν στην ηλικία των παιδιών της.
Για να μάθετε την συνέχεια τρέξτε στο κοντινό σας βιβλιοπωλείο και ζητήστε το «Ο θησαυρός της Βαγίας» της Ζωρζ Σαρή. Για πρώτη φορά κυκλοφόρησε το 1969 από τις εκδόσεις Κέδρος. Όμως πλέον από τον Ιανουάριο του 1992 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη με συνεχείς επανεκτυπώσεις.
Τυχαίο; Όχι βέβαια. Το «Ο θησαυρός της Βαγίας» είναι ένα υπέροχο μυθιστόρημα γεμάτο θάλασσα, ήλιο και ελληνικό καλοκαίρι! Θα σας κρατήσει ευχάριστα συντροφιά ενώ θα σας κάνει να αγωνιάτε για την κατάληξη της ιστορίας. Αξιοσημείωτο είναι το πόσα πράγματα για το μακρινό παρελθόν αλλά και για το παρόν (του 1969) της Αίγινας έχει συμπεριλάβει με έντεχνο τρόπο η ταλαντούχα Ζωρζ Σαρή. Ένα είναι σίγουρο: Μόλις τελειώσετε την ανάγνωση του βιβλίου θα θελήσετε να επισκεφθείτε όλα εκείνα τα μέρη που ο Κλου, ο Αλέξης, η Λίνα, η Ράνια, η Σόφη και ο Άγγελος περιδιάβηκαν εκείνο το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι που φέραν στο φως του ηλίου τον θησαυρό της Βαγίας.