Υπόθεση βιβλίου
Όταν ο Λεωνίδας και οι 300 του πέρασαν στην Αθανασία με την θυσία τους, ο Ξέρξης με τον πολυάριθμο στρατό του συνέχισε την πορεία προς τη νότιο Ελλάδα.
Οι Αθηναίοι σκέφτονταν ποιο θα ήταν το πιο φρόνιμο για να πράξουν. Να πολεμήσουν εκεί, στα ξύλινα τείχη της πόλης, ή να φύγουν μακριά από την Αθήνα και να αναζητήσουν κάπου αλλού καταφύγιο και πεδίο μάχης; Η Φωνή της Λογικής, εκφράστηκε μέσα από τον Θεμιστοκλή.
Με διάφορα κόλπα -είναι γεγονός- κατάφερε, ευτυχώς, τους συμπολίτες του να τον ακούσουν και να αναλάβουν δράση. Τα γυναικόπαιδα θα κατέφευγαν στην Τροιζήνα, την Αίγινα και τη Σαλαμίνα, ενώ οι άντρες θα εξόπλιζαν τα πλοία με τα οποία θα περίμεναν το πολεμικό ναυτικό του Ξέρξη στο Στενό της Σαλαμίνας.
Ο Πέρσης Βασιλιάς δεν άργησε να καταφτάσει με το λεφούσι του στην Αττική, να λεηλατήσει την Ακρόπολη και να κάψει τα Ιερά! Μαθαίνοντας τα νέα αυτά οι Αθηναίοι τρόμαξαν και σκέφτονταν να επιλέξουν τον Ισθμό για την επικείμενη ναυμαχία με τους Πέρσες.
Ο Θεμιστοκλής όμως, “βλέποντας” καθαρότερα, τους έπεισε να εκμεταλλευτούν το στρατηγικό πλεονέκτημα που τους έδινε το Στενό, σε σχέση με την συμπεριφορά των τριήρεων στο νερό αλλά και των ανέμων που έπνεαν εκεί.
…
Αυτό, βέβαια, δεν ήταν η μόνη επιτυχία του Θεμιστοκλή. Έστειλε κρυφά στο στρατόπεδο των Περσών τον Σίκιννο, ο οποίος μετέφερε στον Ξέρξη το μήνυμα πως οι Έλληνες δε συμφωνούσαν μεταξύ τους και σκέφτονταν να φύγουν.
Του είπε, μάλιστα, πως αν η επίθεση γινόταν τώρα, κάποιοι ούτε που θα αντιστέκονταν στον περσικό στόλο.
…
Έτσι, με αυτά και με άλλα, ξημέρωσε η 22α Σεπτεμβρίου του 480π.Χ. Το τι ακολούθησε είναι γνωστό τοις πάσι! Οι Πέρσες έπαθαν τέτοια καταστροφή που όχι μόνο δεν πέρασαν στην Πελοπόννησο, αλλά στην ουσία έληξε και η εκστρατεία τους στον Ελλαδικό χώρο!
Γι αυτό και η Ναυμαχία της Σαλαμίνας γράφτηκε με χρυσά γράμματα στο μεγάλο Βιβλίο της Ιστορίας και στις καρδιές όλων των Ελλήνων της τότε εποχής αλλά και όλων των εποχών που την ακολούθησαν, μέχρι και τις μέρες μας!
Κριτική και εντυπώσεις
Άλλο ένα πολύτιμο πετράδι προστέθηκε στο “περιδέραιο” της παιδικής-προεφηβικής σειράς “Γνωρίζω την ιστορία” των εκδόσεων Μίνωας.
Το «Ο Θεμιστοκλής και η ναυμαχία της Σαλαμίνας», του Βασίλη Κουτσιαρή και του Γιάννη Διακομανώλη, μαθαίνει στους μικρούς αναγνώστες για τα όσα προηγήθηκαν και όσα έλαβαν μέρος κατά την διάρκεια της ναυμαχίας της Σαλαμίνας το 480π.Χ.
Το άριστο καθόλα κείμενο των δύο ταλαντούχων συγγραφέων συμπληρώνει μοναδικά μια εξίσου άριστη εικονογράφηση που φιλοτέχνησε ο Θάνος Τσίλης και ο Μιχάλης Κυλάκος.
Όλα αυτά τα πήραν οι εκδόσεις Μίνωας και με πολύ αγάπη και τέχνη τα εξέδωσαν σε ένα ακόμα μοναδικό βιβλίο που κοσμεί κάθε νεανική βιβλιοθήκη στην οποία βρίσκεται.
Το τι σας προτείνω ανεπιφύλακτα να κάνετε, το γνωρίζετε φαντάζομαι ήδη… Αγοράστε το και καθίστε διαβάστε το μαζί με το παιδί σας. Θα το λατρέψετε και οι δύο και θα περάσετε μαζί ευχάριστο και δημιουργικό χρόνο. Πολύτιμο!
Οπισθόφυλλο:
Ο στρατός του Ξέρξη, καταστρέφοντας πόλεις και χωριά, θα έφτανε σύντομα και στην Αττική. Ο Θεμιστοκλής έπρεπε να πείσει τους Αθηναίους να εγκαταλείψουν την Αθήνα. Ο χρησμός της Πυθίας έλεγε πως ένα «ξύλινο τείχος» θα έσωζε την πόλη. «Τα πλοία εννοεί! Να πάμε στη Σαλαμίνα!» φώναξε. Οι περισσότεροι πίστεψαν τον Αθηναίο ηγέτη και εγκατέλειψαν την πόλη. Στο στρατόπεδο των Ελλήνων στη Σαλαμίνα πολλοί επέμεναν να πολεμήσουν σε ανοιχτή θάλασσα. Ο Θεμιστοκλής όμως κατάφερε να πείσει τον αρχιστράτηγο Ευρυβιάδη να γίνει η ναυμαχία στο στενό της Σαλαμίνας…
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Ο Θεμιστοκλής και η ναυμαχία της Σαλαμίνας
Συγγραφείς
Βασίλης Κουτσιαρής
Γιάννης Διακομανώλης
Εικονογράφος
Θάνος Τσίλης
Μιχάλης Κυλάκος
Σειρά βιβλίων
Γνωρίζω την ιστορία
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Μίνωας
Ημερομηνία έκδοσης
Ιανουάριος 2021
Αριθμός σελίδων
40
ISBN
978-618-02-1753-7