https://www.youtube.com/watch?v=dbe7GC8vNIE
Κριτική και εντυπώσεις
Ο Χρίστος Ενισλείδης γεννήθηκε το 1895 και πέθανε το 1985. Ήταν δάσκαλος, θεολόγος, συγγραφέας, οδοιπόρος και δημοσίευε υπό τα ψευδώνυμα “Στρατοκόπος” και “Θαλασσινός”. Είχε μικρασιατική καταγωγή και γεννήθηκε στα πέριξ του Λυκαβηττού, στην Αθήνα.
Ο Χρίστος Ενισλείδης δίδαξε στο Ελληνικό Σχολείο της μικρής τότε Κερατέας από το 1922 έως και το 1927. Δύσκολες συνθήκες, Μικρασιατική Καταστροφή, γενική αμορφωσιά. Με την προσωπικότητα του, τα εκπαιδευτικά προσόντα του, την αγάπη του για τα παιδιά, αλλά και για τον άνθρωπο, ο εμβληματικός αυτός εκπαιδευτικός αποτέλεσε φάρο γνώσης, ουμανιστικής παιδείας αλλά και παράδειγμα προς μίμηση στην πληγωμένη τότε Ελλάδα.
…
Αποτέλεσε και αποτελεί ακόμα και σήμερα, που δεν βρίσκεται κοντά μας, φάρο γνώσης και παραδειγματισμού. Άνθρωποι σαν τον Χρίστο Ενισλείδη προσφέρουν τόσα πολλά στους συνανθρώπους τους, με το έργο και το παράδειγμά τους, που καταλαμβάνουν επάξια μια περίοπτη θέση στο θυμικό και στο συναίσθημα ενός λαού.
Με ένα τμήμα του έργου αυτού του μεγάλου Έλληνα έχει ασχοληθεί στο εξαίσιο έργο της “Ο στρατοκόπος Χρίστος Ενισλείδης και η Αττική του’, η Σοφία Γκλιάτη Χασιώτη. Η αγάπη της προς την Αττική αλλά και ειδικότερα προς τα Μεσόγεια, όμοια με εκείνη του Χ. Ενισλείδη, ώθησαν την ταλαντούχα συγγραφέα – ερευνήτρια να δημιουργήσει ένα ακόμα βιβλίο κόσμημα.
Μετά από ενδελεχή έρευνα, που συνεπάγεται τον ανάλογο κόπο και χρόνο, σταχυολόγησε κείμενα του Στρατοκόπου – Θαλασσινού, που έχουν να κάνουν κατά βάση με τους αρχαίους δήμους της Αττικής. Που βρίσκονταν σε σχέση με τους νέους δήμους, ποιοι κατοικούσαν εκεί, ποια τα χαρακτηριστικά της περιοχής στα αρχαία χρόνια αλλά και στις αρχές του 20ου αιώνα, ποιοι καταγεγραμμένοι στην ιστορία Έλληνες κατάγονταν από τους δήμους αυτούς;
Αυτά αλλά και πολλά άλλα που έχουν να κάνουν τόσο με την Αττική που περιηγήθηκε ο Χρίστος Ενισλείδης, τα ήθη και έθιμα της εποχής του και τις αγαπημένες του γωνιές στον γεμάτο ιστορία αυτό τόπο, συμπεριλαμβάνονται στο ανάγνωσμα αυτό. Συμπληρωμένα με φωτογραφικό υλικό και κείμενα της Σοφίας Γκλιάτη Χασιώτη, το “Ο στρατοκόπος Χρίστος Ενισλείδης και η Αττική του” είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και ιδιαίτερα ευχάριστο στην ανάγνωση βιβλίο.
Έχοντας καταγωγή από την Παιανία και ζώντας από την γέννησή μου μέχρι πριν λίγα χρόνια στον Γέρακα, υπήρξαν πολλές στιγμές κατά την ανάγνωση του που έμεινα έκπληκτος με όσα διάβαζα. Δεν γνώριζα -ντροπή μου το παραδέχομαι- πόση ιστορία κρυβόταν πίσω από μέρη της ιδιαίτερης πατρίδας μου, τα Μεσόγεια Αττικής. Καθ’ όλη την διάρκεια της ανάγνωσής του, πάντως, χαμογελούσα διαρκώς! Ναι, το λάτρεψα!
Ακόμα όμως και αν δεν κατάγεστε από τα μέρη αυτά, ακόμα και αν δεν έχετε ζήσει σε αυτά τα χώματα, σίγουρα θα βρείτε γνωστούς τόπους από την Ιστορία του Έθνους μας στα περιεχόμενα του πονήματος αυτού. Με τίτλους μόνο να σας αναφέρω πως ο Χρίστος Ενισλείδης και η Σοφία Γκλιάτη Χασιώτη έχουν γράψει για: την χλωρίδα και το κλίμα της Αττικής, για την άφιξη των Αρβανιτών σε αυτήν, για την αρχαία μάχη στην Παλλήνη, για το Λιοντάρι της Κάντζας, για το μαινόμενο Ταύρο, για το κράτος του Κέφαλου, ακόμα και για τον Πάνα!
Όσο για τα μέρη, αρχαία και μη, που θα συναντήσετε και θα περιηγηθείτε μέσα από τα μοναδικά αυτά κείμενα; Η Παιανία, η Παλλήνη, η Ερχία, τα Σπάτα, η Λούτσα, η Ραφήνα, η Βραώνα, οι Φιλαΐδαι, το Πόρτο Ράφτη, η Στειρία, οι Πρασιαί, το Μαρκόπουλο, ο Άγιος Γεώργιος Αιματόριζας, ο Αγγελής, ο Αγνούς, ο Άγιος Αθανάσιος των Κουβαράδων, το Κορωπί, ο Σφηττός, τα Καλύβια, ο Κουβαράς, η Αμφιτροπή, οι Κυρτιάδαι, η Κεφαλή, ο Θορικός, ο Ποταμός, το Σούνιο, η Ανάβυσσος και η Λουμπάρδα, σας περιμένουν υπομονετικά να μάθετε γι’ αυτά πράγματα εκπληκτικά!
Παροτρύνοντας σας με όλη μου την δύναμη να αποκτήσετε αυτό το βιβλίο, να το μελετήσετε και να το απολαύσετε όσο κι εγώ, κλείνω αυτή την παρουσίαση με λίγα ακόμα λόγια για τον περίφημο Στρατοκόπο – Θαλασσινό που περιέχονται στο “Ο στρατοκόπος Χρίστος Ενισλείδης και η Αττική του’, της Σοφίας Γκλιάτη Χασιώτη, και αναφέρονται σε εκείνον…
…
Δεν έκανε τον ιστορικό, ούτε τον σοφό, μα ήταν ένας ευσυνείδητος ερευνητής, ένας συλλέκτης των ιστορικών πηγών για την Αττική.
Κατά τον Ιρλανδό ποιητή William Butler Yeats “η εκπαίδευση δεν είναι το γέμισμα ενός κουβά, αλλά το άναμμα μιας φλόγας”. Αυτή τη φλόγα άναψε στην Κερατέα, αλλά και σε όλη την Αττική, ο αείμνηστος εκπαιδευτικός Χρήστος Ενισλείδης.
Οπισθόφυλλο
Αν και δεν ήταν ούτε Μεσογείτης, ούτε Αρβανίτης, ο Χρίστος Ενισλείδης (1895-1985) αγάπησε τα χωριά της Αττικής και την Ιστορία τους περισσότερο κι από τη γενέτειρά του την Αθήνα. Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε μια μεσοπολεμική πενταετία που υπηρέτησε δάσκαλος στην Κερατιά (Κερατέα). Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος και διαρκής. Συνεχίζοντας την παράδοση των μεγάλων περιπατητών – γραφιάδων (Δ. Καμπούρογλου, Δ. Χατζόπουλος κ.λπ.), o «Στρατοκόπος» Ενισλείδης αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος του περιηγητικού του χρόνου και ανάλογο μέρος του συγγραφικού-δημοσιογραφικού του έργου στα χωριά της περιοχής, τις ομορφιές τους και τη σχέση τους με τους αρχαίους Δήμους.
Η Σοφία Γκλιάτη-Χασιώτη, ερευνήτρια με δόκιμο πλέον ιστοριοδιφικό έργο, διάλεξε μερικές δεκάδες από τα καλύτερα κείμενα του Στρατοκόπου, αναφερόμενα ιδίως στους αρχαίους Δήμους της Αττικής, και μας τα παρουσιάζει ως συμπύκνωμα αττικογνωσίας, που ενδιαφέρει, νομίζω, κάθε σημερινό κάτοικο, εφόσον θέλει να μάθει τα παρελθόν του τόπου του.
Αξιόλογο φωτογραφικό υλικό υποστηρίζει τη σημαντική αυτή αναστατική έκδοση.
Δημήτρης Φύσσας
Αγοράστε το “Ο στρατοκόπος Χρίστος Ενισλείδης και η Αττική του”, της Σοφίας Γκλιάτη Χασιώτη, κάνοντας κλικ εδώ!
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Ο στρατοκόπος Χρίστος Ενισλείδης και η Αττική του
Υπότιτλος βιβλίου
Ανθολόγηση άρθρων για τους αρχαίους δήμους και όχι μόνο
Συγγραφέας
Σοφία Γκλιάτη Χασιώτη
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις ΑΩ
Ημερομηνία έκδοσης
Οκτώβριος 2021
Αριθμός σελίδων
131
ISBN
978-618-5363-90-1