Ο Χάρης όταν κυκλοφορεί με τη μηχανή του είναι πολύ προσεκτικός και συνετός οδηγός. Πάντα μα πάντα φορά το κράνος του! Μια μέρα όμως…
…
ένας ασυνείδητος, απρόσεκτος οδηγός, προσπερνώντας αντικανονικά, με μεγάλη ταχύτητα, σπρώχνει τον Χάρη και τον ρίχνει στο δρόμο.
Ο κυρ-Δρόμος μας με μιας σκοτείνιασε. Δάκρυα, δάκρυα πολλά πλημμύρισαν τα μάτια του.
– Αυτό είναι άδικο, είπε δυνατά, μέσα στα αναφιλητά του.
Κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται. Ο Χάρης χτυπημένος πολύ, ανήμπορος, μόνος, κατάμονος, σήκωσε τα μάτια του και χαιρέτησε το λαμπρό ήλιο που σε λίγο θα τον έπαιρνε στο άρμα του…
…
Ο Χάρης μπορεί να είναι φανταστικό πρόσωπο, μιας και είναι ο ήρωας της Σωτηρίας Κυρμανίδου, στο παιδικό βιβλίο της «Ο κυρ-Δρόμος, οι οδηγοί και όλοι εμείς…», όμως υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες ιστορίες που συμβαίνουν αληθινά κάθε χρόνο στους δρόμους της χώρας μας. Αυτός είναι και ο λόγος που το συγκεκριμένο ανάγνωσμα πρέπει να βρίσκεται σε κάθε σπίτι όπου υπάρχουν μικρά παιδιά. Πρόκειται για ένα παιδικό παραμύθι υψηλής εκπαιδευτικής αξίας και χρησιμότητας, όπως τονίζουν και…
ο κ. Ανέστης Σαββάκης (Δάσκαλος Μειονοτικού Σχολείου Μάστανλη)
…
Με τον «κυρ-Δρόμο» επιτυγχάνεται η καλλιέργεια οδικής συνείδησης, η δημιουργία αλλά και αλλαγή στάσεων, όσον αφορά την ασφαλή και υπεύθυνη οδική συμπεριφορά, χωρίς στείρους διδακτισμούς, αλλά απλώνοντας το χέρι στην ψυχή του παιδιού, δίνει ερεθίσματα για νέες επιθυμίες, διαμορφώνει νέες αντιλήψεις με κυρίαρχο συστατικό την ελπίδα και την αισιοδοξία.
…
καθώς και ο κ. Δημήτρης Μυτακίδης (Διευθυντής 1ου Δημοτικού Σχολείου)
…
Η κ. Σωτηρία Κυρμανίδου, γνώστης της παιδικής ψυχολογίας, με το βιβλίο της Ο κυ-Δρόμος, οι οδηγοί και όλοι εμείς, φέρνοντας την ψυχή του παιδιού απλά και αβίαστα στον πόνο και την απώλεια που δυστυχώς βιώνουν πολλοί άνθρωποι λόγω των τροχαίων ατυχημάτων, δίνει τους βασικούς κανόνες της οδικής κυκλοφορίας με τον τρόπο που αυτή ξέρει, με μια γλώσσα πολύχρωμη και αθώα.
…
Αυτό ακριβώς εννοούμε όταν λέμε ότι η λύση πολλών σύγχρονων προβλημάτων είναι η παιδεία και μόνο αυτή!
Όσο για την εικονογράφηση; Όπως μας πληροφορεί ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Αριστείδης Γιαννακίδης, στον πρόλογο του βιβλίου…
…
η κ. Κυρμανίδου δεν κατέφυγε για να δώσει λύση στη μοναξιά του γραφείου της και στη συνεργασία της από την πολυθρόνα, με μια οποιαδήποτε αναγνωρισμένη εικαστικό για την εικονογράφηση της ιστορίας της, όπως συνήθως γίνεται. Αντίθετα, επέλεξε τον ουσιαστικό αλλά μη συνήθη δρόμο της επαφής με τα παιδιά και της αξιοποίησης των συναισθημάτων και των εικόνων που προκαλεί στα παιδιά η αφήγηση της.
Για το λόγο αυτό και στο πλαίσιο εκδηλώσεων φιλαναγνωσίας διάβασε η ίδια την ιστορία του κυρ-Δρόμου στα παιδιά του Μειονοτικού Σχολείου του Μάστανλη και του 1ου Δημοτικού Σχολείου για να αποδώσουν με εικόνες, όπως τα ίδια φαντάζονται, τα πρόσωπα και τα επεισόδια της.
…
Οι ζωγραφιές των παιδιών αυτών αποτελούν και την μοναδικής αξίας εικονογράφηση του βιβλίου, της Σωτηρίας Κυρμανίδου που κυκλοφόρησε με αυτοέκδοση το 2011. Χαρίστε το στα μικρότερα μέλη της οικογένειας και διαβάστε το μαζί τους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να πάρουν τέτοια μαθήματα από την τρυφερή ακόμα ηλικία τους! Και ποτέ μα ποτέ μην ξεχάσετε ούτε εκείνα ούτε εσείς τα λόγια που είπαν το ζουμπούλι και η τουλίπα!