Σε ένα σπίτι όμορφο, ξεχωριστό και με αυλή, ζει ο ήρωας της ιστορίας μας. Είναι μόλις έξι χρονών, με δυο μεγάλα αθώα πράσινα μάτια, που ψάχνουν για νέους φίλους και ευκαιρία για παιχνίδι. Ο μικρός Γιαννάκης Γεράνης όμως νιώθει διαφορετικός από τους συνομηλίκους του. Ο λόγος; Τα ψιθυριστά σχόλια των άλλων παιδιών για το ύψος του και η απροθυμία τους να τον βάλουν στα παιχνίδια τους.
Να, για παράδειγμα, στο πάρτυ του μεγαλύτερού του αδερφού, του Αντώνη, άκουσε κάποια παιδιά να λένε…
…
“Καλά, αυτός ο Γιαννάκης πολύ μικροκαμωμένος δεν είναι;” είπε ένα παιδί.
“Ε, είναι έξι χρονών ακόμα”, απάντησε ένα άλλο.
“Εγώ, όταν ήμουν έξι, είχα το διπλάσιο ύψος”.
“Είναι ο πιο κοντός του σχολείου. Παιδιά, αυτός είναι μισή μπουκιά!” είπε κάποιος άλλος χαχανίζοντας.
“Χα, χα, χα, χα!”
Βάλθηκαν όλοι να γελάνε.
…
και
…
“Καλά, αυτός είναι πιο κοντός κι απ’ τον μαϊντανό!”
“Α, ρε στούμπο! Πως είσαι έτσι; χα, χα, χα!”
Και δώστου να γελάνε και να γιουχάρουν.
…
Όπως καταλαβαίνετε, πάει όλη η χαρά του Γιαννάκη, πάνε και οι ελπίδες του να κάνει νέους φίλους και συντρόφους στο παιχνίδι. Βέβαια, η γιαγιά Κυριακή, η μεγάλη του αδυναμία, είναι πάντοτε απίκο να τον παρηγορήσει και να τον εμψυχώσει. Όμως τι να σου κάνει και εκείνη; Δεν μπορεί να βρίσκεται και παντού. Χμ… στο σχολείο ας πούμε έχουν αγριέψει κάπως τα πράγματα…
Τα παιδιά εκεί τον φωνάζουν μισομπουκίτσα, τον κοροϊδεύουν για το ύψος του και γελούν. Όταν η δασκάλα τον ανεβάζει στον πίνακα να λύσει μια άσκηση, και ο Γιαννάκης δεν μπορεί καν να φτάσει τον πίνακα… τότε γίνεται χαμός στην τάξη από γέλια και κοροϊδίες. Εκτός από την καζούρα που του κάνουν, χώνουν και στην τσάντα του ένα γαϊδουράγκαθο που του τρυπάει τα δαχτυλάκια, όταν χωρίς να κοιτάξει το πιάνει αντί για το βιβλίο του. Α! τα πράγματα έχουν ξεφύγει εντελώς!
Γυρίζοντας ο Γιαννάκης στο σπίτι, αποφασίζει να μιλήσει στους δικούς του για το καθημερινό του βάσανο. Μια και δυό, μαμά, μπαμπάς και γιαγιά επισκέπτονται το σχολείο την επόμενη ημέρα, όπου συζητούν με την δασκάλα και παίρνουν μια σπουδαία απόφαση.
Άραγε θα καταφέρει η απόφαση αυτή να σταματήσει τον σχολικό εκφοβισμό που βασανίζει τον Γιαννάκη; Θα καταφέρει ο μικρός της ιστορίας μας να αποκτήσει φίλους και η φιλία αυτή να φωτίσει την ζωή του;
Κάτι μου λέει ότι όλα θα εξελιχθούν καλά για τον μικρό μας ήρωα. Για να είστε όμως κι εσείς σίγουροι, διαβάστε το «Ο διαφορετικός μισομπουκίτσας» της Γιούλας Γεωργίου. Μέσα στις σελίδες του θα λυθούν όλες σας οι απορίες. Που θα το βρείτε; Μα, κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Λιβάνη (2016).
Το υπέροχο αυτό παραμύθι, πλαισιώνει μια εξαιρετική εικονογράφηση που υπογράφουν η Μαρία Παγκάλου και ο Μιχάλης Βαλασόγλου. Αλλά μη νομίζετε ότι αυτό είναι όλο. Το «Ο διαφορετικός μισομπουκίτσας», της Γιούλας Γεωργίου, είναι μια ιστορία γεμάτη μουσική. Μουσική γραμμένη από τον αγαπημένο μικρών και μεγάλων, Γιάννη Ζουγανέλη, που θα βρείτε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου μέσα σε ένα cd!
Εξαίσια ιστορία, καταπληκτική εικονογράφηση, μαγικές νότες και… ωφέλιμα μηνύματα για τους μικρούς αναγνώστες που μπορεί και στο δικό τους σχολείο, στη δική τους ζωή, να αντιμετωπίσουν κάτι παρόμοιο με όσα αντιμετώπισε και ο μικρός Γιαννάκης.
Το ότι σας το προτείνω ανενδοίαστα, εννοείται! Αγοράστε το και δωρίστε το στα μικρά παιδιά της οικογένειας ή του φιλικού σας περιβάλλοντος. Έχει να τους προσφέρει πάρα πολλά, σε διάφορα επίπεδα.
Κλείνοντας ωφείλω να αναφέρω τους συντελεστές του cd που συνοδεύει το βιβλίο και που το ανεβάζει σε ακόμα ψηλότερα επίπεδα.
Στίχοι:
Γιούλα Γεωργίου
Μουσική σύνθεση, ραδιοσκηνοθεσία και καλλιτεχνική επιμέλεια:
Γιάννης Ζουγανέλης
Τραγουδούν:
Μαρίνα Σάττι, Αλέξανδρος Ζουγανέλης, Άγγελος Χρονάς, Γιάννης Ζουγανέλης
Ενορχήστρωση:
Θαλής Τριανταφύλλου, Γιάννης Ζουγανέλης
Θεατρολογική επιμέλεια:
Τάνια Ρόκκα
Διεύθυνση παραγωγής:
Ισιδώρα Σιδέρη
Παραγωγή:
Αυλός, Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2015
Καλή ανάγνωση και καλή ακρόαση!
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Τα παιδιά στο σχολείο δε µε φωνάζουν µε το όνοµά µου. Με λένε Μισοµπουκίτσα και γελάνε. Όταν παίζουµε µπάλα και δεν τα καταφέρνω, µε κοροϊδεύουν. Σήµερα ένα παιδί µε κλότσησε. Μου κάνουν συνέχεια καζούρα. Να, σαν να τους ακούω:
«Αυτός, καλέ, είναι ίσα µε την µπάλα!»
«Οχ! Ο κοντός ήταν; Τον πέρασα για την µπάλα».
Γνωρίστε τον διαφορετικό Μισοµπουκίτσα, σε µια ιστορία για τον σχολικό εκφοβισµό και την αντιµετώπισή του.