Στη σειρά Λογοτεχνικές Εξερευνήσεις -των εκδόσεων Μίνωα- με θέμα: Ταξίδια στην Ελλάδα, προστέθηκε ένα ακόμα διαμαντάκι περιπέτειας και γνώσεων, αυτή τη φορά για το υπέροχο νησί της Σάμου.
Υπόθεση βιβλίου
Για την Ρόδη και τον Λυκούργο…
…
Ήταν οι πιο βαρετές διακοπές της ζωής τους. Δεν είχαν περάσει ούτε είκοσι τέσσερις ώρες από τη στιγμή που το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Σάμου και τους φαινόταν πως βρίσκονταν εκεί έναν αιώνα. Και να ήταν μόνο αυτό…
…
Ναι, δεν ήταν μόνο αυτό…
Η μαμά τους, γεμάτη υπερηφάνεια για το “νησί της”, είναι κατενθουσιασμένη και μιλά διαρκώς και αδιαλείπτως. Θέλει να πάνε παντού, τα τα δουν όλα! Έτσι, προς αγανάκτηση των παιδιών, αντί να ξεκινήσουν τις περιηγήσεις τους με ένα ωραίο μπάνιο στις υπέροχες παραλίες του νησιού, εκείνη επιμένει να γυροφέρνουν στα βουνά, τα λαγκάδια, τις ερημιές…
Ο μπαμπάς, εντελώς αφηρημένος, στριμωγμένος όπως όλοι στο μικρό νοικιασμένο αυτοκίνητο, οδηγεί όσο καλύτερα μπορεί, αλλά εκείνο συμπεριφέρεται σαν κουδουνίστρα ταλαιπωρώντας τους επιβάτες του.
Τα παιδιά; Η μεγάλη, η Ρόδη, είναι το σοφό παιδί της οικογένειας. Αν και έχασε το μπάνιο, σιγοντάρει την πολυλογία της μαμάς και καθώς φαίνεται ξέρει τόσα για τη Σάμο ώστε ο μικρότερος αδερφός της αναρωτιέται εάν το κάνει επίτηδες για να τον εκνευρίσει! Ο Λυκούργος βαριέται αφόρητα! Ευτυχώς όμως γι’ αυτόν, κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου, βρίσκει και κάτι που του κινεί το ενδιαφέρον!
Μέσα σε μια βιτρίνα του μουσείου, βρίσκεται βαλσαμωμένο ένα καπλάνι. Και όχι ένα οποιοδήποτε καπλάνι, αλλά το γνωστό καπλάνι από το οποίο εμπνεύστηκε η συγγραφέας Άλκη Ζέη και έγραψε το βιβλίο της “Το καπλάνι της βιτρίνας”. Λοιπόν, αυτό το μυθιστόρημα ο Λυκούργος το είχε διαβάσει παλιότερα και τώρα -όσο κι αν δεν θέλει να το παραδεχτεί στη Ρόδη- βρίσκει πολύ ενδιαφέροντα τα όσα τους διαβάζει εκείνη από το βιβλίο της για το έκθεμα.
Έξω από το μουσείο η ζέστη είναι έντονη. Έτσι αποφασίζουν -με ψήφους 3 προς 1, αν σας λέει κάτι αυτό- να επιστρέψουν στο ξενοδοχείο, στο Πυθαγόρειο για να συνεχίσουν την ημέρα τους στην πανέμορφη παραλία του, αντί να συνεχίσουν τις περιηγήσεις.
Πραγματικά, ξεκουράζονται, χαλαρώνουν, δροσίζονται και την επόμενη μέρα, με ανανεωμένες δυνάμεις επισκέπτονται το Ευπαλίνειο Όρυγμα…
…
Η σήραγγα αυτή είχε σχεδιαστεί για να φέρνει νερό από την πηγή Αγιάδες στην πόλη της Σάμου, εκεί όπου σήμερα είναι χτισμένο το Πυθαγόρειο. Το απίστευτο ήταν ότι ξεκίνησαν να σκάβουν δύο συνεργεία, ένα από κάθε μεριά του βουνού, της Αμπέλου, και οι δύο σήραγγες συναντήθηκαν σε ένα σημείο σχεδόν με απόλυτη ακρίβεια. Κάτι που μοιάζει απίθανο. Και όμως έγινε. Και το έργο υπάρχει ακόμα και σήμερα. Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μετά…
…
Όλοι είναι κατεντυπωσιασμένοι και με το δίκιο τους. Και η μέρα τους συνεχίζει με την έκπληξη που τους επιφυλάσσει η μαμά Χριστίνα. Θα τους φιλοξενήσουν -για μέρες λέει- στο παραδοσιακό τους σπίτι, στο Μεσαίο Καρλόβασι, ο θείος Πυθαγόρας και η θεία Διαμαντούλα.
Δεν ξέρουμε πως την φανταζόταν η μαμά Χριστίνα την έκπληξη αυτή, αλλά στην αρχή για την Ρόδη και τον Λυκούργο ήταν από δυσάρεστη και κάτω! Στην αρχή όμως. Γιατί μετά… όταν ξεπερνούν το πρώτο σοκ, η αγάπη, η εγκαρδιότητα και τα πεντανόστιμα παραδοσιακά και μη φαγητά της θείας, αλλά και η φροντίδα του θείου να τους βρει συνομήλικη παρέα, ποδήλατα, να τους μάθει ψάρεμα και κυρίως το να τους αποκαλύψει πως “ο μεγάλος τους πρόγονος” ο Λυκούργος Λογοθέτης είχε κάποιο σημαντικό μυστικό, τους αλλάζουν εντελώς άποψη για την εξέλιξη των διακοπών τους!
…
– Θα μας πεις τώρα για το μυστικό του Λυκούργου Λογοθέτη; ρώτησε η Ρόδη.
Ο θείος έμεινε για λίγο σκεφτικός.
– Να σας το πω… Μόνο που πρέπει να κρατήσετε το στόμα σας κλειστό. Να σας έχω εμπιστοσύνη; πρόσθεσε και τους κοίταξε καλά καλά.
– Ναι! απάντησαν και οι δύο με μια φωνή.
– Είναι οικογενειακό μυστικό, που περνάει από γενιά σε γενιά. Λένε πως, όταν ήταν εδώ ο Λυκούργος στην εποχή του Καποδίστρια, άγνωστο πως, έπεσε πάνω σε έναν μεγάλο αρχαιολογικό θησαυρό. Έναν χαμένο μύθο του Αισώπου!
…
Τα παιδιά που συνήθως κουράζονταν να ακούνε τον θείο να τους διηγείται τα κατορθώματα του “μεγάλου τους προγόνου” όπως συνηθίζει να τον αποκαλεί, τώρα έχουν όλη τους την προσοχή στραμμένη προς αυτόν. Η κάθε λεπτομέρεια έχει πια σημασία, η κάθε εικασία συζητείται διεξοδικά, και ο χαμένος θησαυρός είναι το αγαπημένο θέμα μικρών και μεγάλων.
Οι διακοπές τους κυλάν μαγευτικά με εκδρομές, πικ-νικ, ψάρεμα, ολοήμερες αποδράσεις στα δάση και τις παραλίες, με τους φίλους τους Νικόλα και Μπέρτα, τους γονείς και τους θείους! Οι καλύτερες διακοπές, με την καλύτερη παρέα, στο “πιο απίθανο νησί του κόσμου”!
Κάποια στιγμή δε, ένας αινιγματικός δημοσιογράφος, ο Γιάννης Γκίκας, επισκέπτεται το σπιτικό των θείων και τους μιλά για τον χαμένο θησαυρό του Λυκούργου Λογοθέτη, προσκομίζοντάς τους και ένα από τα βιβλία του, συγκεκριμένα τους Μύθους του Αισώπου. Εκεί μέσα βρίσκεται άλλος ένας γρίφος που αν τον λύσουν θα τους οδηγήσει στον ανεκτίμητο θησαυρό!
Άραγε θα τα καταφέρουν;
[grbk https://www.greekbooks.gr/stoforos-kostas.person%5D
Κριτική και εντυπώσεις
Το βιβλίο «Ο χαμένος μύθος του Αισώπου», του Κώστα Στοφόρου, είναι ένα βιβλίο συναρπαστικό, απολαυστικό, γεμάτο Ελληνικό καλοκαίρι.
Η Σάμος, με τις αμέτρητες φυσικές ομορφιές της, την πλούσια Ελληνική ιστορία, φοράει τα καλά της και μας παρουσιάζεται με τον πιο ουσιαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο, έτσι ώστε να ψυχαγωγηθούμε αλλά και να μάθουμε τα πάντα γι αυτήν· από την αρχαία μέχρι και την νεότερη ιστορία, τους σπουδαίους ανθρώπους που γεννήθηκαν και έζησαν σε αυτήν, τα αξιοθέατα, τις παραλίες, τα υπέροχα μυστικά της, αλλά και κάποιες ιστορίες του Ηροδότου, τη δίκαιη κούπα του Πυθαγόρα και φυσικά τον χαμένο μύθο του Αισώπου!!!
Κι όλα αυτά ενταγμένα άριστα σε μια μοναδική περιπέτεια όπου η αγωνία και οι ανατροπές ξεκινούν από τις πρώτες σελίδες, συνεχίζουν αμείωτα στις υπόλοιπες και κορυφώνονται στο τέλος του βιβλίου.
Ενός εξαιρετικού βιβλίου που ψυχαγωγεί, συναρπάζει, και βοηθάει τους μικρούς αναγνώστες του -ετών 9+- να μάθουν για την Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα για την Σάμο, όσα δύσκολα θα έβρισκαν σε ένα μόνο ανάγνωσμα και σίγουρα πολύ μα πάρα πολύ πιο ευχάριστα αλλά και αφομοιώσιμα.
Το «Ο χαμένος μύθος του Αισώπου», του Κώστα Στοφόρου, είναι ιδανικό δώρο για παιδιά των τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου, αλλά και ενήλικες αν το διαβάσουν είμαι σίγουρη πως θα το ευχαριστηθούν εξίσου!
Μην το χάσετε!
Οπισθόφυλλο:
Η Ρόδη και ο Λυκούργος πηγαίνουν για διακοπές στη Σάμο με τους γονείς τους.
Φθάνοντας στο Καρλόβασι στον θείο Πυθαγόρα και στη θεία Διαμαντούλα τούς περιμένει ένα σπίτι «χωρίς σύνδεση με το ίντερνετ, γεμάτο παλιατζούρες, με τηλεόραση για το μουσείο και με μπάνιο από το 1821»!
Κι ενώ η απογοήτευσή τους είναι μεγάλη, όλα αλλάζουν όταν γνωρίζουν καινούριους φίλους και με οδηγό τον… θεότρελο θείο τους ανακαλύπτουν την ιστορία και τη μοναδική φυσική ομορφιά της περιοχής. Δάση, παραλίες, καταρράκτες, τόποι άγνωστοι και γεμάτοι μαγεία.
Η εμφάνιση ενός μυστηριώδους δημοσιογράφου θα φέρει νέες ανατροπές.
Θα πρέπει να λύσουν έναν γρίφο που θα τους οδηγήσει στην ανακάλυψη του μεγάλου μυστικού του Λυκούργου Λογοθέτη, «μεγάλου προγόνου τους» και ηγέτη της Επανάστασης του ’21 στη Σάμο.
Όμως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.
Κι ένας χαμένος μύθος του Αισώπου θα σταθεί η αιτία να ζήσουν την πιο επικίνδυνη περιπέτεια.
Θέμα: Ταξίδια στην Ελλάδα – Σάμος
[grbk https://www.greekbooks.gr/stoforos-kostas.person%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Ο χαμένος μύθος του Αισώπου
Συγγραφέας
Κώστας Στοφόρος
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Μίνωας
Ημερομηνία έκδοσης
Ιανουάριος 2017
Αριθμός σελίδων
128
ISBN
978-618-02-0777-4
Συντάκτης άρθρου
Ολυμπία Κατσένη