Ο Άρης, διάσημος τσαγκάρης στον κόσμο των ζώων για τα υπέροχα παπούτσια που κατασκεύαζε γι αυτά, ζούσε μέσα στο δάσος με τις πασχαλιές.
…
Πλάι στην πόρτα του σπιτιού του κρεμόταν μια ταμπέλα από φλούδα λεύκας που έλεγε:
Άρης ο τσαγκάρης
Φτιάχνω παπούτσια, φίνα παπουτσάκια
για μεγάλα ζώα και μικρά ζωάκια!
Αρβύλες για παπουτσωμένους γάτους
και καστόρια για κάστορες
που χοροπηδάν’ απ’ τη χαρά τους!
Τσαρούχια, γαλότσες και γοβάκια
για πέρδικες, βουβάλια και κοράκια!
Πέδιλα, σανδάλια, φίνες μπότες
για τίγρεις, σκαντζόχοιρους και κότες!
Πέταλα, τακούνια και σοσόνια
για καγκουρό, ελέφαντες και χελιδόνια!
Καλαπόδια για χταπόδια
από ξύλο τριανταφυλλιάς,
σόλες από τηγανίτες
που τις τρως όταν πεινάς,
και λογής λογής κορδόνια
από σπάγκο, συρματόσχοινα
και μακαρόνια!
…
Ασκούσε την τέχνη του με τόση μαεστρία που όλα τα ζώα επισκέπτονταν το τσαγκάρικό του, βέβαια πως θα τους έφτιαχνε όποιο είδος παπουτσιού κι αν του ζητούσαν. Ο Πελοπίδας ο πελαργός ήθελε ένα μόνο παπούτσι, η Πηνελόπη η πάπια ζήτησε δύο πράσινα γοβάκια με ψηλά τακούνια και ο Λεωνίδας ο λαγός, πιο απαιτητικός από όλους! Άλλο χρώμα τα παπούτσια, άλλο τα κορδόνια και οι σόλες; λαστιχένιες, γιατί… είχε τους λόγους του! Όπως καταλαβαίνετε, τα παπούτσια στον πάγκο του Άρη του τσαγκάρη πάνε κι έρχονται! Ή -για την ακρίβεια- προστίθενται και αφαιρούνται! Μερικές φορές μάλιστα δουλεύει με τις ώρες -όπως τότε που έφτιαξε τα παπούτσια της Ντολόρες της σαρανταποδαρούσας- μέχρι το ξημέρωμα. Μήπως να έβρισκε κανένα βοηθό;
Ο Άρης ο τσαγκάρης, του Ευγένιου Τριβιζά, είναι ένα υπέροχο βιβλίο που συγχρόνως είναι και εξαιρετικά χρήσιμο, μιας και διδάσκει στα παιδιά με τον πιο ευχάριστο, ξεκούραστο και διασκεδαστικό τρόπο, πρόσθεση και αφαίρεση. Σταδιακά, μέσα από την αφήγηση, τα αστεία ποιήματα, τις εικόνες με τα έντονα χρώματα και έναν πανέξυπνο τρόπο οπτικοποίησης των αριθμών, κάνει την πρόσθεση και την αφαίρεση πιο εύκολες από ποτέ!
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου έρχεται και η σειρά του μικρού αναγνώστη να απαντήσει σε διασκεδαστικές ερωτήσεις, να τσεκάρει το σωστό κουτάκι, να χρωματίσει με το ζητούμενο χρώμα, να κάνει απλές προσθαφαιρέσεις, να εξασκήσει την φαντασία του και να διασκεδάσει ακόμη περισσότερο! Και οι ευχάριστες εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ. Οι αυτοκόλλητες ετικέτες με τον Άρη τον τσαγκάρη και τους πελάτες του, θα κοσμήσουν τα τετράδια των λιλιπούτειων αναγνωστών και… μια Μελωδική Συνταγή για Μελιτζάνες παπουτσάκια αλά Αρ τσαγκάρ θα σας βάλει σε πειρασμό να ακολουθήσετε τις κεφάτες οδηγίες της, τραγουδώντας μάλιστα μελωδικά και τα στιχάκια που έχουν γραφτεί ειδικά γι’ αυτό το μελωδικό φαγητό!
Ο Άρης ο τσαγκάρης του καταξιωμένου, πολυγραφότατου και δικαίως πολυαγαπημένου μικρών μα και μεγάλων αναγνωστών, Ευγένιου Τριβιζά, κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2015 με την εξαιρετική εικονογράφηση της Λίζας Ηλιού από τις εκδόσεις Μίνωας. Ο Άρης ο τσαγκάρης είναι ένα βιβλίο που θα λατρέψουν οι αναγνώστες του για το ευρηματικό περιεχόμενο, την χαρούμενη εικονογράφηση και τα αστεία στιχάκια του. Αυτό με τη σειρά του, θα ανταποδώσει την αγάπη τους με το να τους κάνει να μάθουν εύκολα τις πράξεις της πρόσθεσης και της αφαίρεσης δείχνοντάς τους πως τα μαθηματικά είναι διασκεδαστικά όταν, θέτοντας τις σωστές βάσεις, ξεκινήσουν να τα μαθαίνουν οι μικροί μαθητές χωρίς πίεση, αλλά με ηρεμία και χαρά! Χαρίστε το σε κάθε πιτσιρίκι που ετοιμάζεται να πάει στο σχολείο!
[grbk https://www.greekbooks.gr/trivizas-efgenios.person?filters=TotalSales&pageNo=1%5DΑπό το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Πόσες παντόφλες φοράει ένας νυσταγμένος ιπποπόταμος;
Ποιος χρειάζεται πιο πολλά παπούτσια, δύο δίδυμοι κόκορες ή ένα χταπόδι;
Και γιατί τα ροζ κοράκια θέλουν πράσινα γοβάκια;
Ενώ ο Άρης ο τσαγκάρης προσπαθεί να βρει την απάντηση σε όλα αυτά, εμείς μαθαίνουμε πρόσθεση, αφαίρεση και άλλα πολλά.
Ο Eυγένιος Tριβιζάς είναι εξερευνητής, εφευρέτης και ζογκλέρ μελάτων αυγών, αλλά δεν είναι σίγουρο πώς και με τι γράφει τα παραμύθια του. Άλλοι λένε ότι τα γράφει σε φλούδες λεύκας με φτερό παγωνιού βουτηγμένο σε χυμό βατόμουρου και άλλοι λένε ότι τα γράφει σε χρυσόχαρτα από καραμέλες μέντας με φτερό γαλάζιου γλάρου βουτηγμένο σε μελάνι ασημένιας σουπιάς. Ούτε είναι σίγουρο πόσα κουμπιά έχει η πιτζάμα του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σπάνια τον βλέπει κανείς. Την τελευταία φορά τον είδε ένας μονόφθαλμος πειρατής να τρώει καροτόσουπα παρέα με τον Πελοπιδαπήδα το λαγό σε ένα υπαίθριο εστιατόριο στο λιμάνι της Μασουλίας. Για ποιο λόγο ο Ευγένιος έτρωγε την καροτόσουπα με πιρούνι και γιατί έλειπε μια τρίχα από το μουστάκι του λαγού, αυτό δυστυχώς κανείς δεν το γνωρίζει.
Ολυμπία Κατσένη