Τον Ιούνη του 2009, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός -σε μετάφραση της Σέβυ Σπυριδογιαννάκη- το μυθιστόρημα «Νοικοκυρά για κλάματα». Η Βρετανή συγγραφέας του Σόφι Κινσέλα δημιούργησε ένα βιβλίο που ξεχειλίζει από χιούμορ και που δρα ως το καλύτερο και χωρίς παρενέργειες αντικαταθλιπτικό που μπορείτε να βρείτε. Σημαντικότατη ιδιότητα για την εποχή μας. Δεν νομίζετε;
Κεντρική ηρωίδα του, είναι η Σαμάνθα Σουίτινγκ. Σύγχρονη γυναίκα και ομοεθνής της συγγραφέως, που στα είκοσι εννέα της είναι μία επιτυχημένη δικηγόρος στο city του Λονδίνου. Κάτι σαν τα golden boys & girls που ακούμε συχνά τώρα τελευταία. Η Σαμάνθα λοιπόν, ως “χρυσό κορίτσι” των επιχειρήσεων που σέβεται τον εαυτό του, δεν έχει καθόλου μα καθόλου ελεύθερο χρόνο. Μόλις ξυπνήσει πριζώνεται και αγγίζει ξανά το φις, για να το βγάλει, λίγο πριν την πάρει ο ύπνος το βράδυ.
…
Από τότε που άρχισα να δουλεύω στην Κάρτερ Σπινκ, έμαθα να διαβάζω πολύ γρηγορότερα.
Για την ακρίβεια, όλα τα κάνω γρηγορότερα. Περπατάω γρηγορότερα, μιλάω γρηγορότερα, τρώω γρηγορότερα… κάνω σεξ γρηγορότερα…
Όχι ότι κάνω και πολύ από δαύτο τελευταία. Αλλά πριν από κάνα-δυο χρόνια έβγαινα μ’ ένα συνέταιρο της εταιρείας Μπέρι Φορμπς. Λεγόταν Τζέικομπ, ασχολούνταν με τεράστιες διεθνείς υποθέσεις και είχε ακόμη λιγότερο χρόνο από μένα. Στο τέλος, είχαμε προσαρμόσει τη ρουτίνα μας σε περίπου έξι λεπτά, που θα ήταν αρκετά βολικό αν χρεώναμε ο ένας τον άλλο (Αλλά προφανώς δεν το κάναμε). Μ’ έκανε να τελειώνω – και τον έκανα κι εγώ να τελειώνει. Κι ύστερα ελέγχαμε τα e-mail μας.
Το οποίο στην ουσία είναι σαν ταυτόχρονοι οργασμοί. Συνεπώς, δεν μπορεί να πει κανένας ότι δεν είναι καλό σεξ. Έχω διαβάσει Cosmopolitan, τα κατέχω αυτά.
…
Εφιάλτης, κατά την προσωπική μου κοσμοθεωρία! Και δικός σας, ε; Εμ, έτσι είναι! Rolex και Prada, κόποις κτώνται! Και μπορεί η Σαμάνθα να μην είχε ως στόχο ένα πανάκριβο ρολόι ή κάποιο φαντεζί συνολάκι, αλλά είχε βάλει σκοπό να γίνει συνέταιρος στην εταιρία που εργαζόταν. Ήταν, δε, διατεθειμένη να καταθέσει στο βωμό αυτού του σκοπού κάθε δευτερόλεπτο του χρόνου της.
Κι εκεί που ήταν έτοιμη να πιει νερό από την πηγή, ένα μοιραίο λάθος την μεταμόρφωσε από business woman σε ένα σύγχρονο Τάνταλο. Έχασε την γη κάτω από τα πόδια της και φαίνεται ότι ο κόσμος της γύρισε ανάποδα. Τα πάνω, κάτω! Το μοιραίο εκείνο λάθος της έδειξε την έξοδο από τα πολυτελή γραφεία του city, ενώ μια παρεξήγηση την οδήγησε στην απλή ζωή του καθημερινού μόχθου μιας οικιακής βοηθού. Η απόσταση μεταξύ της τέως και της νυν εργασίας τεράστια! Χιλιόμετρα ολόκληρα τόσο με την κυριολεκτική όσο και με την μεταφορική έννοια του όρου.
Αντί να παλεύει στον στίβο μάχης των επιχειρήσεων, πλέον αγωνίζεται να επιβιώσει στην κουζίνα της έπαυλης των Γκάιτζερ -ενός πλούσιου, άκληρου και κάπως ιδιόμορφου ζευγαριού- σε ένα χωριό της Βρετανικής υπαίθρου. Ευτυχώς στην περίπτωση της, όπως και στις ελληνικές τραγωδίες, υπάρχει ο από μηχανής θεός που σώζει την κατάσταση, κυριολεκτικά στο παρά πέντε. Το όνομα του θεού; Ναθάνιελ! Και μοιάζει και με αρχαίο Έλληνα θεό… Ε, τα υπόλοιπα επί των σελίδων του βιβλίου.
Όπως σας έγραψα και πιο πάνω, το «Νοικοκυρά για κλάματα», της Σόφι Κινσέλα, ξεχειλίζει από χιούμορ. Και μη νομίζετε από αυτό το Αγγλικό το σφικτο… Όχι! Από καλό αγνό μπόλικο χιούμορ που δημιουργούν οι καταστάσεις που αντιμετωπίζει η Σαμάνθα στο ρόλο που καλείται να υποδυθεί, στο ολοκαίνουριο τομέα της επαγγελματικής της ζωής.
Η ζωή όμως δεν είναι συνεχεία αστείες καταστάσεις… ακόμα και όταν είσαι η μηχανή επιβίωσης που λέγεται Σαμάνθα Σουίτινγκ. Έτσι ετοιμαστείτε να ζήσετε μαζί με την ηρωίδα μας και τρυφερές στιγμές που θα σας συγκινήσουν. Για ένα άλλο που πρέπει να ετοιμαστείτε είναι το ότι κατά πάσα πιθανότητα -αν σας το επιτρέψουν οι δουλειές σας- θα το διαβάσετε απνευστί! Ο τρόπος γραφής, οι ήρωες, το πόσο απολαμβάνεις την ανάγνωση, οι τραγελαφικές καταστάσεις, όλα τα προηγούμενα μαζί; Προσωπικά το ξεκίνησα νωρίς το απόγευμα και έφτασα στο οπισθόφυλλο λίγο πριν χαράξει η νέα μέρα!
Υψηλή λογοτεχνία δεν είναι. Είναι όμως ένα τίμιο σύγχρονο μυθιστόρημα. Οι ήρωες του είναι άνθρωποι της εποχής μας και τα όσα συμβαίνουν σε αυτούς είναι πολύ πιθανό να τα έχετε αντιμετωπίσει κι εσείς ή να τα συναντήσετε στο μέλλον. Σίγουρα έχει να δώσει κάτι στον αναγνώστη του… άφθονο γέλιο, φυσικά, αλλά και έναυσμα για σκέψη γύρω από τους ρυθμούς που επιβάλουμε στον εαυτό μας, χάνοντας κάποιες φορές την ουσία! Ακόμα θα σας μάθει, αν δεν το γνωρίζετε ήδη, ότι η δουλειά μιας νοικοκυράς είναι μια πολύ πολύ σκληρή και απαιτητική εργασία… ακόμα και στην ακραία περίπτωση που εκείνη είναι Νοικοκυρά για Κλάματα… ίσως ακόμα περισσότερο τότε! Καλή ανάγνωση! 🙂
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Με λένε Σαμάνθα Σμιθ. Δεν έχω φτιάξει ποτέ στη ζωή μου κέικ. Δεν έχω ράψει ποτέ στη ζωή μου κουμπί. Δεν έχω ιδέα πώς να στήνω μια σιδερώστρα. Ξέρω, όμως, να φτιάχνω συμβόλαια για τη φορολογική εναρμόνιση των επιχειρήσεων στην Ευρώπη και πώς να γλιτώσω τρία εκατομμύρια λίρες στον πελάτη μου.
Αλλά η Σαμ κάνει ένα τραγικό λάθος που της στοιχίζει την καριέρα της. Απελπισμένη, παρατάει το γραφείο της, μπαίνει σε ένα τρένο και καταλήγει στη μέση του πουθενά… οικονόμος στο σπίτι ενός ζευγαριού που ούτε καν παίρνει χαμπάρι ότι έχει προσλάβει μια απόφοιτη του Κέμπριτζ. Κι ενώ η Σαμ πολεμά καθημερινά με τις οικιακές συσκευές σε μια κουζίνα που έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης, έχει και τον γοητευτικό κηπουρό Ναθάνιελ να φυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνουν…
Μια ξεκαρδιστική ιστορία για καριερίστες και νοικοκυρές, για γυναίκες που τελικά τα κάνουν όλα και τα καταφέρνουν!