Υπόθεση βιβλίου
Καλοκαιράκι!
Η Ρόδη και ο Λυκούργος -παλιοί και αγαπημένοι μας γνώριμοι από το βιβλίο “Ο χαμένος μύθος του Αισώπου”- είναι, για ακόμη μια φορά, αγανακτισμένοι. Για ποιόν λόγο; Μα για τον προορισμό των καλοκαιρινών τους διακοπών! Ακούς εκεί Ιτέα! Που ακούστηκε οικογένεια να πηγαίνει για διακοπές στην Ιτέα;!
Αυτές οι φράσεις επαναλαμβάνονταν διαρκώς στο βάθος του μυαλού τους και καθόλου δεν τους επέτρεπαν να χαρούν το ταξίδι που σε λίγο θα ξεκινούσε. Την διάθεσή τους, όμως, μέλλει να αλλάξει άρδην η βιντεοκλήση του αγαπημένου τους θείου Πυθαγόρα που από το προηγούμενο καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά στην νέα τεχνολογία και απολαμβάνει τα αγαθά της.
…
– Γεια σας, παιδιά! (…) Έμαθα πως δε θα μας έρθετε φέτος. Τα παιδιά στενοχωρήθηκαν πολύ.
(…)
– Δε θα έρθουμε, απάντησε κατσουφιασμένη η Ρόδη. Πολλά τα έξοδα λέει ο μπαμπάς και θα πάμε στην Ιτέα, όπου ένας φίλος του έχει ξενοδοχείο στη θάλασσα.
…
Και τότε ο θείος, τους λέει κάτι που κάνει τα παιδιά να μείνουν με το στόμα ανοιχτό! “Η Σάμος είναι παντού”. Και συνεχίζει εξηγώντας τους πως το πιο διάσημο άγαλμα που υπάρχει στους Δελφούς, το έχει δημιουργήσει ο Πυθαγόρας ο Σάμιος! Αλλά και πως το τέλος του πασίγνωστου παραμυθά, του Αισώπου ήταν γραφτό να συμβεί στο ίδιο μέρος.
Όπως καταλαβαίνετε, και η διάθεση των παιδιών άλλαξε, και η περιέργειά τους τα οδήγησε να μάθουν περισσότερα για τον προορισμό τους, αλλά και να δουν με εντελώς άλλα μάτια την Ιτέα και τα καλά της! Δίπλα στην Ιτέα είναι οι Δελφοί!
Και η καλή αυτή διάθεση επαυξήθηκε, όταν κατέφθασαν στο ξενοδοχείο που θα έμεναν, μπήκαν στο δωμάτιό τους και άνοιξαν τα παντζούρια…
…
Στη βεράντα, ξαπλώστρες και τραπέζι, στη συνέχεια καταπράσινο γκαζόν, μεγάλοι φοίνικες και η θάλασσα να γυαλίζει γαλήνια στον ήλιο. Σαν καρτ ποστάλ έμοιαζε.
…
Οι φίλοι μας δεν έχασαν καιρό! Ξεφόρτωσαν τα μπαγκάζια τους, φόρεσαν τα μαγιώ τους και σε χρόνο μηδέν βρέθηκαν να κολυμπούν στα ζεστά νερά της θάλασσας. Μιας θάλασσας ανάμεσα στα βουνά της Ρούμελης και της Πελοποννήσου που στολιζόταν από μικρούτσικα νησάκια αλλά και ιστιοφόρα.
Να! Έχει γούστο! Σε ένα ιστιοφόρο βλέπει ο Λυκούργος τον παλιό του συμμαθητή τον Σοφοκλή! Μα καλά, αυτός είχε μετακομίσει στην Ελβετία! Πως ήταν δυνατό; Κι όμως ήταν! Τα παιδιά γεμάτα χαρά ξαναβρίσκονται τόσο αναπάντεχα πάνω στο σκάφος και ο ενθουσιασμός τους δεν μπορεί να καταλαγιάσει.
Τηλεφωνούν στους γονείς ενημερώνοντάς τους για το που ακριβώς βρίσκονται και με ποιόν και στρώνονται για χάμπουργκερ και αναψυκτικά στο κατάστρωμα του Delphi! Ο ιδιοκτήτης του σκάφους και θείος του Σοφοκλή, είναι ο Αρίσταρχος. Ένας άντρας ψηλός, αναμαλλιασμένος, με μακριά γένια και άπειρες γνώσεις!
Για να καταλάβετε, μόλις ο Λυκούργος του είπε πως η καταγωγή του είναι από την Σάμο, αμέσως κατάλαβε πως ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Λυκούργου Λογοθέτη, του ήρωα του νησιού! Μα και ο θείος Αρίσταρχος έχει πάρει το όνομά του από έναν διάσημο Σάμιο! Από τον μεγαλύτερο αστρονόμο όλων των εποχών, τον Αρίσταρχο τον Σάμιο!
Πολύ μπερδεύτηκαν τα παιδιά. Πολύ τους μπέρδεψε ο θείος του Σοφοκλή! Έβλεπαν έναν άνθρωπο εμφανισιακά εντελώς διαφορετικό από τον θείο τους τον Πυθαγόρα, να έχει τις ίδιες συνήθειες, τις ίδιες γνώσεις, το ίδιο πάθος για την ιστορία και τις γνώσεις. Και όταν λέω ίδια, εννοώ ίδια· μη νομίζετε πως υπερβάλλω! Για του λόγου το αληθές:
…
– Ο Αρίσταρχος ο Σάμιος ήταν αστρονόμος και μαθηματικός, άρχισε ο θείος Αρίσταρχος. Ο πρώτος επιστήμονας που κατάλαβε πως η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο και πρότεινε το ηλιοκεντρικό μοντέλο του Ηλιακού Συστήματος. Πέρασαν αιώνες για να αποδειχθεί πως αυτός είχε δίκιο και οι υπόλοιποι άδικο.
…
Εντάξει, μη νομίζετε, υπάρχει και συνέχεια. Πόσα υπέροχα γεγονότα και καταστάσεις μαθαίνουμε διαβάζοντας! Ο θείος ξαφνικά, σταματά να μοιράζει αφειδώς τις γνώσεις του και τρέχει να χωθεί στην καμπίνα του! Ο λόγος; Κάτι μαστορεύει εκεί μέσα -τους πληροφορεί ο Σοφοκλής- και δεν αφήνει κανέναν να εισβάλλει. Όλο και κάποια καινούργια εφεύρεση θα μηχανεύεται. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι δουλεύει στο CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) ή πως το καινούργιο του πάθος είναι η έρευνα για τα ταξίδια στο χρόνο!
Η Χριστίνα, μητέρα της Ρόδης και του Λυκούργου, έχει προετοιμάσει από μια επιμορφωτική δραστηριότητα για κάθε μέρα των διακοπών τους. Όλες οι άλλες ώρες είναι ελεύθερες να κάνουν ό,τι θέλουν τα παιδιά και αυτό το πρόγραμμα εμπράκτως φαίνεται να αρέσει και στους γονείς του Σοφοκλή. Έτσι βρίσκονται όλοι μαζί να ξεναγούνται στην αρχαία Κίρρα, την πόλη από όπου περνούσαν όλοι οι προσκυνητές που κατευθύνονταν προς τους Δελφούς. Μια ιδέα είχε κατέβει στους τότε στους κατοίκους της. Γιατί να μην βάλουν διόδια; Η απληστία των αρχαίων Κιρραίων, άραγε που θα τους οδηγήσει;
Κατόπιν, σειρά έχει, η επίσκεψη στο Μουσείο των Δελφών όπου περιηγούνται στις αίθουσές του θαυμάζοντας το κάθε τι· από εδώ η Σφίγγα των Νάξιων, λίγο πιο εκεί ο Κλέοβις και ο Βίτων οι δύο Κούροι, μετά τα αγάλματα του Αντίνοου, του Ηνίοχου… Τα μυαλουδάκια όμως κουράστηκαν να γεμίζουν γνώση και η παρέα αρχίζει να κατηφορίζει θαυμάζοντας, το διάσημο για την ομορφιά του, Δελφικό τοπίο. Παρασυρμένοι από τα τόσα ερεθίσματα, δεν δίνουν καμία σημασία στο ζευγάρι των ροδοκοκκινισμένων βορείων που συναντούν ξανά. Ναι, και εχθές πάλι κοντά τους γυρόφερναν. Κι όμως δεν το πρόσεξε κανείς.
Η χαρούμενη παρέα συνεχίζει τις διακοπές της, η γαλήνη των οποίων, καθώς και η σωματική τους ακεραιότητα, κινδυνεύουν σοβαρά! Ένα βραδινό μπάνιο που κάνει κρυφά η Ρόδη, μια μυστική συνομιλία που ακούει αναπάντεχα και η αποφασιστικότητά τους, θα καταφέρουν να τους γλυτώσουν για ακόμα μία φορά;
Αυτά και άλλα πολλά θα “ζήσετε”, όταν διαβάσετε το «Μυστήριο στο μαντείο των Δελφών», του Κώστα Στοφόρου!
[grbk https://www.greekbooks.gr/mystirio-sto-manteio-ton-delfon.html%5D
Κριτική και εντυπώσεις
Ένα ακόμα υπέροχο ανάγνωσμα προστέθηκε στην αγαπημένη σειρά “Μυστική Αποστολή” των εκδόσεων Μίνωας. Ο τίτλος του είναι «Μυστήριο στο μαντείο των Δελφών» και συγγραφέας του ο Κώστας Στοφόρος.
Είναι ένα υπέροχο προεφηβικό μυθιστόρημα που ταξιδεύει τους αναγνώστες του στον υπέροχο τόπο της Ιτέας και των Δελφών, με μια περιπέτεια που σου κόβει την ανάσα.
Η υπόθεση του, είναι καλοδουλεμένη, γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές! Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας του είναι δροσερή, με γρήγορη ροή, που απολαμβάνεις σε κάθε σελίδα, κάθε παράγραφο, κάθε γραμμή του κειμένου!
Μαζί με την εξαίσια μυθιστορία, άπειρες γνώσεις διοχετεύονται εντέχνως, σε κάθε τυχερό που το κρατά στα χέρια του και το διαβάζει, έτσι ώστε να είναι ευκολονόητες μα και να αποτυπώνονται στον αναγνώστη, να γίνονται κτήμα του.
Ανάμεσα σε αυτές τις γνώσεις, οι νεαροί βιβλιόφιλοι θα συναντήσουν τους κβαντικούς υπολογιστές, το φαινόμενο της πεταλούδας, τα υπεραγώγιμα κβαντικά δυφία, τα ολογράμματα, το “βέλος του χρόνου” και θα περιηγηθούν στις Φαιδριάδες πέτρες, στην Κασταλλία πηγή, στους Δελφούς, στην Ιτέα, στο Γαλαξίδι, στην Κίρρα, στο Χρισσό, στο μουσείο των Δελφών και σε τόσα τόσα άλλα!
Το «Μυστήριο στο μαντείο των Δελφών», του Κώστα Στοφόρου, είναι απίστευτα απολαυστικό, εξαιρετικά προτρεπτικό στην αναζήτηση και μάθηση προσώπων, τόπων και γεγονότων και μοναδικά μεταδοτικό εικόνων και συναισθημάτων!
Οι ήρωές του, θα προσπαθήσουν να λύσουν το μυστήριο του Μαντείου των Δελφών. Εγώ θα έλεγα να τους ακολουθήσουμε κατά πόδας! Ποιός άλλωστε δεν θα ήθελε να παρακολουθήσει ζωντανά την ναυμαχία της Αγκάλης; ή να δει από που και πως έβγαιναν οι χρησμοί της Πυθίας;
Έτοιμοι; Φύγαμε!
Οπισθόφυλλο:
«Για πρώτη φορά στη ζωή σας είχατε δίκιο!» είπε η Ρόδη στους γονείς της. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η πιο παράξενη περιπέτεια, που ξεπερνά κάθε φαντασία. Με τον αδελφό της τον Λυκούργο και τον φίλο τους τον Σοφοκλή, οι διακοπές στην Ιτέα θα γίνουν ένα πραγματικό ταξίδι στον χρόνο.
Τι είχε ανακαλύψει ο Αίσωπος στο Μαντείο των Δελφών;
Πώς μπορούσε η Πυθία να προβλέπει το μέλλον;
Ποια σχέση είχε ο Ηνίοχος, το περίφημο άγαλμα, με τη Σάμο;
Πώς η περίφημη Καρτερία νίκησε στη ναυμαχία της Αγκάλης;
Πολλά τα ερωτήματα, αναπάντεχες αλλά και συχνά επικίνδυνες οι απαντήσεις, που περιστρέφονται γύρω από την πιο απίστευτη εφεύρεση… Ένα ζευγάρι Νορβηγών, που παριστάνουν τους τουρίστες, θα προσπαθήσουν να την κλέψουν και να εξαφανίσουν όλους τους μάρτυρες. Άραγε υπάρχει κανείς να τους εμποδίσει;
Θέμα: Ταξίδια στην Ελλάδα – Κίρρα · Ιτέα · Δελφοί
[grbk https://www.greekbooks.gr/mystirio-sto-manteio-ton-delfon.html%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Μυστήριο στο μαντείο των Δελφών
Σειρά βιβλίων
Μυστική αποστολή
Συγγραφέας
Κώστας Στοφόρος
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Μίνωας
Ημερομηνία έκδοσης
Ιανουάριος 2022
Αριθμός σελίδων
120
ISBN
978-618-02-2005-6
Συντάκτης άρθρου
Ολυμπία Καστένη