Υπόθεση βιβλίου
Το σκηνικό μας αποτελείται από δύο δωμάτια ενός σπιτιού. Το παιδικό δωμάτιο στο οποίο κατοικοεδρεύει ο έφηβος Αλέξανδρος και το σαλόνι στο οποίο βρίσκεται η μητέρα του.
Δύο άνθρωποι που έχουν τον σημαντικότερο και ισχυρότερο βαθμό συγγένειας, αλλά ουσιαστικά βρίσκονται ο ένας τόσο μα τόσο μακριά από τον άλλο.
Ο νεαρός ήρωάς μας ασχολείται συνεχώς με τον υπολογιστή του και τα παιχνίδια που παίζει σε αυτόν, ενώ η μητέρα του όταν δεν βρίσκεται στο νοσοκομείο όπου εργάζεται, είναι στο σπίτι προσπαθώντας να κρατήσει το οικοδόμημα της οικογένειάς της όρθιο.
Ο πατέρας; Παρών σωματικά αλλά παντελώς απών συναισθηματικά και ουσιαστικά.
Και κάπως έτσι έφτασε η ώρα να μπει στην οικογένεια ένα τέταρτο άτομο. Ένας ψυχίατρος.
Ποιός χρειάζεται περισσότερο την ιατρική βοήθεια; Ο νεαρός Αλέξανδρος; Η μητέρα; Ο πατέρας; Όλοι τους; Θα καταφέρει να κάνει κάτι η επιστήμη; Πόσο έτοιμοι είναι οι ήρωές μας να αλλάξουν στάση απέναντι στην ζωή ώστε να ξαναδημιουργηθούν οι γέφυρες που κάποτε τους ένωναν; Η αγάπη της μάνας για το παιδί της θα έχει κάποιο καταλυτικό ρόλο ή είναι πια πολύ αργά και για τους τρεις τους;
Κριτική και εντυπώσεις
Πολλά ερωτήματα, ε; Μην ανησυχείτε καθόλου! Όταν με το καλό βρεθείτε με το θεατρικό έργο «Motherboard connected», της Στέλλας Αρκέντη και της Γεωργίας Μπίρμπα, ανά χείρας θα σας λυθούν όλες οι απορίες.
Όπως θα καταλάβατε ήδη, κεντρικός πυρήνας της ιστορίας μας, είναι ο εθισμός ενός εφήβου στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Εκείνος θεωρεί πως όχι μόνο δεν υφίσταται εθισμός αλλά τουναντίον η ενασχόλησή του αυτή, πρόκειται να εξασφαλίσει το επαγγελματικό του μέλλον, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το μόνο που χρειάζεται ναι να βγει ο καλύτερος παίχτης του παιχνιδιού στον κόσμο!
Ο πατέρας της οικογένειας είναι τόσο απών, που ακόμα και οι ελάχιστες φορές που εμφανίζεται στο προσκήνιο -ιδιαίτερα με τον τρόπο που το κάνει- τον τοποθετούν εντελώς εκτός του “χάρτη”.
Όσο για την μητέρα; Είναι το μόνο μέλος της οικογένειας που προβληματίζεται και αγωνιά για την κατάσταση που υπάρχει στο σπιτικό τους. Οι πράξεις της όμως οδηγούν σε διαδρομές που όχι μόνο δεν βελτιώνουν την κατάσταση αλλά τουναντίον την ωθούν στα άκρα.
Στο ξεχωριστό αυτό έργο τους, οι δύο συγγραφείς φωτίζουν ένα από τα πιο σύνθετα και δύσκολα προβλήματα της εποχής μας. Μέσα από διαλόγους και μονολόγους των ηρώων τους, μας επιτρέπουν να ρίξουμε μια ματιά σε ένα σπιτικό, σε μια οικογένεια, που βρίσκεται σε κρίση.
Την ανάγνωσή του την αισθάνθηκα σαν τους χτύπους μιας καρδιάς. Σαν ένα ολοσκότεινο τοπίο που με κάθε “χτύπο” ανάβει ένα φως και στα μάτια εμφανίζεται για ελάχιστο χρόνο μια εικόνα. Η άποψη του γιου, της μάνας, του πατέρα, του ψυχιάτρου… αναβόσβηναν μπροστά μου, συνθέτοντας τελικά μια ολοκληρωμένη ιστορία.
Μου άρεσε, με έβαλε σε σκέψεις και με έπεισε να σας το συστήσω ως ένα ανάγνωσμα για προβληματισμό και συζητήσεις.
Καλή ανάγνωση!
Οπισθόφυλλο:
ΜΗΤΕΡΑ: Ο Χρόνος σταματά γι’ αυτόν! Η κάθε μέρα του αρχίζει και τελειώνει μπροστά σε μια οθόνη. Κάθε φορά που αρχίζει να παίζει στον υπολογιστή, ο χρόνος της ζωής του γιού μου, λιγοστεύει. Εγώ του έδωσα ζωή κι αυτό του την παίρνει.
Μπορώ να μπω στο σώμα σου, μπορώ και να καταλάβω πώς λειτουργεί ο οργανισμός σου, όταν παίζεις. Παίζεις και η χημεία του εγκέφαλου σου… αλλάζει!
ΓΙΟΣ: Λες, λες, λες… κι εγώ δεν ακούω τίποτα.
Οι γονείς μου…! Ο ένας κρύβεται πίσω από τον άλλο. Πότε ο ένας, πότε ο άλλος, μόνο να με διακόπτουν ξέρουν και να μου τρώνε τον πολύτιμο χρόνο.
«Τι θα κερδίσεις απ’ το κολοπαίχνιδο; Θα το τερματίσεις και θ’ αρχίσεις άλλο κι άλλο… Ένας κύκλος χωρίς τέλος», λέει ο πατέρας.
«Απών από την ζωή», συμπληρώνει η μάνα μου.
Τι στεναχωριέστε; Δική μου είναι η ζωή και την κάνω ό,τι θέλω.
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Motherboard connected
Συγγραφείς
Στέλλα Αρκέντη
Γεωργία Μπίρμπα
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Φίλντισι
Ημερομηνία έκδοσης
Οκτώβριος 2021
Αριθμός σελίδων
58
ISBN
978-618-5456-61-0