Βρισκόμαστε στην Αρχαία Αθήνα, στο 421π.Χ. Ο δωδεκάχρονος Διογένης, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, ζει με την κατά πέντε χρόνια μεγαλύτερή αδερφή του, Χρυσάνθη και τους γονείς τους. Μαζί τους ζει και ο δούλος τους ο Φίλων ο οποίος είναι πάντα έτοιμος και πρόθυμος να βοηθήσει, να συμμαζέψει, να τρέξει όπου και όποτε τον χρειαστούν.
Τον Διογένη οι δάσκαλοί του στο Γυμνάσιο τον χαρακτηρίζουν ως λίγο τεμπελάκο, αν και οι επιδόσεις του στη μουσική, στα αθλήματα, στη γραφή, στην αριθμητική και τη ρητορική είναι καλές. Κι όχι μόνο αυτά! Έχει αναλάβει, τρεις φορές την εβδομάδα, να εργάζεται αμισθί στη βιβλιοθήκη του γυμνασίου. Και μη φανταστείτε πως το έφερε βαρέως κάτι τέτοιο! Κάθε άλλο! Ίσα ίσα που εκεί μέσα έβρισκε αμέτρητα ενδιαφέροντα αναγνώσματα και οι ώρες έφευγαν πριν το καταλάβει.
Είχε μπει το καλοκαίρι και…
…
Όλοι στην Αθήνα προετοιμάζονταν για τα Μεγάλα Παναθήναια, τη σημαντικότερη εορτή της πόλης προς τιμήν της προστάτιδας θεάς Αθηνάς. Ειδικά φέτος ο Διογένης, κατά τη διάρκεια της εορτής, θα έπαιρνε μέρος στον αγώνα ταχύτητας για νέους, το στάδιο, δηλαδή την απόσταση των 190 μέτρων.
…
Όμως και οι φίλοι του Διογένη θα έπαιρναν μέρος στους αγώνες. Ο Λαέρτης στο τραγούδι με κιθάρα και ο Λυσίμαχος σε αγώνα μεγάλης απόστασης.
Αγαπημένο μάθημα του Διογένη είναι η παλαιά γραμματεία. Εκεί διδάσκονταν τα ομηρικά έπη και τα γραπτά των παλαιότερων φιλοσόφων.
…
Οι ώρες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, περνούσαν σχεδόν χωρίς κόπο. Μετά τα μαθηματικά ακολούθησε η γραφή, η ανάγνωση και διάφορα άλλα μαθήματα.
Τέλος είχαν ένα δίωρο γυμναστική στην παλαίστρα. Εκεί ο Διογένης ασκήθηκε στην πάλη, στο αγαπημένο του τρέξιμο και στα άλματα. Όταν τελείωσε, πήγε να πλυθεί με τα άλλα αγόρια στους λουτήρες.
Είχε πια μεσημεριάσει, κι έτσι τα παιδιά πήγαν στην τράπεζα του Γυμνασίου, όπου κάθισαν για το μεσημεριανό τους. Έφαγαν καλά – τουλάχιστον σ’ αυτό δεν είχαν παράπονο. Γιατί στο τραπέζι τους υπήρχαν ψητό κοτόπουλο, σαλάτες, μελόπιτες, καλό ψωμί και φρέσκο τυρί.
…
Ένα απομεσήμερο που ο Διογένης σκεπτικός περπατά στο προαύλιο, ακούει δυνατές ομιλίες από το γραφείο του σχολάρχη Ωριγένη. Ο Ωριγένης φιλονικεί με έναν άγνωστο -που έχει ιδιαίτερα ανησυχητικό παρουσιαστικό- ο οποίος εκβιάζει και εκτοξεύει απειλές. Μια χαρακιά από μαχαίρι διασχίζει το δεξί του μάγουλο. Ο διάλογος του με τον ξένο, οι παρανομίες που ο Ωριγένης είχε κάνει παλιότερα, η ταραχή του και η επιθυμία του να μείνουν όλα αυτά κρυφά, δείχνουν στον Διογένη πως κάτι ύποπτο συμβαίνει. Οι υποψίες του μαθητή, εντείνονται όταν σε μια έξοδο της οικογενείας του στο θέατρο, για να δουν την Ειρήνη του Αριστοφάνη, βλέπει τον φίλο του Ωριγένη, τον στρατηγό Αναξίμανδρο, να κρυφομιλά με τον άγνωστο άνδρα που έφυγε από το γραφείο του σχολάρχη.
Λίγες μέρες αργότερα, ένα απόγευμα μετά το σχολείο, ο Διογένης κάνει το καθήκον του υπηρετώντας για λίγες ώρες στη βιβλιοθήκη του Γυμνασίου. Η βιβλιοθήκη δεν έχει πολύ κόσμο και έχει αρχίσει να βραδιάζει. Ο Διογένης ξεσκονίζει στο αναγνωστήριο ενώ ο δούλος της βιβλιοθήκης Νίκων σφουγγαρίζει λίγα δωμάτια μακρύτερα, όταν ένας δυνατός θόρυβος -που μάλιστα επαναλαμβάνεται άλλη μια φορά μετά από λίγο- ταράζει τον Διογένη. Φοβάται πως οι θόρυβοι ακούστηκαν από το κλειδωμένο δωμάτιο όπου φυλάσσονταν ως κόρη οφθαλμού πολύτιμοι πρωτότυποι πάπυροι και βιβλία.
Δυστυχώς οι φόβοι του επιβεβαιώνονται όταν βλέπει μια σκιά πίσω από την καγκελόπορτα που προφύλασσε τα ανεκτίμητα γραπτά. Όταν την ξεκλειδώνει και μπαίνει μέσα, η απίστευτη ακαταστασία και το σπασμένο παράθυρο που βρίσκει, του μαρτυρά πως η σκιά που είδε ήταν κάποιος κλέφτης. Μαζί με τον Νίκωνα, φωνάζουν τους φύλακες καθώς κοιτάζουν έναν μαυροφορεμένο άνδρα να τρέχει, να σωριάζεται και ανάμεσα σε κραυγές πόνου, κατάρες και βρισιές να σηκώνεται όπως όπως και να φεύγει τρέχοντας. Οι φύλακες, ο διευθυντής, ακόμη και ο αρχηγός της αστυνομίας σπεύδουν αλλά είναι πια αργά.
Και ενόσω όλοι ψάχνουν το εσωτερικό της βιβλιοθήκης, ο Διογένης ερευνά την περιοχή έξω από το σπασμένο παράθυρο. Εκεί δηλαδή που είδε τον κλέφτη να χάνει την ισορροπία του και να πέφτει. Ευτυχώς είχε φεγγάρι! Βλέπει αίμα πάνω στους τσαλαπατημένους θάμνους, και έχει και ένα ακόμη μεγαλύτερο εύρημα! Το σανδάλι του κλέφτη!
Θα βοηθήσουν αυτά τα στοιχεία τον Διογένη και τους φίλους του να λύσουν το μυστήριο της κλοπής;
Το «Μυστήριο στην αρχαία Αθήνα» του Θάνου Κονδύλη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας τον Σεπτέμβριο του 2015, εγκαινίασε τη νέα σειρά “Ταξίδι στον χρόνο“. Είναι ένα βιβλίο που θα σας κερδίσει από την πρώτη κιόλας σελίδα του. Συναρπαστικό, εξαιρετικά ευχάριστο, γεμάτο περιπέτεια, αγωνία, ανατροπές και εκπλήξεις, θα προσφέρει στους μικρούς αναγνώστες πολλές ευχάριστες ώρες. Με τον πρωτότυπο, εκπαιδευτικό και απίστευτα διασκεδαστικό χαρακτήρα του θα τους μαγέψει καθώς οι ζωντανές περιγραφές και ο ωραίος ρυθμός του θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον τους.
Και όχι μόνο αυτά.
Διαβάζοντας το «Μυστήριο στην αρχαία Αθήνα» ο αναγνώστης μαθαίνει τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα των αρχαίων Αθηναίων χωρίς κόπο· σαν παιχνίδι. Κάνει φίλο του τον Διογένη και μαζί περπατούν στις οδούς και τα στενά της πόλης των Αθηνών, επισκέπτονται τα κτίρια και τα καταστήματά της και συνομιλούν με τους κατοίκους της. Έτσι, ο αναγνώστης, εύκολα και αυτόματα διακρίνει τα κοινά σημεία και τις διαφορές της αρχαίας από την σημερινή εποχή. Και όλα αυτά δοσμένα από τον πολυγραφότατο συγγραφέα Θάνο Κονδύλη, διδάκτορα της Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Το «Μυστήριο στην αρχαία Αθήνα» αποτελεί ένα ιδανικό ανάγνωσμα ακόμα και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία αναγνώστες γι’ αυτό και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα. Διαβάστε το, απολαύστε το και δωρίστε το!
[grbk https://www.greekbooks.gr/kondilis-thanos.person%5DΑπό το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Αρχαία Αθήνα, 421π.Χ.
Μόλις έχει υπογραφεί ειρήνη με τη Σπάρτη κι έχει κοπάσει ο Πελοποννησιακός πόλεμος.
Ο δωδεκάχρονος αριστοκράτης Διογένης, που εργάζεται ως βοηθός στη βιβλιοθήκη της πόλης, ακούει θόρυβο στον χώρο όπου φυλάσσονται τα πολύτιμα βιβλία.
Τρέχει να δει τι συμβαίνει και βλέπει μια σκιά να φεύγει τρέχοντας κρατώντας τα ομηρικά έπη…
Όταν αφηγείται στους φίλους του, Λαέρτη και Λυσίμαχο, τα γεγονότα, αποφασίζουν να αναλάβουν δράση και να λύσουν το μυστήριο, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα και τη δημοκρατία!
Ολυμπία Κατσένη