Πόσο καλά γνωρίζετε την Αττική; Μην βιαστείτε να μου πείτε «σαν ταξιτζής», γιατί εγώ σας μιλάω για την Μυστική Αττική. Για αυτήν που είναι κρυμμένη από τα μάτια των πολλών, είτε γιατί βρίσκεται πίσω από καλά κλεισμένες πόρτες, είτε γιατί βρίσκεται μερικά ή και δεκάδες μέτρα κάτω από τα πόδια μας.
Σε αυτήν την αξιοθαύμαστη και άκρως ενδιαφέρουσα Αττική μας ταξιδεύει ο Ιωάννης Γιαννόπουλος με το βιβλίο του «Μυστική Αθήνα και Αττική». Ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1999 από τις εκδόσεις Έσοπτρον και θεωρείται ένα από τα καλύτερα βιβλία του είδους του.
Πως θα μπορούσε άλλωστε να ήταν διαφορετικά αφού η συγγραφή του έχει στηριχθεί σε έρευνες σαράντα και πλέον ετών του συγγραφέα του. Έρευνες που δεν έκανε, ο Ιωάννης Γιαννόπουλος, μέσα σε βιβλιοθήκες ή ζεστά γραφεία, αλλά έρευνες στις οποίες κατάθεσε κόπο, χρόνο και χρήμα ώστε να βρεθεί στους χώρους που μας παρουσιάζει και να αγγίξει με τα χέρια του όσα μας περιγράφει είτε με λέξεις είτε μέσω των εκπληκτικών φωτογραφιών που υπάρχουν στις σελίδες του βιβλίου του «Μυστική Αθήνα και Αττική».
Στην αρχή του βιβλίου υπάρχει ένα πολύ όμορφο εισαγωγικό σημείωμα, από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Τζάνη, που σε ετοιμάζει για το ταξίδι που θα κάνεις με οδηγό τον Ιωάννη Γιαννόπουλο στις σελίδες που ακολουθούν.
Ένα ταξίδι που θα σε οδηγήσει σε υπόγεια μυστικά μονοπάτια, σε αρχαίους αλλά και χριστιανικούς ναούς κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, αλλά και σε υπόγειες δεξαμενές και κρύπτες. Θα βρεθείς στο μυστηριώδες Θαλάσσι –την λίμνη της Πεντέλης- που στις μέρες μας είναι ποδοσφαιρικό γήπεδο αλλά και στις τρεις διάσημες σπηλιές του ίδιου βουνού: την σπηλιά των Ευμενίδων, το Νυμφαίον και αυτή του Νταβέλη ή αλλιώς σπηλιά των Αμώμων. Θα ανακαλύψεις τι κρύβεται κάτω από τον λόφο της Πνύκας, κάτω από την Αγία Δύναμη (στην οδό Μητροπόλεως) αλλά και κάτω από την Βουλή και τον Εθνικό Κήπο. Τι βρίσκεται πίσω από την πόρτα του κτηρίου στην οδό Ακαδημίας 58Α, στην οδό Κοραή 4 αλλά και ποια ήταν η χρήση ενός περίεργου σπιτιού στον Άγιο Κωνσταντίνο. Θα κάνετε την βόλτα σας μέχρι την Κοκκινιά όπου υπάρχει το Τουρκικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο, θα σκαρφαλώσετε στον Υμηττό και στην Πάρνηθα, και θα βρεθείτε από την σπηλιά του Νταβέλη στην Ομορφοκκλησιά στο Γαλάτσι ακολουθώντας μία από τις πολλές υπόγειες διαδρομές που κρύβει η Αττική γη.
Με οδηγό, πάντα τον Ιωάννη Γιαννόπουλο, θα βρεθείτε σε πολλά παράξενα μέρη της Αθήνας και την Αττικής αλλά θα κάνετε και ένα ταξίδι στην ιστορία αυτού του τόπου. Ένα ταξίδι σε αρχαίους χρόνους, σε νεότερους, αλλά και σε θρύλους που κρύβουν μέσα τους αλήθειες που φαντάζουν απίστευτες. Σε αυτό σας το ταξίδι θα συναντήσετε μεταξύ άλλων, την Σοφία Ντε Μπαρμπουά (ή αλλιώς Δούκισσα της Πλακεντίας), τα μέλη της Αγγλικής «εταιρείας» Dilettanti καθώς και Γερμανούς στρατιώτες – ερευνητές στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης την περίοδο της κατοχής.
Όσους από εσάς σας συναρπάζει η έρευνα, το μυστήριο και το ανεξήγητο, το βιβλίο του Ιωάννη Γιαννόπουλου «Μυστική Αθήνα και Αττική» πρέπει να έχει οπωσδήποτε μια θέση στην βιβλιοθήκη σας. Τόσο οι έρευνες του συγγραφέα που παρουσιάζονται σε αυτό όσο και οι ιστορικές του γνώσεις που πλέκονται στις σελίδες του βιβλίου έντεχνα με τις αποκαλύψεις, καθιστούν το «Μυστική Αθήνα και Αττική» ένα από τα καλύτερα βιβλία του χώρου. Βρείτε το και απολαύστε το με την πρώτη ευκαιρία.
Κλείνοντας αυτό το κείμενο θα σας μεταφέρω μια φράση από το βιβλίο του συγγραφέα -ας με συγχωρέσει για την αντιγραφή- που νομίζω ότι χαρακτηρίζει το έργο του αυτό απόλυτα. Λέει λοιπόν, ο κ. Γιαννόπουλος: «Το μήνυμα -αν πάντα χρειάζεται κάτι να βγαίνει απ’ αυτά που λέμε- είναι ότι περιστάσεις και χαρακτήρες, ήρωες και φαντάσματα, περιπέτειες και δράματα, που πιθανά μας γοήτευαν από τις παραδόσεις ξένων χωρών, ανεξήγητα φαινόμενα, νεράιδες και λάμιες, ξωτικά και πειρατές, όλα βρίσκονται κοντά μας σε αυτήν την εξαίσια και ζωντανή χώρα που δεν την ξέρουμε ακόμα καλά.»
Από μένα, τέλος, μια ευχή: Καλό ταξίδι να έχετε στην Μυστική Αθήνα και Αττική, του Ιωάννη Γιαννόπουλου. Ακολουθήστε τον. Είναι άριστος οδηγός και το κατέχει το αντικείμενο…
«Μυστική Αθήνα και Αττική», του Ιωάννη Γιαννόπουλου
Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.