Καλοκαιράκι. Τα σχολεία κλείνουν και η Φράνση με την αδερφή της Μελίνα ξεκινούν τις διακοπές τους. Προορισμός τους η πανέμορφη Κρήτη όπου και θα συναντήσουν την μητέρα τους, η οποία εδώ και μήνες εργάζεται ως αρχαιολόγος, κάνοντας ανασκαφές στην Ελούντα.
…
Η μητέρα τους νοίκιαζε ένα μικρό διαμέρισμα στον Άγιο Νικόλαο. Νωρίς νωρίς το επόμενο πρωί πήρε τα κορίτσια μαζί της και με το αυτοκίνητο κατευθύνθηκαν προς την Ελούντα. Η διαδρομή έμοιαζε βγαλμένη από άλλη εποχή. Ο δρόμος γεμάτος διαδοχικές, απότομες στροφές. Από τη μια πλευρά ψηλά βράχια κι ένα τοπίο με θεόρατες χαρουπιές κι αρχαίες ελιές, γεμάτο σκίνα κι αγριόχορτα. Α! Και πέτρες, πολλές πέτρες. Σιδερόπετρες τις έλεγαν οι ντόπιοι και νόμιζε κανείς πως αν τις άγγιζε θα καιγόταν, έτσι όπως πύρωναν στον ήλιο του Ιούνη. Με αυτές τις πέτρες χτίζονταν κι οι τοίχοι στις αυλές των ξενοδοχείων, προσπαθώντας έτσι να ταιριάξουν αρμονικά στο φυσικό τοπίο. Κι από ξενοδοχεία άλλο τίποτα η Ελούντα…
…
Τα κορίτσια είναι μαγεμένα από τον τόπο που αντικρίζουν για πρώτη φορά! Η θάλασσα, ο ουρανός, το κάθε τοπίο και θέα. Τα βυθισμένα ερείπια της αρχαίας Ολούντος, οι παλιές αλυκές, η σύγχρονη τουριστική Ελούντα με τα καραβάκια να πηγαινοέρχονται προς και από τη Σπιναλόγκα… Σε ένα από αυτά τα καραβάκια επιχειρούν να επιβιβαστούν και έτσι κάνουν την πρώτη τους γνωριμία με τον Αντρέα που θα γίνει σύντροφός τους στις βόλτες, στις έρευνες και στις εξερευνήσεις. Σας μυρίζει έντονα περιπέτεια ε; Δεν κάνετε λάθος!
Μετά από μια μεγάλη θαλασσοταραχή ανακαλύπτουν στα ρηχά της Κολοκύθας…
…
Ήταν ένα μικρό, θαμπό σχεδόν, γυάλινο μπουκάλι περίπου όσο η παλάμη ενός ενήλικα στο μέγεθος, με μεταλλικό καπάκι, κλεισμένο αεροστεγώς, ενώ μέσα του διακίνονταν κάτι άσπρο ή σχεδόν άσπρο σαν γράμμα.
…
και η περιπέτεια ξεκινά! Ένα γράμμα φερμένο από τα παλιά και ένα μικρό, τοσοδά κλειδάκι περιέχει το παράξενο αυτό μπουκάλι. Η παράκληση του γράμματος και ο αριθμός που φέρει πάνω του το κλειδί αποτελούν την πηγή τουλάχιστον χιλίων ερωτημάτων και σκέψεων που θα απασχολήσουν τους φίλους μας. Πλάι τους θα σταθεί ο κύριος Θεμιστοκλής, ο ηλικιωμένος παλαιοπώλης που τους αφηγείται παλιές μοναδικές ιστορίες. Έτσι λοιπόν ο Αντρέας, η Φράνση και η Μελίνα ξεκινούν αργά -με δυσκολίες και πισωγυρίσματα αλλά με σταθερά μικρά βήματα προόδου- να συγκεντρώνουν στοιχεία για την επίλυση του γρίφου. Άραγε θα τα καταφέρουν;
Αυτά και άλλα πολλά θα μάθετε όταν διαβάσετε το «Μυστική αποστολή: Το ξεχασμένο μήνυμα της Καλυδώνας» της Μαρίας Δασκαλάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και πρωτοκυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2015. Πρόκειται για ένα βιβλίο της σειράς “Μυστική αποστολή” που έχει σαν θέμα τα “Ταξίδια στην Ελλάδα – Άγιος Νικόλαος Κρήτης“. Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 9 ετών και είμαι σίγουρη πως μπορεί να διαβαστεί ευχάριστα και απολαυστικά από όλες τις ηλικίες.
Το «Μυστική αποστολή – Το ξεχασμένο μήνυμα της Καλυδώνας» είναι ένα βιβλίο δροσερό, γεμάτο περιπέτεια, ιστορία και ελληνικό καλοκαίρι. Διαβάζοντάς το γίνεσαι ένα με την παρέα των παιδιών, ζεις τις αγωνίες τους, τις απογοητεύσεις και τις επιτυχίες τους και το καταδιασκεδάζεις! Η Μαρία Δασκαλάκη έγραψε ένα εκπληκτικό βιβλίο που δεν αποτελεί μόνο μια πηγή ευχαρίστησης από την ανάγνωσή του, αλλά και γνώσης. Ο μικρός αναγνώστης διαβάζοντας για τις περιπέτειες των ηρώων, μαθαίνει μέσα από της περιπλανήσεις, τις διηγήσεις και τις περιγραφές, για τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, την Σπιναλόγκα, την Πλάκα, την αρχαία αλλά και την σύγχρονη Ελούντα και τόσα μα τόσα άλλα με τον πιο ευχάριστο τρόπο. Εξαιρετικό! Αγοράστε το, χαρίστε το στα παιδιά σας και στα παιδιά που αγαπάτε. Και γιατί όχι; Διαβάστε το κι εσείς! Θα το αγαπήσετε!
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Όταν η Φράνση, η Μελίνα κι ο Αντρέας βρίσκουν ένα μπουκάλι που ξεβράστηκε στην ακροθαλασσιά της αρχαίας Ελούντας μετά από μια δυνατή καταιγίδα, ξεκινά για τα παιδιά μια περιπέτεια που ποτέ δεν περίμεναν ότι θα ζούσαν.
Τι ανοίγει το κλειδί που είχε μέσα του το μπουκάλι και ποιοι έγραψαν το σημείωμα που το συνόδευε;
Πόσο θα τους βοηθήσει ο σοφός παλαιοπώλης του Αγίου Νικολάου;
Τι ρόλο θα παίξει σε όλα αυτά η ηλικιωμένη ζωγράφος που εκθέτει τα έργα της στη Σπιναλόγκα;
Ή μήπως όλα αυτά θα σταθούν αφορμή για να ανακαλύψουν κάτι πολύ μεγαλύτερο;
Ολυμπία Κατσένη