Το χαμένο ημερολόγιο του παππού. Υπόθεση βιβλίου
Τα σχολεία μόλις έχουν κλείσει για τις καλοκαιρινές διακοπές και η Αριάνθη με τη μητέρα και τα δύο μικρότερα αδέλφια της, την Μαριλένα και τον Μιχάλη, πηγαίνουν στο χωριό για να παραθερίσουν.
Η Αριάνθη είναι πανευτυχής που ξαναβρίσκεται στο μοναδικό -κατάδικό της- καλά κρυμμένο δωμάτιο και ανυπομονεί να βρεθεί με τον συνομήλικο ξάδερφό της, τον Δημήτρη! Έχουν τόσο πολλά να πουν και να κάνουν!
Υπάρχει, άραγε, καλύτερος τρόπος να ξεκινήσουν τις διακοπές τους, από την επίσκεψη στην ανασκαφή του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ελεύθερνας; Τους έχει προσκαλέσει εκεί η θεία τους η Δάφνη, που κάνει στον χώρο αυτό την πρακτική της.
…
Τη Δανάη τη βρήκαν χωμένη ανάμεσα στις καρυδιές και τις ελιές να καταγράφει ευρήματα συντροφιά με το ασίγαστο βουητό των τζιτζικιών. Τελειόφοιτη στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Ρεθύμνου, η Δανάη από μικρό κορίτσι άκουγε ιστορίες και θρύλους για τον τόπο. Με την Αρχαία Ελεύθερνα πίστευε ότι τη συνέδεε όχι μόνο η κοντινή απόσταση από το χωριό, αλλά και η καταγωγή. Η οικογένειά της ήταν γέννημα θρέμμα της περιοχής με ρίζες που χάνονταν μέσα στον χρόνο. Αναρωτιόταν καμιά φορά η Δανάη τι δεσμοί αίματος να την ένωναν με το παρελθόν.
…
Πραγματικά, δεν υπάρχει καλύτερος και πιο ενθουσιώδης ξεναγός από την Δανάη! Παρασύρει με τις αφηγήσεις της ακόμη και τα “μικρά” που βαρέθηκαν με το που έφτασαν στην ανασκαφή! Τους μιλά για το πως ενώνουν τις πληροφορίες που τους μαρτυρούν τα ευρήματα -σαν να ήταν παζλ- βγάζοντας έτσι συμπεράσματα το πως ήταν η ζωή των κατοίκων τα αρχαία εκείνα χρόνια.
Στην εντυπωσιασμένη -από όσα ακούνε- παρέα τους, προστίθεται και ο ίδιος ο καθηγητής της Δανάης, ο κύριος Νίκος Πατμανίδης, που έχει αφιερώσει την μισή του ζωή στη συγκεκριμένη αρχαιολογική έρευνα. Εκείνος, παίρνοντας την σκυτάλη του λόγου από την Δανάη, ξετυλίγει μπροστά τους ένα υπέροχο χαλί λογικών υποθέσεων και εικασιών που βασίζονται τόσο σε κάθε ένα ξεχωριστά από τα ευρήματα όσο και στο συνδυασμό τους, φτιάχνοντας μια ιστορία που πιθανότατα δεν ξεφεύγει καθόλου της πραγματικότητας!
Ενώνοντας πολλά σκόρπια κομμάτια ενός “παζλ” χιλιάδων ετών, ο καθηγητής τους προσφέρει ένα υπέροχο νοητό ταξίδι στον χρόνο, εκεί στην Αρχαία Ελεύθερνα, και τους αφήνει εντυπωσιασμένους, μαγεμένους και κατενθουσιασμένους!
Την επόμενη κιόλας ημέρα, ο παππούς τους ο Χριστόφορος μετά από προτροπή των παιδιών, των εγγονιών του, τους διηγείται την ζωή του πατέρα του Σπύρου, του προπάππου τους. Τα παιδιά ακούνε εντυπωσιασμένα και μάλιστα διαβάζουν με δέος το ημερολόγιό του, γραμμένο λίγο πριν τον θάνατό του, στα χρόνια του Β’ παγκοσμίου πολέμου και της κατοχής των Γερμανών στην πατρίδα μας, όπου εξιστορείται η σύντομη ζωή του.
Σπουδαίο μάθημα τα λόγια του προπάππου για τα δισέγγονά του. Οι συζητήσεις τους για όλα όσα έμαθαν, αρχίζουν να δίνουν και να παίρνουν. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η Δανάη τους λέει πως υπάρχει και ένα σχέδιο, κάτι σαν χάρτης στα χειρόγραφα του προπάππου τους, που χρειάζεται αποκρυπτογράφηση…
Είναι το πρώτο κομμάτι του μυστηρίου, το πρώτο κομμάτι του παζλ! Έχουν μπροστά στα μάτια τους το πρώτο κομμάτι ενός -τόσο καινούργιου, όσο και παλιού- παζλ. Κι όχι μόνο το πρώτο αλλά και το μοναδικό κομμάτι! Ένα και μόνο στοιχείο… και… κανένα άλλο δεν φαίνεται στον ορίζοντα!
Η Αριάνθη και ο Δημήτρης όμως δεν το βάζουν κάτω! Είναι αποφασισμένοι να ανακαλύψουν κι άλλα κομμάτια, να φτιάξουν ολόκληρη την εικόνα της πραγματικότητας, να βρουν την μυστική περιοχή που δείχνει ο χάρτης και να μάθουν τι πραγματικά κρύβεται εκεί. Θα τα καταφέρουν;
[grbk https://www.greekbooks.gr/maria-daskalaki.person%5D
Το χαμένο ημερολόγιο του παππού. Κριτική και εντυπώσεις
Το βιβλίο «Μυστική αποστολή. Το χαμένο ημερολόγιο του παππού», της Μαρίας Δασκαλάκη, είναι από τα βιβλία που δε σε αφήνουν να τα αφήσεις. Αριστοτεχνικά γραμμένο και τέλεια δομημένο, δένει άψογα το παρελθόν με το παρόν, την ντοπιολαλιά με την σύγχρονη γλώσσα των νέων, την νεότερη με την αρχαία Ελληνική ιστορία.
Με έναν τρόπο μαγευτικό, καθάριο και πλήρη, αφηγείται μια περιπέτεια που κατενθουσιάζει τον αναγνώστη, τον συνεπαίρνει και τον πλουτίζει με γνώσεις, συναισθήματα, ιδέες και δρόμους σκέψης που πρέπει να ακολουθηθούν. Οι συναρπαστικές αφηγήσεις, οι καθημερινοί διάλογοι, οι ανθρώπινοι καλοδουλεμένοι χαρακτήρες των ηρώων, αλλά και οι περιπέτειες, οι εξερευνήσεις και οι ανακαλύψεις, που αυτοί θα βιώσουν, κάνουν το ενδιαφέρον αυτό ανάγνωσμα απόλυτα συναρπαστικό!
Το βιβλίο «Μυστική αποστολή. Το χαμένο ημερολόγιο του παππού», περιλαμβάνεται στη σειρά «Ταξίδια στην Ελλάδα – Ελεύθερνα, Ρέθυμνο» των εκδόσεων Μίνωας και είναι κατάλληλο για αναγνώστες από εννέα ετών και πάνω… έως 109 θα έλεγα εγώ, και βάλε!
Είναι ένα βιβλίο πλημμυρισμένο από χρώματα, ήχους, εικόνες, μυρωδιές, έθιμα, συνήθειες από τη ζωή της Κρήτης. Όποιος το διαβάσει γίνεται άμεσα οπαδός τόσο του νησιού, όσο και της αρχαιολογίας, της περιπέτειας, αλλά και της γνώσης.
Διαβάστε το! Μην το χάσετε!
Α, μην ξεχάσω! Η ταλαντούχα Μαρία Δασκαλάκη μας προτείνει -μέσα από τις σελίδες του βιβλίου- να επισκεφθούμε τους δύο αυτούς συνδέσμους το διαδίκτυο…
https://www.youtube.com/watch?v=ckKlwt1ty0E
https://www.youtube.com/watch?v=bt4wU8oSADw
…όπου θα μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα για την Ελεύθερνα και να δούμε τον υπέροχο αυτό τόπο όχι μόνο μέσα από τις εικόνες που σχημάτισε εκείνη -με θαυμάσιο τρόπο- στο μυαλό μας, αλλά και μέσα από εικόνες που έχει συλλάβει η κάμερα και θα αποτυπωθούν στην οθόνη μας! 🙂
Το χαμένο ημερολόγιο του παππού. Οπισθόφυλλο:
Η Αρχαία Ελεύθερνα είναι ένα μέρος παράξενο και μαγευτικό.
Το ένστικτο της Αριάνθης και του Δημήτρη δε λαθεύει…
Νιώθουν πως στο χωριό τους κρύβονται μυστικά που πρέπει να ανακαλύψουν.
Το ίδιο πιστεύει και η θεία Δανάη, η οποία σπουδάζει αρχαιολογία, αλλά και ο καθηγητής Πατμανίδης.
Ο παππούς Χριστόφορος γνωρίζει πολλά μυστικά, θαμμένα πια στον χρόνο, και όλοι μαζί καλούνται να αποκαλύψουν όσα ποτέ δε θα έφερνε στο φως μια αρχαιολογική σκαπάνη…
Τι κρύβουν τα σημειώματα του προπάππου τους;
Ποια στ’ αλήθεια ήταν η Κόρη της Ελεύθερνας;
Πόσα θάφτηκαν κάτω από τη γη καταμεσής της γερμανικής κατοχής;
Μεγάλοι και παιδιά, τριγυρίζοντας στους πρόποδες του Ψηλορείτη, ξεδιπλώνουν μια Ιστορία που δε γράφτηκε ποτέ σε κανένα βιβλίο.
[grbk https://www.greekbooks.gr/maria-daskalaki.person%5D
Το χαμένο ημερολόγιο του παππού. Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Μυστική αποστολή. Το χαμένο ημερολόγιο του παππού
Συγγραφέας
Μαρία Δασκαλάκη
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Μίνωας
Ημερομηνία έκδοσης
Ιανουάριος 2018
Αριθμός σελίδων
192
ISBN
978-618-02-0972-3
Συντάκτης άρθρου
Ολυμπία Κατσένη