Κριτική και εντυπώσεις
…
Το STEAM είναι μια παιδαγωγική προσέγγιση, η οποία χρησιμοποιεί τις επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική, τις τέχνες και τα μαθηματικά ως σημείο αναφοράς για να αναπτύξουν τα παιδιά την κριτική σκέψη, την παρατηρητικότητα, τον διάλογο, τον προβληματισμό και να μάθουν να διερωτώνται για όσα συμβαίνουν γύρω τους.
Σκοπός είναι οι μαθητές να παρατηρούν και να θέτουν ερωτήματα, να παίρνουν μελετημένες αποφάσεις, να επιζητούν τη βιωματική εμπειρία και την ανακάλυψη, να επιμένουν για την επίλυση ενός προβλήματος, να εργάζονται ομαδικά και δημιουργικά, να συνεργάζονται και να διαχειρίζονται την αποτυχία.
STEAM, εκτός από τους παιδαγωγούς, μπορείτε να κάνετε κι εσείς στο σπίτι με τα παιδιά σας, ενθαρρύνοντας τα να παρατηρούν τα πράγματα και το περιβάλλον γύρω τους, δίνοντάς τους ερεθίσματα και θέτοντας προβληματισμούς που θα πρέπει να επιλύσουν χωρίς να τους δίνεται έτοιμη η απάντηση, αλλά μέσω του πειραματισμού (π.χ. πείραμα με υλικά της κουζίνας). Το STEAM για να είναι επιτυχημένο δεν χρειάζεται απαραιτήτως ειδικά και ακριβά υλικά μπορεί να πετύχει με συνηθισμένα αντικείμενα που βρίσκονται στο σπίτι ή στη φύση.
Σ’ αυτό το βιβλίο θα βρείτε ιδέες και πειράματα για να STEAMάρετε με τα παιδιά σας με απλό, διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο!
…
Χρώματα: Χρώματα, πίξελ και πουαντιγισμός τι σχέση μπορούν να έχουν με μια πατάτα; Κι όμως! Στο υπέροχο «Μικροί επιστήμονες 2», της Μαριλίζας Ποντικού-Λιγνού, και έχουν και θα μάθετε διασκεδάζοντας και φτιάχνοντας πίξελ πατάτας!
Μαγνήτες: Ο μαγνήτης, η Μαγνησία και το μαγνητικό πεδίο. Μπορεί κάποιο από αυτά να μας βοηθήσει να βρούμε τον δρόμο μας; Τι συμβαίνει όταν ένας μαγνήτης σπάσει; Και, μπορούμε άραγε να φτιάξουμε μια πυξίδα;
Φως και Οπτική: Δες τον στόχο και μάθε για το πρίσμα, την διάθλαση και την ανάκλαση, διασκεδάζοντας.
Οφθαλμαπάτες:
…
Τα μάτια μας μάς βοηθούν να βλέπουμε και να παρατηρούμε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Όμως αυτό που βλέπουμε είναι πάντα το πραγματικό ή μπορεί κάποιες φορές να μας ξεγελάσουν;
…
Ας φτιάξουμε ένα θαυματοτρόπιο και ας διασκεδάσουμε παρατηρώντας το!
Ήχος: Πως τον αντιλαμβανόμαστε; Πως μεταδίδεται; Ας χορέψουμε τον χορό του ήχου!
Υδραυλική πίεση: Βοηθώντας το νερό να… αποδράσει!
Ρεύμα: Διακόπτες, κλειστά και ανοιχτά κυκλώματα και ό,τι άλλο χρειάζεται για να φτιάξουμε μόνο μας έναν φακό με διακόπτη!
Ηλεκτρομαγνητισμός: Αλήθεια τι θα λέγατε να φτιάξουμε ένα ηλεκτρομαγνητικό τρένο;
Για να δούμε τώρα και μερικές απλές μηχανές.
Τροχαλία και εναέριες μεταφορές με τροχαλία. Ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό πείραμα!
Μοχλός: Φτιάχνουμε γρήγορα και με απλά υλικά έναν καταπέλτη με υπομόχλιο!
Γρανάζι: Φτιάχνουμε γρανάζια κατεύθυνσης και ταχύτητας!
Ελατήριο:
…
Τα ελατήρια έχουν την ικανότητα να επανέρχονται στην αρχική τους θέση αν τα πιέσουμε και τα αφήσουμε ή τα τραβήξουμε και τα αφήσουμε (ανάλογα με το ελατήριο).
Ελατήρια βρίσκουμε σε στυλό, τραμπολίνο, αμορτισέρ αυτοκινήτων, θήκες υγρών σαπουνιών κ.α.
…
Πειραματιζόμαστε κατασκευάζοντας μια δική μας ζυγαριά!
Αντοχή: Ελάτε να φτιάξουμε… μακαρόνια αντοχής!
Ισορροπία: Με λίγα υλικά και σύντομα βήματα ελάτε να φτιάξουμε έναν πολύχρωμο ισορροπύργο!
Θερμότητα: Κρύος αέρας, ζεστός αέρας και… ο καιρός του βάζου!
Αυτοματισμός (πριν από την ρομποτική): Μια κατασκευή που απαιτεί προσοχή, προσφέρει διασκέδαση και γνώση και το κυριότερο: ηθική ικανοποίηση. Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες κατασκευάζουμε ένα χορο-ρομπότ!
Στις φωτογραφίες (Μανώλης Τσάφος) μας, βοηθοί μας είναι η Λυδία και ο Αλέξης που όταν χρειάζεται τους βοηθά και η συγγραφέας η Μαριλίζα.
Τα έντονα χρώματα και οι χαρούμενοι, εκφραστικοί μικροί βοηθοί που κάνουν και οι ίδιοι το πείραμα συντελούν στο να νιώσει οικεία ο αναγνώστης, αλλά και να ελέγχει το αν πηγαίνει σωστά το πείραμά του. Στη συνέχεια υπάρχει και το “τι συμβαίνει;” ώστε να παρατηρούμε ακόμη καλύτερα το πείραμα και μάλιστα με διάφορες εναλλακτικές προτάσεις. Δηλαδή τι συμβαίνει αν κάνουμε αυτό; αν γίνει το άλλο; κτλ.
Μέσα από τις σελίδες του θα πάρει γνώσεις το παιδί σε μικρή ηλικία με εύκολο και ψυχαγωγικό τρόπο, και ταυτόχρονα θα ξυπνήσει τη φαντασία, το ενδιαφέρον και την φυσική του περιέργεια για το πως λειτουργεί το κάθε τι. Θα δοκιμάσει, θα δημιουργήσει, θα διασκεδάσει και θα ενθουσιαστεί!
Θα πρότεινα να αγοραστεί το «Μικροί επιστήμονες 2» μαζί με το «Μικροί επιστήμονες 1», μιας και παρ’ όλο που είναι εντελώς ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, και τα πειράματα που περιγράφονται και περιέχονται με οδηγίες στο πρώτο μέρος είναι και διασκεδαστικά αλλά και προπαρασκευαστικά.
Αγοράστε το «Μικροί επιστήμονες 2», της Μαριλίζας Ποντικού-Λιγνού, κάνοντας κλικ εδώ!
Οπισθόφυλλο:
Πώς μπορώ να κατασκευάσω ένα ρομπότ που χορεύει; Πού πηγαίνει ο ζεστός και ο κρύος αέρας; Τι συμβαίνει με τα κινούμενα σχέδια;
Ένα βιβλίο με ιδέες για εύκολα και διασκεδαστικά πειράματα και κατασκευές, που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά στο σπίτι, ώστε αυτά να εξασκηθούν με τον πιο ευχάριστο τρόπο στις δεξιότητες του 21ου αιώνα.
Κάνετε STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) με το παιδί σας, παίζοντας δημιουργικά με την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική, τις Τέχνες και τα Μαθηματικά.
Είστε έτοιμοι λοιπόν να γίνετε «Μικροί Επιστήμονες»;
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Μικροί επιστήμονες 2
Υπότίτλος βιβλίου
Εύκολες ιδέες για να κάνετε Steam στο σπίτι, για παιδιά 6+
Συγγραφέας
Μαριλίζα Ποντικού-Λιγνού
Φωτογραφίες
Μανώλης Τσάφος
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Καστανιώτη
Ημερομηνία έκδοσης
Ιούλιος 2020
Αριθμός σελίδων
91
ISBN
978-960-03-6723-2
Συντάκτης άρθρου
Ολυμπία Κατσένη
Αγοράστε το «Μικροί επιστήμονες 2», της Μαριλίζας Ποντικού-Λιγνού, κάνοντας κλικ εδώ!