Παρουσίαση του βιβλίου «Μιχαήλ Μπακνανάς» του συγγραφέα Δημήτρη Φερούση, από την Βάσω Κ. Ηλιάδη.
Το ιστορικό αφήγημα «Μιχαήλ Μπακνανάς» του συγγραφέα Δημήτρη Φερούση, αποτελεί ένα γλαφυρότατο επικολυρικό δράμα που εκτυλίσσεται στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας. Αφηγείται την ιστορία του αγαθού και ηρωικού στο φρόνημα, δεκαοκτάχρονου κηπουρού και ψάλτη Μιχαήλ Μπακνανά. Ενός νεαρού «βλασταριού» της τότε Τουρκοκρατούμενης Αθήνας, που προτίμησε την ατιμωτική εκτέλεση, την αφαίρεση της μικρής σε διάρκεια ζωής του, από την προδοσία των αξιών της χριστιανικής πίστης με την οποία είχε μπολιάσει την ίδια του την ύπαρξη.
Το κείμενο παρουσιάζει και ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς είναι διάσπαρτο ιστορικών στοιχείων της εποχής. Έτσι έχουμε τον πολύ επιτυχημένο συνδυασμό επιστημονισμού – ιστορικότητας και λυρισμού – αισθητικής απόλαυσης.
Προσωπικά, με ταξίδεψε ξεκούραστα και παράλληλα διεισδυτικά στην Αθήνα του 1753-1771 και ειδικότερα στην πανέμορφη και καλαίσθητη περιοχή της Πλάκας, του Θησείου, της Αρχαίας αγοράς, μέρη που -από τα φοιτητικά μου ακόμη χρόνια- αποτελούσαν πόλους έλξης και με συγκινούσαν όσο κανένα άλλο σημείο της πρωτεύουσας.
Συγχρόνως, μου αφηγήθηκε με τον πλέον σαγηνευτικό τρόπο την ιστορία του μικρού μποσταντζή και νεομάρτυρα της εποχής, του Μιχαήλ του νέου, που όντας φτωχός, ταπεινός από τη φύση του και γι’ αυτό καταφρονεμένος δεν είχε τα απαραίτητα γρόσια για να εξαγοράσει την ποινή του, αλλά που με ειλικρινή αυταπάρνηση δέχτηκε το θάνατο ωσάν να ήταν ζωή, γυρίζοντας την πλάτη του στις δόλιες υποσχέσεις των Αγαρηνών σε περίπτωση που αλλαξοπιστούσε.
Αυτός ο νεομάρτυρας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ καλό παράδειγμα για τους σημερινούς νέους που -στην πλειοψηφία τους- μεγαλώνουν μέσα σε οικογένειες που η πρώτη τους αξία είναι το χρήμα και η κοινωνική άνοδος με κάθε τρόπο, ακόμη και ανέντιμο.