Υπόθεση βιβλίου
Πόσοι και πόσοι άνθρωποι δεν περνούν καθημερινά, δια πυρός και σιδήρου, με στόχο να βρουν σε μια ξένη γι’ αυτούς χώρα, έναν τόπο ασφαλή που θα τους προσφέρει την δυνατότητα να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν! Και πόσοι από αυτούς τους ανθρώπους είναι ανήλικα παιδιά, πολλές φορές μάλιστα ασυνόδευτα!
…
Μέσα από τις ιστορίες των ασυνόδευτων παιδιών δεν συνειδητοποιούμε μόνο την απάνθρωπη αγριότητα. Μπορούμε να δούμε ταυτόχρονα τη δύναμη και την επιμονή του ανθρώπου, τα μοναδικά «εργαλεία» που χρειάζονται, για να κατακτήσει κάνεις τα όνειρά του. Η συναναστροφή με αυτά τα παιδιά είναι μεγάλο μάθημα για όλους μας. Μας κάνουν να αναθεωρούμε για τα πράγματα που έχουν πρωταρχική σημασία στη ζωή.
…
Από την Παγμάν στην Καμπούλ και κατόπιν στο Ιράν, με απώτερο στόχο την Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Δύο γονείς μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους, αναζητούν τα απολύτως απαραίτητα για να ζήσουν… ασφάλεια και εργασία. Στα σύνορα όμως μεταξύ Ιράν και Τουρκίας, η οικογένεια σκόρπισε… το ένα μόνο από τα παιδιά συνέχισε το “ταξίδι”… οι δικοί του δεν ξέρει τι απέγιναν. Τελικά έφτασε στην Ελλάδα, όπου αν και μόνο, άρχισε να ελπίζει. Να ελπίζει για μια ζωή καλή, για σπουδές στην ιατρική και κυρίως για επανένωση της οικογένειας!
Όταν οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν ξαφνικά στο Χαλέπι της Συρίας, κανείς από τους κατοίκους του δεν πρόλαβε να συνειδητοποιήσει γιατί και πως ο πόλεμος έφτασε στην πόρτα του. Όταν ο πατέρας μιας οικογένειας σκοτώθηκε, η μητέρα αποφάσισε ο δεύτερος γιος να φύγει για την Ευρώπη. Με πολλές δυσκολίες έφτασε εκείνος στην Ελλάδα και αυτό που περιμένει είναι να μπορέσει να πάει στη Γερμανία. Εκεί πιστεύει ότι θα βρει μια καλή δουλειά και θα μπορέσει να “τραβήξει” εκεί και την υπόλοιπη οικογένεια.
Η Αρμπίλ είναι μια πόλη στο Ιρακινό Κουρδιστάν. Ο πόλεμος ερχόταν και έφευγε. Η οικογένεια το ίδιο, πότε ζούσε εκεί πότε σε άλλη πόλη. Ασφάλεια δεν υπήρχε πουθενά. Τα οικονομικά ήταν άθλια έτσι κι αλλιώς. Μια δολοφονία επιτάχυνε τις εξελίξεις. Στα δεκαπέντε του, φεύγει μακριά από την οικογένεια. Έξι μήνες δουλειά στην Τουρκία και κατόπιν Ελλάδα. Τελικός προορισμός η Αγγλία και η ένωση της οικογένειας.
Όταν ο πόλεμος έφτασε στο Ζερικό, ένα χωριό του Αφγανιστάν, ο ήρωάς μας ήταν μόλις δεκατριών ετών. Ο δρόμος της προσφυγιάς άνοιξε με συνοπτικές διαδικασίες για την οικογένεια. Οι τόποι πολλοί, οι δυσκολίες ακόμα περισσότερες και ο στόχος σταθερός… η Γερμανία. Τελικά η Γερμανία έγινε Ελλάδα, αλλά δυστυχώς όχι για όλα τα μέλη της οικογένειας. Κάποιοι έμειναν στην δρόμο, κάποιοι έχασαν την ζωή τους…
Το Μπουκάν είναι ένα πολύ όμορφο χωριό στο Πακιστάν. Αιτία του ξεσηκωμού από τα πάτρια οι απειλές ορισμένων συγγενών. Μετά από μια Οδύσσεια, η Ελλάδα και τα γενέθλια των δεκαεπτά ετών. Άμεσος στόχος η Ισπανία, το ξεπλήρωμα του χρέους σε έναν ευεργέτη και η αποστολή βοήθειας στην οικογένεια.
Η πόλη Αρίμπο του Πακιστάν είναι ο γενέθλιος τόπος. Τα θρησκευτικά μίση είναι αυτά που έχουν κάνει την ζωή στη χώρα μια σκέτη κόλαση. Φανατισμός, απειλές και ο δρόμος της ξενιτιάς μονόδρομος. Ιράν, Τουρκία και τελικά Ελλάδα. Το μέλλον; Φαντάζει πιο φωτεινό, ιδιαίτερα αν καταφέρει όλη η οικογένεια να έρθει στη χώρα που κυματίζει η Γαλανόλευκη.
Στη Δαμασκό της Συρίας η ζωή κυλούσε ήρεμα. Η αρχή έγινε με κάποιες πορείες. Κατόπιν διάφορες ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να σπέρνουν τον τρόμο σε κάθε γωνιά της πόλης. Ορισμένοι σκοτώθηκαν, πολλοί έφυγαν και κάποιοι έμειναν, μαθαίνοντας να ζουν με τον φόβο καθημερινά. Υπάρχει όμως ένα όριο στο πόσο φόβο μπορείς να αντέξεις. Και τι απομένει; Η φυγή! Τουρκία, Κωνσταντινούπολη, Αιγαίο, Μόρια και αναμονή για τη Φιλανδία!
Άλλη μια ψυχή από τη Δαμασκό. Ήρεμη ζωή μέχρι που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις. Στόχος των διαδηλωτών οι κρατικοί λειτουργοί και τα σώματα ασφαλείας. Στόχος των αστυνομικών η πάταξη, με κάθε τρόπο, των αντιφρονούντων. Το κράτος είχε ανάγκη από στρατιώτες. Η υποχρεωτική κατάταξη γινόταν πλέον σαν παιδομάζωμα… από τους δρόμους! Η φυγή στην Ευρώπη, αναγκαία! Δρόμος σκληρός, Τουρκία, Αιγαίο, Ελλάδα. Ένα έργο χιλιοειδωμένο! Η Φιλανδία θα είναι ο τελικός σταθμός μέχρι να γίνει εφικτή είτε η μετανάστευση όλης της οικογένειας, είτε η επιστροφή στα πάτρια.
Μια αγροτική περιοχή της Σομαλίας είναι η ιδιαίτερη πατρίδα. Εκεί πια δεν ζει κανείς. Ο εμφύλιος έχει ερημώσει πολλές γωνιές της χώρας. Μιας χώρας που εδώ και τρεις δεκαετίες βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Η αξία της ζωής έχει εκμηδενιστεί. Οι εκτελέσεις είναι συχνότατο φαινόμενο. Και σε αυτή την περίπτωση η φυγή είναι μονόδρομος. Αιθιοπία, Σουδάν, Ιράν, Τουρκία και τελικά Ελλάδα. Πέντε κουκίδες στο χάρτη που για να κινηθείς όμως σε αυτές είναι ένας απάνθρωπος άθλος.
Η Χάσακα είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Συρίας. Η ζωή εκεί ήταν ήρεμη και γαλήνια. Υπέροχα, αξέχαστα χρόνια που ο πόλεμος τα μετέτρεψε στις μοναδικές ευχάριστες αναμνήσεις. Κατόπιν μόνο πόνος, στερήσεις, φόβος, χωρισμοί και μετά από ένα τρομακτικό ταξίδι η Ελλάδα. Ένας τόπος που αν και προσφέρει ασφάλεια, φαγητό και ελπίδα δεν είναι η πατρίδα.
Το Μάλι είναι μια χώρα της Δυτικής Αφρικής. Η πόλη Γκαό είναι χτισμένη στην όχθη του ποταμού Νίγηρα. Η ζωή κυλούσε ήρεμα και όμορφα μέχρι που οι Τουαρέγκ πήραν ξανά τα όπλα και ξεκίνησαν τον εμφύλιο με την βοήθεια των τζιχαντιστών. Μετά την δολοφονία του πατέρα και του αδερφού, η ξενιτειά ήταν η μόνη διέξοδος. Τουρκία στην αρχή και κατόπιν, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι, Ελλάδα.
Από το Βόρειο Χαλέπι και κατόπιν την Δαμασκό, από την ηρεμία βρεθήκαμε στον φόβο και ο μοναδικός πλέον δρόμος οδηγούσε εκτός χώρας, εκτός Συρίας, στην ξενιτιά. Το δρομολόγιο γνωστό… Τουρκία – Αιγαίο – Ελλάδα. Το Βέλγιο ίσως να είναι ο τελικός σταθμός και ο τόπος που τα όνειρα θα φυτρώσουν και η ελπίδα θα γίνει πραγματικότητα.
[grbk https://www.greekbooks.gr/mesa-apo-ta-matia-tous-1.html%5D
Κριτική και εντυπώσεις
Αυτές ήταν δώδεκα ιστορίες μέσα από χιλιάδες παρόμοιες. Δώδεκα ιστορίες, δώδεκα παιδιών που βρέθηκαν στην χώρα μας μόνα τους, προσπαθώντας να γλυτώσουν την ζωή τους και να εξασφαλίσουν τα απολύτως απαραίτητα.
Ονόματα δεν υπάρχουν. Δεν έχουν σημασία. Μπορεί να είναι αγόρια, μπορεί κορίτσια, μικρά ή μεγάλα, είναι όλα παιδιά. Είναι πρόσφυγες που εν μια νυκτί η ζωή τους άλλαξε πορεία 180 μοιρών.
Η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου τις κατέγραψε, η Μαρία Μανουρά τις ζωγράφισε και οι Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική τις έκαναν ένα βιβλίο που μέρος των εσόδων του θα δοθεί για να ενισχυθεί το έργο της ΜΚΟ PRAKSIS.
Είναι ένα βιβλίο που θα σας συγκλονίσει, που θα σας φέρει δάκρυα στα μάτια, λύπη και θυμό στην καρδιά. Είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσει ο καθένας μας. Μπορεί να μην σας φτιάξει την διάθεση, σίγουρα δεν θα σας χαροποιήσει, αλλά τα ψυχικά αγαθά που θα προσφέρει και οι δρόμοι της σκέψης που θα ανοίξει σε όλους είναι αστείρευτα.
Αγοράστε το! Τρία ευρώ από αυτά που θα δώσετε θα πάει στην PRAKSIS, θα πάει σε αυτά τα παιδιά! Διαβάστε το! Μόνο αν οι ιστορίες αυτές ενσταλάξουν το μήνυμά τους στις ψυχές όλων μας, ίσως κάτι να αλλάξει. Όχι δεν θα αλλάξει σε εκείνες τις χώρες. Δεν θα σταματήσουν οι πόλεμοι. Αλλά θα αλλάξει εδώ. Στις χώρες υποδοχής προσφύγων. Στην Ελλάδα που τα τελευταία χρόνια ξέχασε πως είναι η χώρα του Ξένιου Δία, η χώρα που έστειλε χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα!
Και χαρίστε το! Όχι, το δικό σας αντίτυπο! Ένα άλλο, ένα δεύτερο, ένα ακόμα τρίευρω για τις ψυχές αυτές!
Οπισθόφυλλο:
5 Χώρες συγκλονίζονται από τη λαίλαπα του πολέμου.
12 Παιδιά αναγκάζονται να φύγουν ολομόναχα από τις πατρίδες τους, για να σωθούν.
Ένα ταξίδι σωτηρίας από τον κατεστραμμένο κόσμο τους προς την Ευρώπη της ελπίδας και της ασφάλειας.
Κακουχίες, πείνα, δίψα, φόβος, αγωνία, κίνδυνοι, οι καθημερινοί τους σύντροφοι σε αυτή τη διαδρομή…
Περπατούν σε αφιλόξενους τόπους, κρύβονται από στρατιώτες και αστυνομικούς που ορθώνουν εμπόδια στον δρόμο τους…
Πληρώνουν «εμπόρους ονείρων», για να μπουν σε μια βάρκα. Παλεύουν με τα κύματα του Αιγαίου, χωρίς τα περισσότερα να ξέρουν να κολυμπούν…
Τώρα είναι εδώ. Οι ελπίδες και τα όνειρά τους για το μέλλον ζωντανεύουν και πάλι. Η σκέψη τους στις οικογένειες, που έμειναν πίσω…
12 Παιδιά υψώνουν μια φωνή: ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΠΟΛΕΜΟ
Το νέο βιβλίο “Μέσα από τα Mάτια τους”, της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου, βραβευμένης συγγραφέα από την Ύπατη Αρμοστεία (UNCHR), κυκλοφορεί από την «ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ» σε συνεργασία με την PRAKSIS.
[grbk https://www.greekbooks.gr/mesa-apo-ta-matia-tous-1.html%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Μέσα από τα μάτια τους
Υπότιτλος βιβλίου
12 παιδιά, 12 ιστορίες, 12 όνειρα για το αύριο
Συγγραφέας
Φωτεινή Κωνσταντοπούλου
Εικονογράφος
Μαρία Μανουρά
Φωτογραφίες
Θεόφιλος Βενάρδος
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική
Ημερομηνία έκδοσης
Μάρτιος 2017
Αριθμός σελίδων
79
ISBN
978-960-6738-22-7