Εκδόσεις Ψυχογιός, 2017
Σελ. 433
Στο βιβλίο αυτό άλλα πρόσωπα είναι φανταστικά και άλλα ιστορικά. Ήρωες γέννημα της φαντασίας του συγγραφέα είναι ο Μάρκος, η Ρίνα, η Δέσπω κι η υπόλοιπη οικογένειά τους, η αρχόντισσα και η φαμίλια του σιορ Μάντακα, ο μουργο-Γιώργης, ο γιος του Δαγκλή, ο Λάμπρο Βέλλιος και αρκετοί ακόμα. Ιστορικά πρόσωπα είναι ο Τζαβέλας και η Τζαβέλαινα, ο Μπότσαρης, ο Παλάσκας, ο Σαμουήλ, ο Αλή Πασάς, ο Ρήγας Φεραίος κι ο σύντροφός του Περραιβός, που έγραψε και την περίφημη «Ιστορία του Σουλίου και της Πάργας».
1797. Στο Σούλι ήταν όλοι πρώτοι στον πόλεμο και στις γιορτές. Είχαν όμως και σκληρούς νόμους. Όταν ο Λάμπρο-Βλάσης έπιασε την γυναίκα του με άλλο άνδρα την έκλεισε σε ένα σακί και την πέταξε στο φαράγγι. Να πάρει τη μοιχαλίδα ο αφρισμένος ποταμός να την πνίξει στη θάλασσα.
Ο Μάρκος, που ήταν βλάμης του Τζαβέλα και έπαιζε τον ταμπουρά, βρήκε σφαγμένη την αδελφή του, τη Δέσπω, που θα παντρευόταν τον μούργο-Γιώργη. Στο Σούλι αν έσφαζες γυναίκα, για να έρθει στα ίσια η βεντέτα έπρεπε να χαλάσεις τέσσερις άντρες απ’ τη φάρα του φονιά. Ποιός ήταν ο φονιάς της Δέσπω; Εκεί που βρέθηκε σφαγμένη, ο σωρός από τις πέτρες μεγάλωνε, αυτό σήμαινε ότι η βεντέτα έπρεπε να πραγματοποιηθεί.
[grbk https://www.greekbooks.gr/bekas-vagelis.person%5D
Όταν ο Νότης Τζαβέλας βρέθηκε σκοτωμένος με ένα μαχαίρι στην πλάτη, τα αίματα στο Σούλι αγρίεψαν. Ποιός σκότωσε μπαμπέσικα τον Νότη; Ποιός είχε σφάξει την Δέσπω; Η βεντέτα έβαζε φουρνέλο στην φαμίλια του Μάρκου.
Το Σούλι κινδύνευε. Οι Μποτσαραίοι ετοιμάζονταν να φύγουν από το Σούλι, αφού τους έδωσε πολλές λίρες ο Αλή Πασάς και τους έταξε και το αρματολίκι στα Τζουμέρκα. Τριακόσια τουφέκια λιγότερα στα ταμπούρια των Σουλιωτών. Ο Αλή Πασάς κύκλωσε τώρα το Σούλι με δεκαπέντε χιλιάδες ασκέρι. Τα χωριά της λάκκας άδειασαν από Σουλιώτες, όλο το επταχώρι της συμπολιτείας μαζεύτηκε να ταμπουρωθεί στο Σούλι. Νύχτα βγαίνανε οι Σουλιώτες και σφάζανε, σφάζανε Τουρκαλβανούς του Αλή Πασά. Ο Αλή Πασάς έβαλε να χτίσουν φρούρια και πύργους ψηλούς σε όλα τα περάσματα, για να αποκλείσει από τροφές και πολεμοφόδια, που έπαιρναν από την Πάργα οι Σουλιώτες.
Τον Μάρκο τον στοίχειωνε το φονικό της αδελφής του και η μυρωδιά από τα νυχτολούλουδα που μύριζε η Ελένη από τους Κορφούς (Κέρκυρα). Όμως πιο πολύ η μυρωδιά από το αίμα τον κύκλωνε.
Ο Αλή Πασάς τους έκλεινε στη φάκα τους Σουλιώτες. Τί θα γινόταν τώρα; Ο Μάρκος έβλεπε και ξανάβλεπε στο όνειρό του την αδελφή του, την Δέσπω, που ζητούσε εκδίκηση, την έβλεπε να του δίνει να πιει κρασί που είχε γεύση από αίμα. Σφαγές κι εφιάλτες τριγύριζαν στο νου του, μαζί με την Ελένη. Βάραγε γροθιές στα δέντρα και βαρούσε το στειλιάρι στην πλάτη του για να μη χαλάσει τον Τζαβέλα, που θεωρούσε ότι έσφαξε την αδελφή του. Έπρεπε να ξεπλυθεί η τιμή της Δέσπως, όπως όριζε το έθιμο των προγόνων.
1803. Πλησιάζει το τέλος του Σουλίου. Η πείνα, οι σφαγές και ο πόλεμος τόσους μήνες είχαν πια εξαντλήσει τους ηρωικούς Σουλιώτες. Τρία χρόνια πείνας και βοήθεια δεν ερχόταν από πουθενά, ούτε από την Πάργα, ούτε από τους Κορφούς.
Ο Μάρκος που τον είχε στείλει το Κριτήριο των Οπλαρχηγών του Σουλίου στην Κέρκυρα ως κατάσκοπο, παγιδεύεται στο πλέγμα του έρωτα, της βεντέτας και της πατρίδας που κινδυνεύει από τον Αλή Πασά. Έρωτας, αδελφή, χρέος. Κόκκινο σαν αίμα.
Ένα συγκλονιστικό βιβλίο για έναν άνθρωπο που ποδοπατήθηκε σαν ζωύφιο από την βεντέτα και την πατρίδα στο πλαίσιο μιας τρομακτικής συγκυρίας που εδώ λαμβάνει τον χαρακτήρα μιας τραγικής ειρωνείας.
Ο Βαγγέλης Μπέκας συνθέτει ένα βιβλίο συναρπαστικό, κυρίως επειδή επέτυχε μια πολύ λειτουργική ισορροπία για τον ήρωά του, τον Μάρκο, ο οποίος δεν υπήρξε μονάχα ένας μουσικός, εύστροφος γραμματισμένος, πολεμιστής αλλά και ένας άνδρας που αγαπούσε την οικογένειά του, τη ζωή και τον μαρτυρικό του τόπο.
Πρόκειται για αριστούργημα. Διαβάστε το.
Ο Βαγγέλης Μπέκας γεννήθηκε στην Πρέβεζα. Έχουν εκδοθεί ακόμα τρία μυθιστορήματά του: «Το 13ο υπόγειο», «Φετίχ» και «Οι αισιόδοξοι», ενώ ασχολείται και με το σενάριο. Το 2015 έλαβε το πρώτο βραβείο για σενάριο μεγάλους μήκους από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος («Η χύτρα»). Διηγήματα και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Ζει στην Αθήνα, όπου συντονίζει εργαστήρια δημιουργικής γραφής.
[grbk https://www.greekbooks.gr/bekas-vagelis.person%5D