Στην αρχή είδε απλώς το μακρινό λαμπύρισμα μερικών πυρσών που έκαιγαν απέναντί του, όμως σιγά σιγά, καθώς οι κόρες του προσαρμόζονταν στο σκοτάδι που τον τύλιγε, διέκρινε με φρίκη τα χοντρά και μαυριδερά κάγκελα ενός ζοφερού κελιού. Και, πιο πέρα, ανάμεσα στις σκιές αυτού που του φάνηκε σαν υπόγεια σπηλιά, είδε να διαγράφονται οι φασματικές σιλουέτες κάτι ακίνητων κορμιών, κρεμασμένων από γάντζους μπηγμένους στην οροφή.
…
Όταν ο γέροντας διαπίστωσε ότι αυτό που βίωνε δεν ήταν όνειρο, αλλά μια απίστευτη πραγματικότητα, ένιωσε τα γαμψά νύχια του φόβου να ξεσκίζουν την ύπαρξή του. Ήταν αλυσοδεμένος σε έναν χώρο που έμοιαζε με μεσαιωνικό κελί, αν και στην πραγματικότητα βρισκόταν στο 2007μ.Χ. Τα μόνα ζωντανά πλάσματα στο κελί ήταν εκείνος, αρουραίοι, και κατσαρίδες. Ώσπου μια στιγμή, ακούστηκαν βήματα να πλησιάζουν κι ένας κτηνώδης άντρας με γυμνό μυώδες στέρνο και όψη δημίου εμφανίστηκε στο οπτικό του πεδίο, κρατώντας…
K
…
Ο Νίκολας άνοιξε το e-mail του λίγο πριν πλαγιάσει. Και τότε, ανάμεσα σε άλλα μηνύματα που περιείχαν ειδήσεις, προσκλήσεις και πληροφορίες από διάφορες σελίδες του παγκόσμιου ιστού σχετικά με το διάστημα στις οποίες ήταν μέλος, είδε το μήνυμα, με μοναδική ένδειξη για το θέμα του μια γραμμένη με έντονα μαύρα γράμματα λακωνική φράση: «Η φόρμουλα».
…
Τι είναι η ακολουθία μαθηματικών πράξεων που περιείχε το e-mail; Ποιος την έστειλε; γιατί στο Νίκολας; Ερωτήματα, ερωτήματα, ερωτήματα. Το γεγονός δε ότι το ίδιο e-mail έλαβαν και άλλοι έφηβοι που είχαν συμμετάσχει σε διαστημικές αποστολές της Πειραματικής Σχολής Νέων Αστροναυτών γιγάντωνε το μυστήριο του σκοπού της αποστολής του. Από όλους εκείνους τους εφήβους μόνο ο Νίκολας Κίλμπι και η Μπεθ Χάμπτον -η κολλητή του φίλη- κατάφεραν να βρουν την άκρη του μίτου της Αριάδνης που θα τους οδηγούσε στο…
Ô
…
«Καλημέρα σας, ομιλείτε με τον ντετέκτιβ Φόουλερ, του Τμήματος Ανθρωποκτονιών. Σε τι μπορώ να σας βοηθήσω;»
«Ονομάζομαι Μπερενίσε Ερνάντο, ντετέκτιβ, και είμαι η οικιακή βοηθός της δόκτορος Χαρτ».
«Σας ακούω, κυρία Ερνάντο», αποκρίθηκε ο αστυνομικός ευγενικά, ενώ σημείωνε στην ατζέντα του τα ονόματα της παραδουλεύτρας και της δόκτορος.
«Κοιτάξτε, συνέβη κάτι τρομερό…» και λέγοντάς το η γυναίκα άρχισε να κλαίει σαν τρομαγμένο κοριτσάκι.
…
Η διακεκριμένη νευρολόγος Κέιτι Χαρτ, βρέθηκε από την οικιακή της βοηθό νεκρή στην κρεβατοκάμαρά της. Στην δεξιά της παλάμη, με πυρωμένο σίδερο, είχαν χαραχτεί τρία γράμματα: Ένα Κάπα, ένα Όμικρον με περισπωμένη και ένα Ταυ… ΚÔΤ, χωρίς να έχει άλλο σημάδι ή πληγή στο σώμα της. Ο γιατρός των επειγόντων περιστατικών που εξέτασε πρώτος το πτώμα της δρ. Χαρτ αποφάνθηκε ότι η αιτία θανάτου ήταν η καρδιακή ανακοπή και πέρα από το χάραγμα στη δεξιά της παλάμη δεν βρήκε τίποτα άλλο περίεργο. Η λεπτομερής όμως εξέταση του ιατροδικαστή, λίγες ώρες αργότερα, αποκάλυψε ότι από το κρανίο της θανούσης έλειπε ο εγκέφαλός της χωρίς κάποιος να έχει δημιουργήσει σε αυτό μια τομή ή να έχει χρησιμοποιήσει τις ρινικές κοιλότητες, όπως έκαναν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι στις μούμιες. Όμως ο ντετέκτιβ Φόουλερ και η ειδική πράκτορας του FBI Τέιλορ, δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη…
Τ
Τα τρία αυτά γεγονότα εκ πρώτης όψεως φαίνονται ασύνδετα. Οι πρώτες γέφυρες που ενώνουν το ένα με το άλλο είναι ότι ο ηλικιωμένος φυλακισμένος είναι καθηγητής πανεπιστημίου, διευθυντής της Πειραματικής Σχολής Νέων Αστροναυτών, ενώ η δόκτορας Χαρτ είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου αυτού. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτοί οι δίαυλοι που συνδέουν τους τέσσερις αυτούς ανθρώπους. Δεν έχω όμως σκοπό να σας μαρτυρήσω τίποτα άλλο. Θα τα μάθετε όλα όταν το «Το παιχνίδι των αινιγμάτων», του Ραφαέλ Άμπαλος βρεθεί στα χέρια σας. Το εκπληκτικό αυτό αστυνομικό μυθιστόρημα σας περιμένει στα βιβλιοπωλεία από το 2009 -εκδόσεις Bell μετάφραση του Στράτου Ιωαννίδη.
Σε αυτό του το βιβλίο ο ταλαντούχος Ισπανός συγγραφέας ασχολείται για άλλη μια φορά με το αλχημιστικό ελ ντοράντο, την φιλοσοφική λίθο, που εδώ έχει το όνομα Ουσία του Μυστηρίου. Από τα χέρια και την προστασία του Γκρίμπο, στις αρχές του 14ου αιώνα η φιλοσοφική λίθος έχει περάσει τον Ατλαντικό και βρίσκεται επτά σχεδόν αιώνες αργότερα στην Αμερική κρυμμένη από έναν σοφό καθηγητή Πανεπιστημίου. Μυστικιστές, μοναχοί και ιππότες εξακολουθούν ακόμα και τόσους αιώνες αργότερα να μάχονται για την απόκτησή της. Το ατμοσφαιρικό αυτό πάντρεμα της σύγχρονης εποχής με τα σκοτεινά χρόνια του μεσαίωνα δημιουργεί ένα εκπληκτικό ανάγνωσμα που θα λατρέψετε από τις πρώτες κιόλας του γραμμές.
Η πλοκή όπως και στο Γκρίμπο είναι ευφάνταστη και καλοδουλεμένη μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια. Οι ήρωες είναι σαγηνευτικοί και οι εικόνες που ξεπηδούν από τις γραμμές του μυθιστορήματος είναι κάτι παραπάνω από απτές! Είμαι βέβαιος ότι όταν διαβάσετε το «Το παιχνίδι των αινιγμάτων» θα γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα σας μυθιστορήματα. Γι αυτό μην το καθυστερείτε… απολαύστε τον μαγικό κόσμο που για άλλη μια φορά δημιούργησε ο Ραφαέλ Άμπαλος για εσάς!
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Κάπου στη Νέα Υόρκη, ένας ηλικιωμένος άντρας ξυπνάει αλυσοδεμένος σε ένα κελί που μοιάζει με μεσαιωνικό μπουντρούμι χωρίς να θυμάται ποιος είναι…
Δυο έφηβοι παίρνουν ένα παράξενο e-mail –μια αινιγματική ακολουθία μαθηματικών πράξεων που το νόημά της δεν μπορούν να αποκωδικοποιήσουν… Και μια διάσημη νευρολόγος, πιθανή υποψήφια για το βραβείο Νόμπελ, βρίσκεται νεκρή στο σπίτι της. Στην παλάμη της έχει μια λέξη χαραγμένη με πυρωμένο σίδερο: ΚÔΤ…
Ένα ζοφερό μυστικό συνδέει τις τρεις ιστορίες. Μια σύγκρουση από τα βάθη του χρόνου φτάνει στην κορύφωσή της. Μυστικές εταιρείες, σκοτεινές αιρέσεις, δολοπλόκοι μοναχοί και γενναίοι ιππότες γλιστρούν σαν σκιές στους δρόμους της λαμπερής μητρόπολης, παίρνοντας θέσεις μάχης. Ο πιο μεγάλος θρύλος του Μεσαίωνα ζωντανεύει στην καρδιά του Μανχάταν του 21ου αιώνα…