Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνιση του στα βιβλιοπωλεία, πλήθος μυθιστορημάτων γραμμένων από νέες συγγραφείς -κυρίως αμερικανικής και βρετανικής καταγωγής- με κεντρικές ηρωίδες νεαρές γυναίκες. Γυναίκες, της διπλανής πόρτας, που αντιμετωπίζουν άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε με τραγικά αποτελέσματα -αλλά συνήθως με γερές δόσεις χιούμορ- διάφορα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας και ειδικότερα του ωραίου φύλου. Ένα από αυτά τα μυθιστορήματα είναι και το «Κορίτσι εντάξει, ζωή χωρίς τάξη», της Πόλι Ουίλιαμς που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός, τον Μάιο του 2009, σε μετάφραση της Έφης Φρυδά.
Κεντρική ηρωίδα της συγγραφέως είναι η Άνι Ράφερτι. Μια τριαντατετράχρονη, σύγχρονη γυναίκα, που εργάζεται σε ένα μηνιαίο περιοδικό life style, ως βοηθός αρχισυντάκτη. Την θέση της αυτή την οφείλει αφενός στις “αιματηρές” μάχες της -ο χώρος των περιοδικών θυμίζει συχνά πυκνά αρένα- και αφετέρου στις πολλές ώρες που αφιερώνει καθημερινά στην δουλειά της. Η ευσυνειδησία της, δε, ως υπαλλήλου φλερτάρει στενά με τα όρια της εργασιομανίας, αν δεν τα έχει ήδη ξεπεράσει.
Στο ίδιο μήκος κύματος, περίπου, κινείται και ο Νίκολας Κόλτ, το αγόρι της Άνι, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο των ξενοδοχειακών δημοσίων σχέσεων. Τόπος δράσης του ζεύγους και κατ’ επέκταση του μυθιστορήματος, είναι το Λονδίνο. Η Βρετανική πρωτεύουσα, όπου σε μια συνοικία της έχουν αγοράσει σπίτι η Άνι και ο Νίκ, με ένα διόλου ευκαταφρόνητο δάνειο να κρέμεται από πάνω τους. Βλέπετε είναι ένα από εκείνα τα σύγχρονα ζευγάρια που συζούν, χωρίς ο γάμος να είναι μέσα στα σχέδια τους.
Ξαφνικά όμως, ο Νικ αποφασίζει να εγκαταλείψει την δουλειά του. Βρήκε την κατάλληλη περίοδο! Μένει άνεργος -ή καλύτερα άεργος- προσφέροντας στον εαυτό του την πολυτέλεια να «ψαχθεί εσωτερικά» κοπροσκυλιάζοντας, ώστε να βρει, στο όχι και τόσο κοντινό μέλλον, μια δουλειά που να του ταιριάζει περισσότερο.
Μια λαϊκή σοφή ρήση όμως λέει: Όταν τα οικονομικά προβλήματα μπαίνουν από την πόρτα σε ένα σπιτικό, ο έρωτας λακίζει από το παράθυρο με συνοπτικές διαδικασίες. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, κάποιες φορές, εμφανίζεται ο τρίτος άνθρωπος που τινάζει μια προβληματική σχέση στον αέρα και της βάζει και την ταφόπλακα.
Το όνομα αυτού: Ντον! Σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στη Νέα Υόρκη η Άνι έρχεται με τον Ντον πιο κοντά. Κι όσο πλησιάζει τον Ντον τόσο απομακρύνεται απ’ τον Νικ…
…
Τώρα σηκώνει το χέρι του και τραβάει το κορδόνι του πορτατίφ. Απόλυτο σκοτάδι ρουφάει το δωμάτιο. Το βάρος του κεφαλιού του σηκώνεται απ’ το γόνατό μου. Έπειτα το χέρι του αγγίζει το μάγουλό μου. Αισθάνομαι τον παλμό της παλάμης του. Με τραβάει άγρια πάνω του. Η μυρωδιά του, σαγηνευτική, ιδρωμένη, αρσενική με τυλίγει. Έπειτα το χέρι του χώνεται στα μαλλιά μου. Η ανάσα του είναι βαριά. Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Γυρνάω ανάποδα στη μεγάλη ρόδα του λούνα παρκ. Κάτι πρέπει να κάνω. Πρέπει να το σταματήσω. Όμως η ανατρεπτική επιθυμία να του παραδοθώ, να τον αφήσω να με κάνει ό,τι θέλει, να απαλλάξω τον εαυτό μου από κάθε ευθύνη, με κάνει παθητική.
…
Έχει αρχίσει να τον ερωτεύεται; Κι αυτός; Αισθάνεται το ίδιο ή είναι απλά μια περιπετειούλα για να νοστιμίσει η ζωή; Κι ενώ η Άνι παραπατά μεταξύ αυτών που αισθάνεται για τον Νικ και των νέων συναισθημάτων της για τον Ντον, ο Νικ ως master του άκαιρου διαλέγει τη στιγμή να της κάνει πρόταση γάμου; Τι θα κάνει η Άνι; Η συνέχεια στις σελίδες του «Κορίτσι εντάξει, ζωή χωρίς τάξη», της Πόλι Ουίλιαμς.
Η συγγραφέας, έχοντας ως κορμό την προσωπικότητα και της πράξεις της Άνι έχει χτίσει μια ιστορία στην οποία πλαισιώνουν την ηρωίδα μας οι υπόλοιποι χαρακτήρες. Ο Νικ, που οι επιλογές – πράξεις του, τον απομυθοποίησαν στα μάτια της. Η Τζόρτζια, η αδερφή της Άνι, που έχει τα δικά της προβλήματα μετά την ακύρωση του γάμου από τον μνηστήρα της. Και φυσικά ο Ντον, ο τρίτος άνθρωπος.
Στην καμπή αυτή της ζωής της, συμβαίνουν πολλά περισσότερα από ότι το αν θα συνεχίσει στον ερωτικό τομέα με τον έναν ή τον άλλο. Αλλαγές ριζικές στη δουλειά, συγκλονιστικά γεγονότα στην οικογένεια. Ένα είναι σίγουρο… η Άνι των πρώτων σελίδων του βιβλίου είναι εντελώς διαφορετική από την Άνι των τελευταίων σελίδων. Προσωπικά προτιμώ την δεύτερη εκδοχή. Είναι πιο ελεύθερη και πιο κοντά στην ευτυχία.
Σε όλες τις σελίδες υπάρχει μια περιρρέουσα Glamour ατμόσφαιρα. Αυτό που μου έλειψε -γιατί το συναντάω συχνά σε μυθιστορήματα ιδίου φυράματος- είναι το χιούμορ. Η συγγραφέας προσπάθησε μερικές φορές να διακωμωδήσει τα πράγματα, αλλά δεν της βγήκε. Η έλλειψη αυτή όμως δεν με ενόχλησε τόσο όσο μια παρουσία. Η παρουσία των Ναρκωτικών! Η Πόλι Ουίλιαμς τα εμφανίζει μέσα στην πλοκή, λες και το τσιγαριλίκι ή η κοκαΐνη είναι κάτι το φυσιολογικό που συναντάς σε κάθε σπίτι. Περνά έτσι ένα “μήνυμα” με το οποίο δε συμφωνώ… δεν είναι σωστό να στρουθοκαμηλίζουμε αλλά από εκείνο το σημείο μέχρι να τα θεωρούμε ανώδυνα, υπάρχει κάποια απόσταση Α, μην πω και Β.
Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα ανάλαφρο μυθιστόρημα με ενδιαφέροντες χαρακτήρες και πλοκή που όμως από την μία η έλλειψη χιούμορ και από την άλλη το θέμα με τα ναρκωτικά, του αφαιρούν τόσους πόντους ώστε δεν θα χάσετε και σημαντικά πράγματα αν δεν το διαβάσετε. Η επιλογή, έτσι κι αλλιώς, είναι δική σας! 🙂
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Τα πάντα στη ζωή της Άνι λειτουργούν ρολόι. Έχει μια σούπερ δουλειά σ’ ένα γυναικείο περιοδικό, δικό της σπίτι, γονείς που την καμαρώνουν και ένα γοητευτικό φίλο με τον οποίο συζούν. Η Άνι δούλεψε πολύ σκληρά για να πετύχει. Αν κάποιος της ζητά κάτι, το δίνει. Αν κάποιος τη χρειάζεται, είναι πάντα εκεί. Αν υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά; Ε, τότε αδιαφορεί…
Τα πράγματα, όμως, παίρνουν την κατιούσα. Ο φίλος της εγκαταλείπει τη δουλειά του και αφήνει την Άνι να πληρώνει τους λογαριασμούς. Στο περιοδικό ο ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος και οι τρικλοποδιές συνεχείς. Ένα καινούργιο διευθυντικό στέλεχος κάνει την εμφάνισή του στο γραφείο, ένας αγενής, αυταρχικός αλλά ελκυστικός άντρας που αμφισβητεί κάθε της κίνηση. Καθώς ο έρωτας χτυπά την Άνι κατακούτελα, η άψογα οργανωμένη ζωή της παίρνει άλλη κατεύθυνση…
Ένα βιβλίο για κάθε καλό κορίτσι που κρύβει μέσα του ένα κακό κορίτσι το οποίο προσπαθεί να βγει έξω…