Μάιος 1908
…
Κωνσταντινούπολη, αντικείμενο ανθρώπινων πόθων, πόλη που τη στόλισαν και την εξωράισαν σαν βασίλισσα οι άρχοντές της στο πέρασμα των αιώνων. Πόλη την οποία την ορέχτηκαν διαδοχικά και τη μίσησαν αυτοί που βρέθηκαν έξω από τις πύλες της. Κωνσταντινούπολη. Η βασιλεύουσα, η πόλη των πόλεων, η σειρήνα. Το αντικείμενο φλογερής λατρείας και συνάμα οργής.
…
Εκεί, στην Πόλη-Σύμβολο (τουλάχιστον όσο αφορά τους Έλληνες), ζει ο Λεωνίδας Βλάχος με την σύζυγό του Ελισάβετ και τα τρία τέκνα τους: την Θεοδώρα, την Μαρία και τον Νίκο. Η Θεοδώρα στα 20 της έτη, έχει πια τελειώσει το σχολείο και περνά την περισσότερη ώρα της στο σπίτι βοηθώντας την μητέρα της, διαβάζοντας και γράφοντας ποίηση. Λόγω της οικογενειακής της κατάστασης αλλά και λόγω της εμφάνισής της -ψηλή κοπέλα, με αλαβάστρινο δέρμα και λεπτά δάκτυλα στα χέρια, που γοητεύει και μαγνητίζει τα βλέμματα- είναι μια περιζήτητη νύφη. Ο τυχερός βέβαια δεν έχει βρεθεί ακόμα… ή μήπως έχει;
Ο Παναγιώτης είναι ένας λόγιος -ταπεινής καταγωγής- που παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα στον Νίκο. Η Θεοδώρα είναι τσιμπημένη μαζί του, αλλά κι εκείνος δεν είναι αδιάφορος απέναντι της. Πριν όμως καλά καλά προλάβει να ανθίσει ο έρωτας αυτός, μαράθηκε, έσβησε σε μια στιγμή αδυναμίας και έλλειψης θάρρους.
Η μητέρα της ηρωίδας μας έχει μια ιδέα που δεν φαντάζει και τόσο άσχημη στα μάτια της Θεοδώρας. Στη Ρουμανία, την χώρα καταγωγής της, ζει η εξαδέρφη της, η Βικτώρια, η οποία δεν έχει οικογένεια. Γιατί να μην πάει η Θεοδώρα μια μακρά επίσκεψη στη θεία της; Να αλλάξει παραστάσεις, να γνωρίσει νέο κόσμο και ίσως να σταθεί και πιο τυχερή στο Βουκουρέστι απ’ ότι στην Κωνσταντινούπολη.
Φαίνεται όμως ότι και σε αυτό η νεαρή μας φίλη δεν στάθηκε τυχερή. Ο πατέρας της αρνείται να δώσει την άδειά του και έτσι η Θεοδώρα παραμένει στην Πόλη. Για καλή (ή για κακή, μηδένα προ του τέλους μακάριζε) της τύχη αναλαμβάνει να παραδώσει μαθήματα Ελληνικής και Τουρκικής γλώσσας στη Ναταλία Πέτροβνα. Η δεσποινίς Πέτροβνα είναι μια πριγκίπισσα -όπως η ίδια υποστηρίζει- εξ Αγίας Πετρουπόλεως ορμώμενη. Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται μαζί με τον αδερφό της τον Βλαντιμίρ, ο οποίος εργάζεται ως αρχαιολόγος σε μια ανασκαφή στα βάθη της Ανατολίας.
Εδώ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της Θεοδώρας. Η Ναταλία, ο Βλαντιμίρ, ο καθηγητής Τζον Τάουνσεντ, ο εξάδελφος bonviver Κωνσταντίνος και ο Μουράτ -σημαίνον στέλεχος των Νεότουρκων- είναι μερικοί από τους βασικούς πρωταγωνιστές αυτού του κεφαλαίου. Θα καταφέρει στο τέλος η Θεοδώρα να βρει την ευτυχία ή η ζωή της θα εξακολουθήσει να πέφτει πάνω σε υφάλους;
Για να το μάθετε, δεν έχετε να κάνετε τίποτα άλλο από το να αναζητήσετε το «Κωνσταντινούπολη. Πόλη των πόθων», της Ελληνορουμάνας συγγραφέως Κορνηλίας Γκόλνα. Το μυθιστόρημα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία από τον Δεκέμβριο του 2006 και φέρει τη σφραγίδα των εκδόσεων Σύγχρονοι Ορίζοντες.
Το σκηνικό στο οποίο εξελίσσεται η ιστορία μας είναι η Κωνσταντινούπολη των αρχών του 20ου αιώνα με τον σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ να διάγει τις τελευταίες ημέρες της εξουσίας του. Το κίνημα των Νεότουρκων βρίσκεται ante portas. Η Πόλη αλλά και ολόκληρη η Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι ένα καζάνι που βράζει. Άσχημη ώρα διάλεξαν οι ήρωες μας να ασχοληθούν με ζητήματα καρδιάς. Ο έρωτας όμως για κάποιον άνθρωπο ή απλά ο έρωτας για την ζωή, δεν κοιτά χρονικές στιγμές και πολιτικο-κοινωνικές καταστάσεις. Εξαπολύει τα φλογοβόλα βέλη του και παρασέρνει κορμιά και ψυχές σε πρωτόγνωρα μονοπάτια.
Το «Κωνσταντινούπολη. Πόλη των πόθων», της Κορνηλίας Γκόλνα, είναι ένα μείγμα ιστορικού και ρομαντικού μυθιστορήματος. Κατά την γνώμη μου όμως δεν τα καταφέρνει καλά σε αυτό το πάντρεμα. Υστερεί τόσο στο ιστορικό κομμάτι όσο και στην πολυπλοκότητα-ένταση της ρομαντικής ιστορίας. Το γεγονός δε ότι οι περιγραφές -όχι και τόσο σημαντικών για την πλοκή εικόνων- είναι ατελείωτες, κάνει την ανάγνωση του να κυλά με την ρευστότητα μελιού. Διαβάζοντάς το ρίχνεις μια ματιά στην Κωνσταντινούπολη της εποχής εκείνης αλλά όχι τόσο ευρεία και λεπτομερή όσο θα περίμενε κανείς…
Εν ολίγοις, οι εντυπώσεις που μου άφησε η ανάγνωση του δεν είναι και πολύ θετικές και για τον λόγο αυτό αδυνατώ να σας το προτείνω ως ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Αυτή όμως είναι η δική μου γνώμη. Όσοι πιστοί προσέλθετε…
[grbk https://www.greekbooks.gr/golna-kornilia.person%5DΑπό το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Κωνσταντινούπολη, 1908: Η Βασιλεύουσα, κάτω από την ήρεμη επιφάνεια της, δονείται μυστικά από έναν απροσδιόριστο αναβρασμό. Υπόδουλοι λαοί και εθνότητες διψούν για ελευθερία, όπως και οι Τούρκοι άλλωστε, όμως δίχως οι πόθοι τους να ταυτίζονται κατ’ ανάγκην. Ταυτόχρονα, στην Ανατολία, οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να φέρνουν στο φως μια πόλη των Χετταίων, ξεσκεπάζοντας ένα παρελθόν που αποτελεί προειδοποίηση για το παρόν και το μέλλον της αυτοκρατορίας.
Μες σ’ αυτή τη δίνη των γεγονότων, η νεαρή και όμορφη Θεοδώρα Βλάχου προσπαθεί να ξεφύγει από την αυστηρή επιτήρηση της οικογένειας της και δοκιμάζει να κατακτήσει την προσωπική της ελευθερία. Τότε μπαίνουν στη ζωή της αιφνίδια η εξόριστη Ρωσίδα πριγκίπισσα Ναταλία και ο αδελφός της Βλαντ, η παρουσία των οποίων ωθεί τη Θεοδώρα σε πρωτόγνωρες εμπειρίες.
Καθώς ξεσπά η επανάσταση των Νεότουρκων, στην αρχή αιφνιδιάζονται όλοι ευχάριστα, κι έτσι απροετοίμαστοι γίνονται εύκολα ενθουσιώδεις οπαδοί της. Θα δικαιωθούν όμως οι προσωπικές προσδοκίες της Θεοδώρας και των φίλων της; θα λάβουν τελικά τα όνειρα εκδίκηση;
Ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα, που αναδίνει ζωντανό και πλούσιο το άρωμα μιας άλλης Πόλης, με τον ελληνισμό της ακμαίο, αυτής που σήμερα δυστυχώς μόνον ονειρικά μπορούμε να φανταστούμε.