H Θεοδώρα παλιά μας γνώριμη από τα «Με κύμινο και αγάπη» και «Κάτι τρέχει με την μαμά του Σάκη», είναι πάλι κοντά μας. Δεκατεσσάρων ετών πια και με ένα ολόκληρο καλοκαίρι χωρίς μαθήματα και σχολεία στα πόδια της. Για το καλοκαίρι αυτό είχε διάφορα σχέδια, διαφορετικά όμως από εκείνα του μπαμπά και της μαμάς… και όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις… επικρατεί η άποψη των μεγάλων…
…
– Δε λες τίποτα; Πως σου φαίνεται;
– Καλό ακούγεται σε πρώτη φάση, αλλά δεν καταλαβαίνω. Μόνη μου θα είμαι;
– Χμμ… όχι ακριβώς μόνη σου -όχι όλες τις ώρες τουλάχιστον. Το ζητούμενο είναι να κάνεις λίγη συντροφιά στον παππού.
– Στον παππού; Θα πάει διακοπές ο παππούς;
– Τι διακοπές να πάει, Θεοδώρα μου; Εκεί που μένει μόνιμα σε διακοπές είναι. Υπάρχει καλύτερο μέρος; Όχι πες μου, μπορείς να φανταστείς ιδανικότερο μέρος για διακοπές από τις δαντελωτές παραλίες της Μάνης;
Μένω κεραυνοβολημένη. Ποτέ δεν είχα δει έτσι το χωριό του παππού. Άσε που δεν το καλοθυμάμαι. Χρόνια έχω να πάω προς τα εκεί.
…
…έτσι, με αυτά και με άλλα, αυτή την παράλειψη ετών, καλείται η ηρωίδα μας να την διορθώσει το φετινό καλοκαίρι που μόλις ξεκίνησε. Αλλά τι πρεμούρα κι αυτή; Να την στείλουν σώνει και καλά να κάνει διακοπές κρατώντας συντροφιά στον παππού! Το μυστήριο βέβαια αρχίζει να ξεδιαλύνεται σιγά σιγά μόλις φτάνει στο χωριό… ο παππούς Αλκιβιάδης δεν μένει μόνος του… έχει και έναν ή καλύτερα μία συγκάτοικο… την Ταμάρη από την Γεωργία! Αυτή την φορά το ερευνητικό ταλέντο της Θεοδώρας καλείται να υπηρετήσει την περιέργεια και τις αγωνίες της οικογένειας.
Αχ! Να ήταν μαζί της και ο Μίλτος! Ο κολλητός της με τον οποίο είναι μαζί από το νηπιαγωγείο. Οι δυο τους αποτελούν ένα αχτύπητο ντεντεκτιβικό δίδυμο το οποίο διαπρέπει στην λύση μυστηρίων που άλλες φορές είναι μεγάλα και άλλες όχι… όμως πάντα άκρως ενδιαφέροντα. Ευτυχώς, όμως, που στην εποχή μας οι αποστάσεις εκμηδενίζονται με το internet, τα email και τα κινητά τηλέφωνα με κάμερα…
Για άλλη μια φορά η ταλαντούχα συγγραφέας Λένα Μερίκα καταπιάνεται με ένα πρόβλημα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και γύρω από αυτό -ή καλύτερα με στόχο το σχολιασμό του- δημιουργεί ένα λογοτεχνικό διαμάντι. Τίτλος του διαμαντιού – εφηβικού μυθιστορήματος: «Κι αν μ’ αγαπάει στ’ αλήθεια;». Κυκλοφόρησε, δε, τον Μάρτιο του 2010 από τις εκδόσεις Κέδρος.
Άξονας του η ζωή των οικονομικών μεταναστών στην σημερινή Ελλάδα και το θέμα που έχει προκείψει από κάποιους γάμους μεταξύ μεταναστριών και μεγάλων σε ηλικία Ελλήνων, κυρίως στην επαρχεία. Γάμους που η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας θεωρούν ως σύγχρονη μάστιγα και τους χαρακτηρίζουν ως κινήσεις συμφέροντος εκ μέρους των χαρωπών νυφών… κανείς βέβαια δεν μπήκε στο κόπο να ρωτήσει τους γαμπρούς… 🙂
Χωρίς να αποκλείσουμε τα παραπάνω βλέπουμε, μέσα από το «Κι αν μ’ αγαπάει στ’ αλήθεια;» της Λένας Μερίκα, το θέμα και από μια διαφορετική οπτική γωνία. Εξάλλου ποτέ τα πράγματα δεν είναι είτε μαύρα είτε άσπρα… υπάρχουν χιλιάδες για να μην πω εκατομμύρια αποχρώσεις του γκρι ανάμεσα τους.
Το νέο αυτό αριστούργημα της συγγραφέως δεν θα μπορούσε βέβαια να αποτελέσει εξαίρεση στο μπουκέτο των βιβλίων της. Ξεχειλίζει, και αυτό, από το χιούμορ και την δροσερή γραφή της Λένας Μερίκα. Η ματιά της όπως πάντα διεισδυτική και μέσα στο παλμό της νεολαίας και της ελληνικής πραγματικότητας. Αυτό που με ξάφνιασε ιδιαιτέρως ευχάριστα, είναι το έντονο άρωμα που υπάρχει ανάμεσα στις γραμμές του… το σαγηνευτικό άρωμα της Μάνης, μιας από τις πιο ξεχωριστές γωνιές της Ελλάδας με την δική της άγρια ομορφιά.
Αν και εφηβικό μυθιστόρημα είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα το απολαύσετε όλοι στην οικογένεια. Από την εγγονή και τον εγγονό μέχρι την γιαγιά και τον παππού. Αυτό άλλωστε συμβαίνει με όλα τα βιβλία της πολυγραφότατης κας Μερίκα, ακόμα και με εκείνα που απευθύνονται σε παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού… στοιχειώδεις γνώσεις γύρω από την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία αγαπητέ Γουότσον… στοιχειώδεις γνώσεις!
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Το δαιμόνιο ντετεκτιβικό δίδυμο Θεοδώρα-Μίλτος ξαναχτυπά!
Μα τι πρεμούρα τους έπιασε τώρα να με στείλουν διακοπές στη Μάνη, κοντά στον παππού; Και γιατί μου κάνουν όλες αυτές τις κουφές ερωτήσεις;…
Σύντομα η δεκατετράχρονη Θεοδώρα θα αντιληφθεί ότι οι γονείς της καίγονται να μάθουν τι τρέχει με τον παππού, που έχει «σπιτώσει» μια Γεωργιανή μετανάστρια. Τι μέρος του λόγου είναι αυτή η Ταμάρη; Έχει απλώς βρει καταφύγιο στο σπίτι ενός φιλόξενου, συμπονετικού ανθρώπου, ή μήπως θέλει να επωφεληθεί από την αδυναμία του, για να τον εκμεταλλευτεί ή ακόμα και να τον «τυλίξει», όπως όλοι φοβούνται;
Σε συνεργασία με το Μίλτο, η Θεοδώρα θα βαλθεί να λύσει το μυστήριο εξερευνώντας, κατασκοπεύοντας και χώνοντας τη μύτη της παντού, ενώ ο έρωτας έχει στήσει παγίδα και στην ίδια: ο Ευάγγελος -μέλλων γιατρός, παρακαλώ!- είναι γοητευτικός και cool, αλλά, αλίμονο, Αλβανός…
Ο έρωτας, οι σχέσεις γονέων-παιδιών κάθε ηλικίας, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η στενομυαλιά και άλλα ακανθώδη σύγχρονα θέματα θίγονται εδώ με τον γνωστό στακάτο και χιουμοριστικό τρόπο της Λένας Μερίκα.