Η εποχή της πολιτικής ορθότητας έχει περάσει και βρισκόμαστε πια στην εποχή αναθεώρησης των στερεοτύπων. Έτσι λοιπόν, οι “κακοί” των παραμυθιών με επικεφαλής τον “Κακό Λύκο” της Κοκκινοσκουφίτσας διοργανώνουν ένα συνέδριο. Θέμα του συνεδρίου “Ρατσισμός και στερεότυπα στα παιδικά παραμύθια” και οι “κακοί” έχουν βάλει σκοπό τους να αποκαταστήσουν την αλήθεια, να περιγράψουν τις αδικίες που υπέστησαν από τους συγγραφείς των παραμυθιών και μάλιστα κάποιοι ελπίζουν να βρουν έτσι τη ψυχική λύτρωση μέσα από ένα συνέδριο-group therapy.
Ο “Κακός Λύκος” έχει προσλάβει το πιο κατάλληλο προσωπικό για να τον βοηθήσει. Τα τρία γουρουνάκια είναι τεχνίτες αλλά και μαγειρεύουν στην κουζίνα, η αλεπού που είναι και η οικονόμος του σπιτιού του εδώ και καιρό, και μια αρκούδα που φορώντας ποδιά σερβίρει ποτά και φαγητά. Έχοντας κανονίσει και το χώρο για το συνέδριο, ο “Κακός Λύκος” ξεκινάει και την αποστολή προσκλήσεων στους υποψήφιους ομιλητές. Αποδέκτες οι “κακοί” των παραμυθιών αλλά και οι συγγραφείς που έκαναν την ανατροπή.
Την επίσκεψη του ταχυδρόμου δέχονται η μητριά και οι άσχημες αδερφές της Σταχτοπούτας, η βασίλισσα Παγκάκιστη – μητριά της Χιονάτης, οι -έγκλειστες σε ψυχιατρείο- αδερφές της Πεντάμορφης κι ο Ρουμπελστίνσκιν. Προσκλήσεις έλαβαν και οι συγγραφείς που παρουσίασαν τους “κακούς” με νέο τρόπο, με πρώτο-πρώτο τον Ευγένιο Τριβιζά που με το βιβλίο του “τα τρία μικρά λυκάκια” άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές του “Κακού Λύκου”, ο Oscar Wilde για τον αγαθό γίγαντα και οι αδερφοί Γκριμ, επειδή ήταν καταγραφείς λαϊκών παραδόσεων κι όχι συγγραφείς που κακολογούσαν τους “κακούς”. Οι Γκριμ όμως θα φέρουν μαζί τους incognito τους μεγάλους συγγραφείς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και Περό, βάζοντας έτσι τον πρώτο σπόρο για ένα πικάντικο και δυναμικό συνέδριο.
…
H μεγάλη μέρα είχε έρθει. Σήμερα θα έφταναν οι σύνεδροι! Η αγωνία του (σ.σ. Κακού Λύκου) ήταν μεγάλη. Θα έρχονταν όλοι ή, όπως συμβαίνει συχνά στα συνέδρια, θα προφασίζονταν μια δικαιολογία την τελευταία στιγμή και θα την κοπανούσαν;… Από την άλλη είχε δημοσιεύσει σε όλες τις εφημερίδες την αναγγελία του συνεδρίου, τόνιζε μάλιστα ότι μπορούσαν να το παρακολουθήσουν όσοι ήθελαν, πληρώνοντας απλά μια εξευτελιστικά χαμηλή συμμετοχή…. Εξάλλου, είχε γράψει στην αναγγελία ότι θα υπάρχει πλούσιος μπουφές. Αυτό από μόνο του ήταν αρκετό για να γεμίσει η αίθουσα.
…
Σύντομα όμως η αγωνία του Λύκου δίνει την θέση της σε νέες πυρετώδεις προετοιμασίες για να είναι ευχαριστημένοι οι σύνεδροι και να μην… φαγωθούν μεταξύ τους. Το πρώτο ξεκαρδιστικό επεισόδιο έγινε ανάμεσα στη βασίλισσα-μητριά της Χιονάτης και στην φτωχή μητριά της Σταχτοπούτας, που λίγο ακόμα και θα πιανόντουσαν μαλλί με μαλλί! Ο Λύκος όμως δίνει τον καλύτερο του εαυτό, κρατάει με νύχια και με δόντια (τελικά γι’ αυτό τα δόντια σου “γιαγιά” είναι τόσο μεγάλα), τους υπαλλήλους του που είχαν απηυδήσει με τις παραξενιές των προσκεκλημένων και με τα πολλά η νύχτα ήρθε. Την επομένη το πρωί ξεκινάει το συνέδριο.
…
Η αίθουσα του συνεδρίου είχε σχεδόν γεμίσει, αλλά συνέχιζαν να καταφτάνουν κι άλλοι, έτσι που σε λίγο δεν υπήρχε πια κανένα άδειο κάθισμα και όσοι έμπαιναν στέκονταν όρθιοι… ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δεν είχε φανταστεί ότι θα υπήρχε τέτοια προσέλευση κοινού… Είχε ήδη πετύχει τον πρώτο στόχο του, να ‘ρθει δηλαδή πολύς κόσμος ώστε να γίνει ο σχετικός ντόρος στις εφημερίδες.
…
Τη χαρά του Κακού Λύκου διαδέχτηκε η απορία όταν διαπίστωσε ότι όλοι οι ήρωες των παραμυθιών βρίσκονταν ανάμεσα στους θεατές. Η Σταχτοπούτα, η Πεντάμορφη, η Χιονάτη κι οι Εφτά Νάνοι, ακόμη κι αυτή η ίδια η Κοκκινοσκουφίτσα – η ιδιαίτερη αδυναμία του!
…
Τι μπορούσε, όμως, να κάνει τώρα; Αν τους έδιωχνε, μπορεί να γινόταν φασαρία και να τινάζονταν όλα στον αέρα. Καλύτερα να τους αγνοούσε.
…
Έτσι λοιπόν ξεκινάει το συνέδριο “Ρατσισμός και στερεότυπα στα παιδικά παραμύθια”, και φυσικά τα απρόοπτα που δεν μπορούσε καν να φανταστεί ο Κακός Λύκος όχι μόνο δε λείπουν, μα κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον. Μια ομάδα παιδιών και ο δάσκαλός τους θα δώσουν την καλύτερη λύση στο τέλος της ιστορίας, αλλά δε σας λέω τίποτα παραπάνω για να μη σας το χαλάσω!
Η Σοφία Παράσχου-Χατζηδημητρίου υπογράφει το καταπληκτικό και γεμάτο χιούμορ “Και οι Κακοί έχουν ψυχή“. Είναι το δέκατο όγδοο βιβλίο της, που κυκλοφόρησε μάλιστα μεταφρασμένο και στα Γερμανικά, και είμαι πραγματικά πολύ εντυπωσιασμένος από την πένα της. Δεν έχει απλά μια καλή ιδέα – την “επανάσταση” των κακών των παραμυθιών – μα στο βιβλίο της καταφέρνει και την υλοποιεί πολύ έξυπνα, με πολλές αστείες καταστάσεις και κρατώντας ενδιαφέρουσα την πλοκή. Το κείμενο συνοδεύει έντεχνα η εικονογράφηση της Δέσποινας Καραπάνου. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2009 από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Για να διαβάσει κάποιος το βιβλίο προαπαιτούνται τα παρακάτω:
1. Να έχει διαβάσει (παλιά ή πρόσφατα) τα παραμύθια της Κοκκινοσκουφίτσας, της Χιονάτης, της Σταχτοπούτας, της Πεντάμορφης και του Τέρατος, των Τριών Γουρουνιών, των Εφτά Κατσικακιών κτλ.
2. Να μην του έχει απαγορεύσει ο γιατρός τα γέλια…
3. Να έχει φαντασία αεροπλάνο, χιούμορ βαπορίσιο και μυαλό αερόστατο (ανοιχτό όμως).
Χρησιμοποιώντας τα παραδοσιακά υλικά των παλιών καλών παραμυθιών, η Σοφία Παράσχου πλάθει μια σύγχρονη σάτιρα σε δική της χιουμοριστική συνταγή.