Η πένα του ταλαντούχου Θοδωρή Παπαθεοδώρου, ξεκίνησε ένα νέο ταξίδι στο χώρο του ελληνικού ιστορικού μυθιστορήματος. Πρώτος σταθμός το «Γυναίκες της μικρής πατρίδας» που κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 2018, από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Υπόθεση βιβλίου
Ιανουάριος 1883, Αθήνα.
Σε ένα μικρό στάβλο, της παγωμένης πόλης, έρχεται στον κόσμο ένα κοριτσάκι. Η μητέρα του, ίσα που προλαβαίνει να το αφήσει στη βρεφοδόχο του βρεφοκομείου. Λίγες στιγμές αργότερα αφήνει την τελευταία της ανάσα. Το μωρό είναι ένα από τα λίγα -σαν κι αυτό- που επιβιώνουν. Τα επόμενα δύσκολα τέσσερα χρόνια τα περνά στο βρεφοκομείο μέχρι την ημέρα της βάπτισής της. Το όνομα αυτής Αρετή, και το νέο της πλέον σπίτι είναι η οικία του Δημητρίου και της Καλλιόπης Λάσκαρη. Ένα από τα πιο πλούσια σπίτια των Αθηνών. Θετή κόρη του ζεύγους πλέον, η Αρετή κάνει τα πρώτα της βήματα σε μια ζωή σπαρμένη με ροδοπέταλα -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την παιδική και την εφηβική της ηλικία.
Μάιος 1883, Φιλιππούπολη (Ανατολική Ρωμυλία)
Ένα άλλο κορίτσι αφήνει το πρώτο του κλάμα -μετά από την δύσκολη γέννα του- στο σπίτι του Στέργιου και της Δόμνας Βαρσάμη. Ευκατάστατη οικογένεια και ο γιατρός Βαρσάμης ευυπόληπτος και αγαπητός για την δράση και τον χαρακτήρα του σε όλη την περιοχή. Η Φωτεινή -έτσι ονομάστηκε το βρέφος- θα ζήσει δέκα χρόνια ξεγνοιασιάς και αγάπης, μέχρι που η μάνα της -στα 1893- θα φύγει από αυτόν τον κόσμο για την γειτονιά των αγγέλων, αφήνοντάς την πίσω μαζί με τον πατέρα και τον μικρότερό της αδερφό. Από εκείνη τη στιγμή, σταδιακά και με την δική της θέληση, αρχίζει να αναλαμβάνει όλο και πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση και την φροντίδα του σπιτικού τους. Ακόμα και στις επισκέψεις σε ασθενείς συνοδεύει τον πατέρα της, αφού όνειρο και των δυο τους είναι να γίνει κι εκείνη γιατρός.
Η Αρετή και η Φωτεινή. Δύο κορίτσια που ένιωσαν όλο το φάσμα των συναισθημάτων, όλες τις καλές και τις κακές στιγμές της ζωής πριν την ενηλικίωσή τους. Η Αρετή χάρη στο βρεφοκομείο και την θετή της οικογένεια και η Φωτεινή χάρη στα όσα έζησε κατά την υποχρεωτική φυγή τους από τα πάτρια εδάφη και φυσικά χάρη στον πατέρα της.
Διαφορετικές αφετηρίες και διαφορετικές πορείες που συγκλίνουν όμως σε ένα τόπο, σε μια εποχή, σε έναν κοινό αγώνα· τον Μακεδονικό Αγώνα!
Η Φωτεινή από την Θεσσαλονίκη ως νοσοκόμα-πρακτική γιατρός, και η Αρετή ως δασκάλα σε κάποιο χωριό της Δυτικής Μακεδονίας, θα βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια όσων παλεύουν για να δουν την Μακεδονία ενωμένη με τη Μητέρα Ελλάδα. Στον δύσκολο αγώνα εναντίων των Τούρκων που φεύγουν και των Βουλγάρων που έρχονται. Ενάντια σε μια μαύρη προοπτική που μόνο όσοι ζουν εκεί μπορούν να αντιληφθούν σε όλο της το τρομακτικό μεγαλείο…
[grbk https://www.greekbooks.gr/ginekes-tis-mikris-patridas.html%5D
Κριτική και εντυπώσεις
Ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου με το «Γυναίκες της μικρής πατρίδας», ξεκινά ένα νέο κύκλο ιστορικών μυθιστορημάτων. Αυτή τη φορά η διερευνητική του ματιά, η επίπονη βιβλιογραφική -και όχι μόνο- έρευνα και το συγγραφικό του ταλέντο επικεντρώνονται γύρω από το έπος του Μακεδονικού Αγώνα.
Μέσα από μια μυθιστορηματικού ύφους καταγραφή φωτίζει τα σκοτεινά εκείνα χρόνια που έζησαν οι Μακεδόνες μας -και όλοι όσοι τους συνέδραμαν- απέναντι στους Τούρκους, τους Βούλγαρους και σε όσους κώφευαν -εγκληματικά πράττοντας για το έθνος- στην Αθήνα, την πρωτεύουσα ενός κουτσουρεμένου κράτους.
Γεγονός είναι ότι σε αυτόν τον αγώνα έδωσαν ψυχή και σώμα πολλοί που θα μπορούσαν κάλλιστα να επαναπαυτούν στα της δικής τους -σχετικά ή απόλυτα- ήρεμης και ασφαλούς ζωής.
Όπως οι δύο κεντρικές ηρωίδες -η Αρετή και η Φωτεινή- αλλά και όπως και άλλοι ήρωες του μυθιστορήματος, ο Μάνος από την Κρήτη ή ο Ίωνας (Δραγούμης) από την Αθήνα -ο οποίος είναι ένας εκ των ιστορικών υπαρκτών προσώπων που παρελαύνουν από τις σελίδες του «Γυναίκες της μικρής πατρίδας».
Ακολουθήστε τον Θοδωρή Παπαθεοδώρου σε αυτόν τον νέο λογοτεχνικό-ιστορικό περίπατο έχοντας κατά νου ότι -παρ’ όλες τις 570+ σελίδες- η ιστορία θα συνεχιστεί στο επόμενο βιβλίο του με τίτλο «Λιανοκέρια της μικρής πατρίδας» που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2018, φυσικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Καλή ανάγνωση!
Οπισθόφυλλο:
Αν κάτι έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια που αξιώθηκα να ζήσω, είναι πως η ελευθερία και η αγάπη είναι αξεχώριστες. Γέννες της ίδιας σποράς, καρποί των αδείλιαστων ψυχών. Δεν αρκεί να επιθυμείς, δεν αρκεί να περιμένεις. Πρέπει να τολμήσεις, ν’ αγωνιστείς για όσα αξίζουν στη ζωή. Για να έχει νόημα. Για να μην ξοδευτεί άδικα. Εγώ ανήκω σε μια τέτοια γενιά. Στη γενιά που δε φοβήθηκε τη θυσία…
Γυναίκες της μικρής πατρίδας…
Ελληνίδες. Μακεδόνισσες.
Στη χαραυγή του εικοστού αιώνα, άγριος κι αδυσώπητος ξεσπάει ο αγώνας στη σκλάβα Μακεδονία. Η γη ματώνει, ο ελληνισμός ψυχορραγεί. Τούρκοι, Βούλγαροι, κομιτάτα, τσέτες, πυρπολήσεις, εκτελέσεις, αμέτρητες θυσίες.
Γυναίκες της μικρής πατρίδας…
Σαν την Αρετή. Σαν τη Φωτεινή.
Ζυμώθηκαν με τον κίνδυνο, πάλεψαν για το γένος, την πίστη, τη λευτεριά. Θέριεψαν οι ψυχές τους κι έκλαψαν συνάμα. Για τους φίλους που έπεσαν, τα μαρτύρια που άντεξαν, τα μυστικά που βάσταξαν. Για το λατρεμένο παιδί που έχασε τόσο άδικα η μία. Για τον άντρα που αγάπησε παράφορα και σκότωσε με τα ίδια της τα χέρια η άλλη. Μπορεί να τις κυνήγησαν, μπορεί να τις βασάνισαν. Δεν τις δάμασαν όμως ποτέ. Αυτές.
Τις γυναίκες της μικρής πατρίδας μας…
[grbk https://www.greekbooks.gr/ginekes-tis-mikris-patridas.html%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Γυναίκες της μικρής πατρίδας
Συγγραφέας
Θοδωρής Παπαθεοδώρου
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Ψυχογιός
Ημερομηνία έκδοσης
Μάρτιος 2018
Αριθμός σελίδων
608
ISBN
978-618-01-2403-3