Υπόθεση βιβλίου
Οδυσσέας Ανδρούτσος
Όταν ο Οδυσσέας μένει ορφανός από πατέρα μετακομίζει με την μητέρα του στην Λευκάδα. Ο Αλή Πασάς -φίλος του πατέρα του- τον παίρνει μαζί του στα Ιωάννινα όπου και φοιτά στην στρατιωτική σχολή του. Στη συνέχεια γίνεται αρχηγός της προσωπικής φρουράς του. Μυείται στην Φιλική Εταιρεία και μαζί με τον Πανουργιά προετοιμάζουν την εξέγερση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες, με γνωστότερη αυτή στο Χάνι της Γραβιάς. Ο Ομέρ Βρυώνης και ο στρατός του τράπηκαν σε φυγή έχοντας πολυάριθμες απώλειες.
Τ’ Ανδρούτσου η μάνα χαίρεται
Ωρέ τ’ Ανδρούτσου η μάνα χαίρεται, του Διάκου καμαρώνει.
Γιατί έχουν γιούς, γιατί έχουν γιούς αρματολούς και γιούς καπεταναίους.
Ανδρούτσος φιλάει την Γραβιά, Διάκος την Αλαμάνα.
Αθανάσιος Διάκος
Σε ηλικία δώδεκα χρονών η μητέρα του τον στέλνει σε μοναστήρι για να εκπαιδευτεί. Στα δεκαεφτά του χρόνια γίνεται μοναχός και δεν αργεί να γίνει και διάκος. Όταν οι Τούρκοι σκοτώνουν τον πατέρα του και ένα από τα τέσσερα αδέρφια του ορκίζεται εκδίκηση. Πηγαίνει στα Γιάννενα στην σωματοφυλακή του Αλή Πασά και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος τον παίρνει υπό την προστασία του. Γνωστότερη μάχη ήταν αυτή της Αλαμάνας. Πληγωμένος συνελήφθη και όταν ο Ομέρ Βρυώνης του πρότεινε να αλλαξοπιστήσει και να τον πάρει στην φρουρά του, ο Αθανάσιος Διάκος του απάντησε με την μνημειώδη φράση: “Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός και θ’ αποθάνω!” Λίγο πριν την άγρια και ανατριχιαστική εκτέλεσή του αναφώνησε λίγο πριν ξεψυχήσει “Για δες καιρό που διάλεξε ο χάρος να με πάρει, τώρα που ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γης χορτάρι”.
Κωνσταντίνος Κανάρης
Από μικρός έπιασε δουλειά στα πλοία συγγενών του και κατάφερε στην ηλικία των είκοσι ετών να γίνει καπετάνιος. Για την ελευθερία της πατρίδας του γίνεται μπουρλοτιέρης και γοργά γίνεται ο φόβος και ο τρόμος του Τουρκικού ναυτικού. Γνωστότερη πυρπόληση ήταν αυτή της Τουρκικής Ναυαρχίδας στη Χίο.
…
Όταν ο Όθωνας του πρότεινε να γίνει πρωθυπουργός, ο Κανάρης ζητούσε ελευθερία του Τύπου, διανομή της γης, μείωση των φόρων, αποζημίωση στους αγωνιστές και πολλά ακόμα που δεν έγιναν δεκτά. Έτσι πέρασε στην αντιπολίτευση.
…
Ήταν υποστηρικτής του Ιωάννη Καποδίστρια και διατέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας πέντε φορές.
Γεώργιος Καραϊσκάκης
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης είχε πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια. Έγινε κλέφτης σε πολύ μικρή ηλικία. Πιάστηκε αιχμάλωτος και τον οδήγησαν στα Ιωάννινα όπου και φυλακίστηκε. Ο Αλή Πασάς διέκρινε έναν αγωνιστή στο πρόσωπό του και τον απελευθέρωσε. Εκεί έμαθε γράμματα και τη στρατιωτική τέχνη, όμως λίγο μετά λιποτάκτησε και συντάχθηκε και πρωτοστάτησε με τον Κατσαντώνη. Οι μάχες που έδωσε ήταν πολλές με πιο γνωστή την Μάχη της Αράχωβας.
…
Ο Καραϊσκάκης ήταν για τη Ρούμελη ό,τι ο Κολοκοτρώνης για τον Μοριά.
…
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γέρος του Μοριά…
…
Σε ηλικία 10 ετών πήγαινε με το γαϊδουράκι του στην πόλη για να πουλήσει ξύλα και να βοηθήσει την οικογένειά του. Το ζώο γλίστρησε στη λάσπη και κατέβρεξε έναν Τούρκο ο οποίος τον χαστούκισε. Αυτό τον σημάδεψε και υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα ώστε να ελευθερωθεί η πατρίδα του.
…
Πρωταγωνίστησε στην Άλωση της Τριπολιτσάς και στη μάχη στα Δερβενάκια. Στρατηγικά εφάρμοσε την τακτική της καμένης γης και το περίφημο δίζυγο πυρ.
Ιωάννης Μακρυγιάννης
Ο πατέρας του σκοτώθηκε όταν ήταν σε πολύ μικρή ηλικία και έτσι άρχισε από τότε να δουλεύει. Στην Άρτα χάρη στην εργατικότητά του κατάφερε να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής του. Μεγαλώνοντας μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Συνελήφθη από τους Τούρκους, μα δραπέτευσε και εντάχθηκε στα παλικάρια του Γώγου Μπακόλα. Έγραψε τα απομνημονεύματά του, που πρωτοδημοσιεύτηκαν το 1907 από τον Γιάννη Βλαχογιάννη.
…
Οι μαρτυρίες και τα τεκμήρια που μας άφησε κατατάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες: Τα “Απομνημονεύματα”, τα “Ιστορικά Έγγραφα”, τα “Κάδρα του Πολέμου” και τα “Οράματα και θάματα”.
…
Μαντώ Μαυρογένους
Με αρχοντική καταγωγή, γεννήθηκε και έζησε για χρόνια στην Τεργέστη όπου και σπούδασε. Πριν από την έναρξη της Επανάστασης μετακόμισε στην Τήνο και αργότερα στο νησί καταγωγής των γονιών της, την Μύκονο. Εκεί ξεσήκωσε τους Έλληνες ενάντια στους Τούρκους στέλνοντας συγχρόνως επιστολές στις γυναίκες της Γαλλίας ζητώντας τους συμπαράσταση. Όλη την μεγάλη της περιουσία την έδωσε στον αγώνα εξοπλίζοντας πλοία, στέλνοντας στρατό όπου χρειαζόταν, δίνοντας μάχες και καταδιώκοντας πειρατές.
…
Ήταν η μοναδική γυναίκα που τιμήθηκε με τον βαθμό της αντιστράτηγου από τον Καποδίστρια.
…
Ανδρέας Μιαούλης
Σε μικρή ηλικία ανέλαβε -παρά τις έντονες αντιρρήσεις του πατέρα του- το καράβι του. Έγινε κουρσάρος και απέκτησε περιουσία. Η επανάσταση τον βρήκε στην Ύδρα όπου εκλέχθηκε ναύαρχος της υδραίικης μοίρας. Σπετσιώτες και Ψαριανοί του παρέδωσαν την αρχηγία του τρινήσιου ελληνικού πολεμικού στόλου. Πήρε μέρος σε πολλές ναυμαχίες με πιο γνωστή την Ναυμαχία του Γέροντα. Ο Μιαούλης κατά την διάρκεια των ναυμαχιών έδινε τις εντολές του εντελώς ακίνητος εξ αιτίας της ποδάγρας από την οποία έπασχε φωνάζοντας “Μία ούλοι” ώστε να κωπηλατούν όλοι συγχρόνως.
Μάρκος Μπότσαρης
Μετά την πτώση του Σουλίου μετακομίζει η οικογένειά του στην Κέρκυρα όπου και έγινε δεκανέας του γαλλικού στρατού και παντρεύτηκε. Υπερασπίστηκε το Μεσολόγγι στην πρώτη του πολιορκία κερδίζοντας χρόνο καίριο για τους πολιορκημένους. Η πιο γνωστή μάχη του ήταν στην Μάχη του Κεφαλόβρυσου όπου όμως δυστυχώς έχασε τη ζωή του. Ο Μάρκος Μπότσαρης συνέταξε το πρώτο ελληνο-αρβανίτικο λεξικό. Βρίσκεται στο Παρίσι και ένας σταθμός του μετρό εκεί, ονομάστηκε Botzaris προς τιμήν του.
Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα
Γεννήθηκε μέσα στις φυλακές την ώρα που η μητέρα της είχε πάει εκεί να επισκεφτεί τον φυλακισμένο πατέρα της. Απέκτησε έξι παιδιά από τους δύο γάμους της και είχε τεράστια περιουσία την οποία κατάφερε να μεγαλώσει κι άλλο. Με τα υπάρχοντά της κατάφερε να κάνει το σπίτι της οπλοστάσιο και να αγοράσει πλοία. Έτσι όταν ξεκίνησε η Επανάσταση είχε δικό της στρατό από Σπετσιώτες, να ρίξει στον αγώνα.
…
Το πλοίο της “Αγαμέμνων” είχε δεκαοχτώ κανόνια και κόστισε 75.000 τάλαρα. Ήταν το πρώτο ελληνικό πλοίο που πήρε μέρος στην Επανάσταση του 1821 και για να το τελειώσει, αναγκάστηκε να δωροδοκήσει τον Τούρκο επιθεωρητή στις Σπέτσες.
…
Ήταν η μόνη γυναίκα που ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας.
Νικηταράς
Ο Νικηταράς γεννήθηκε στους πρόποδες του Ταΰγετου. Ανιψιός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη πήρε μέρος σε πολλές μάχες σφάζοντας τόσους εχθρούς ώστε τον ονόμασαν “Τουρκοφάγο”. Μεταξύ άλλων πολέμησε στην Μάχη στο Βαλτέτσι, στην Μάχη των Δολιανών, στην Άλωση της Τριπολιτσάς και στην πιο γνωστή, την Μάχη στα Δερβενάκια. Εκεί όπου έσπασε πάνω στη μάχη τρία σπαθιά και στο τέταρτο έπαθε αγκύλωση και δεν μπορούσαν να του το πάρουν από το χέρι. Παροιμιώδεις εκτός από την λεβεντιά του ήταν η περηφάνια και η τιμιότητά του.
Γεωργάκης Ολύμπιος
Ο πατέρας του καταγόταν από τους Λαζαίους, περίφημους αρματολούς του Ολύμπου. Έχασε την μητέρα του όταν ήταν σε νηπιακή ηλικία. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και ο Υψηλάντης τον διόρισε Αρχιστράτηγο των επαναστατημένων δυνάμεων στη Μολδοβλαχία. Γνωστότερη μάχη του η Μάχη της Μονής Σέκκου.
…
Στην ομιλία του, στην Ακαδημία Ιασίου, είχε πει: “Ο αγωνιστής την ελευθερία ή την κερδίζει μαχόμενος ή την καθαγιάζει πεθαίνοντας”.
…
Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ’
…
Το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος. Φοίτησε στη Σχολή Δημητσάνας και αργότερα στη Σχολή της Σμύρνης. Αρχικά χειροτονήθηκε διάκος, αργότερα επίσκοπος και εκλέχθηκε μητροπολίτης Παλαιών Πατρών. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία αλλά και ο ίδιος μύησε πολλούς οπλαρχηγούς και ιερωμένους.
…
Ευλόγησε τους αγωνιστές και τα όπλα τους στην Πάτρα και κήρυξε την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης στις 25 Μαρτίου. Τα Απομνημονεύματα του Παλαιών Πατρών Γερμανού εκδόθηκαν το 1837 για πρώτη φορά ενώ ακολούθησαν και άλλες εκδόσεις αρκετά χρόνια αργότερα.
Πανουργιάς
Ο Έλληνας οπλαρχηγός καταδικάστηκε σε νεαρή ηλικία εις θάνατον, μα ένας Τούρκος ο Δελή Αχμέτ κατάφερε να τον σώσει. Ήταν τρομερός κλέφτης και ο Αλή Πασάς τον πήρε κοντά του. Όμως αυτή η ζωή δεν άρεσε στον Πανουργιά και ξαναέγινε κλέφτης. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και έλαβε μέρος σε μάχες όπως Μάχη της Αλαμάνας, Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς μα και στη Μάχη της Άμπλιανης. Όταν δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στην Μάχη των Βασιλικών λόγω ασθενείας του, έστειλε στην θέση του τον γιό του να πολεμήσει.
Δημήτριος Παπανικολής
Γιος του Γεωργίου Παπανικολή από πολύ μικρή ηλικία βρισκόταν στα σκάφη των πυρπολητών. Πρωτοστάτησε στην Ναυμαχία της Ερεσού στη Λέσβο με σημαντικότατα κατορθώματα. Αυτός και οι σύντροφοί του έγιναν ο φόβος και ο τρόμος των Τούρκων. Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έδωσε σε υποβρύχια το όνομά του για να τον τιμήσει.
…
Η ναυμαχία της Ερεσού θεωρείται η πρώτη πετυχημένη ναυμαχία που έδωσαν οι Έλληνες.
…
Εμμανουήλ Παπάς
Γεννημένος στη Δοβίτσα Σερρών, γιος κληρικού, εξελίχθηκε σε μεγάλο τραπεζίτη και έμπορο. Έκανε τεράστια περιουσία και δάνειζε χρήματα στους βαθμοφόρους Τούρκους της περιοχής. Με την βοήθειά του χτίστηκαν και ανακαινίστηκαν σχολειά και εκκλησίες σε όλη τη Μακεδονία. Ο Παπάς μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία και έδωσε όλη του την περιουσία για τον Αγώνα και την απελευθέρωση της πατρίδας. Το όνομα του χωριού που γεννήθηκε μετονομάστηκε σε “Εμμανουήλ Παπάς” προς τιμήν του.
Παπαφλέσσας
Το μικρό του όνομα ήταν Γεώργιος και από πολύ μικρή ηλικία είχε δει πολλές σφαγές και αγριότητες των Τούρκων. Αποφάσισε να γίνει μοναχός, μα ο οξύθυμος χαρακτήρας του και η επιθυμία του να βοηθήσει τη μονή ενάντια στα συμφέροντα των Τούρκων τον ανάγκασαν να διαφύγει στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί σπούδασε, χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης και μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία.
…
Με πολλά έγγραφα της Φιλικής Εταιρείας στα χέρια του, πέρασε από πολλά χωριά της Πελοποννήσου, έβγαλε επαναστατικούς λόγους με σκοπό την εξέγερση των Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού, γεγονός που ανησύχησε τους προύχοντες της περιοχής. Στη συνέλευση της Βοστίτσας ζήτησε την άμεση έναρξη του Αγώνα.
…
Συμμετείχε σε πολλές μάχες, στην απελευθέρωση της Καλαμάτας, στα Δερβενάκια και αλλού με πιο γνωστή την ηρωική μάχη στο Μανιάκι όπου και έχασε τη ζωή του. Τον αποκαλούσαν “μπουρλοτιέρη των ψυχών” γιατί με τα λόγια του ξεσήκωνε και ηλέκτριζε τους Έλληνες ωθώντας τους να πολεμήσουν.
Δημήτριος Πλαπούτας
Γιος κλεφταρματολού· παντρεύτηκε στα δεκαεπτά του την πρώτη εξαδέλφη του Κολοκοτρώνη και ήταν πιστός του σύντροφος. Όταν διώχθηκε από τους Τούρκους κατέφυγε στην Ζάκυνθο. Εκεί μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία. Στην ορεινή Γορτυνία συγκέντρωσε, με τον πατέρα και τον αδερφό του, περίπου οκτακόσιους ένοπλους όπου και κήρυξαν την έναρξη της Επανάστασης εκεί. Οι μάχες που έδωσε πολλές… στο Βαλτέτσι, στον Άγιο Βλάσιο, στην Τρίπολη και στην Πάτρα.
…
Ασχολήθηκε με την πολιτική ως βουλευτής, γερουσιαστής και έφθασε να γίνει υπασπιστής του Όθωνα.
…
Κίτσος Τζαβέλας
Εγγονός του Λάμπρου Τζαβέλα και γιος του Φώτου. Μετά την άλωση του Σουλίου πήγε με την οικογένειά του στην Κέρκυρα. Επέστρεψε χρόνια μετά στα πάτρια εδάφη. Μετά τον θάνατο του Αλή Πασά πήγε στην Ιταλία για να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τον Μητροπολίτη για τον αγώνα και να συζητήσει με τους Φιλικούς. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες, στη μάχη του Κεφαλόβρυσου, της Άμπλιανης, στην άμυνα Μεσολογγίου και στην θρυλική Μάχη της Κλείσοβας, του μικρού νησιού που βρίσκεται κοντά στο Μεσολόγγι, κατά την διάρκεια της γ’ πολιορκίας του Μεσολογγίου.
…
Ο Α. Γούδας είχε πει: “Ουδεμία συνέβη σπουδαία έφοδος, ούτε αποτελεσματική έξοδος χωρίς να αγωνισθεί και να δοξασθεί και ο Κίτσος Τζαβέλας”.
…
Αλέξανδρος Υψηλάντης
Η εύπορη οικογένειά του φρόντισε ώστε να λάβει ανώτερη μόρφωση. Κατατάχθηκε στο σώμα εφίππων σωματοφυλάκων του Τσάρου Αλέξανδρου Α’ της Ρωσίας και διακρίθηκε σε μάχες και πολέμους κατά του Ναπολέοντα. Στις 12 Απριλίου 1820 αναλαμβάνει αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας και μετά από λίγο εγκαθίσταται στην Οδησσό όπου και δημιουργεί τον Ιερό Λόχο. Με συνοδεία πολλών αξιωματικών του τσαρικού στρατού περνά τον Προύθο και υψώνει την σημαία της Επανάστασης στην Μολδοβλαχία. Μέρες μετά καταφθάνουν νέοι από όλη την Ευρώπη για να καταταγούν ως εθελοντές στον Ιερό Λόχο.
Δημήτριος Υψηλάντης
Αδερφός του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Οι γονείς του τον έστειλαν να σπουδάσει στην Γαλλία σε στρατιωτικές σχολές. Όταν επέστρεψε κατατάχθηκε στην αυτοκρατορική φρουρά του Τσάρου στην Πετρούπολη. Μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία, υποθήκευσε τα οικογενειακά κοσμήματα για να δώσει χρήματα για τον αγώνα και ταξίδεψε στην Οδησσό ώστε να δανειστεί και από τους Έλληνες που ζούσαν εκεί. Μετά την κήρυξη της επανάστασης στην Μολδοβλαχία αποφασίστηκε να μεταβεί στην Πελοπόννησο ώστε να οργανώσει στρατό και στόλο… 300.000 γρόσια είχαν μαζευτεί. Εξέδωσε προκηρύξεις και έβαλε τα θεμέλια στην οργάνωση τακτικού στρατού και στόλου. Η μάχη της Πέτρας που έδωσε θεωρείται η τελευταία μάχη του αγώνα για την ελευθερία.
…
Ο Υψηλάντης είχε πει: “Τα μεγάλα έθνη και οι καλοί πατριώτες φαίνονται στις κρίσιμες περιστάσεις της πατρίδας τους, δούλος είναι εύκολο να γίνει κάποιος, όταν θέλει, αλλά είναι πολύ δύσκολο να γίνει αρχηγός. Εάν επιθυμούμε πραγματικά ειρήνη, ας πάρουμε τα όπλα.”
…
Αγοράστε το «Ήρωες 21», του Βασίλη Κουτσιαρή και του Γιάννη Διακομανώλη, κάνοντας κλικ εδώ!
Κριτική και εντυπώσεις
Πραγματικά δεν έχω λόγια να σας μιλήσω γι’ αυτό το βιβλίο που κρατώ στα χέρια μου με σεβασμό. 21 αγωνιστές, 21 ήρωες του 1821, παρουσιάζονται από τους δύο αξιέπαινους συγγραφείς και εκπαιδευτικούς, τον Βασίλη Κουτσιαρή και τον Γιάννη Διακομανώλη.
Αυτή η εξαιρετική έκδοση, με σύγχρονη ανατρεπτική εικονογράφηση και πολύτιμο περιεχόμενο, ειλικρινά με γέμισε θαυμασμό και συγκίνηση η ανάγνωσή της. Τόσες γνώσεις, τόσες μικρές ιστορίες και άγνωστες πτυχές των προσωπικοτήτων αυτών δοσμένες με έναν μοναδικό τρόπο που σε θέλγει και σε ευχαριστεί χωρίς να σε κουράζει στιγμή.
Στο βιβλίο «Ήρωες 21», του Βασίλη Κουτσιαρή και του Γιάννη Διακομανώλης, συγκεντρωμένες βρίσκονται οι μάχες, οι αγώνες, οι ήρωες, χωρίς πολλά λόγια και χωρίς αναμασήματα στοιχείων που έχουν ειπωθεί χίλιες φορές. Ένα βιβλίο χρήσιμο να το διαβάσει και ένας ενήλικος, μιας και σε αυτό θα βρει στοιχεία που δεν είχε ξανακούσει, για ονόματα που είναι άλλα πασίγνωστα και άλλα όχι τόσο.
Απαραίτητο όμως είναι να το διαβάσει κάθε παιδί· να μάθει για την ιστορία της πατρίδας του, να θαυμάσει τους ηρωισμούς και την αυταπάρνηση των ηρώων του 1821 -που χάριν σε αυτούς είμαστε σήμερα όλοι μας ελεύθεροι- για να μπορεί να βαδίζει με ασφάλεια στο μέλλον. Με λίγα λόγια, να αποκτήσει ο μικρός αναγνώστης μια όσο πιο σύντομη μα ολοκληρωμένη εικόνα της Ελληνικής Επανάστασης.
Σας προτείνω να το αγοράσετε, να το διαβάσετε, να το κάνετε και δώρο σε μικρούς και μεγάλους και να νιώσετε την δύναμη που περιέχει. Συγχαρητήρια στον εκδοτικό οίκο Μίνωας, στον εικονογράφο Δημήτρη Ευστρατιάδη, αλλά και στους δύο αφοσιωμένους συγγραφείς του, που το πλούτισαν με τόση προσοχή και λεπτομέρεια!
Εξαιρετικό!
Οπισθόφυλλο:
Ανακάλυψε το πορτρέτο 21 ηρώων του 1821.
Η σημαντικότερη στιγμή της νεότερης ιστορίας του ελληνικού έθνους ζωντανεύει μέσα από τη ζωή και τη δράση 21 οπλαρχηγών της Επανάστασης. Ανάμεσα στους 21 ήρωες δε συγκαταλέγονται μόνο οι γνωστοί πρωταγωνιστές του Αγώνα, αλλά και αγωνιστές που παρά τη σημαντική συμβολή τους σε αυτόν δεν είχαν την ανάλογη αναγνώριση. Μικρές ιστορίες φωτίζουν άγνωστες πτυχές της ζωής τους και δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να αποκτήσουν μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα για την Επανάσταση του 1821 από το ξεκίνημά της στις παραδουνάβιες ηγεμονίες μέχρι τη δημιουργία του ελληνικού κράτους.
Αγοράστε το «Ήρωες 21», του Βασίλη Κουτσιαρή και του Γιάννη Διακομανώλη, κάνοντας κλικ εδώ!
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Ήρωες 21
Ήρωες του 1821
Συγγραφείς
Βασίλης Κουτσιαρής
Γιάννης Διακομανώλης
Εικονογράφος
Δημήτρης Ευστρατιάδης
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Μίνωας
Ημερομηνία έκδοσης
Οκτώβριος 2020
Αριθμός σελίδων
56
ISBN
978-618-02-1641-7
Συντάκτης άρθρου
Ολυμπία Κατσένη