Τον Οκτώβριο του 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο μέρος της έκδοσης για εφήβους του «Ιμαρέτ», του Γιάννη Καλπούζου, από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Φέρει τον τίτλο «Ιμαρέτ 1: Οι δυο φίλοι και ο παππούς Ισμαήλ», ενώ την εικονογράφησή του υπογράφει ο Αντώνης Χαλκιάς.
Υπόθεση βιβλίου
Βρισκόμαστε στην Άρτα, στις 11 Απριλίου του 1854.
Δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα, ο Λιόντος Θερσίτης επιστρέφει στο σπίτι του -καβάλα σε μια φοράδα- από την επίσκεψή του στο μοναστήρι των Μελάτων. Βρέθηκε στο ιερό εκείνο μέρος για να παρακαλέσει την Παναγία, να γεννηθεί γερό το παιδί που περιμένει με τη γυναίκα του, την Αγνή.
Στο σπίτι τους, η Αγνή φέρνει με την βοήθεια της μαμής το παιδί αυτό στον κόσμο. Ο Λιόντος όμως έχει καθυστερήσει. Ο πολυπόθητος υιός παίρνει τις πρώτες του αναπνοές, χωρίς την παρουσία του πατέρα του. Όταν λίγη ώρα αργότερα ο Λιόντος καταφέρνει να φτάσει στο σπίτι, είναι βαριά λαβωμένος και εκειδά στην εξώθυρα ξεψυχά! Μια ζωή ήρθε, μία έφυγε στην χριστιανική οικογένεια.
Το ίδιο βράδυ, ακριβώς απέναντι από το σπίτι του Λιόντου και της Αγνής, γεννιέται ένα άλλο αγόρι σε μια μουσουλμανική οικογένεια, εκείνη του Γιασάρ και της Σαφιγιέ. Παρόντας στη γέννα είναι και ο παππούς Ισμαήλ, που θα παίξει βασικό ρόλο στην ιστορία μας. Ο μικρός Έλληνας παίρνει το όνομα Λιόντος -προς τιμή του νεκρού του πατέρα-, ενώ ο νεογέννητος μουσουλμάνος θα ονομαστεί Νετζίπ.
Της Αγνής, από την στενοχώρια, της κόπηκε το γάλα. Έτσι, τον θηλασμό του Λιόντου τον αναλαμβάνει η Σαφιγιέ, η καλόκαρδη μουσουλμάνα που μαζί με το δικό της βλαστάρι ταΐζει και το ελληνόπουλο. Αυτό βέβαια και οι δύο οικογένειες το θεωρούν φυσικό, μιας και έχουν αδερφικές θα έλεγε κανείς σχέσεις, παρά τα όσα χωρίζουν Οθωμανούς και Χριστιανούς.
…
Ζούσαμε στην ίδια πόλη τρεις φυλές. Χίλιες οικογένειες Ελλήνων, διακόσιες πενήντα Τούρκων και εκατόν εξήντα Εβραίων. Κάθε φυλή κι ένας διαφορετικός κόσμος, με τους δικούς του κανόνες και συνήθειες. Με αντιθέσεις, έχθρες, διαφωνίες, αλλά κι εκείνα τα στοιχεία τα οποία μας επέτρεπαν να ζούμε μαζί, να συνυπάρχουμε.
…
Ομογάλακτα λοιπόν τα δύο αγόρια. Η φιλία τους με το πέρασμα του καιρού εξελίσσεται σε ένα πολύ δυνατό αδιάρρηκτο δεσμό. Καταλύτης σε αυτό τον δεσμό, μεταξύ άλλων, είναι ο σοφός παππούς Ισμαήλ που τον λατρεύουν και οι δυο τους.
Μη νομίζετε όμως πως την δυνατή αυτή φιλία την βλέπουν όλοι με καλό μάτι. Ακόμα και στο κοντινό οικογενειακό τους περιβάλλον, υπάρχουν άτομα που θεωρούν αφύσικο το δέσιμο των δύο αγοριών. Οι δυο τους όμως, ενάντια στα θέλω ορισμένων και στις επιταγές της κοινωνικής κατάστασης που επικρατεί στην πόλη, παραμένουν αχώριστοι και στηρίζουν ο ένας τον άλλο σε ότι και αν τους φέρνει η μοίρα στα πόδια τους.
[grbk https://www.greekbooks.gr/kalpuzos-giannis.person%5D
Κριτική και εντυπώσεις
Η ιστορία του χριστιανού Λιόντου και του μουσουλμάνου Νετζίπ -από την γέννηση τους μέχρι τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης τους- είναι ο κεντρικός κορμός του εφηβικού μυθιστορήματος «Ιμαρέτ 1: Οι δυο φίλοι και ο παππούς Ισμαήλ», του Γιάννη Καλπούζου.
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός, τον Οκτώβριο του 2015, με μια εξαιρετική εικονογράφηση που υπογράφει ο Αντώνης Χαλκιάς. Τόσο αυτό το βιβλίο, όσο και η συνέχειά του, βασίζονται στο μυθιστόρημα για ενηλίκους του συγγραφέα με τίτλο «Ιμαρέτ. Στη σκιά του ρολογιού».
Το συγγραφικό ταλέντο του Γιάννη Καλπούζου είναι αδιαμφισβήτητο και γνωστό σε όλους τους φίλους των βιβλίων. Έτσι, το «Ιμαρέτ 1: Οι δυο φίλοι και ο παππούς Ισμαήλ» δεν θα μπορούσε παρά να είναι άλλο ένα λαμπρό δείγμα της σύγχρονης λογοτεχνίας του τόπου μας. Όλα τα βιβλία του συγγραφέα άλλωστε έχουν και καλές περγαμηνές και άριστο περιεχόμενο.
Η μυθιστορία της έκδοσης του βιβλίου για ενηλίκους έχει παραμείνει ακέραια με μικρές αλλά εύστοχες επεμβάσεις στην έκφραση. Το «Ιμαρέτ 1: Οι δυο φίλοι και ο παππούς Ισμαήλ» με μια γλώσσα εύκολα κατανοητή από τους εφήβους αναγνώστες και με την καταπληκτική εικονογράφηση που συνοδεύει το κείμενο, έχει έρθει για να κλέψει τις καρδιές των νεαρών βιβλιόφιλων όπως ακριβώς έκανε και ο προκάτοχος του με τις δικές μας γεροντότερες καρδιές.
Το ότι σας το προτείνω ανενδοίαστα, δεν θέλει ερώτημα. Χαρίστε το στους νεαρούς αναγνώστες του κύκλου σας και αγοράστε και ένα αντίτυπο για τη δική σας βιβλιοθήκη. Το γνωρίζετε πλέον άλλωστε. Ό,τι γράψει ο Γιάννης Καλπούζος είναι απολαυστικότατη τροφή για το νου και το πνεύμα! Καλή ανάγνωση σε μικρούς και μεγάλους!
Οπισθόφυλλο:
Άρτα 1854-1875. Ένα ελληνόπουλο και ένα τουρκόπουλο, ο Λιόντος και ο Nετζίπ, γεννιούνται την ίδια νύχτα. Η φιλία τους ξεκινά απ’ την παιδική ηλικία και όσο μεγαλώνουν τόσο στεριώνει.
Κινούνται ανάμεσα σε δυο διαφορετικούς κόσμους, των χριστιανών και των μουσουλμάνων, όμως εκείνοι χαράζουν τον δικό τους δρόμο. Με φύλακα άγγελό τους τον σοφό παππού Ισμαήλ, βαδίζουν στην απρόβλεπτη και περιπετειώδη ζωή τους.
Στην πορεία τους περιπλέκονται η ανεξιχνίαστη δολοφονία του πατέρα του Λιόντου, ο φανατικός Ντογάν, το αλληλοδιδακτικό σχολείο, οι φάρσες προς τον ορκισμένο εχθρό τους τον Φάσγανο, οι δυο μάνες, οι δίδυμοι Εβραίοι Γιοσέφ και Μεναχέμ, ο πετροπόλεμος.
Το κλάμα και το γέλιο, το καλό και το κακό, η ομορφιά και η ασχήμια, η ελπίδα και το όνειρο, όλα έχουν θέση στο ιμαρέτ του Θεού.
[grbk https://www.greekbooks.gr/kalpuzos-giannis.person%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Ιμαρέτ 1: Οι δυο φίλοι και ο παππούς Ισμαήλ
Συγγραφέας
Γιάννης Καλπούζος
Εικονογράφηση
Αντώνης Χαλκιάς
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Ψυχογιός
Ημερομηνία έκδοσης
22 Οκτωβρίου 2015
Αριθμός σελίδων
301
ISBN
978-618-01-1348-8