Ένα από τα αινιγματικότερα πρόσωπα της ιστορίας του ανθρώπου είναι αυτό της περιβόητης βασίλισσας του Σαβά. Της μαύρης καλλονής που έκλεψε την καρδιά του σοφού βασιλιά του Ισραήλ, Σολομώντα, και που πέρασε μαζί του τρεις μοναχά νύχτες πάθους χαρίζοντας του μάλιστα και ένα γιο. Υπήρξε αυτή η γυναίκα πράγματι; Και αν υπήρξε είναι αλήθεια τα όσα αναφέρουν οι παραδόσεις των λαών της περιοχής για εκείνη;
Μέσα από το μυθιστόρημα του «Η βασίλισσα του Σαβά» ο, Πολωνός στην καταγωγή και μεγαλωμένος στο Παρίσι, συγγραφέας Μάρεκ Αλτέρ μας μεταφέρει, με την λογοτεχνία ως όχημα, μερικούς από τους θρύλους που έχουν να κάνουν με την μυστηριώδη Μακέδα.
Ο Αλτέρ, ξεκινά την ιστορία του από τότε που η Μακέδα ήταν έξι ετών. Η μητέρα της, Μπίλκις, έχει αφήσει τα εγκόσμια και η μικρή πριγκίπισσα μεγαλώνει με τον πατέρα της τον Ακέμπο τον Μεγάλο στην Μαρίμπ, το διοικητικό κέντρο του κράτους. Πατέρας και κόρη έχουν άμεσο και πρωτεύοντα στόχο την ολοκλήρωση ενός μεγαλόπρεπου ναού του θεού Αλμάκα στην πόλη, προς τιμή της νεκρής βασίλισσας. Όμως, το φίδι της προδοσίας που σέρνεται στην δαιδαλώδη Μαρίμπ δεν θα τους επιτρέψει να ολοκληρώσουν το έργο τους. Τουναντίον θα τους υποχρεώσει να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα, να περάσουν την Ερυθρά θάλασσα και να δημιουργήσουν εκεί μια νέα πρωτεύουσα, την Αξούμ. Το πανίσχυρο και πλούσιο κράτος του Σαβά, είναι πλέον χωρισμένο στα δύο με φυσικό σύνορο των δύο επικρατειών την θάλασσα.
…
Μέσα σε δέκα χρόνια ο Ακέμπο είχε ανεβάσει την Αξούμ στην τάξη των βασιλικών πόλεων, ενώ τα χελιδόνια μπορούσαν να κάθονται σε εξώστες τόσο ψηλούς όσο και οι εναέριες διαδρομές τους. Είχε χτίσει ένα σωρό φράγματα, οπότε τα χωράφια είχαν όλα τα καλά του Θεού. Είχε βάλει να σκάψουν και να υποστυλώσουν τα χρυσωρυχεία. Είχε μεταφέρει εδώ, σε τούτο τον τόπο της ζούγκλας , της σαβάνας και των άγριων θηρίων, την τεχνογνωσία της Μαρίμπ. Είχε αρχίσει το εμπόριο με το φαραώ, εξασφαλίζοντας την ευημερία στις φυλές που χαμήλωναν το κεφάλι μπροστά του.
…
Δέκα χρόνια μεγαλύτερη πλέον και η Μακέδα, η οποία άρχισε να παίρνει σιγά σιγά μέρος στα πολιτικά παιχνίδια. Οι παλιοί εχθροί εξακολουθούν να υφίστανται ενώ η συμμαχία με τον βασιλιά-θεό της Αιγύπτου είναι ιδιαιτέρως επισφαλής. Ο πλούτος βλέπετε της χώρας είναι πολύ μεγάλο δέλεαρ, για κάθε επίδοξο κατακτητή… και από τέτοιους; Βρίθει ο τότε γνωστός κόσμος!
Η πριγκίπισσα αναλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο μέρος στην διακυβέρνηση του δυτικού κομματιού του πρώην ενωμένου βασιλείου του Σαβά. Είναι απίστευτα όμορφη, για να την θέλουν όλοι τους για σύντροφο, πολύ σοφή για να σχεδιάζει ορθά το μέλλον του τόπου της αλλά και αρκετά ριψοκίνδυνη, για να τα τινάξει όλα στον αέρα… με απρόβλεπτες συνέπειες για την ίδια, τον λαό της αλλά και τους γύρω από αυτόν λαούς.
Ποιό δρόμο θα επιλέξει τελικά να διαβεί; Όχι ως πριγκίπισσα αλλά ως βασίλισσα πλέον του Σαβά; Αυτό το επιπλέον βέλος που έχει στην φαρέτρα της -η μοναδική ομορφιά της- θα σταθεί αρωγός ή τροχοπέδη στα άμεσα, αλλά και απώτερα σχέδια που έχει για το Σαβά;
Απαντήσεις φυσικά θα πάρετε όταν διαβάσετε το «Η βασίλισσα του Σαβά», του Μάρεκ Αλτέρ. Το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε στην χώρα μας από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, το Σεπτέμβριο του 2010, σε μετάφραση της Τζένης Κωνσταντίνου.
Στις σελίδες του δεν θα βρείτε αδιάσειστα στοιχεία για την ύπαρξη ή μη αυτής της γυναίκας. Μυθιστόρημα είναι άλλωστε δεν είναι ιστορική μελέτη. Θα βρείτε όμως μια όμορφα γραμμένη ιστορία που έχει μάχες, έρωτες, πολιτική, λίγη φιλοσοφία, και όλα τα προηγούμενα σε ένα καλά στημένο σκηνικό που παραπέμπει στην ζωή των ανθρώπων περίπου τρεις χιλιάδες χρόνια πριν από τις μέρες μας. Τι λέτε, θα το κάνετε αυτό το ταξιδάκι στο μακρινό παρελθόν; Η Μακέδα, ο Ακέμπο, ο Χιμιάμ, ο Ταν’Αμάρ, αλλά και ο Σολομώντας περιμένουν να σας ξεναγήσουν στους αρχαίους και σαγηνευτικούς τόπους τους!
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Όμορφη. Εξωτική και μυστηριώδης. Πλασμένη για τον έρωτα και τον πόλεμο. Η Μακέδα, η χαρισματική κόρη του Ακέμπο του Μεγάλου και της Μπίλκις, είχε φέρει την ειρήνη στο μυθικό βασίλειο του Σαβά, τη χώρα του χρυσού, του λιβανιού και της σμύρνας. Το όνομα, οι αρετές και τα κατορθώματά της ταξίδεψαν στα πέρατα του κόσμου και σύντομα η φήμη της αινιγματικής βασίλισσας έφτασε στ’ αφτιά του δίκαιου Σολομώντα. Απαντώντας στην πρόσκλησή του, η Μακέδα αποφάσισε να επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ για να γνωρίσει από κοντά τον ξακουστό ηγεμόνα και ν’ ακούσει από το δικό του στόμα το ψέμα ή την αλήθεια της σοφίας. Τον προκαλεί σε ένα παιχνίδι αινιγμάτων, για να αποδεχτεί την ήττα της στην πιο αισθησιακή μάχη της ζωής της. Γίνεται δική του για τρεις μαγικές νύχτες που θα χαραχτούν για πάντα στο κορμί και στο μυαλό της. Αμέσως μετά, η βασίλισσα του νότου φεύγει μακριά παίρνοντας μαζί της τον έρωτα, προτού ο χρόνος τον μετατρέψει σε σκόνη.
Σύμφωνα με αφηγήσεις της εποχής, η Μακέδα, η βασίλισσα του Σαβά, και ο Σολομώντας, ο βασιλιάς της Ιουδαίας και του Ισραήλ, απέκτησαν ένα γιο, τον Μενελίκ, το γενάρχη της αυτοκρατορικής δυναστείας της Αιθιοπίας.
Μέσα από τη Βίβλο, τα Ευαγγέλια και το Κοράνι, η βασίλισσα του Σαβά ενέπνευσε ολόκληρες γενιές ζωγράφων, ποιητών και συγγραφέων, αποτελώντας μέχρι σήμερα μια από τις πιο ξεχωριστές κι αινιγματικές προσωπικότητες της ανθρωπότητας.