Το πρώτο μυθιστόρημα της Συμώνης Κατραμάδου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανίδα -τον Απρίλιο του 2018- και φέρει τον τίτλο «Η βασίλισσα του Αιγαίου».
Υπόθεση βιβλίου
Η Φοίβη είναι κόρη μιας αριστοκρατικής οικογένειας της Λέσβου, τον καιρό της Σαπφούς. Μεγαλωμένη όπως αρμόζει σε ένα κορίτσι αριστοκρατικής καταγωγής έμαθε μουσική, ανάγνωση, γραφή, ακόμα και χρήση του άβακα, την οποία διδάχτηκε από τον λογιστή του πατέρα της. Από μικρή ηλικία είχε αντιληφθεί ότι αυτό που την συνάρπασε απόλυτα ήταν τα ταξίδια.
Τη δίψα της για γνώσεις γύρω από άλλους τόπους, προσπαθούσε να την κατευνάσει ακούγοντας τις συζητήσεις των ανδρών, όταν το κρασί τους έλυνε την γλώσσα. Τότε μάθαινε για την Ανατολή, την Αθήνα, την Σπάρτη, τους αγώνες στην Ολυμπία.
…
Είμαι κορίτσι και τα ταξίδια, συνήθως, οι άνδρες τα κάνουν. Ή μάλλον, είμαι γυναίκα, αφού πέρυσι τέτοιον καιρό με πάντρεψαν. Χάρμης Κλεάρχειος το όνομά του, ξανθωπός και καλόκαρδος, από παλιά αριστοκρατική γενιά της πόλης. Δεκαέξι εγώ, δεκαοκτώ αυτός, οι γονείς μας φίλοι απ’ τα παλιά, μαζί στο συμβούλιο των αριστοκρατών της πόλης, τη Βόλλα. Παντρευτήκαμε πολύ νέοι, αν και δεν συνηθίζεται αυτό στη Μυτιλήνη, γιατί ο δικός του, όπως και ο δικός μου πατέρας είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας κι ήθελαν να μας εξασφαλίσουν.
…
Ο νεαρός Χάρμης όμως άφησε πολύ σύντομα την συζυγική κλίνη και ακολούθησε τους συμπολεμιστές του σε μια από τις πολλές εκστρατείες της γενέτειράς του εναντίων άλλων Λεσβιακών πόλεων. Αλίμονο όμως… γυρνώντας από την εκστρατεία το πλοίο του άντρα της Φοίβης, το δικό της πλοίο, έπεσε σε καταιγίδα και χάθηκαν αρκετοί. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Χάρμης!
Χήρα πια, η νεαρή κοπέλα, με ένα πολεμικό πλοίο στην κατοχή της και μια περιουσία που έχριζε διαχείρισης, έπρεπε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Θα έπρεπε άμεσα να αναζητήσει κάποιον συγγενή της άντρα, που θα αναλάμβανε στο εξής όλα τα χρειαζούμενα. Αυτό ήταν που συνηθίζονταν στον τόπο της.
Για την ηρωίδα όμως, αυτή ήταν η πρώτη και πιθανότατα η μοναδική της ευκαιρία να πάρει την ζωή της στα χέρια της και να κάνει ότι θέλει χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν. Ήταν η ευκαιρία της να ζήσει ελεύθερη!
Έτσι, αποφάσισε να διαχειριστεί μονάχη όχι μόνο την περιουσία του νεκρού της συζύγου, αλλά και την πατρική περιουσία εξ αιτίας της επισφαλούς υγείας του πατέρα της. Η μητέρα της ήταν αδύνατο να τα καταφέρει με τα “αντρικά” θέματα, τα οποία δεν είχε ούτε ονομαστικά υπ’ όψιν.
Η πρώτη της απόφαση ήταν να μετατρέψει την τριήρη σε εμπορικό πλοίο με το οποίο θα μπορούσε να διακινεί στο εξής τα προϊόντα από τα κτήματά της. Κυβερνήτης του πλοίου ανέλαβε ένας σύντροφος του νεκρού της συζύγου, ο Σωσικράτης.
Πολλά νέα πρόσωπα γνώρισε και συναναστράφηκε -πως αλλιώς θα γινόταν άλλωστε;- τα οποία την βοήθησαν να εξελιχθεί σε αυτό που οι ναύτες είχαν βροντοφωνάξει στα πρώτα της βήματα στη νέα της ζωή… “Η βασίλισσα του Αιγαίου“!
[grbk https://www.greekbooks.gr/i-vasilissa-tou-egeou.html%5D
Κριτική και εντυπώσεις
Το μυθιστόρημα αυτό της Συμώνης Κατραμάδου είναι ένας ύμνος στην γυναικεία αποφασιστικότητα, που από αρχαιοτάτων χρόνων έπαιζε σημαντικότατο ρόλο στην πορεία της ζωής κάθε γυναίκας που έχει πατήσει το χώμα αυτού του πλανήτη. Κάθε γυναίκας που έχει παλέψει σκληρά για πολλά από όσα θεωρούνταν αυτονόητα για τους άντρες.
Σαν την ηρωίδα μας που διακαής της πόθος είναι τα ταξίδια…
…
Αν και ως παντρεμένη, ούτε από την οικεία μου δεν μπορώ πια να ξεμυτίσω χωρίς τα κουτσομπολιά της γειτονιάς. Όμως το χάραμα, πριν ξυπνήσουν οι δούλοι, βγαίνω στον κήπο, κάθομαι στο πέτρινο πεζούλι του φράχτη, κρύο στην πρωινή πάχνη, κι αγναντεύω την ανατολή. Σαν καλή ώρα. Και ονειρεύομαι τα ταξίδια που θέλω να κάνω. Σαν καλή ώρα. Όχι μόνο στην Ανατολή.
…
Η Φοίβη πέρα από τις προκαταλήψεις εναντίον του φύλου της, χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τρανές δυσκολίες και προκλήσεις σε όλη την διάρκεια του βίου της. Κατάφερε να επιβιώσει από οικονομικούς υφάλους, από πολέμους και να γνωρίσει σημαντικότατες μορφές της εποχής της όπως ο Πιττακός, ο Σόλωνας, η Σαπφώ, και ο Αίσωπος!
Σημαντικό ρόλο σε όλη την διάρκεια του βίου της έπαιξε ο έρωτας. Ο έρωτας ως συναίσθημα αλλά και ως πράξη, που την οδήγησε σε ατραπούς εκτός των συνηθισμένων για την εποχή. Ο έρωτας που στάθηκε εφαλτήριο και τροχοπέδι, χαρά και λύπη, ήλιος αλλά και συννεφιά!
Αυτό όμως που συντάραξε την ύπαρξη της ήταν τα ταξίδια που μπόρεσε να κάνει -έφτασε μέχρι την Αθήνα. Την συντάραξαν ίσως περισσότερο από τα άλλα ταξίδια… αυτά της καρδιάς, που έκανε με τους εραστές της ως ελεύθερη γυναίκα!
Συγκλονιστικό, ευκολοδιάβαστο, ηθογραφικό, γεμάτο ανατροπές και έντονα συναισθήματα το «Η βασίλισσα του Αιγαίου», της Συμώνης Κατραμάδου, σας περιμένει στα βιβλιοπωλεία –ή στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία– για να σας ταξιδέψει σε πελάγη ανοικτά και μακρινά!
Καλή ανάγνωση!
Οπισθόφυλλο:
Νέα κι όμορφη αριστοκράτισσα της Μυτιλήνης στην εποχή της Σαπφούς, η Φοίβη έχει ό,τι επιθυμεί. Όμως σύντομα θα χρειαστεί να παλέψει για όλα όσα έχει· με την κοινωνία, για τον σεβασμό και την περιουσία της· με τη θάλασσα, για την επιβίωση και την ευημερία. Τη μεγαλύτερη, όμως, μάχη θα τη δώσει με τον έρωτα που θα τη χτυπήσει σαν τρικυμία και θα την αφήσει ναυάγιο. Αλλά η θάλασσα, που της τα πήρε όλα, θα τη σπρώξει πάλι στην επιφάνεια και θα τη φέρει στο απάνεμο λιμάνι του ενός, μοναδικού έρωτα. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα περιπλάνησης στο Αιγαίο σ’ έναν αγώνα ωριμότητας. Η περιπέτεια της ψυχής στην αναζήτηση του συντρόφου της.
[grbk https://www.greekbooks.gr/i-vasilissa-tou-egeou.html%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Η βασίλισσα του Αιγαίου
Το ταξίδι της Αταλάντας
Συγγραφέας
Συμώνη Κατραμάδου
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Ωκεανίδα
Ημερομηνία έκδοσης
Απρίλιος 2018
Αριθμός σελίδων
479
ISBN
978-960-410-820-6