Υπόθεση βιβλίου
Η Μελίνα, καθισμένη στην τραπεζαρία του σπιτιού της, σκέφτεται τσιμπώντας ανόρεχτα το βραδινό της τις δοκιμασίες που την περιμένουν την επόμενη μέρα. Σχολείο, μπαλέτο, πιάνο, ζωγραφική, κολύμπι και φυσικά υπάρχει και το διάβασμα… Τι να πρωτοπαλέψει; Ένα μικρούτσικο “πρωτάκι” είναι. Και όσο κι αν προσπαθεί συχνά να το θυμίζει αυτό στη μαμά της, εκείνη…
…
– Ξέρω εγώ τι είναι καλό για σένα! έλεγε και με τσίμπαγε στο μάγουλο.
– Τα προλαβαίνει όλα αυτά; ρώταγαν οι φιλενάδες της κι εκείνη κουνούσε όλο καμάρι το κεφάλι.
– Είναι και μεγάλο ταλέντο! είπε μια μέρα στη μαμά της κολλητής μου, της Γωγώς, και παραλίγο να πνιγώ με τον κεφτέ στο στόμα.
…
Καλά, οι δασκάλες μου δεν της λένε τίποτα;
…
Η κυρία Μαρκέλλα της ζωγραφικής ούτε μια φορά δεν κατάφερε να καταλάβει τι έχει ζωγραφίσει, η κυρία Σύλβια του πιάνου ακόμη παλεύει να της μάθει να πιέζει σωστά τα πλήκτρα και μετά από κάθε μάθημα είναι εξουθενωμένη. Όσο για την κυρία Κορίνα του μπαλέτου; αυτή έζησε συγκλονιστικές στιγμές όταν η Μελίνα προσπαθώντας να στηριχτεί σωστά κουτρουβάλιασε όλες τις μαθήτριές της στο πάτωμα!
Που είναι λοιπόν τα ταλέντα και που οι έπαινοι των δασκάλων της Μελίνας;
Ναι, καλά λόγια είχε ακούσει η μαμά της από την δασκάλα της την κυρία Κική, μιας και η Μελίνα διάβαζε και σωστά και τα γράμματά της ήταν ολοστρόγγυλα. Η κυρία Αγγελική στο κολυμβητήριο ήταν επίσης πολύ ευχαριστημένη από την Μελίνα μιας και έμαθε πολύ σύντομα να κολυμπά και να κάνει μακροβούτια.
Όμως, όμως λέω, όλα αυτά τα παινέματα είχαν γίνει στην αρχή. Στην αρχή όπου η μικρή Μελίνα είχε μόνο αυτές τις δραστηριότητες. Σχολείο και κολυμβητήριο. Μετά, όταν ήρθαν και όλα τα άλλα, φυσικά και δεν προλάβαινε ούτε καν να συμμετέχει, πόσω μάλλον να ασχοληθεί σοβαρά μαζί τους. Πως να διαβάσει και να γράψει για το σχολείο μέσα σε μισή ώρα; Πως να μπει στην πισίνα στις 8 το απόγευμα, εξαντλημένη και παραζαλισμένη;
Όλα αυτά είχε προσπαθήσει μαζί με τον μπαμπά της να τα εξηγήσουν στην μαμά, να καταλάβει πως νιώθει η Μελίνα και να μειώσουν τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Μάταια όμως. Η μαμά της δεν ήθελε καν να τους ακούσει. Η μόνη προσδοκία της Μελίνας πια, ήταν να εύχεται να ξυπνήσει με πυρετό ώστε να κοιμηθεί και να ξεκουραστεί λίγο.
Και να! Μία ακόμα μέρα ξεκινά και η εξαντλημένη Μελίνα σέρνει τα πόδια της μέχρι το σχολείο. Μπαίνει στην τάξη της, κάθεται στη θέση της και αφήνεται στο σιγανονανούρισμα που της κάνει η φωνή της δασκάλας. Η Γωγώ συχνά πυκνά την σκουντάει ώστε να μισοξυπνήσει πριν πέσει το κεφάλι της στο θρανίο. Το τελευταίο κουδούνι χτυπά. Τα παιδιά βάζουν βιαστικά τα πράγματά τους στην σάκα τους όταν η Μελίνα αρχίζει να φέρεται παράξενα…
Όλα της τα σχολικά -τετράδια, γόμες, μολύβια, μπογιές, βιβλία- έχουν μεγεθυνθεί απίστευτα και πετούν στον αέρα. Η καημένη προσπαθεί να τα πιάσει μα δεν τα καταφέρνει. Η αντίδραση της δασκάλας της και τα χάχανα των συμμαθητών της την κάνουν να καταλάβει πως το φαινόμενο των ιπτάμενων αντικειμένων της, συμβαίνει μόνο για εκείνη και κανείς άλλος δεν τα βλέπει. Όσο για την τσάντα της; Αυτή έχει γίνει πραγματικά τεράστια! Και όταν από τα πολλά φτάνει στο σπίτι της, ανακαλύπτει πως έχει κολλήσει πάνω της και με καμία δύναμη δεν μπορεί να την βγάλει!
…
Τσίμπησα κάτι γρήγορα κι έφυγα για το μάθημα ζωγραφικής.
– Σήμερα θα μιλήσουμε για έναν ζωγράφο που λάτρευε τα νούφαρα! μας είπε η κυρία και άρχισε να μας δείχνει ένα βιβλίο με πίνακές του.
Ξαφνικά, εκατοντάδες νούφαρα έφυγαν από το βιβλίο και σηκώθηκαν ψηλά.
Έμειναν εκεί πάνω να τα χαζεύω, φυσικά μόνο εγώ.
Όταν τέλειωσε το μάθημα, όρμησαν στην τσάντα μου.
Ήταν τόσο πολλά, που δεν μπορούσα να αναπνεύσω.
…
Με την τσάντα ολοένα να μεγαλώνει και να βαραίνει, ακολούθησε τη μαμά της με προορισμό το μάθημα μπαλέτου. Απόρησε η κυρία Κορίνα: “γιατί δεν άλλαξες Μελίνα;” την ρώτησε. Μα πως να άλλαζε; δεν έβλεπε την τεράστια τσάντα που είχε φορτωμένη στους μικρούς της ώμους και δεν μπορούσε καν να την βγάλει από πάνω της να ξεκουραστεί λίγο; Κάθισε λοιπόν σε μια ακρούλα και χάζευε τις συμμαθήτριές της του χορού να μεταμορφώνονται σε υπέροχους λευκούς κύκνους. Λαχτάρα που πήρε! Έφυγε όπως όπως από την αίθουσα χορού, αφού όμως πρώτα κατά λάθος γκρέμισε -για μία ακόμη φορά- κάτω τα κορίτσια!
Όπως της υπενθύμιζε η μαμά της φωνάζοντας έπρεπε να κάνει γρήγορα! Είχε ακόμη πιάνο και κολύμπι!
Άραγε θα καταφέρει να ξεκουραστεί η Μελίνα και να χαλαρώσει το πρόγραμμά της;
[grbk https://www.greekbooks.gr/books/i-tsanta-tis-melinas.html%5D
Κριτική και εντυπώσεις
Η τσάντα της Μελίνας, είναι γεμάτη με μεγάλες αλήθειες! Και τι αλήθειες!
Μεγάλες αλήθειες καταρχήν για τους γονείς! Για εκείνους τους γονείς που φορτώνουν απερίσκεπτα με δραστηριότητες τα παιδιά τους, για το “καλό” τους. Αλλά και μεγάλες αλήθειες για το πως μπορεί να νιώθει ένα παιδί, πως βιώνει την πίεση και το άγχος, αλλά και πόσο εξαντλείται στην προσπάθειά του να τα καταφέρει σε όλα, ώστε να μην δυσαρεστήσει τους γονείς του.
Η τσάντα της Μελίνας, της μικρής ηρωίδας μας, είναι γεμάτη με μολύβια, ξύστρες, βιβλία, τετράδια, αλλά και γεμάτη με άγχος, κούραση, απογοητεύσεις, εξάντληση και καρδιοχτύπια. Σίγουρα αυτά τα τελευταία δεν θα έπρεπε να τα γνωρίζει ένα παιδί στην δική της μικρή ηλικία και βέβαια σε καμία περίπτωση στην ένταση και στο μέγεθος που τα βιώνει η φίλη μας.
Οι γονείς, πολλές φορές, τρομοκρατημένοι από τα προσόντα που ζητούνται στην εποχή μας για οποιοδήποτε είδος εργασίας, αλλά και αρκετές φορές από προσωπικά κίνητρα, βάζουν τα παιδιά τους να τρέχουν αλλόφρονα σε μια κούρσα εκπαίδευσης-απόκτησης δεξιοτήτων χωρίς σταματημό. Ποιά είναι αυτά τα προσωπικά κίνητρα; Να… κάποιοι προσπαθούν να ζήσουν μέσα από τις ζωές των παιδιών τους ή θέλουν να θαυμάζει ο κόσμος όλος τις δεξιότητες, τις επιτυχίες και την μοναδικότητα των παιδιών τους, είτε ένα σωρό άλλα πράγματα που όμως πάντοτε συνοψίζονται ή και βαφτίζονται “το καλό του παιδιού”!
Τα παιδιά όμως μεγαλώνουν σωστά με αγάπη, χρόνο, αλληλεπίδραση και κοινά βιώματα με τους γονείς τους. Καλό είναι, όπως ακριβώς μας δείχνει και το βιβλίο “Η τσάντα της Μελίνας” να υπάρχει μέτρο στις εξωσχολικές δραστηριότητες έτσι ώστε το παιδί μας να μην χάνει την παιδική του ζωή και ανεμελιά.
Οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι ένα θέμα φλέγον και επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε. Ο Βασίλης Κουτσιαρής το προσεγγίζει και το φωτίζει με ένα κείμενο καταπληκτικό, ενώ η Francesca Cosanti το αγκαλιάζει με μια εικονογράφηση που κερδίζει τον αναγνώστη, δημιουργώντας έτσι μια έκδοση προσεγμένη σε όλα της. Ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα για όλους, μικρούς και μεγάλους!
Ο Βασίλης Κουτσιαρής έκανε πάλι το θαύμα του και συνέγραψε ένα βιβλίο που διαβάζοντάς το ο κάθε αναγνώστης, σε όποια ηλικιακή ομάδα και αν ανήκει, θα νιώσει το δυσβάσταχτο βάρος που φορτώνουμε τα σημερινά παιδιά και θα βοηθήσει να ομορφύνει και να ελαφρύνει περισσότερο η ζωή τους.
Μην το χάσετε!
Οπισθόφυλλο:
Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που μου συνέβη, μόλις χτύπησε το τελευταίο κουδούνι. Τετράδια, μολύβια, χρώματα, γόμες, ξύστρες, βιβλία άρχισαν να μεγαλώνουν και να πετάνε στον αέρα. Πριν προλάβω να βγω απ’ την τάξη, όρμησαν όλα μέσα στην τσάντα μου. Είχε γίνει τεράστια πια! Προσπάθησα πολλές φορές να τη βγάλω από πάνω μου, αλλά δεν τα κατάφερα. Με τόσο βαρύ φορτίο, πώς θα έκανα τη μελέτη στο σπίτι; Και κυρίως πώς θα πήγαινα για πιάνο, ζωγραφική, μπαλέτο και κολύμπι αμέσως μετά;
[grbk https://www.greekbooks.gr/books/i-tsanta-tis-melinas.html%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Η τσάντα της Μελίνας
Συγγραφέας
Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφος
Francesca Cosanti
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική
Ημερομηνία έκδοσης
Ιούλιος 2021
Αριθμός σελίδων
37
ISBN
978-960-563-404-9
Συντάκτης άρθρου
Ολυμπία Κατσένη