Εκδόσεις Εστία, 2017
Σελ. 133
Το σταρένιο μάγουλο της τρισέγγονης της Αραπίνας, η Βικτωρία που έκοβε φλούδα-φλούδα τον κορμό του αθάνατου με το σουγιά της, η κυρία Κατίνα που τηγάνιζε γλώσσες και όχι διαλέκτους, οι κατασκηνώσεις της Αγροτικής Τραπέζης, ο Βαϊκούσης ο Γερμανοτσολιάς, ο Χίτης ο μαυραγορίτης, η νεκροφόρα με συνοδηγό την ντυμένη νύφη, το ποίημα του μισού ευρώ, ο κουμπαράς που βασάνιζε με την τσιγκουνιά του, αλλά είχε στεγάσει και όλα σχεδόν τα όνειρα, η μητρομανής Λωρέττα, το βορινό παράθυρο στο σπίτι της Αίγινας, ο κινέζος στην πισίνα, ο Ρίκος ο Γερίκος που βοηθούσε στην απονομή της δικαιοσύνης, η Πόπη Νουάρου-Αγγελίτση η αντιστασιακιά, ο κατάσκοπος Μπράνκο Ηλιάδης, κάτω στις κουκουβάουνες / ιδρώναμε στις σάουνες, η πορεία του Λευτεράκη, το κρεβάτι της θείας Ινώ που είχε μια έντονη, αδιόρατα γνώριμη-άγνωστη μυρωδιά, οι κάρτες με τις τοπικές ενδυμασίες από τις γκοφρέτες «Μέλο», μικρά αντικείμενα, ένας θησαυρός ενθυλακωμένος στις εικοσιένα ιστορίες.
Παλιοί αστοί της Αθήνας, της Σπάρτης, της Θήβας με τη μισο-αστική αυλή τους, πρώην πλούσιοι, με αρχές και κοινωνικές ανησυχίες, φιλάνθρωποι, σπουδαγμένοι, πολυτεχνίτες ή και καλλιτέχνες, οι πρωταγωνιστές του βιβλίου δεν είναι οι συνηθισμένοι άνθρωποι «της διπλανής πόρτας» ούτε είναι «σαν κι εμάς». Ο καθένας και η καθεμιά τους κουβαλούν την ευθύνη, το βάρος ή το καμάρι του να διαφέρουν, και προσπαθούν να διαχειριστούν αυτή τη διαφορά. Και πάλι όμως, μέσα στις δικές τους αλλόκοτες περιπέτειες και στις μυστήριες ψυχές τους μπορούμε όλοι να δούμε εικόνες και επεισόδια της δικής μας ζωής. Ίσως άλλωστε να είμαστε κι εμείς τρισέγγονα κάποιας αραπίνας, όπως η γαλανομάτα θεία Αγνή με το διάφανο δέρμα και την κάτασπρη κοτσίδα, στο ομότιτλο διήγημα του Κυριακόπουλου για τη μικρή Ιστορία εκείνων των «Άλλων» που καταφέρνουν να επιβιώσουν και να καταξιωθούν σε πείσμα του κανόνα της μεγάλης Ιστορίας.
Το ενδιαφέρον στις ιστορίες του Κυριακόπουλου είναι ότι ενώ οι περισσότερες έχουν αυτοβιογραφική βάση, ποτέ δεν εξαντλούνται σε αναμνήσεις ή μαρτυρίες. Ο ίδιος εμφανίζεται σε ορισμένες ως παιδί, έφηβος, φοιτητής ή στέλεχος επιχείρησης, όμως το αυτοβιογραφικό υλικό περνά μέσα από το φίλτρο της φαντασίας και υφίσταται έναν μετασχηματισμό που του δίνει αναστοχαστική διάσταση, καινούργιο νόημα και καινούργια δυναμική.
Εικοσιμία ιστορίες, κάποιες περισσότερο μυθοπλαστικές, κάποιες με ψήγματα αυτοβιογραφίας, κάποιες από τα παλιά ή και τα παλιότερα, κάποιες προχθεσινές ή χθεσινές, κάποιες σκληρές και κάποιες τρυφερές, κάποιες ερωτικές και κάποιες φυλακισμένες σε μνήμες αστικές, όλες όμως βγαλμένες σε ίσες δόσεις από την σχολαστική παρατηρητικότητα και τη φαντασία. Ελλειπτική εξιστόρηση με ρόλο για τον αναγνώστη, που πρέπει να ανατρέξει στη γεύση του ουρανίσκου του για να τις βιώσει.
Γραφή ανοιχτή στα συλλογικά πάθη, στην κοινωνική ανησυχία, στο τραύμα της ιστορικής μνήμης, στο σεξουαλικό και ερωτικό καθρέφτισμα, στο λογοτεχνικό παιχνίδι, στην περιπλάνηση με πρόσημο πολιτικό, στην υπαρξιακή καταβύθιση με αυτοβιογραφικό προσωπείο ή μέσα από πλάγιες ιστορικές ή πολιτικές μέριμνες.
Διαβάστε αυτά τα σπουδαία διηγήματα.
Ο Γιώργος Κυριακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και το Λονδίνο. Εργάστηκε αποκλειστικά σε επιχειρήσεις, έχοντας κρατήσει παράλληλα έναν αυστηρά ιδιωτικό του κόσμο, όπου συνυπάρχουν η έρευνα για τη νεώτερη ελληνική κεραμική, η φωτογραφία, το γράψιμο, το φαγητό και το κρασί, οι φίλοι, η πολιτική, η αρχιτεκτονική, η ιστορία, η αρχαιολογία και η Αθήνα.
“Η τρισέγγονη της Αραπίνας και άλλες ιστορίες” είναι το πρώτο του λογοτεχνικό βιβλίο.
Τραχανάς Κώστας