Τον Οκτώβριο του 2017 κυκλοφόρησε, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ένα πολύ ξεχωριστό ανάγνωσμα. Συγγραφείς του είναι δύο γνωσιακοί επιστήμονες, ο Στίβεν Σλόμαν και ο Φίλιπ Φέρνμπαχ. Την πολύ καλή μετάφραση υπογράφει ο Χρήστος Μπαρουξής. Ο δε τίτλος του βιβλίου είναι: «Η ψευδαίσθηση της γνώσης – The knowledge illusion».
Υπόθεση βιβλίου
Στις 384 σελίδες αυτού του ιδιαίτερου πονήματος, ο Steven Sloman και ο Philip Fernbach προσπαθούν με όσο το δυνατόν πιο εκλαϊκευμένο τρόπο να απαντήσουν σε δύο καίρια -για την επιβίωση και την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους- ερωτήματα…
…
Πως είναι δυνατόν οι άνθρωποι να μας εντυπωσιάζουν με την εφευρετικότητά τους και, ταυτόχρονα, να μας απογοητεύουν με την άγνοιά τους; Πως έχουμε καταφέρει τόσο πολλά παρά την περιορισμένη, συχνά, κατανόησή μας; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το βιβλίο.
…
Οι δύο αξιόλογοι συγγραφείς οδηγούν τον αναγνώστη τους, βήμα βήμα, μέσα από μονοπάτια στους χώρους της ψυχολογίας, της επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών, της ρομποτικής, της εξελικτικής θεωρίας, της πολιτικής επιστήμης, της εκπαίδευσης, της φυσικής, της ιστορίας, του κινηματογράφου, της ζωολογίας ακόμα και του αθλητισμού!
Οι βασικοί σταθμοί αυτού του πολύ ενδιαφέροντος νοητού ταξιδιού είναι:
– Άγνοια και η κοινότητα της γνώσης
– Τι γνωρίζουμε
– Πως σκεφτόμαστε
– Γιατί σκεφτόμαστε πράγματα που δεν ισχύουν
– Η σκέψη μέσω του σώματος και του κόσμου
– Σκέψη από κοινού με τους άλλους
– Σκέψη μέσω της τεχνολογίας
– Πως σκεφτόμαστε για την επιστήμη
– Πως σκεφτόμαστε για την πολιτική
– Ο νέος ορισμός της ευφυΐας
– Καλλιεργώντας την ανθρώπινη ευφυΐα
– Λαμβάνοντας εξυπνότερες αποφάσεις
– Αποτιμώντας την άγνοια και την ψευδαίσθηση
Για να αγοράσετε το «Η ψευδαίσθηση της γνώσης», κάντε κλικ εδώ!
Κριτική και εντυπώσεις
Το «Η ψευδαίσθηση της γνώσης», των Στίβεν Σλόμαν και Φίλιπ Φέρνμπαχ, δεν είναι ένα εύκολο ανάγνωσμα. Είναι ένα βιβλίο που απαιτεί την προσοχή σου όταν περιδιαβαίνεις τις σελίδες του αλλά σε ανταμείβει ποικιλοτρόπως για κάθε λεπτό αφοσίωσης που θα του προσφέρεις.
Ίσως αναρωτιέστε με τι ασχολείται ένας γνωσιακός επιστήμονας. Την απάντηση, μας την δίνουν οι ίδιοι οι συγγραφείς…
…
Ο επιστημονικός κλάδος της γνωσιακής επιστήμης αναδύθηκε κατά τη δεκαετία του 1950 ως μία ειλικρινής προσπάθεια να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος νους, το πιο εκπληκτικό φαινόμενο στο γνωστό σύμπαν.
…
Ως ειδικοί λοιπόν επί της λειτουργίας του ανθρώπινου νου, έχουν πολλά χρήσιμα να μας διδάξουν. Δύο όμως είναι τα βασικά διδάγματα που θα αποκομίσει ο αναγνώστης σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι. Ο έξυπνος σύγχρονος άνθρωπος αν θέλει να προχωρήσει μπροστά και να βοηθήσει και τον περίγυρό του θα πρέπει:
α. να είναι ταπεινός -σχετικά με τα πόσα γνωρίζει- και
β. να είναι υπέρμαχος και θετικά κείμενος απέναντι σε αυτό που καλείται “ομαδική δουλειά”!
Εξαιρετικό το βιβλίο! Αποκτήστε το, μελετήστε το και μάθετε από αυτό! 🙂
Οπισθόφυλλο:
Όλοι νομίζουμε ότι γνωρίζουμε περισσότερα από όσα πραγματικά γνωρίζουμε.
Έχουμε χτίσει προηγμένες κοινωνίες και έχουμε αναπτύξει σύνθετες τεχνολογίες, κι όμως οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ιδέα πώς δουλεύει ένα στυλό ή μια τουαλέτα. Πώς έχουμε καταφέρει τόσο πολλά γνωρίζοντας τόσο λίγα; Ο Στίβεν Σλόμαν και ο Φίλιπ Φέρνμπαχ υποστηρίζουν ότι καταφέρνουμε να επιβιώνουμε και να προοδεύουμε ακριβώς επειδή ζούμε σε έναν κόσμο πλούσιο σε γνώση. Το κλειδί της ευφυΐας μας βρίσκεται στους ανθρώπους και στα πράγματα που μας περιβάλλουν. Συνεχώς αντλούμε από πληροφορίες και γνώσεις αποθηκευμένες εκτός του εγκεφάλου μας: στο σώμα μας, στο περιβάλλον μας, στα υπάρχοντά μας και στην κοινωνία με την οποία αλληλεπιδρούμε – συχνά χωρίς να συνειδητοποιούμε καν ότι το κάνουμε.
Το ανθρώπινο μυαλό είναι ταυτόχρονα λαμπρό και αξιολύπητο. Ανακαλύψαμε τη φωτιά, δημιουργήσαμε δημοκρατικούς θεσμούς, περπατήσαμε στο φεγγάρι και αποκωδικοποιήσαμε το ανθρώπινο γονιδίωμα. Κι όμως, καθένας από εμάς είναι επιρρεπής στο λάθος, καμιά φορά παραλογίζεται και συχνά έχει απόλυτη άγνοια. Η κατά βάση κοινόχρηστη φύση της ευφυΐας και της γνώσης εξηγεί γιατί συχνά νομίζουμε ότι γνωρίζουμε περισσότερα απ’ όσα πραγματικά γνωρίζουμε, για ποιο λόγο είναι τόσο δύσκολο να αλλάξουμε πολιτικές πεποιθήσεις ή εσφαλμένες αντιλήψεις, αλλά και γιατί εξατομικευμένες προσεγγίσεις στην εκπαίδευση και στο μάνατζμεντ πολλές φορές αποτυγχάνουν. Η συλλογική μας σκέψη, ωστόσο, μας επιτρέπει να κάνουμε φοβερά πράγματα. Το βιβλίο αυτό υποστηρίζει ότι η πραγματική ιδιοφυία μπορεί να εντοπιστεί στους τρόπους με τους οποίους γεννάμε γνώση χρησιμοποιώντας τον κόσμο γύρω μας.
Για να αγοράσετε το «Η ψευδαίσθηση της γνώσης», κάντε κλικ εδώ!
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Η ψευδαίσθηση της γνώσης
The knowledge illusion
Συγγραφέας
Στίβεν Σλόμαν και Φίλιπ Φέρνμπαχ
Steven Sloman and Philip Fernbach
Μετάφραση
Χρήστος Μπαρουξής
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Ψυχογιός
Ημερομηνία έκδοσης
Οκτώβριος 2017
Αριθμός σελίδων
384
ISBN
978-618-01-2154-4