https://www.youtube.com/watch?v=UbCBzEHT-8A
Κριτική και εντυπώσεις
Το να περάσεις στο χαρτί την ιστορία ενός ανθρώπου -ακόμα και αν αυτός ο άνθρωπος είσαι εσύ ο ίδιος- δεν είναι εύκολο πράγμα. Πέρα από τη συναισθηματική φόρτιση που φέρνουν οι μνήμες καθώς αναδύονται από το συρτάρι των αναμνήσεων, υπάρχει η δυσκολία του ξεδιαλέγματος. Τι θα πιάσεις, τι θα αφήσεις, τι θα τονίσεις, τι θα μαρτυρήσεις για πρώτη ίσως φορά; Βουνό ολόκληρο!
Ένα τέτοιο βουνό κλήθηκε να ανέβει ο Μιχάλης Γ. Τριανταφυλλίδης. Μια τέτοια απότομη και δύσβατη ανάβαση αποφάσισε να διαβεί, μη λογαριάζοντας πόνο και μόχθο. Το αποτέλεσμα; Διακόσιες ογδόντα πέντε σελίδες, γεμάτες ιστορίες, γεμάτες ιστορία, γεμάτες Θεσσαλονίκη. Δεμένες μεταξύ τους και υπό τον τίτλο «Η πόλη που αγαπούσαμε» αποτελούν πλέον ένα από τα πιο ιδιαίτερα αναγνώσματα που θα βρείτε αυτό τον καιρό στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας.
Τι είναι όμως αυτό το πρώτο βιβλίο του Μιχάλη Γ. Τριανταφυλλίδη; Αυτοβιογραφία; Ηθογραφία; Χμ! Είναι συνδυασμός αυτών των δύο και όχι μόνο! Άλλωστε πως να φωτίσεις μια ζωή χωρίς να φωτίσεις και τους τόπους-χρόνους που αυτή υπήρξε; Πως να ρίξεις άπλετο φως σε έναν τόπο χωρίς να φέρεις υπό τον ήλιο τους ανθρώπους που έζησαν και ζουν σε αυτόν; Έτσι ο συγγραφέας, συνδυάζοντας και ακροβατώντας ανάμεσα σε αυτά τα δύο είδη λογοτεχνίας παρέδωσε σε όλους εμάς την ηθογραφική αυτοβιογραφία του!
Φυσικά, η εξιστόρηση ξεκινά -που αλλού- στον τόπο και στον χρόνο γέννησης του, σε ένα προσφυγικό σπίτι της Χαριλάου, στην πλανεύτρα Θεσσαλονίκη…
…
Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Ιανουαρίου 1956. Τότε και εγεννήθην.
Κανείς δε με είπε πόσες οκάδες βγήκα. Αλλά πρέπει να βγήκα μπαμπάτσικος. Έκτοτε η μανούλα μου έφερε τραύμα βαρύ εις τη σπονδυλική στήλη. Πονούσε η μεσούλα της, και η αιτία ήμουν εγώ, το γαϊδούρι.
…
Εκεί πήρε την πρώτη του ανάσα, εκεί άφησε το πρώτο του κλάμα, εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα, εκεί όλα! Μέσα σε μια οικογένεια ποντίων προσφύγων που, περίσσευε η αγάπη και τα κάθε λογής ερεθίσματα, ξεκίνησε την ζωή του ο συγγραφέας.
Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη, δώσε κλότσο να γυρίσει, παραμύθι ν’ αρχινήσει. Μόνο που το παραμύθι δεν είναι καθόλου παραμύθι. Αλήθειες γεμάτες χαρά, λύπη, άλλες απαλές σαν σύννεφο και άλλες σκληρές σαν ατσάλι, αλλά πάντα αλήθειες, πλημμυρίζουν τις σελίδες του βιβλίου.
Ειρημένη η ιστορία με την ιδιαίτερη γλώσσα της Νύφης του Θερμαϊκού, μαζί με αρκετές λέξεις της ποντιακής διαλέκτου -στολίδια και τα δύο του λόγου- φέρνουν αρώματα του τόπου στον αναγνώστη κάνοντας τον συχνά πυκνά να χαμογελά με έκδηλη ευχαρίστηση.
Μια απολαυστική, αλλά και συγκλονιστική, εμπειρία είναι το διάβασμα του «Η πόλη που αγαπούσαμε», που χάρη στον Μιχάλη Γ. Τριανταφυλλίδη και στις εκδόσεις Επίκεντρο, έχουμε την δυνατότητα να ζήσουμε όλοι όσοι αγαπάμε τα βιβλία και ιδίως αυτά τα ιδιαίτερα και ανένταχτα αναγνώσματα που σπάνε τα διακριτά όρια και δίνουν μια γερή ώθηση στο καράβι της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.
Διαβάστε το!
Οπισθόφυλλο:
Από την προσφυγική Χαριλάου και τα Τροχιοδρομικά ως την επαρχία της Βιθυνίας, από τις αίθουσες των ευρωπαϊκών οργανισμών και τις πορείες ειρήνης στις Βρυξέλλες ως το προσκύνημα επιζώντων της Χιροσίμα στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης στη Θεσσαλονίκη, και από τη μνήμη της γεύσης ως την διαρκή απορία της πολιτικής συνείδησης, η αφήγηση του Μιχάλη Τριανταφυλλίδη χαράζει με προσωπικό τρόπο και ύφος πάνω στην παλίμψηστη ταυτότητα της πόλης γραμμές μιας συλλογικής διαδρομής.
Όπως σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου ο Πάνος Θεοδωρίδης, «αυτός ο ολότελα εκρηκτικός γίγαντας, με την ιδιότυπη ιδιοσυγκρασία, είναι στην ουσία ένας ποταμός ιδεών, δράσης, στρατηγικής μελαγχολίας, και ένα άκρως κοινωνικό ον με εσωτερική αγαθότητα, προερχόμενος από μιαν άλλη εποχή».
[grbk https://www.greekbooks.gr/books/meletes/i-poli-poy-agapoysame.html%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Η πόλη που αγαπούσαμε
Υπότιτλος βιβλίου
Αποσπάσματα μνήμης και απορίας για τη Θεσσαλονίκη
Συγγραφέας
Μιχάλης Γ. Τριανταφυλλίδης
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Επίκεντρο
Ημερομηνία έκδοσης
Μάρτιος 2022
Αριθμός σελίδων
285
ISBN
978-618-204-140-6