Ανάμεσα στα παιδικά βιβλία που πρωτοεμφανίστηκαν το Νοέμβρη του 2001 στα ελληνικά βιβλιοπωλεία, είναι και το «Η όμορφη Βασιλική» της συγγραφέως Γιολάντας Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia). Ένα υπέροχο παραμύθι, με υπότιτλο «Μια σταχτοπούτα από τη Ρωσία» που εικονογράφησε η Μαρία Ελευθερίου και κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις Καστανιώτη. Ένα μαγικό ταξίδι αφιερωμένο από την συγγραφέα σε όσους δε ρωτάνε πολλά, αλλά εμπιστεύονται τις ευχές και τα όνειρα τους!
Η όμορφη Βασιλική ζούσε ευτυχισμένη μαζί με τους δύο γονείς της σε μια μακρινή τσαρική αυτοκρατορία. Κάποιες φορές, όμως, η ζωή μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις. Η ορφάνια, από την πλευρά της μητέρας της, ήταν η δυσάρεστη έκπληξη που φύλαγε η ζωή στην μικρή Βασιλική όταν εκείνη έφτασε οκτώ ετών. Μοναδική παρηγοριά σε αυτή την τραγική απώλεια, μια μικρή -μαγική- κούκλα που της είχε δώσει η αγαπημένη της μητέρα λίγο πριν την αφήσει…
…
«Μικρή μου Βασιλική, αυτά που θα σου πω είναι τα τελευταία μου λόγια, πρόσεξε να μην τα ξεχάσεις. Σε λίγο θα πεθάνω. Σου αφήνω όμως αυτήν εδώ την κουκλίτσα μαζί με την ευλογία μου. Πουθενά σ’ όλο τον κόσμο δεν υπάρχει άλλη τέτοια κούκλα. Να την έχεις πάντοτε μαζί σου και να μην τη δείξεις ποτέ σε κανέναν. Κάθε φορά που θα σου συμβαίνει κάτι κακό ή όποτε είσαι λυπημένη, να πηγαίνεις σε μια γωνιά, να τη βγάζεις απ’ τη τσέπη σου και να της δίνεις κάτι να φάει και να πιει. Μετά μπορείς να ζητάς τη συμβουλή της κι εκείνη θα σου λέει τι να κάνεις κάθε φορά».
…
Έφυγε η μητέρα και μετά από καιρό έφτασαν και το κακό και η λύπη… έφτασαν όταν ο πατέρας της ξαναπαντρεύτηκε με μια άσπλαχνη γυναίκα που είχε και δύο κακές κόρες από τον πρώτο της γάμο. Κανείς δεν ξέρει αν θα κατάφερνε η μικρή μας φίλη να αντέξει όλα αυτά στα οποία την υπέβαλε η μητριά της, αν δεν υπήρχε η μαγική κούκλα της μαμάς της. Μόνο με την δική της βοήθεια κατάφερε η Βασιλική να μεγαλώσει και να γίνει μια πανέμορφη δεσποινίδα σε ηλικία γάμου…
Το τι έγινε στη συνέχεια θα το μάθετε φυσικά όταν βρεθείτε με το «Η όμορφη Βασιλική» της Γιολάντας Τσιαμπόκαλου (Sadahzinia) στα χέρια και το βλέμμα σας χωμένο μέσα στις σελίδες του. Ένα θα σας πω… θα διαβάσετε πολλά απίστευτα πράγματα πριν φτάσετε στο: «Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».
Σας θυμίζει κάτι η ιστορία της Βασιλικής; Την Σταχτοπούτα ε; Δεν έχετε άδικο… έχουν την ίδια αρχή και παρόμοιο τέλος. Έχουν διαφορετική πλοκή αλλά ίδια νοήματα και διδαχές. Το «Η όμορφη Βασιλική» είναι -όπως μας πληροφορεί η συγγραφέας στο τέλος του βιβλίου- μία από τις 3.500 ανά τον κόσμο καταγεγραμμένες παραλλαγές του κλασσικού παραμυθιού.
Γραμμένο από μια σύγχρονη πολυτάλαντη Ελληνίδα -η Γιολάντα Τσιαμπόκαλου είναι μέλος του μουσικού συγκροτήματος Active Member- έχει μια φρεσκάδα στην αφήγηση που γίνεται φανερή σε κάθε σελίδα του και γοητεύει. Μαζί με την μοντέρνα εικονογράφηση αποτελούν μια διαφορετική πρόταση σε αυτό που καλούμε παιδικό παραμύθι. Μια πρόταση που αν και σε ξενίζει στην αρχή της ανάγνωσης -κυρίως η εικονογράφηση- διευρύνει τα πλαίσια του λογοτεχνικού αυτού είδους με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο.
Κολοκύθα και ποντίκια που μεταμορφώνονται σε άμαξα και άλογα δεν θα βρείτε, αλλά θα συναντήσετε πολλά πολλά άλλα που θα σας κάνουν να συζητήσετε με τον μικρό αναγνώστη της οικογένειας σας και να φτάσετε στα ίδια συμπεράσματα με το κλασσικό παραμύθι, αλλά από ένα διαφορετικό δρόμο… Ας μην ξεχνάμε… εκτός από τον προορισμό, έχει μεγάλη -ίσως μεγαλύτερη- αξία το ταξίδι… Καλή ανάγνωση!
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Αυτό το παραμύθι το διηγήθηκαν για πρώτη φορά πριν από πολλά χρόνια σε μέρη όπου δεν υπήρχαν βιβλία ούτε τηλεόραση. Πρόκειται για την ιστορία που μας είναι γνωστή ως Σταχτοπούτα. Υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες σε διάφορα βιβλία που θυμίζουν εκείνη της Σταχτοπούτας. Κι άλλες τόσες, ή και παραπάνω, που αλλάζουν κάθε φορά από στόμα σε στόμα. Πρόκειται όμως πάντοτε για ένα παιδί που έχει υπομονή, παίρνει έξυπνες αποφάσεις, είναι θαρραλέο και καλόψυχο. Με κάποια μαγική βοήθεια καταφέρνει να δείξει και στους άλλους την ομορφιά του χαρακτήρα του. Ίσως κάπου κάπου να κάνει και λάθη, μα ξέρει να τα πληρώνει. Πάνω από όλα εύχεται να φτιάξει έναν καλύτερο κόσμο. Και προσπαθεί τις ευχές του να τις κάνει πράξη. Πολλοί από εμάς ίσως να βλέπουμε τον εαυτό μας στα μάτια αυτού του παιδιού. Τριγυρνάει χρόνια τώρα στις τέσσερις γωνιές αυτής της γης και λέει ιστορίες για τον κάθε λαό και την κάθε χώρα. Οι ιστορίες αυτές είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, όσο διαφορετικοί είμαστε κι εμείς οι άνθρωποι ο ένας από τον άλλον. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο αξίζει να τις γνωρίσει κανείς καλύτερα.