Είναι αρκετοί αυτοί που θεωρούν ότι οι θεσμοί της χώρας έχουν διαλυθεί τελείως και χρειάζονται αναδόμηση εκ βάθρων. Πιστεύω ότι η άποψη αυτή είναι υπερβολική. Θεωρώ ότι με λίγες αποφασιστικές και στοχευμένες μεταρρυθμίσεις μπορούμε να χτίσουμε το νέο σύγχρονο κράτος πάνω στις υπάρχουσες δομές. Ο στόχος μου στο βιβλίο αυτό είναι να περιγράψω τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.
Ακούμε συχνά την άποψη ότι «πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία». Η αντίληψη αυτή είναι άστοχη και ουσιαστικά οδηγεί στην απραξία. Η νοοτροπία ποτέ δεν είναι το αίτιο, είναι το αποτέλεσμα. Η νοοτροπία δεν αλλάζει με ένα μαγικό ραβδί. Ο πολίτης διαμορφώνει τη συμπεριφορά και νοοτροπία του προσπαθώντας να επιβιώσει μέσα από τις δομές και διαδικασίες που τον περιβάλλουν. Όταν αλλάξει το περιβάλλον, θα αλλάξει και η συμπεριφορά επιβίωσης. Ακόμα και η φοροδιαφυγή δεν είναι αποτέλεσμα «κακής νοοτροπίας». Είναι αποτέλεσμα κρατικών δομών και διαδικασιών που ενθαρρύνουν αυτή τη συμπεριφορά.
Η έννοια «ανάκαμψη», όπως την χρησιμοποιώ στον τίτλο του βιβλίου, δεν είναι απλά μια έξοδος από την κρίση, αλλά μια σημαντική αναβάθμιση του δημόσιου τομέα, που θα βελτιώσει την ποιότητα και αποδοτικότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, θα βελτιώσει τη δημοσιονομική διαχείριση και θα θωρακίσει τη χώρα από παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον, ακόμα και σε περιόδους βαθιάς οικονομικής ύφεσης.
…
Με αυτές τις γραμμές ξεκινά ο Μιχάλης Σιδηρόπουλος ένα εξαιρετικό πόνημα που φέρει τον τίτλο «Η νομοτέλεια της ανάκαμψης» και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις CaptainBook το 2013. Ένα βιβλίο με προτάσεις που οδηγούν σε μια συγκεκριμένη πορεία δράσης. Σε ένα δρόμο που ο συγγραφέας πιστεύει ότι θα οδηγήσει νομοτελειακά στην ανάκαμψη της χώρας!
Στις πρώτες σελίδες ο αναγνώστης θα συναντήσει τις φωνές εκείνων που από την δεκαετία του ’80 ακόμα, προέβλεπαν το που πήγαινε η οικονομία της Ελλάδας. Δυστυχώς όμως ήσαν φωνές βοώντων εν τη ερήμω· δημοσιευμένα κείμενα επιστημόνων, αναλυτών και δημοσιογράφων. Κατόπιν ο συγγραφέας κάνει μια αναφορά στις αιτίες που μας οδήγησαν στο μελανό παρόν, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατόπιν ακολουθεί μια καταγραφή σχετική με το που ακριβώς βρίσκεται στις μέρες μας η Ελλάδα, η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση!
Και αμέσως μετά αναλύονται οι δέκα αναγκαίες και ικανές -πάντα κατά τον συγγραφέα- προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας, που θα την οδηγήσουν σε μια θετική πορεία ανεξαρτήτως των ευρωπαϊκών ή των παγκόσμιων εξελίξεων στον οικονομικό τομέα. Επιγραμματικά αναφέροντας τις:
1. Συνταγματική κατοχύρωση του πλεονασματικού προϋπολογισμού
2. Διαχωρισμός των εξουσιών
3. Διοικητική αναδιάρθρωση
4. Οικονομική αυτονομία της τοπικής αυτοδιοίκησης
5. Φορολογικό σύστημα
6. Αποκρατικοποιήσεις
7. Υγεία και κοινωνική ασφάλιση
8. Ανώτατη παιδεία και αναπτυξιακή πολιτική
9. Εργασιακές σχέσεις
10. Μεταναστευτική πολιτική
Και καταλήγοντας…
…
Έχω κάθε λόγο να πιστεύω και να είμαι αισιόδοξος ότι η χώρα θα βαδίσει το δρόμο της ελεύθερης οικονομίας και θα θεμελιώσει το νέο σύγχρονο κράτος. Ένα κράτος που θα παρέχει όλες τις βασικές ανάγκες κοινωνικής πρόνοιας και θα προσφέρει σε έναν εξαιρετικά προικισμένο λαό τη δυνατότητα δημιουργίας υλικού, πνευματικού και πολιτιστικού πλούτου.
Η Ελλάδα μπορεί να δικαιώσει τον Περικλή και να γίνει και πάλι υπόδειγμα κράτους.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Η έμπνευση για τη “Νομοτέλεια της ανάκαμψης” ξεκινά από κάποια βιβλία και άρθρα που διάβασε ο συγγραφέας την περίοδο 2012-13 σχετικά με την οικονομική κρίση. Εξαιρετικά κείμενα, γραμμένα από έγκριτους δημοσιογράφους και οικονομολόγους, τα οποία περιγράφουν και αναλύουν σε βάθος τις πολιτικές, στα τελευταία τριάντα χρόνια, που οδήγησαν τη χώρα κοντά στην πτώχευση.
Σύμφωνα με το συγγραφέα, η επέκταση του διαλόγου μπορεί και πρέπει να επικεντρωθεί σε συγκεκριμένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Η έννοια “ανάκαμψη”, όπως την χρησιμοποιεί στον τίτλο του βιβλίου, δεν είναι απλά μία έξοδος από την κρίση, αλλά μία σημαντική αναβάθμιση του δημόσιου τομέα, που θα βελτιώσει την ποιότητα και αποδοτικότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, θα προσαρμόσει τη δημοσιονομική διαχείριση στις ανάγκες της κοινωνίας και στους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας και θα την θωρακίσει από παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον.
Οι προτάσεις εκσυγχρονισμού συμπεριλαμβάνουν την αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος και καλύπτουν όλους τους καίριους τομείς της δημόσιας διοίκησης.
Στη σημερινή πολύπλοκη διεθνή πραγματικότητα ο εκσυγχρονισμός του κράτους αποτελεί ζήτημα εθνικής επιβίωσης και θεωρείται μονόδρομος. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους που θα παρέχει όλες τις βασικές ανάγκες κοινωνικής πρόνοιας και θα προσφέρει σε έναν εξαιρετικά προικισμένο λαό τη δυνατότητα δημιουργίας υλικού, πνευματικού και πολιτιστικού πλούτου.