Υπόθεση βιβλίου
Μια φορά κι έναν καιρό, πριν πολλά πολλά χρόνια… Πόσα; Χμ. Για να δούμε… ένα, δύο, τρία,… ναι! Πριν περίπου χίλια οκτακόσια χρόνια, υπήρχαν στον τότε γνωστό πολιτισμένο κόσμο δύο μεγάλες αυτοκρατορίες. Εκείνη των Ρωμαίων και εκείνη των Περσών.
Οι δύο αυτές υπερδυνάμεις της τότε εποχής, ήταν σαν το σκύλο με τη γάτα. Συνεχώς βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση και διεκδικούσαν η μία τα εδάφη της άλλης. Φαντάζεστε τώρα τι δύσκολες θα ήταν οι συνθήκες για τους ανθρώπους που ζούσαν στις περιοχές των συνόρων τους!
Για μια τέτοια περιοχή μας μιλά και η συγγραφέας Ελένη Σβορώνου στο έργο της «Η μπαλάντα της Ζηνοβίας». Για μια πόλη που βρισκόταν ακριβώς πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού (ή Δρόμο του Λιβανιού κατ’ άλλους) και που της είχαν δώσει ένα εξωτικό όνομα. Την έλεγαν Παλμύρα ή στο πιο ελληνικό της… Φοινικούπολη!
Η Παλμύρα που λέτε ήταν εκείνη την εποχή μια όαση! Έμποροι με διάφορα πράγματα κατεύθαναν από την Ανατολή γεμίζοντας τις αγορές της με κάθε είδους καλούδια και τα θησαυροφυλάκια της με μπόλικο χρυσάφι! Ήταν μια εμπορική πόλη χτισμένη στο πιο καλό σημείο της εποχής! Οικόπεδο γωνία που λέμε και στην καθημερινή μας γλώσσα.
Το καιρό εκείνο που λέτε, ηγεμόνας της Φοινικούπολης -με τίτλο Έξαρχος των Παλμυρηνών- ήταν ο Οδαίναθος. Αν και η Παλμύρα ανήκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, κρατούσε όσο το δυνατόν ίσες αποστάσεις και προς τους Ρωμαίους και προς τους Πέρσες. Σε εκείνο λοιπόν τον τόπο και εκείνον τον καιρό, γεννήθηκε ένα κορίτσι που θα άφηνε την σφραγίδα του στο βάθος των αιώνων. Την έλεγαν Ζηνοβία!
…
Η Ζηνοβία μεγάλωνε μέσα στις φοινικιές, την αγορά και τα πέτρινα κομψοτεχνήματα που ήταν οι ναοί και τα επίσημα κτήρια της Παλμύρας. Δεν ξεχνούσε όμως πως οι παππούδες της ήταν Βεδουίνοι. Ήταν περήφανη για τη φυλή της. Κοντά στους συγγενείς της έμαθε απ’ έξω και ανακατωτά την έρημο. Έμαθε να ιππεύει άλογο. Μικρή πολεμίστρια με περικεφαλαία και τόξα, θα την έλεγες αγοροκόριτσο από μακριά. Από κοντά όμως τα μαύρα της μάτια, τα πλούσια μακριά μαλλιά και το απαλό δέρμα δεν άφηναν καμία αμφιβολία. Γινόταν μια πολύ όμορφη γυναίκα.
…
Μια τέτοια κοπέλα είναι γεννημένη βασίλισσα. Και όντως, μετά τον γάμο της με τον Οδαίναθο, η Ζηνοβία έγινε βασίλισσα της Παλμύρας. Μαζί με τον σύζυγό της, πάσχιζαν με όλες τους τις δυνάμεις τόσο να ισχυροποιήσουν την θέση της πόλης τους στον Κόσμο, όσο και να κάνουν τους πολίτες της όσο πιο ευτυχισμένους γίνεται. Αυτό τους έφερε σε ρήξη τόσο με τους Πέρσες -που ήταν και τυπικά εχθροί τους- όσο και με τους Ρωμαίους, που υποτίθεται ότι βρίσκονταν υπό την προστασία τους.
Τα Πως, τα Γιατί και τα Πότε της ιστορίας του βασιλικού ζεύγους αλλά και της Φοινικούπολης, θα τα μάθετε όταν διαβάσετε το υπέροχο αφήγημα «Η μπαλάντα της Ζηνοβίας», της Ελένης Σβορώνου.
[grbk https://www.greekbooks.gr/i-mpalanta-tis-zinobias.html%5D
Κριτική και εντυπώσεις
Κι όχι μόνο θα το διαβάσετε, αλλά θα το δείτε κιόλας! Πως; Μέσα από τα μάτια, μέσα από την εικονογράφηση της -εξίσου με τη συγγραφέα- ταλαντούχας εικονογράφου και αρχιτέκτονος Μαιρηλίας Φωτιάδου.
Το κείμενο και οι εικόνες θα σας πάρουν από το χέρι και θα σας ταξιδέψουν σε μια απίστευτη ιστορία που είναι πέρα ως πέρα αληθινή -τουλάχιστον όσον αφορά το κεντρικό κορμό της, τα κύρια γεγονότα!
Είναι σπάνιο -δυστυχώς- τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν της ιστορίας του Ανθρώπου, ηγεμόνες να έχουν ως πρώτο μέλημα τους πολίτες και όχι την δική τους καλοπέραση! Όπως όμως ο κάθε κανόνας έχει και εξαιρέσεις, έτσι και η Ζηνοβία με τον Οδαίναθο άφησαν το δικό τους αποτύπωμα πάνω στην Ιστορία.
Ένα αποτύπωμα θάρρους, καλοσύνης, ευγενών σκοπών και πάνω απ’ όλα συναίσθησης του ρόλου και των καθηκόντων ενός άρχοντα και μιας αρχόντισσας! Ένα αποτύπωμα που η Ελένη Σβορώνου μαζί με την Μαιρηλία Φωτιάδου μετουσίωσαν σε ένα υπέροχο βιβλίο που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!
Και θα κλείσω, προτρέποντας σας να τρέξετε να το αποκτήσετε, με δύο λόγια από το Επίμετρο του βιβλίου:
…
Αφηγηθήκαμε την ιστορία της Παλμυρηνής εποποιίας πολύ ελεύθερα. Προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε τη ραχοκοκαλιά των γεγονότων αλλά αφαιρέσαμε, απλοποιήσαμε, μεταπλάσαμε, εμπλουτίσαμε, ερμηνεύσαμε…, πειράξαμε δηλαδή πολύ την Ιστορία. Στα βιβλία της Ιστορίας θα βρείτε ακριβώς πως έγιναν τα πράγματα. Μακάρι η “μπαλάντα της Ζηνοβίας” να σας οδηγήσει σε αυτά. Αλλιώς, ας μείνει ο απόηχος του τραγουδιού της κι ας το ερμηνεύσετε εσείς με τον δικό σας τρόπο.
…
Εξαιρετικό!!!
Οπισθόφυλλο:
Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία βρίσκεται στο απόγειο της δύναμής της. Στα ανατολικά σύνορα του κράτους η Περσική Αυτοκρατορία, ολόχρυση και επιβλητική, αποτελεί μέγιστο κίνδυνο. Κι ενώ οι αυτοκράτορες στη Ρώμη αλλάζουν σε όλο και πιο γρήγορο ρυθμό, ένας αναπάντεχος κίνδυνος κάνει την εμφάνισή του κι αφήνει άφωνους ύπατους και συγκλητικούς.
Το όνομά του είναι Ζηνοβία. Μια γυναίκα, μία βασίλισσα ενός ασήμαντου, μέχρι πρότινος, βασιλείου, της Παλμύρας, υψώνει το ανάστημά της και απειλεί να φτάσει με τα στρατεύματά της ως τη Ρώμη!
Ποια είναι η Ζηνοβία; Ποια είναι η Παλμύρα της σημερινής Συρίας;
Πώς κατόρθωσαν να φτάσουν τόσο ψηλά κάτω από τη μύτη δυο πανίσχυρων ηγεμόνων, του Ρωμαίου αυτοκράτορα και του Πέρση βασιλιά; Και πώς κατάφεραν να συνταιριάσουν αρμονικά τον κόσμο και το πνεύμα της Δύσης και της Ανατολής; Ακούς τα άπταιστα ελληνικά της Ζηνοβίας και απορείς. Βλέπεις από τη μια τα περσικά ρούχα των Παλμυρηνών και από την άλλη τους ελληνορωμαϊκούς τους τρόπους και σαστίζεις. Πού είμαι, στη Δύση ή στην Ανατολή;
Καλώς ήλθατε στην ιστορία μιας γυναίκας που ένωσε τα αντίθετα.
Καλωσορίσατε στην ιστορία μιας πόλης που τόλμησε να είναι ελεύθερη.
Και πλήρωσε το τίμημα της ελευθερίας της.
Κι ακόμη πληρώνει…
[grbk https://www.greekbooks.gr/i-mpalanta-tis-zinobias.html%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Η μπαλάντα της Ζηνοβίας
Συγγραφέας
Ελένη Σβορώνου
Εικονογράφος
Μαιρηλία Φωτιάδου
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική
Ημερομηνία έκδοσης
Νοέμβριος 2018
Αριθμός σελίδων
109
ISBN
978-960-563-161-1