Από μια δασκάλα, γέννημα θρέμμα της Λευκωσίας, πήρε ζωή στο χαρτί μια πανέμορφη ιστορία, που μέσα της υπάρχουν πολλές άλλες -μικρές αλλά επίσης πανέμορφες- ιστορίες! Κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2017, από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, με τον τίτλο «Η μηχανή που έφτιαχνε ιστορίες». Για να πάρουμε μια γεύση…
Υπόθεση βιβλίου
Ο Κλωντ, ο πιο μεγαλόσωμος μαθητής, αρχηγός στο σχολείο, κοκκινομάλλης και κάτοχος εμπνευσμένων σχολικών ρεκόρ, απουσίαζε σήμερα…
…
Σύμφωνα με τον γιατρό κ. Θερμομετρίδη, ο Κλωντ θα παρέμενε στο κρεβάτι δύο τουλάχιστον μέρες με στομαχόπονους και αλλεργικές αντιδράσεις από την υπερβολική κατανάλωση χρωστικών ουσιών, που έκαναν τη γλώσσα του ροζ με λίγο ασπράκι, όπως ακριβώς όταν ένας ωτορινολαρυγγολόγος χαμαιλέοντας αγγίζει τις πυώδεις αμυγδαλές μιας άρρωστης αγελάδας.
…
Ο συμμαθητής του Κλωντ, ο Φιλίπ, αφού κατέλαβε προσωρινά την άδεια καρέκλα του ασθενούς ώστε να έχει θέα από το παράθυρο, παραμένει ανυποψίαστος -όπως και όλοι οι άλλοι- για τα όσα συγκλονιστικά έμελλε να συμβούν σύντομα στην πόλη τους.
Πέντε περιπολικά έχουν καταφθάσει στο σχολείο -για άγνωστο μέχρι τώρα λόγο- καθώς ένα τυπικό μάθημα Ιστορίας λαμβάνει χώρα στην τάξη του Φιλίπ…
…
Η δυνατή κραυγή από τον μονίμως ξινισμένο δάσκαλο Ιστορίας Φρανσουάν Τρομάρα στην τάξη, που έμοιαζε με κραυγή προϊστορικού θηρίου, έκανε τον Φιλίπ να αναπηδήσει στην καρέκλα του σαν αεριωθούμενη ακρίδα.
– Φιλίπ, πες μου στα γρήγορα και χωρίς σπασμούς, λυγμούς, αντιπερισπασμούς, μορφασμούς, συλλαβισμούς, εμετούς και δικαιολογίες, γιατί και τι ώρα ακριβώς έγινε η ναυμαχία στη Σαλαμίνα. Να αναφέρεις τις ακριβείς συντεταγμένες όπου έγινε η ναυμαχία. Σχεδίασε στον πίνακα τον σχηματισμό του στόλου του Ξέρξη. Πόσες οξείες και αμβλείες γωνίες σχηματίστηκαν;
…
Όμως -για καλή του τύχη- πριν καν προλάβει να ανοίξει, προς απάντηση, το στόμα του ο Φιλίπ, ο διευθυντής του σχολείου ειδοποιεί όλους τους μαθητές και τους καθηγητές να συγκεντρωθούν άμεσα στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Όταν δε φτάνουν εκεί, δυσνόητα νέα τους περιμένουν. Κάτι λένε οι αστυνομικοί…
…
Ο Τρόμος έχει χτυπήσει την όμορφη πόλη μας, τη Λα Κρουασαντερί. Μαζί με τους πιστούς του ακόλουθους, τους Ημιμαθιόνες και τους Δειμονίδες, χτύπησαν την πόλη μας και απειλούν ότι θα ξαναχτυπήσουν.
…
Η εντολή που δίνεται αμέσως μετά από τον διευθυντή είναι η εξής: Όλοι οι μαθητές πρέπει γρήγορα να εγκαταλείψουν το σχολικό κτήριο και να κατευθυνθούν χωρίς καμία χρονοτριβή στα σπίτια τους. Αυτό που διαπιστώνουν ο Φιλίπ και ο φίλος και συμμαθητής του Τρούφας καθ οδόν προς τα σπίτια τους, είναι πως υπάρχει μεγάλη αναταραχή στην πόλη.
Οι δρόμοι αδειάζουν και όλοι πλέον κλειδαμπαρώνονται στις κατοικίες τους! Ο Φόβος, αδερφός του Τρόμου έχει σκεπάσει την πόλη τους, την Λα Κρουασαντερί. Οι αμπαρωμένοι στα σπίτια τους κάτοικοί της δεν ξεμυτίζουν ρούπι… ίσως μόνο για προμήθειες από το σούπερ μάρκετ και αυτό βιαστικά βιαστικά!
Πιστοί ακόλουθοι του Φόβου είναι οι Ημιμαθιόνες και οι Δειμονίδες, όμως κανείς δεν ξέρει ποιοι και που είναι.
…
Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Δείμος ήταν η προσωποποίηση του Τρόμου, εξήγησε η μητέρα. Μαζί με τον αδελφό του Φόβο συνόδευαν τον πατέρα τους στα πεδία των μαχών. Οι Ημιμαθιόνες, από την άλλη, είναι φανατικά τρελοί υποστηρικτές του Τρόμου. Έχουν ελλιπή, επιφανειακή γνώση και είναι αλλεργικοί στη μόρφωση, τα βιβλία, τη δικαιοσύνη, την καλοσύνη. Βασικά, είναι αλλεργικοί στα πάντα!
…
Μα ποιος και πως θα μπορούσε να σταματήσει τον τρόμο και τους ακολούθους του, όταν κανείς δεν ξέρει το πρόσωπό τους; Αφήστε και το άλλο… όχι μόνο κρύβεται παντού και παίρνει άπειρες μορφές, αλλά είναι γεγονός ότι η κακία -σε όποια μορφή και ένταση υπάρχει- τον δυναμώνει…
Ο Φιλίπ έχοντας τα προηγούμενα κατά νου, αποφασίζει να δράσει! Με υπομονή, επιμονή και το τηλεσκόπιό του -δώρο της θείας Πουφαριζιόν- κάθεται στην σοφίτα του σπιτιού τους και καταγράφει κάθε ύποπτη κίνηση που πέφτει στην αντίληψή του, με σκοπό να ειδοποιήσει άμεσα τις διωκτικές αρχές, αν κάτι επιλήψιμο υποπέσει στην αντίληψή του. Και τι πιο βολικό να κατασκοπεύσει από τον εκκεντρικό γείτονα που ζει ακριβώς απέναντί τους; Έχει παράξενη εμφάνιση, περίεργες συνήθειες, έχει και μια ιδιότυπη πινακίδα έξω από το σπίτι του… Μπα, εντελώς άκακος αποδεικνύεται ο γείτονας τελικά, μετά από την επεισοδιακή επέμβαση της αστυνομίας, η οποία έγινε με αφορμή την καταγγελία-γκάφα του Φιλίπ!
Η ενασχόληση του εντεκάχρονου ήρωά μας στη σοφίτα, μετά το προαναφερθέν ατυχές συμβάν, πρέπει να λάβει τέλος. Όμως πως θα περάσει τώρα ο χρόνος; Οι ώρες, οι μέρες, πως θα κυλήσουν; Μα πως δεν το σκέφτηκε πιο γρήγορα; Αφού πρέπει να φύγει από την σοφίτα, θα κατεβεί στο υπόγειο, στην αποθήκη του σπιτιού. Όλο και κάτι θα βρει εκεί για να περάσει την ώρα του!
Πράγματι, ανάμεσα σε σκόνες, παλιά αντικείμενα, σιχαμερά έντομα και μη αγαπητά αρθρόποδα, ανακαλύπτει μια μισοσκουριασμένη μηχανή! Μια μηχανή του συνονόματου παππού του -ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω ήταν βιβλιοθηκάριος και εφευρέτης- καθώς και ένα γεμάτο ακατανόητα σχεδιαγράμματα και μαθηματικούς τύπους ημερολόγιο!
Ο πρεσβύτερος Φιλίπ είχε εφεύρει διάφορες μηχανές· η συγκεκριμένη δε, είναι μια μηχανή λογοτεχνίας. Μάλιστα! Μια μηχανή που με το πάτημα ενός κουμπιού, φτιάχνει σύντομες ιστορίες. Τι ιστορίες; Δεν θα το πιστέψετε! Αληθινές, μπερδεμένες, αστείες, παράλογες, συγκινητικές ή ακόμη και ανάποδες ιστορίες για προχωρημένους αναγνώστες!
Άξιος συνεχιστής του παππού του, ο Φιλίπ, επιδιορθώνει -με την βοήθεια των γονιών του- την μηχανή αυτή και την θέτει σε λειτουργία. Κάνεις όμως από τους τρεις τους δε θα μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη των πραγμάτων τόσο στην δική τους πόλη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο!
Μια θετική εξέλιξη που οφείλεται στην μηχανή του παππού και στην επίδραση που έχουν πάνω στους ανθρώπους οι ιστορίες της! Τι ακριβώς συνέβη; Θα το μάθετε όταν, με το καλό, διαβάσετε το προεφηβικό μυθιστόρημα «Η μηχανή που έφτιαχνε ιστορίες», της Δέσποινα Ηρακλέους.
Αγοράστε το «Η μηχανή που έφτιαχνε ιστορίες», της Δέσποινας Ηρακλέους, κάνοντας κλικ εδώ!
Κριτική και εντυπώσεις
Θέλετε να διαβάσετε ένα υπέροχο βιβλίο, που έχει όλων των ειδών τις ιστορίες; Ένα ανάγνωσμα που θα σας κάνει να γελάσετε -ή και να ξεκαρδιστείτε- αλλά και να προβληματιστείτε; Εάν ναι, τότε το μυθιστόρημα «Η μηχανή που έφτιαχνε ιστορίες», της Δέσποινας Ηρακλέους, είναι το απολύτως κατάλληλο! Και μάλλον κι εσείς είστε κατάλληλοι γι’ αυτό, γιατί να το ξέρετε, απευθύνεται αποκλειστικά σε ψαγμένους αναγνώστες!
Έχει σημεία ξεκαρδιστικά, έχει σημεία σοβαρά, λέει τα πιο αστεία αλλά και τα πιο σοβαρά πράγματα, με θαυμάσιο τρόπο. Το πηγαίο γέλιο, οι μεγάλες αλήθειες, τα βαθιά νοήματα, το χιούμορ, οι απίθανες παρομοιώσεις καθώς και οι εμπνευσμένες παραφράσεις ονομάτων κάποιων διασήμων, συντροφεύουν τον αναγνώστη από το εξώφυλλο έως το οπισθόφυλλο! Και μάλιστα τον συντροφεύουν πλεγμένα άριστα με την εκφραστική εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά η οποία επιμελήθηκε και το τέλειο εξώφυλλο του βιβλίου.
Διαβάζοντάς το έμπαινα συνέχεια σε πειρασμό να σας γράψω κι αυτό το απόσπασμα, και το άλλο, και το πιο εκεί, και αυτό τι καλό που ήταν… Όμως δεν γίνεται αυτό, αυτό το βιβλίο πρέπει πραγματικά να το αγοράσετε για να το χαρείτε σε όλο του το μεγαλείο και σε όλη του την έκταση!
Διαβάστε το μικροί και μεγάλοι γιατί έχετε πολλά να αποκομίσετε από τις ιστορίες του!
Οπισθόφυλλο:
Συναρπαστικά αλλά και περίεργα πράγματα συμβαίνουν στη Λα Κρουασαντερί!
Ντρόουν σε μυστική αποστολή σκορπίζει στην πόλη χαρτιά με απίθανες ιστορίες…
Κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο αποστολέας.
Ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά;
Τι σχέση έχει ένα εντεκάχρονο αγόρι, ο Φιλίπ;
Τι γίνεται όταν εμφανίζεται στην πόλη ο Τρόμος μαζί με τους πιστούς ακόλουθούς του, τους Ημιμαθιόνες και τους Δειμονίδες;
ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για ψαγμένους αναγνώστες.
Αγοράστε το «Η μηχανή που έφτιαχνε ιστορίες», της Δέσποινας Ηρακλέους, κάνοντας κλικ εδώ!
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Η μηχανή που έφτιαχνε ιστορίες
Συγγραφέας
Δέσποινα Ηρακλέους
Εικονογράφηση
Μαρία Μανουρά
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική
Ημερομηνία έκδοσης
Δεκέμβριος 2017
Αριθμός σελίδων
146
ISBN
978-960-563-180-2
Συντάκτης άρθρου
Ολυμπία Κατσένη