Εκδόσεις Εστία, 2018
Σελ. 176
Το βιβλίο στοχεύει να αναδείξει και να ερμηνεύσει το φαινόμενο της ληστείας και της ανάλογης συμβολής της τοπικής κοινωνίας στην εμφάνιση και έξαρσή του. Βεβαίως, επρόκειτο για ένα φαινόμενο, το οποίο, εξαιτίας της εκτεταμένης παρουσίας του, συνδέθηκε με τις κοινωνικές και οικονομικές δομές των αγροτικών περιοχών του ελλαδικού χώρου και καθόρισε σημαντικά τις κοινωνικές και διαπροσωπικές σχέσεις. Από την άλλη πλευρά, ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση της ληστείας ανέπτυξε μεθόδους «σωφρονισμού», ποινικής καταστολής αλλά και πρακτικές πειθάρχησης της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, οι οποίες επηρέασαν καθοριστικά τις ανθρώπινες συμπεριφορές και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της επιχειρούμενης θεώρησης της εξέλιξης του φαινομένου.
Η περίπτωση της ληστείας αποτελούσε για μια μακρά περίοδο του νεοελληνικού κράτους (από το 1830 έως το 1930 περίπου) ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής κοινωνίας και παράλληλα μια βασική παράμετρο της ποινικής πραγματικότητας στον ελληνικό χώρο. Αξίζει να επισημάνουμε ότι η έξαρση των ληστρικών συμπεριφορών προϋπόθετε, σε σημαντικό βαθμό, και την αποδοχή ή και την εξοικείωση του πληθυσμού με πρακτικές βίας.
Αξίζει να αναφέρουμε ορισμένους ληστές της περιόδου αυτής, όπως: ο Νταβέλης, ο Χατζάρας, ο Λύγκος, οι αδελφοί Ρετζαίοι, ο Γιαγκούλας, ο Τζατζάς, ο Ντελής, ο Δεληβοριάς και ο Λαφαζάνης.
Ο Νικόλαος Αναστασόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Από το 2015 υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 είναι μέλος του Δ.Σ., καθώς και έφορος Εκδόσεων, της Βιβλιοθήκης και Πνευματικού Κέντρου της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Στις κύριες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται οι μονογραφίες: «Παραβατικές συμπεριφορές και καταστολή στην Ελλάδα κατά τον Μεσοπόλεμο: το παράδειγμα του νομού Ιωαννίνων», Εκδόσεις Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών και «Η Ισραηλιτική Λέσχη Ιωαννίνων κατά τον Μεσοπόλεμο: Ίδρυση, στόχοι,. Παρουσία», Εκδόσεις Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή.
Τραχανάς Κώστας