https://www.youtube.com/watch?v=KsCXGJqtYIg
Κριτική και εντυπώσεις
Είμαι στην καρδιά του μεσογειακού μπλε. Στις παρυφές του αρχιπελάγους όπου βρίσκεται η Αμοργός και η Νάξος με σκορπισμένες ανάμεσά τους τις Μικρές Κυκλάδες. Νησιά που τα ενώνει ένας θαλασσινός κρίκος φτιαγμένος με τα απονέρια του “Σκοπελίτη” -το περιώνυμο καραβάκι που κρατά σήμερα ζωντανή την επαφή μεταξύ τους. Τόποι που πασχίζουν να ξεφύγουν από τα όρια της λησμονιάς και της μοναξιάς του χειμώνα. Κοινωνίες που ξυπνούν στους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού και ανοίγουν την αγκαλιά τους στους τουρίστες. Νησιώτες που βγαίνουν από το κουκούλι τους με τις πρώτες λιακάδες της άνοιξης, ασπρίζουν τα εκκλησάκια της αμοργιανής Χώρας και ζωντανεύουν τα βιολιά στην ορεινή αξιώτικη Κινίδαρο.
…
Οι δροσερές αυτές φράσεις που ξεσηκώνουν το νου και μας ταξιδεύουν στο Αιγαίο μας, δεν βρίσκονται σε κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο, αν και κάλλιστα θα μπορούσαν! Θα τις συναντήσετε σε ένα βιβλίο συνταγών! Ναι, πολύ διαφορετικό και απείρως πιο απολαυστικό μεν από τα συνηθισμένα, αλλά παρ’ όλα αυτά… βιβλίο μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, με μοναδικές συνταγές από την Νάξο, την Αμοργό και τις Μικρές Κυκλάδες.
Για να δούμε όμως τι μπορεί ο αναγνώστης να βρει στο εξαίσιο “Η κουζίνα της Αμοργού, των Μικρών Κυκλάδων και της Νάξου” του Μιχάλη Π. Μαγουλά.
Μόλις το ανοίξεις και αφού έχεις απολαύσει το γεμάτο θάλασσα και Ελλάδα εξώφυλλό του -η εικονογράφος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά- συναντάς τα Περιεχόμενα, όπου διαβάζοντας τα αντιλαμβάνεσαι πως στις σελίδες του βιβλίου αυτού σε περιμένουν χίλια δύο καλά!
Αμέσως μετά, ως καλωσόρισμα, ακολουθεί ένας βαθιά ανθρώπινος μαγευτικός Πρόλογος…
…
Επιθυμία μου ήταν να περισώσω με αυθεντικότητα και ακρίβεια όσα μου έμαθαν οι νοικοκυρές και οι μερακλήδες νησιώτες. Φόρος τιμής σε απλούς ανθρώπους που μου εμπιστεύτηκαν τα πατρογονικά κειμήλια της κουζίνας και τις πολύτιμες γευστικές αναμνήσεις τους.
…
…ένα ενημερωτικό κείμενο σχετικά με το βιβλίο, καθώς και οι Ευχαριστίες.
Ο Μιχάλης Μαγουλάς έχει χωρίσει το έργο του αυτό σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος έχει μερικά μοναδικής αξίας κείμενα που θα τα απολαύσετε και ταυτόχρονα θα γνωρίσετε πράγματα πιθανότατα άγνωστα και σε εσάς. Με εμένα πάντως έτσι ακριβώς συνέβη! Για να σας ανοίξω την όρεξη, δείτε τους τίτλους τους: Ποδόσφαιρο και διατροφή στο Πάνω Κουφονήσι, Η ιστορία, Εισαγωγή στη μαγειρική των νησιών, Η Ναξιώτικη κουζίνα, Η Αμοργιανή και η Μικροκυκλαδίτικη κουζίνα, Τα προϊόντα, Δοσολογίες και μέτρημα!
Ναι, το “Η κουζίνα της Αμοργού, των Μικρών Κυκλάδων και της Νάξου” του Μιχάλη Π. Μαγουλά, είναι ένα ξεχωριστό και ευχάριστα διαφορετικό βιβλίο συνταγών! Ας μη καθυστερούμε όμως, πάμε να σας γράψω για το δεύτερο μέρος του βιβλίου, που είναι και εκείνο στο οποίο υπάρχουν οι συνταγές ταξινομημένες σε έξι κατηγορίες με λαχταριστούς και ευφάνταστους τίτλους!
Στη σελίδα κάθε συνταγής, συναντάμε πάνω πάνω το όνομα της. Κάτω από αυτό βρίσκουμε λίγα λόγια για τα υλικά, τις περιστάσεις που μαγειρεύεται αυτή συνήθως, αλλά και τις συνήθειες που είχαν από παλιά οι νησιώτες και σχετίζονται με αυτήν! Ακόμα και στις σύντομες συνταγές είναι απολαυστικότατη η ανάγνωση του προλόγου τους! Ακολουθούν τα Υλικά και η Εκτέλεση σε άμεσο, καθοδηγητικό, στακάτο λόγο που δεν αφήνει περιθώρια λάθους, καθώς και ο χρόνος παρασκευής τους, κάτι που στη σημερινή εποχή είναι χρησιμότατο.
Στο μαγευτικό αυτό ανάγνωσμα θα βρείτε και συνταγές τόσο απλές και σύντομες που ποσότητες και χρόνοι δεν αναφέρονται, μα στην θέση τους υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προτάσεις παραλλαγών. Φωτογραφίες των έτοιμων πιάτων δεν υπάρχουν, μα πιστέψτε με ούτε και χρειάζονται, ούτε που του λείπουν. Αντί αυτών υπάρχει -χάρη στην Ειρήνη Μπογδάνου Μαΐλλη- μια εξαιρετική εικονογράφηση λιτή, γήινη, φίνα, που συνοδεύει σχεδόν κάθε σελίδα και εναρμονίζεται πλήρως με το κείμενο. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα σύνολο κειμένου και εικονογραφημάτων μοναδικό! Διαβάζοντας το “Η κουζίνα της Αμοργού, των Μικρών Κυκλάδων και της Νάξου” άλλωστε, οι εικόνες που δημιουργούνται στο μυαλό σου, υπερπληρούν σειρά από άλμπουμ.
Πέρα από τα μαγειρικά μυστικά, τις συνταγές, τα τερτίπια τους και τις ιστορίες που συνοδεύουν τις συνταγές αυτές, το βιβλίο “Η κουζίνα της Αμοργού, των Μικρών Κυκλάδων και της Νάξου” αποτελεί έναν γαστρονομικό οδηγό! Έναν οδηγό που μας ενημερώνει σχετικά με το σε ποιο νησί και σε ποιο μέρος του μπορούμε να γευτούμε τις συνταγές που περιλαμβάνονται στις σελίδες του και μας ανοίγουν διάπλατα την όρεξη!
Θεωρώ πως όλοι οι λάτρεις του νόστιμου, παραδοσιακού φαγητού που σκοπεύουν να επισκεφθούν την Αμοργό, τη Νάξο, την Ηρακλειά ή κάποιο από τα άλλα νησιά των Μικρών Κυκλάδων, καλό είναι να το συμβουλευτούν. Προσωπικά πολύ λυπάμαι που έχασα λαχταριστά εδέσματα, ενώ βρισκόντουσαν σε απόσταση αναπνοής από το κατάλυμα των διακοπών μου, επειδή δεν γνώριζα! Τι να κάνουμε όμως; Ίσως “αναγκαστούμε” να ξαναεπισκεφθούμε αυτά τα υπέροχα νησιά, τώρα που γνωρίζουμε. Αχ, τι κρίμα! #not
Όσο για το τι θα βρούμε εκεί στις τελευταίες σελίδες μετά από τις συνταγές; Καταρχάς θα βρούμε τον Επίλογο που ολοκληρώνει αυτήν την υπέροχη καταγραφή της ευρύτερης γαστρονομικής κουλτούρας καθώς και την περιήγηση στα αγαπημένα νησιά αναφέροντας τα χαρίσματα της νησιώτικης διατροφής και των υλικών. Αμέσως μετά ένα ακόμα δυνατό κείμενο με τίτλο “Στο Καλεντό της Νάξου” και τέλος την Βιβλιογραφία, που από αυτήν μπορούμε να βρούμε πολύ ενδιαφέροντες τίτλους βιβλίων που πιθανότατα θα θέλαμε κι εμείς να διαβάσουμε.
Το ότι λάτρεψα αυτό το βιβλίο, νομίζω το έχετε ήδη καταλάβει. Είναι γεγονός πως δυσκολεύομαι πολύ να επιλέξω αποσπάσματα από κάποιες σελίδες του για να πάρετε κι εσείς μια γεύση. Πραγματικά θα ήθελα να σας μεταφέρω τα πάντα, να διαβάσετε και εσείς τα τόσα θαυμαστά του, να “ταξιδέψετε” νοητά και γευστικά στο περιεχόμενό του. Έστω, να μπορούσα να σας μεταφέρω όλα τα υλικά, αυτά τα νησιώτικα, τα ποιοτικά, που έχουν άλλη αξία με τις τοπικές τους ονομασίες και με την παραδοσιακή τους αξιοποίηση μέσα στις μαγειρικές συνταγές των νησιών.
Είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί καλοκαίρι ή χειμώνα, όπως θα έπρεπε να είναι και οι επισκέψεις μας στα Ελληνικά νησιά, που τον χειμώνα έχουν ένα διαφορετικό χρώμα! Προσωπικά, διαβάζοντας το “Η κουζίνα της Αμοργού, των Μικρών Κυκλάδων και της Νάξου” σημείωσα να διαβάζω έστω και λίγες σελίδες του τόσο το καλοκαίρι όταν είμαι μακριά από τη θάλασσα όσο και το χειμώνα -ακόμα συχνότερα- μιας και στ’ αλήθεια είναι ικανό να σε μεταφέρει σε ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί, είτε μαγειρεύοντας, είτε όχι. Δεν θα δυσκολεύομαι άλλωστε να το βρω, βρίσκεται ήδη σε περίοπτη θέση στην κουζίνα μου, πλάι σε 2-3 άλλα λατρεμένα.
Για το τέλος, σας άφησα και ένα πολύ ευχάριστο νέο! Υπάρχει ένα ακόμα βιβλίο του Μιχάλη Π. Μαγουλά που λέγεται “Η παραδοσιακή κουζίνα της Ιθάκης” και ανυπομονώ όσο δεν φαντάζεστε, να το διαβάσω! Εσείς;
Περιεχόμενα βιβλίου
Πρόλογος
Το βιβλίο
Ευχαριστίες
Μέρος Α’: Εισαγωγικά στοιχεία
Ποδόσφαιρο και διατροφή στο Πάνω Κουφονήσι!
Η ιστορία
Εισαγωγή στη μαγειρική των νησιών
Η Ναξιώτικη κουζίνα
Η Αμοργιανή και η Μικροκυκλαδίτικη κουζίνα
Τα προϊόντα
Δοσολογίες και μέτρημα
Μέρος Β’: Οι συνταγές
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ
Αμοργιανό φάβα
Αξιώτικη σαλάτα
Γιαπράκια (Αμοργιανό)
Κολοκυθοανθοί (Σε όλα τα νησιά)
Κολοκυθοπαστίτσα (Ναξιώτικο)
Κουκιά κοκκινιστά
Λιαστές ντομάτες (Σε όλα τα νησιά)
Λούπινα (Αμοργιανό)
Ντολμαδάκια (Σε όλα τα νησιά)
Μελιτζάνα η Αμοργιανή
Μανιτάρια
Ομελέτες και χορταρικά (Σε όλα τα νησιά)
Πατατοκρέμμυδα (Ναξιώτικο)
Πράσινες τηγανιτές ντομάτες (Ναξιώτικο)
Ψευτοκεφτέδες
Κολοκυθοκεφτέδες (Σε όλα τα νησιά)
Ντοματοκεφτέδες (Σε όλα τα νησιά)
Φαβοκεφτέδες (Αμοργιανό)
Χόρτα
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ
Ο αστακός και ο μύθος του
Ο βρασμένος αστακός (Σε όλα τα νησιά)
Η αστακομακαρονάδα (Σε όλη τη μεσόγειο)
Αχινοσαλάτα (Ηρακλειά)
Γούνα (Σε όλα τα νησιά)
Καλαμαράκια γεμιστά (Αμοργιανό)
Μένουλες λιαστές (Αμοργιανό)
Παστά ψάρια (Σε όλα τα νησιά)
Παστή παλαμίδα (Ναξιώτικο)
Παστές σαρδέλες (Σε όλα τα νησιά)
Παλαμίδα στο φούρνο (Αμοργιανό)
Πεταλίδες και χάβαρα (Ναξιώτικο)
Ρεγγοτηγανίτες (Ναξιώτικο)
Το σαβόρι (Αμοργιανό)
Οι σουπιές
Σουπιές με ρύζι (Μικροκυκλαδίτικο)
Σουπιές με σέσκουλα (Σε όλα τα νησιά)
Το χταπόδι
Χταπόδι με μακαρονάκι (Σε όλα τα νησιά)
Χταπόδι με ντομάτα (Αμοργιανό)
Χταπόδι ξιδάτο (Αμοργιανό)
Χταπόδι τηγανητό (Σε όλα τα νησιά)
Χταπόδι στιφάδο (Ναξιώτικο)
Ψάρι βραστό (Σε όλα τα νησιά)
Ψάρι σκορδάτο (Αμοργιανό)
Ψάρια ψητά στα κάρβουνα (Ναξιώτικο)
Σκάροι στα κάρβουνα (Σε όλο το Αιγαίο)
Ψαρόσουπα και κακαβιά
Η ψαρόσουπα της Νάξου (Με ψαράκια)
Η κακαβιά της Αμοργού
ΜΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
Αρανιστά (Αμοργιανό)
Εφτάζυμο ψωμί (Αμοργιανό)
Κοφτό (Αμοργιανό)
Ντάκος (Σε όλα τα νησιά)
Πανάδα (Αμοργιανό)
Πιταρίδια (Αμοργιανό)
Πιταρίδια με γάλα
Πιταρίδια με τυρί
Πιτάκια (Σε όλα τα νησιά)
Τυροπιτάκια
Χορτοπιτάκια (Σε όλα τα νησιά)
Σεφουκλωτή (Ναξιώτικο)
Σουβλή (Αμοργιανό)
Φύλλο για πίτες και πιτάκια
ΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ
Αμαθιές έντερα (Αμοργιανό)
Ζούλα βραστή (Ναξιώτικο)
Καβουρμάς (Σχοινούσα)
Καλόγηρος (Ναξιώτικο)
Κόκορας κρασάτος και κοκορόζουμο (Ναξιώτικο)
Κατσίκι λεμονάτο και Κουνέλι λεμονάτο (Ναξιώτικο)
Λαγός στιφάδο (Σε όλα τα νησιά)
Το μπιφτέκι της Πολυξένης (Αμοργιανό)
Ξιδάτο (Σε όλα τα νησιά)
Πατατάτο (Αμοργιανό)
Πάτουδα ή μπάτουδο (Ναξιώτικο)
Παστουρμάς γιαλίτικος (Αμοργιανό)
Πέρδικες κοκκινιστές (Αμοργιανό)
Πηχτή με χοιρινό (Αμοργιανό)
Τηγανιά και γλυνερό (Ναξιώτικο)
Χοιρινό με προβάτσες (Ναξιώτικο)
Το ψητό της Λαμπρής (Σε όλα τα νησιά)
Το Λαμπριάτικο αρνάκι (Στο φούρνο)
ΤΑ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΑ
Το κρασί
Λικέρ κίτρου
Ψημένη ρακή (Αμοργιανό)
ΜΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΙ
Μελετίνια (Σε όλα τα νησιά)
Μουσταλευριά (Σε όλα τα νησιά)
Ξεροτήγανα (Αμοργιανό)
Παστέλι (Αμοργιανό)
Ροδοζάχαρη (Αμοργιανό)
Ρυζόγαλο (Σε όλα τα νησιά)
Φωτόπιτες (Αμοργιανό)
Χαλβάς (Σε όλα τα νησιά)
Επίλογος
Στο Καλεντό της Νάξου
Βιβλιογραφία
Οπισθόφυλλο
Στο Αιγαίο η καθαρότητα των γευστικών εντυπώσεων έχει συνδεθεί με τον ήλιο και τη θάλασσα. Διάφανες γεύσεις και γνήσιες σπιτικές μυρωδιές που σκορπίζονται διακριτικά από τα μικρά ανοίγματα της κουζίνας για να ανταμώσουν τις ευωδιές από τους ηλιοκαμένους αγρούς και τη δροσιά της βαθυκύανης θάλασσας. ?
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Η κουζίνα της Αμοργού, των Μικρών Κυκλάδων και της Νάξου
Υπότιτλος βιβλίου
Μια γευστική περιήγηση στην παραδοσιακή κουζίνα των παρυφών του Αρχιπελάγους
Συγγραφέας
Μιχάλης Π. Μαγουλάς
Εικονογράφος
Ειρήνη Μπογδάνου Μαΐλλη
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Βήτα
Ημερομηνία έκδοσης
Ιούλιος 2007
Αριθμός σελίδων
143
ISBN
978-960-452-030-5
Συντάκτης άρθρου
Ολυμπία Κατσένη