Υπόθεση βιβλίου
Η Κλάρα αν και βαθιά σκεπτόμενη, δεν είναι ένα έμβιο πλάσμα. Είναι μια τεχνητή ύπαρξη, ένα επίτευγμα της τεχνολογίας, ένα εξελιγμένο ρομπότ με συγκεκριμένη αποστολή. Είναι μια ΤΦ, μια Τεχνητή Φίλη, που σκοπός της ύπαρξής της είναι να κάνει συντροφιά σε παιδιά!
Όχι μη φανταστείτε παιδιά με κινητικά προβλήματα, ανίατες ασθένειες ή ειδικές ανάγκες. Οι Τεχνητές Φίλες και Φίλοι είναι κάτι που μπορεί κάποιος να αποκτήσει αν έχει μεγάλη οικονομική άνεση…
…
«Κλάρα, είσαι πολύ ξεχωριστή», είπε η Μάνατζερ, κρατώντας τη φωνή της όσο το δυνατόν πιο χαμηλή, για να μην ενοχλήσει τη Ρόζα και τις άλλες. «Παρατηρείς και απορροφάς τόσα πολλά». Κούνησε το κεφάλι της σαν να απορούσε. Έπειτα είπε: «Αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι πως είμαστε ένα πολύ ιδιαίτερο κατάστημα. Υπάρχουν πολλά παιδιά εκεί έξω που θα ήθελαν να είναι σε θέση να διαλέξουν εσένα, να διαλέξουν τη Ρόζα ή κάποιον άλλο από εσάς. Αλλά, δυστυχώς, δεν είναι εφικτό γι’ αυτά. Είστε απρόσιτες. Αυτός είναι ο λόγος που έρχονται στη βιτρίνα, για να ονειρευτούν ότι σας κατέχουν. Και τότε είναι που μελαγχολούν».
…
Ναι, καλά καταλάβατε. Η ηρωίδα μας βρίσκεται ακόμα στο κατάστημα πώλησής της. Είτε στα ενδότερα, είτε -κάποιες μέρες- στις προνομιούχες θέσεις του μαγαζιού, όπως είναι η βιτρίνα, η Κλάρα προσμένει την στιγμή που κάποιο παιδί θα έρθει με τον γονέα του και θα την επιλέξει να γίνει η νέα του ΤΦ.
Αν αναρωτιέστε ποιος ο λόγος ύπαρξης των ΤΦ, θα σας λύσω αυτή την απορία ευθύς αμέσως. Βλέπετε, σε αυτή την εκδοχή του μέλλοντος, οι άνθρωποι έχουν αποφασίσει πως τα παιδιά δεν χρειάζεται να έχουν φυσική παρουσία σε κάποιο σχολείο. Τα μαθήματά τους τα κάνουν μέσα από εικονικές τάξεις τις οποίες παρακολουθούν από τα κινητά τους τηλέφωνα ή tablet. Σας θυμίζει κάτι αυτό ε; Χμ… είστε καχύποπτοι… ντροπή σας!
Για να επιστρέψουμε όμως στα της ιστορίας μας, το γεγονός ότι τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολειό, έχει οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου αποξένωση και αποστασιοποίηση από αυτό που ονομάζουμε φιλικός δεσμός. Έτσι, τι πιο εύκολο, δεν έχουμε πραγματικούς φίλους; ας αποκτήσουμε έναν τεχνητό! Φοβερή ιδέα! Τι να σας πω!
Anyway, που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικανοί, τα πράγματα έχουν έτσι. Απ’ την άλλη όμως η Κλάρα δεν είναι μια συνηθισμένη Τεχνητή Φίλη. Έχει ανήσυχη σκέψη και αυξημένη παρατηρητικότητα, σε αντίθεση με τις άλλες ΤΦ. Της αρέσει να εξετάζει κάθε πτυχή του περιβάλλοντος που βρίσκεται και να εξάγει συμπεράσματα μέσα από ενδελεχείς και πολύπλοκους συσχετισμούς. Τυχερό όποιο παιδί θα την αποκτήσει και αυτό δεν το λέω καθόλου ειρωνικά. Είναι πραγματικά ξεχωριστή!
Η μικρή Τζόσι, δεν είναι πολύ τυχερή μιας και πάσχει από μία σοβαρότατη ασθένεια, αλλά είναι εκείνη που είδε την Κλάρα στη βιτρίνα του καταστήματος, και μερικές μέρες μετά το επισκέφθηκε με τη μαμά της και την αγόρασαν. Η φίλη μας, στο σπίτι της Τζόσι θα βρει εκτίμηση από τους ανθρώπους καθώς και πολύ υλικό για σκέψη και δράση!
Η Τζόσι και η Κλάρα έγιναν τελικά φίλες, και μαζί θα “ζήσουν” και να “αισθανθούν” πολλά… πάρα πολλά!
Κοντά σε αυτές, βέβαια, και εμείς. Τι λέτε; Πάμε να τους συναντήσουμε;
[grbk https://www.greekbooks.gr/i-klara-kai-o-ilios.html%5D
Κριτική και εντυπώσεις
Το ταλέντο του Καζούο Ισιγκούρο είναι παροιμιώδες και γνωστό σε εκατομμύρια αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιάπωνας συγγραφέας θεωρείται από τους σημαντικότερους της εποχής μας και έχει τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Κάθε του βιβλίο, και το «Η Κλάρα και ο ήλιος» φυσικά, χαρακτηρίζεται από ευφυή σύλληψη, αριστοτεχνική υλοποίηση, μοναδική διάρθρωση και τοποθέτηση χαρακτήρων, ολοζώντανες εικόνες, και ευρεία θεώρηση-εξέταση της ανθρώπινης φύσης!
Η Κλάρα, ένα τεχνητό κατασκεύασμα που στο μυαλό του αναγνώστη δεν είναι ούτε στιγμή κάτι το άψυχο και το υποδεέστερο, έρχεται να μας δώσει μαθήματα ανθρωπιάς, αυτοθυσίας, λογικής και ευαισθησίας. Ό,τι δηλαδή αρχίζει σιγά σιγά και λείπει από τους ανθρώπους της δικής μας εποχής, του τώρα!
Του σήμερα που αν δεν προσέξουμε μπορεί να το ακολουθήσει ένα αύριο σαν και αυτό που μας παρουσιάζει στο αριστούργημα του, ο μέγιστος Καζούο Ισιγκούρο.
Το λάτρεψα αυτό το μυθιστόρημα από τις πρώτες σελίδες του. Θα ήθελα η έκταση του να ήταν πολύ πολύ πολύ μεγαλύτερη από τις 375 σελίδες του και νομίζω ότι το ίδιο θα σκεφτείτε κι εσείς όταν με το καλό το διαβάσετε. Όπως και τα άλλα βιβλία αυτού του φανταστικού λογοτέχνη, νομίζω ότι θα διαβαστεί και από τις επόμενες γενιές όχι μόνο στο εγγύς αλλά και στο απώτερο μέλλον.
Είναι κάποια αναγνώσματα που “γίνονται” κλασσικά εν τη γενέσει τους. Το «Η Κλάρα και ο ήλιος», του Καζούο Ισιγκούρο, είναι σίγουρα ένα από αυτά. Μην το χάσετε επ’ ουδενί! Είναι κ α τ α π λ η κ τ ι κ ό ! ! !
Οπισθόφυλλο:
Στο πρώτο μυθιστόρημά του μετά τη βράβευσή του με το Νομπέλ (2017), ο Καζούο Ισιγκούρο αφηγείται την ιστορία της Κλάρας, μιας Τεχνητής Φίλης με εκπληκτική παρατηρητικότητα και ιδιαίτερη ευαισθησία, η οποία από τη θέση της στο κατάστημα, όπου πωλείται, παρακολουθεί με προσοχή τη συμπεριφορά όσων έρχονται για να ρίξουν μια ματιά, αλλά και όσων περνούν απ’ έξω, στον δρόμο. Και ελπίζει πως σύντομα κάποιος θα τη διαλέξει.
Ένα βαθιά συγκινητικό βιβλίο που μας προσφέρει μια μοναδική άποψη του διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου μας μέσα από τα μάτια μιας αξέχαστης αφηγήτριας. Η αριστοτεχνικά συγκρατημένη πρόζα του Ισιγκούρο ενισχύει τη συναισθηματική δύναμη και τη σπάνια τρυφερότητα του κειμένου, που διερευνά το πλέον θεμελιώδες ερώτημα: Τι σημαίνει στ’ αλήθεια ν’ αγαπάς;
[grbk https://www.greekbooks.gr/i-klara-kai-o-ilios.html%5D
Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος βιβλίου
Η Κλάρα και ο ήλιος
Klara and the sun
Συγγραφέας
Καζούο Ισιγκούρο
Kazuo Ishiguro
Μετάφραση
Αργυρώ Μαντόγλου
Εκδοτικός οίκος
Εκδόσεις Ψυχογιός
Ημερομηνία έκδοσης
Μάρτιος 2021
Αριθμός σελίδων
375
ISBN
978-618-01-3826-9