Ο Γουίλμπουρ Σμιθ (Wilbur Smith) είναι ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Από τα βιβλία του που έχουν κυκλοφορήσει στα Ελληνικά, τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση σε αυτά που αναφέρονται στην αρχαία Αίγυπτο. Οι τίτλοι των τεσσάρων αυτών βιβλίων είναι:
– Ο Θεός Ποταμός
– Ο Έβδομος Πάπυρος
– Οι Γιοί του Νείλου
– Η Κατάρα του Νείλου
Το τέταρτο από αυτά -Η κατάρα του Νείλου- κυκλοφόρησε στο εξωτερικό το 2007 με τίτλο «The Quest», ενώ στην Ελλάδα το έφεραν το 2008, προς τέρψη όλων των φανατικών αναγνωστών του Σμιθ, οι εκδόσεις Bell σε μια εξαιρετική μετάφραση της Σαμάνθας Κωνσταντέα.
Στο «Η κατάρα του Νείλου» κεντρικός ήρωας είναι -ποιος άλλος- ο Τάιτα. Σε αφύσικα μεγάλη ηλικία -ενάντια στο μέσο όρο ζωής των συμπατριωτών του- έχει γίνει δικαίως αποδεκτός σε όλη την Αίγυπτο ως μάγος.
Παρέα με τον συνοδό του τον Μέρεν, έφυγαν από την Αίγυπτο και ταξίδεψαν επί πέντε ολόκληρα χρόνια έχοντας ως προορισμό ένα μέρος που μόνο ο Τάιτα γνώριζε που ήταν, πότε θα έφταναν, αλλά όχι για ποιο λόγο έκαναν όλο αυτό το ταξίδι, μιας και απλά τον είχαν καλέσει να πάει εκεί.
Στο τέλος του «δρόμου» έφτασαν στο ναό της Σαρασβάτι, της Θεάς της Σοφίας και της Αναγέννησης. Στον ναό όπου η τέχνη της αναπαραγωγής θεωρείται ιερή και όμορφη (βέβαια όμορφη την θεωρούμε και στις μέρες μας κι ας μην έχουμε ειδικούς ναούς γι’ αυτό τον σκοπό). Στον ιερό εκείνο τόπο θα του ανατεθεί μια αποστολή. Μια αποστολή που είναι γραμμένη στο πεπρωμένο του. Θα πρέπει να βρει και να αντιμετωπίσει μια καταστροφική δύναμη που απειλεί την ανθρωπότητα και την αγαπημένη του Αίγυπτο. Αφού οι ιέρειες του ναού διευρύνουν τις ικανότητες του με ένα θαυμαστό τρόπο, ο Τάιτα και ο Μέρεν, παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής.
Γυρίζοντας βρίσκουν μια Αίγυπτο να μαστίζεται από επιδημίες. Το χέρι της καταστροφικής δύναμης είχε ήδη αρχίσει να απλώνεται πάνω από την πατρίδα του Τάιτα. Ανακαλύπτοντας την πηγή του κακού ξεκινά μια αποστολή εναντίον της. Για άλλη μια φορά βρίσκεται στον δρόμο με τον Μέρεν. Ένα δρόμο στον οποίο θα βρει νέους συμμάχους αλλά που το τέλος του μπορεί να ταυτίζεται με το τέλος του Τάιτα αλλά και της Αιγύπτου…
Βασικός κορμός του βιβλίου είναι η αέναη μάχη του καλού και του κακού. Της αλήθειας και του ψεύδους. Του φωτός και του σκότους. Σε αυτό τον κορμό, ο συγγραφέας πλέκει έντεχνα τον μύθο του δημιουργώντας, για άλλη μια φορά, ένα απολαυστικότατο ανάγνωσμα. Ένα ανάγνωσμα που το κείμενο του σε απορροφά τόσο πολύ, που όταν σηκώνεις τα μάτια σου από αυτό, σχεδόν παραξενεύεσαι που βρίσκεσαι στον 21ο αιώνα, περιτριγυρισμένος από όλα αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής μας, και όχι μερικές χιλιετίες στο παρελθόν και στον χώρο της αρχαίας Αιγύπτου. Το μυστήριο, η αγωνία, η ένταση, σας περιμένουν σε κάθε μια από τις σελίδες του.
Σε όσους από εσάς η αρχαία Αίγυπτος ασκεί μια γοητεία, συστήνω να το διαβάσετε με την πρώτη ευκαιρία. Αν δεν έχετε διαβάσει τα τρία προηγούμενα βιβλία της σειράς, καλό θα είναι να ξεκινήσετε από την αρχή με το «Ο Θεός Ποταμός», να συνεχίσετε με το «Ο Έβδομος Πάπυρος» και το «Οι Γιοί του Νείλου» και να καταλήξετε στο «Η κατάρα του Νείλου». Είμαι σίγουρος ότι μόλις τα «ξεκοκαλίσετε» θα πείτε όπως κι εγώ: «Πότε θα βγει το επόμενο;».
Καλή ανάγνωση!
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:
Μετά το Θεό Ποταμό, τον Έβδομο Πάπυρο και τους Γιους του Νείλου, ο Wilbur Smith επιστρέφει με τη συναρπαστική συνέχεια της ιστορίας του σοφού Τάιτα.
Η χώρα των Φαραώ δοκιμάζεται από τρομερές πληγές. Η μια καταστροφή μετά την άλλη εξαντλούν το βασίλειο, ώσπου έρχεται η μεγαλύτερη απ’ όλες: Ο Νείλος στερεύει. Τα νερά του, που χαρίζουν στην Αίγυπτο τη ζωή και τον πλούτο της, παύουν να κυλούν. Κάτι τρομερό έχει συμβεί στα μακρινά και ανεξερεύνητα βάθη της Αφρικής, εκεί όπου βρίσκονται οι πηγές του μεγάλου ποταμού.
Απεγνωσμένος ο φαραώ Νεφέρ Σέτι καλεί τον Τάιτα, τον μύστη της αρχαίας σοφίας και κάτοχο της μαγικής τέχνης. Είναι ο μόνος που ίσως μπορεί να φτάσει μέχρι τις πηγές του Νείλου και να ανακαλύψει την αιτία των δεινών τους.
Ο πιστός Μάγος ξεκινά το παράτολμο ταξίδι του. Αλλά κανείς, ούτε κι ο ίδιος, δεν γνωρίζει ποιος φοβερός εχθρός τον περιμένει σ’ εκείνους τους μυστηριώδεις τόπους πέρα από τα όρια του γνωστού κόσμου…